Busmaatschappijen in Nederland

Geschiedenis van busmaatschappijen in Nederland

In de jaren twintig gingen de eerste autobussen rijden. Dit ten dele als vervanging van bestaande tramverbindingen. Vandaag de dag zijn er in Nederland verschillende busmaatschappijen actief, afhankelijk van de provincie of regio waar je je in bevindt. Je hebt bussen die voor het stads- én streekvervoer instaan, busdiensten die specifiek zijn voor stadslijnen, busmaatschappijen die hun diensten onder een andere naam in een bepaalde stad aanbieden of bussen die enkel streekvervoer verzorgen, en hiervoor een speciale formule zoals Qliners kunnen gebruiken. Verder zijn er ook internationale buslijnen die bepaalde haltes in Nederland hebben, zoals Eurolines en MeinFernbus.

Grootste busmaatschappijen in Nederland

Eurolines

Eurolines is een maatschappij die langeafstandsbussen in Europa voorziet. Ze verbinden zo een 600 bestemmingen verspreid over het hele continent en Marokko. Het bedrijf werd opgericht in 1985 en het hoofdkantoor bevindt zich in Brussel. Eurolines bestaat uit een netwerk van 29 samenwerkende busmaatschappijen van overal in Europa. Zo opereert Eurolines in het Verenigd-Koninkrijk onder de naam National Express en in Ierland onder de naam Bus Éireann. In Nederland bevinden zich verschillende opstapplaatsen van Eurolines, waaronder Duivendrecht in Amsterdam, Station Arnhem, Station Breda, Centraal Station Den Haag, Station Deventer, Eindhoven Centraal Station, Station Enschede, Station Groningen, Station Hengelo, Centraal Station Maastricht, Centraal Station Utrecht en op de Conradstraat in Rotterdam.

FlixBus

FlixBus is een Duitse busmaatschappij met haar hoofdzetel in München. De maatschappij startte in 2013 na de liberalisering van de busmarkt in Duitsland. Tegenwoordig biedt FlixBus dagelijks zo een 5000 verbindingen aan binnen Duitsland en buurlanden. Ook vanuit Nederland zijn er verschillende busreizen beschikbaar. De bussen vertrekken onder andere vanuit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Groningen en Utrecht. In 2015 voegde de maatschappij zich samen met Meinfernbus.

Megabus

Ook Megabus voorziet langeafstandsbussen binnen Europa. De maatschappij uit het Verenigd Koninkrijk werd opgericht in 2003 verbindt nu zo een 60 bestemmingen. Ze zijn voornamelijk actief binnen de UK, Ierland, Frankrijk, België en Nederland maar hebben sinds kort ook verbindingen in Spanje en Italië. In Nederland vertrekken de bussen van Megabus vanuit Amsterdam en Rotterdam.

OUIBUS

Vanaf 2012 is de Franse busmaatschappij OUIBUS actief op de internationale busmarkt in West-Europa. Het is een onderdeel van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF. De meeste busreizen komen langs Parijs en Lyon. In 2015 is de naam iDBUS veranderd in OUIBUS.

Regionaal busverkeer in Nederland

In Nederland wordt het regionale openbaar vervoer door openbare bestedingen verleend aan de beste vervoerder. De grootste regionale vervoerders in Nederland zijn: Veolia, Connexxion, Qbuzz en Arriva. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn er buiten deze aanbieders nog zelfstandig opererende organisaties die zorgdragen voor het vervoer in de stad. In Amsterdam is dat GVB, in Rotterdam RET en in Den Haag is dat HTM.

Connexxion is een vervoersmaatschappij die actief is in Friesland, Drente, Flevoland, Overijssel, Gelderland, Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Zeeland en bovendien over sommige grensoverschrijdende lijnen beschikt. In sommige van deze provincies opereert Connexxion echter onder een andere naam, of zijn er dochtermaatschappijen actief. Voorbeelden hiervan zijn HermesBreng, Maxx en OV Regio IJsselmond. Veolia Transport verzorgt het openbaar busvervoer in Veluwe, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Zuid-Holland, Noord-Holland, HSL Zuid en Utrecht. Qbuzz is een vervoersmaatschappij die sinds 2008 actief is en rijdt in Zuidoost Friesland, Groningen/Drenthe en Utrecht. De bussen zorgen voor zowel stads- en streekvervoer en een aantal lijnen gaan onder de naam Qliner, een snelbusformule met verhoogd comfort. Syntus is de vervoerder die actief is in Overijssel en Gelderland. In Twente rijden de bussen bovendien onder de naam Twents. HTMbuzz verzorgt personenvervoer in de regio Haaglanden. De maatschappij werd opgericht in 1887 en kende sindsdien enkele onderbrekingen. De vervoerder biedt acht buslijnen en zes nachtbuslijnen aan die door Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Rijswijk en Delft rijden.

HomeBusmaatschappijen in Nederland

De Omio-app maakt reizen plannen eenvoudig

We brengen je waar je naartoe wilt gaan. Van e-tickets tot actuele updates over treinen: onze innovatieve app is de ideale manier om te plannen en je reis te volgen.

ios-badge
android-badge
Hand With Phone
Valuta
Taal