Vergelijk en boek Alsa tickets online

Over Alsa
Belangrijke routes
Veel gestelde vragen

Reizen met Alsa

Als je op vakantie naar Spanje gaat, zijn de bussen van Alsa een van de vervoersmogelijkheden die tot je beschikking staan. Dit bedrijf is een dochteronderneming van het Britse National Express en biedt een breed scala aan bussen aan, die van en naar allerlei bijzondere Spaanse steden rijden, zoals Madrid, Toledo en Granada. Je kunt ook de Alsa-bus pakken van en naar een aantal buitenlandse steden, zoals Porto en Parijs. Het bedrijf biedt nog veel meer busverbindingen, ook tussen kleinere steden, en is daardoor ideaal voor als je de kleinste uithoekjes van Spanje wilt verkennen. Op Omio kun je gemakkelijk busreizen in Spanje vinden en boeken.

Madrid

Madrid. Bron: Shutterstock

Wat zijn populaire routes en wat kosten die zoal?

Het voordeel van busreizen is over het algemeen dat ze tot de goedkopere manieren van reizen behoren. Hetzelfde geldt voor Alsa. Voor een enkele reis Madrid-Barcelona betaal je bijvoorbeeld ongeveer 50 EUR, terwijl het vliegtuig je 71 EUR kost. Een groot voordeel van de bus is daarnaast dat je een kwartier voor vertrek aanwezig moet zijn, terwijl je bij veel vliegvelden uren moet wachten. Een nadeel is dat de reis langer duurt: de bus van Madrid naar Barcelona doet er zeven uur over.

Parc Güell

Het Parc Güell in Barcelona. Bron: Shutterstock

Een ander voorbeeld is de bus van Alsasua – Altsasu naar San Sebastian. Die kost je slechts 6 EUR, waarvoor je een uurtje onderweg bent.

Een voorbeeld van een internationale reis is de Alsa-bus van Parijs naar Madrid. Een retourtje kost je ongeveer 100 EUR, wat aanzienlijker goedkoper is dan het vliegtuig. Een nadeel is de duur van de reis. De bus doet er namelijk achttien uur over en is daardoor een goede optie voor wie liever goedkoop dan snel reist.

Veel gestelde vragen over Alsa

1. Hoe veilig is reizen met Alsa?

Ben je van plan om een busreis met Alsa te boeken, maar maak je je zorgen over de veiligheid van de busreis, zeker met het oog op het coronavirus? Alsa-bussen zijn voorzien van hypermoderne ventilatiesystemen, die de lucht in de bus elke twee tot drie minuten verversen. Bovendien hebben deze ventilatiesystemen speciale virus- en bacteriedodende koolstoffilters. De chauffeur ziet erop toe dat er daadwerkelijk lucht van buiten wordt aangezogen in plaats van dat de lucht van binnen wordt gereinigd en gecirculeerd. De Alsa-bussen voor langeafstandsreizen, waar je natuurlijk veel langer in zit dan in een regiobus, zijn zelfs voorzien van speciale BIOW-filtersystemen, die tot wel 99,99% van alle bacteriën en virussen doden. Met de luchtkwaliteit in de bussen zit het dus wel goed, ook als je lang in de bus zit.

De bussen worden minimaal één keer per dag gedesinfecteerd met middelen die het Spaanse ministerie van volksgezondheid heeft goedgekeurd. De oppervlakken die je het meest gebruikt, zoals handgrepen, bekerhouders, tijdschriftvakken, deurklinken en rugleuningen, krijgen extra vaak een poetsbeurt. In de toiletten zijn ultraviolette lampen geplaatst, die na ieder toiletbezoek voor reiniging zorgen. Alsa heeft de vloermatten uit de toiletten verwijderd, zodat deze gemakkelijker schoon te houden zijn. Helaas zijn alle cateringdiensten vanwege het coronavirus tijdelijk opgeschort, dus zorg ervoor dat je zelf wat te eten en te drinken meeneemt, mocht je de Alsa-bus pakken.

2. Wat moet ik weten over bagage?

Een voordeel van de bus waar het vliegtuig vaak niet aan kan tippen, is de hoeveelheid bagage die je kunt meenemen. Bij Alsa mag je standaard tot 30 kilo bagage meenemen. Heb je meer bagage, dan kun je per reis voor 3 EUR nóg eens 20 kilo bagage meenemen. De bagage wordt onder in het laadruim bewaard. Houd daar rekening mee bij het inpakken van je koffer: het is doorgaans namelijk niet mogelijk om onderweg nog spullen uit je koffer te halen.

Op internationale busreizen pakt Alsa het net wat anders aan. Daar mag je standaard 30 kilo bagage meenemen, maar is het niet mogelijk om extra bagageruimte in te kopen. Zorg er bij internationale busreizen dus voor dat je de grens van 30 kilo niet overschrijdt, want mogelijkheden om al je spullen alsnog aan boord mee te kunnen nemen zijn er niet. Ook bij internationale reizen geldt dat je geen spullen uit je koffer kunt halen voordat je op de plaats van bestemming bent, dus zorg ervoor dat je al je reisbenodigdheden in een rugzak of handtas bij je hebt.

Alsa verwacht dat je al je bagage duidelijk van naam- en adresetiketten voorziet, mocht er iets met je bagage gebeuren. Ben je dit vergeten, dan kun je bij Alsa-verkooppunten etiketten kopen. Is er inderdaad iets misgegaan met je bagage, laat Alsa dit dan meteen weten. Als je namelijk lang wacht voordat je melding maakt van kwijtgeraakte bagage, is de kans kleiner dat je bagage teruggevonden wordt of duurt het langer voordat je je spullen weer in je bezit hebt.

Er gelden speciale regels voor bijzondere bagage. Voor 5 EUR bij korte reizen en 10 EUR bij lange reizen mag je sportbenodigdheden meenemen, zoals een surfplank of ski’s. Bij internationale reizen heeft de bus ruimte voor maximaal vier fietsen – één per busticket. Je moet van tevoren kenbaar maken dat je een fiets wilt meenemen, dus voorkom dat je de buschauffeur verrast met een hele schare fietsen. Houd er rekening mee dat sportbenodigdheden goed verpakt moeten zijn. Je kunt bij Alsa voor 12 EUR fietshoezen huren. Zo weet je zeker dat je fiets niet beschadigd raakt of dat je fiets andermans bagage beschadigt.

3. Hoelang voor vertrek moet ik aanwezig zijn?

Je dient vijftien minuten van tevoren bij de bushalte aanwezig te zijn.

4. Kan ik mijn bagage laten verzekeren?

Hoewel de kans op bagageproblemen bij busreizen kleiner is dan op luchthavens, kun je voor extra zekerheid en gemoedsrust je bagage laten verzekeren. Voor 1 EUR ben je verzekerd tegen diefstal, gedeeltelijke of volledige schade aan je bezittingen als gevolg van het handelen van medewerkers van Alsa zelf, brandschade en andere oorzaken, tot aan een maximumbedrag van 150 EUR. Bij diefstal ben je verplicht om aangifte bij de politie te doen. Je moet bij het indienen van een verzekeringsclaim bewijs van je aangifte bijvoegen, dus sla deze stap zeker niet over.

Sommige voorwerpen zijn beperkt gedekt. Het gaat dan om camera’s, fotografieapparatuur, audiovisuele apparaten en accessoires. Mocht er iets misgaan met een van de apparaten uit deze categorieën, dan ben je tot 50% van het verzekeringsbedrag gedekt.

Er gelden verder nog een aantal uitzonderingen. Sommige bezittingen kun je niet verzekeren: sieraden, juwelen van goud, platina, parels en edelstenen, zilveren voorwerpen, schilderijen, kunst, waardevolle verzamelobjecten en vachten van wilde dieren. Mocht er schade aan je bezittingen ontstaan door je eigen toedoen, dan komt de verzekering vanzelf te vervallen. Stel, je vergeet je koffer goed te sluiten en je laptop valt daardoor stuk op de straatstenen, dan komt dat voor je eigen rekening.

5. Wat voor comfort bieden de bussen van Alsa?

Alsa-bussen zijn er in twee soorten: Comfort en Supra. De Comfort-bussen hebben wifi aan boord, touchscreens met entertainment, voetsteunen voor extra comfort en een toilet. De Supra-bussen bieden dezelfde faciliteiten, maar alles is dan net een tandje luxer.

Alle bussen zijn voorzien van het Ociobus-entertainmentkanaal, waar je goed zit voor allerlei vormen van audiovisueel vermaak: natuurdocumentaires, grappige programma’s, speel- en tekenfilms, sport, muziek en nieuwsprogramma’s. Zo weet je zeker dat je je tijdens de rit niet hoeft te vervelen.

6. Mag ik mijn huisdier meenemen in de bus?

Je kunt als je wilt je huisdier meenemen in de bus, maar daar gelden wel strenge regels voor. Ten eerste mag er maar één huisdier in de hele bus mee, om overlast voor andere reizigers te verminderen. Het maximumgewicht bedraagt 10 kg en er mogen alleen gangbare huisdieren mee: honden, katten, vogels (geen boerderijvogels) en bijvoorbeeld fretten. Wil je een huisdier meenemen, dan kun je dat aangeven als je je kaartje bestelt. Je betaalt hier wel een toeslag voor.

Huisdieren moeten worden verplaatst in een geschikte kooi. Bovendien moet je huisdier zijn gechipt, gedocumenteerd, ontwormd en niet drachtig zijn. De reiskooi, met daarin je huisdier, wordt in het laadruim geplaatst. Supra-bussen zijn voorzien van een speciaal vak in het laadruim waar je de reiskooi in kwijt kunt.

Het loont de moeite om je huisdier op de reis voor te bereiden. Was het van tevoren, om eventuele geurtjes te voorkomen. Laat een dierenarts de week van tevoren een algehele controle uitvoeren, zodat je zeker weet dat je huisdier fit genoeg voor de reis is. Bied een speeltje en wat water in de reiskooi. Zorg ervoor dat je op de plaats van bestemming weet waar je eventueel een dierenarts kunt vinden. Wil je een huisdier meenemen dat niet aan de Alsa-eisen voldoet, neem dan contact met Alsa op.

Voor blindengeleidehonden gelden uiteraard uitzonderingen. Zij mogen kosteloos mee en mogen plaatsnemen naast de stoel van de reiziger die zij begeleiden.

7. Wat voor tickets zijn er bij Alsa verkrijgbaar?

Bij Alsa kun je drie verschillende soorten tickets kopen. Het Minimum-ticket is het goedkoopst, maar ook het minst flexibel. Je kunt dit tickettype niet annuleren of wijzigen. Het Reduced-ticket kun je wél wijzigen, maar niet annuleren. Wil je maximale flexibiliteit, koop dan een Superflex-ticket. Dat kun je gemakkelijk wijzigen of annuleren. Houd er rekening mee dat annuleringen tot twee uur voor vertrek mogelijk zijn, maar daarna niet meer.

8. Wat zijn de voordelen van reizen met de bus?

Reizen met de bus kent een aantal grote voordelen:

  • De kans dat je bagage zoek raakt is minimaal, aangezien de chauffeur zelf je bagage in- en uitlaadt
  • De bus is over het algemeen goedkoop, omdat je de brandstofkosten deelt met je medereizigers
  • Je hoeft niet uren voor vertrek al aanwezig te zijn, wat stress en verveling scheelt
  • Afhankelijk van de route geniet je van prachtige uitzichten – een busreis door bijvoorbeeld de bergen is een traktatie voor de ogen
  • De bus kent geen turbulentie en is daardoor ideaal voor wie vliegangst heeft
  • De bus is ontzettend duurzaam en stoot gemiddeld tien keer minder koolstof uit dan een vliegtuig op hetzelfde traject

De bus kan een uitstekend alternatief zijn voor wie op goedkope en milieuvriendelijke wijze wil reizen tussen kleine en grote steden in Spanje en een aantal buitenlandse bestemmingen.

Alsa

Populaire routes

Met Omio kun je verschillende bustickets boeken bij Alsa.

Prijzen weergeven voor morgen, donderdag 02 februari

Barcelona, Estación de Autobuses de Barcelona/Sants
AlsaMadrid, Aeropuerto Barajas T4Barcelona, Estación de Autobuses de Barcelona/SantsTijdsduur: 7u 30vanaf 34
Madrid, Aeropuerto Barajas T4
AlsaBarcelona, Estació d'Autobusos NordMadrid, Aeropuerto Barajas T4Tijdsduur: 7u 40vanaf 34
Granada, Estación De Autobuses
AlsaMadrid, Estación SurGranada, Estación De AutobusesTijdsduur: 4u 30vanaf 20
Valencia, Estación de Autobuses
AlsaBarcelonaValencia, Estación de AutobusesTijdsduur: 3u 50vanaf 31
Barcelona
AlsaValencia, Estación de AutobusesBarcelonaTijdsduur: 3u 45vanaf 31
Toledo
AlsaMadridToledoTijdsduur: 1u 00vanaf 6
Granada, Estación De Autobuses
AlsaMálagaGranada, Estación De AutobusesTijdsduur: 1u 45vanaf 12
Granada, Estación De Autobuses
AlsaSevillaGranada, Estación De AutobusesTijdsduur: 3u 00vanaf 24
Bilbao
AlsaMadrid, Aeropuerto Barajas T4BilbaoTijdsduur: 4u 30vanaf 33
San Sebastián / Donostia, Federico García Lorca
AlsaBilbaoSan Sebastián / Donostia, Federico García LorcaTijdsduur: 1u 10vanaf 7

De Omio-app maakt reizen plannen eenvoudig

We brengen je waar je naartoe wilt gaan. Van e-tickets tot actuele updates over treinen: onze innovatieve app is de ideale manier om te plannen en je reis te volgen.

ios-badge
android-badge
Hand With Phone
Valuta
Taal