Vergelijk en boek Avanza tickets online

Over Avanza
Belangrijke routes
Veel gestelde vragen

Reizen met Avanza

Wie in Spanje zich met de bus wil verplaatsen, kan rekenen op de bussen van het Spaanse busbedrijf Avanza. Dit bedrijf brengt je het hele land door en is ideaal voor wie op milieuvriendelijke wijze en tegen een scherpe prijs Spanje wil verkennen. De website van Avanza is volledig in het Spaans, maar op Omio kun je gemakkelijk Avanza-busreizen in Spanje vinden en boeken.

Sagrada Familia in Barcelona

De Sagrada Familia in Barcelona. Bron: Shutterstock

Waar rijdt Avanza naartoe?

Avanza biedt bussen aan naar allerlei prachtige steden. Een greep uit het aanbod:

 • Segovia, dat bekendstaat om zijn spectaculaire Romeinse viaduct
 • Barcelona, geroemd om het Parc Güell en de ligging aan zee
 • Málaga, gelegen aan zee en met allerlei prachtige oude straatjes, kronkelend rondom een fraaie kathedraal
 • Valencia, waar reizigers met een passie voor architectuur hun ogen uit kunnen kijken
 • Lissabon, de bakermat van de fadomuziek

Het uiteindelijke aanbod is nog veel groter. Op Omio kun je gemakkelijk je gewenste bestemming invoeren en snel zicht krijgen op de beschikbare busverbindingen. Je kunt busreizen natuurlijk goed combineren met andere vervoersmogelijkheden. Zo kun je met het vliegtuig naar Madrid reizen en vandaag de bus nemen naar allerlei leuke steden die minder goed door luchtvaartmaatschappijen worden bediend.

Het strand van Barcelona

Het strand van Barcelona. Bron: Shutterstock

Veel gestelde vragen over Avanza

1. Hoe veilig is reizen met Avanza?

De bus is een van de veiligere vervoersmiddelen die je kunt nemen, maar toch is het fijn om te weten dat de busaanbieder veiligheid serieus neemt. Dat is bij Avanza zeker het geval. Het bedrijf heeft een hele reeks aan beveiligingsmaatregelen getroffen om ongemak en ongelukken te voorkomen. Zo zijn alle stoelen in de bus voorzien van twee- en driepuntsgordels, maar wat opvalt, is dat de bussen van Avana over buitengewoon moderne beveiligingstechnologie zijn voorzien. Zo kan de bus zelfstandig detecteren of het voertuig dat voor de bus rijdt plotseling hard remt, waarna de bus zelf ook op een passende manier de remmen intrapt. Je bent bij dit soort onvoorziene, maar gevaarlijke situaties dus niet afhankelijk van de reflexen van de buschauffeur.

De bussen zijn verder nog voorzien van camerasystemen waarmee de chauffeur het zicht over de gehele bus behoudt. De bus kan ook verkeersborden lezen en de chauffeur een seintje geven als die bijvoorbeeld te hard rijdt, wat de veiligheid alleen maar ten goede komt. Busreizen kunnen lang duren, maar je weet zeker dat de chauffeur niet aan het wegdommelen is dankzij de DFW-technologie: Driver Fatigue Warning. Deze houdt goed in de gaten of de chauffeur nog alert is en laat een signaal horen als dat niet zo is.

Ook aan kinderen en zwangere vrouwen is gedacht. Voor kleine en iets minder kleine kinderen zijn er speciale Isofix-systemen, die ervoor zorgen dat ook de kleintjes veilig kunnen reizen. Bij de meeste bussen kunnen zwangere vrouwen andere gordels krijgen, zodat ze comfortabel en veilig kunnen reizen.

2. Gelden er coronamaatregelen bij Avanza?

Om de veiligheid van alle reizigers te waarborgen, hanteert Avanza een aantal coronamaatregelen. Avanza geeft aan dat mondkapjes voor alle reizigers verplicht zijn en dat alle reizigers de handen moeten reinigen met desinfecterende gel. Vertoon je symptomen die kunnen duiden op een coronabesmetting, dan dien je thuis te blijven en niet te gaan reizen.

De bussen van Avanza zijn voorzien van een ECO3-luchtfilter. Dit filtert zorgt bij verwarmen, airco en ventilatie voor dat 99,7% van de virusdeeltjes in de lucht worden geëlimineerd. Hetzelfde geldt voor geurtjes, schimmels, bacteriën, bacillen en andere micro-organismen. Het ECO3-luchtfilter zorgt er ook voor dat het zuurstofgehalte van de lucht in de bus op peil blijft. Je kunt dus met een gerust hart de bus in.

3. Wat moet ik weten over bagage bij Avanza?

Als je met de bus reist, kun je over het algemeen veel bagage meenemen – meer dan bij het vliegtuig. Ook bij Avanza is dat het geval. Je mag namelijk standaard tot 30 kilo bagage in de laadruimte kwijt. Het kan natuurlijk zijn dat je meer bagage wilt meenemen. Of dat mogelijk is, hangt af van wat je medereizigers aan koffers en spullen mee hebben. Als er nog ruimte over is, mag je extra bagage meenemen, maar daar betaal je wel een toeslag voor. Bij Avanza geef je tijdens het bestelproces aan dat je extra bagageruimte nodig hebt. Belangrijk om te weten is dat je bij busreizen niet zomaar even iets uit je koffer kunt halen. Zorg er dus voor dat je alles wat je nodig hebt, van eten en drinken tot medicijnen en wat om jezelf tijdens de reis te vermaken, in je handbagage bij je hebt. Houd er ook rekening mee dat je één stuks handbagage de bus in mee mag nemen.

Mocht er iets met je bagage gebeuren, dan kun je terecht bij het Avanza-bureau voor kwijtgeraakte bagage. Helaas is er maar één zo’n station in heel Spanje. Het ligt in Madrid, bij het Avanza-busstation, en je kunt er terecht van 6.30 tot 23.30 uur. Zorg er wel voor dat je al je bagage van etiketten met je naam, adres en telefoonnummer hebt voorzien. Op die manier is de kans het grootst dat Avanza, mocht je bagage onverhoopt zoek raken, contact met je kan opnemen.

Fietsen kun je meenemen voor een toeslag van 10 EUR per fiets. Voor vertrek moet je het voorwiel losmaken, zodat de fiets minder laadruimte inneemt.

Je kunt je reis en bagage laten verzekeren. Dat kun je aangeven tijdens het bestelproces. De verzekering wordt afgehandeld door ARAG.

4. Hoe ver van tevoren moet ik op het station zijn?

Avanza raadt aan om twintig tot dertig minuten van tevoren op het station aanwezig te zijn.

5. Is er vrije stoelkeuze?

De stoeltoewijzing gebeurt bij Avanza automatisch als je je tickets aan het bestellen bent. Je hebt in principe geen vrije stoelkeuze. Wil je dit wel, dan moet je daar een toeslag voor betalen. Houd er rekening mee dat die toeslag per stoel geldt. Wil je dus met een gezelschap van vier man gegarandeerd bij elkaar zitten, dan betaal je vier maal de toeslag.

6. Wat voor comfort bieden de bussen van Avanza?

Bij de meeste bussen van Avanza kun je rekenen op wifi, stopcontacten om elektrische apparaten mee op te laden en toiletten. Omdat Avanza een overkoepelend busbedrijf is, beschikt het niet over een eigen wagenpark. In plaats daarvan werkt Avanza juist samen met talloze kleinere busaanbieders. Het daadwerkelijke comfortniveau van de bussen hangt dus af van het bedrijf dat de bus aan Avanza aanbiedt. Het bedrijf geeft zelf echter aan dat verreweg de meeste bussen zijn voorzien van wifi, stopcontacten en toiletten.

7. Mag ik mijn huisdier meenemen in de bus?

Je kunt als je wilt je huisdier meenemen in de bus, maar je moet zelf voor een passende reiskooi zorgen. Houd er ook rekening mee dat deze reiskooi in het laadruim van de bus wordt geplaatst. Je huisdier en jij zijn dus tijdens de hele reis van elkaar gescheiden. Het loont de moeite om je huisdier hierop voor te bereiden, want anders kan de reis zomaar eens heel stressvol voor je huisdier zijn.

In de zogeheten Multimedia-bussen is er een speciaal geventileerd compartiment met temperatuurregeling voor huisdieren. Mocht je dus met een Multimedia-bus reizen, dan weet je dat je huisdier wat meer comfort ervaart. Een goede tip voor reizen met huisdieren in het algemeen is dat je altijd van tevoren uitzoekt waar je op de plaats van bestemming een dierenarts kunt vinden. Mocht je huisdier dan medische zorg nodig hebben, dan hoef je niet halsoverkop op zoek te gaan.

Wil je een huisdier meenemen, dan betaal je een toeslag en moet je een formulier invullen meenemen dat je op de website van Avanza kunt vinden. Vergeet deze stap niet, want busbedrijven vinden het over het algemeen niet prettig al er onaangekondigd meerdere huisdieren mee de bus in moeten. Avanza probeert het aantal huisdieren per rit tot twee te beperken. Houd daar dus rekening mee als je een huisdier wilt meenemen.

Voor blindengeleidehonden gelden uiteraard uitzonderingen. Zij mogen kosteloos mee en mogen plaatsnemen naast de stoel van de reiziger die zij begeleiden.

8. Wat voor tickets zijn er bij Avanza verkrijgbaar?

Je kunt bij Avanza tickets kopen voor drie soorten bussen: Normal, Express en Multimedia. De Normal-bussen zijn voorzien van 48 stoelen, terwijl de Express-bussen met 35 stoelen iets meer ruimte bieden, voor extra comfort. De Multimedia-bussen zijn het meest luxueus, met wifi aan boord, toiletten en individuele schermen voor entertainment.

9. Hoe zit het met reizen met kinderen en baby’s?

Ga je een busrit maken met kinderen? Dat is bij Avanza geen probleem. Kinderen jonger dan drie jaar reizen over het algemeen gratis, en voor oudere kinderen krijg je meestal korting. Je mag bovendien gewoon een kinderwagen mee de bus in nemen. Voor kinderen tussen de 3 en 12 jaar zijn er speciale KidyBus-kinderstoeltjes beschikbaar. Wil je zo’n kinderstoeltje gebruiken, dan moet je minstens 48 uur van tevoren een formulier invullen.

10. Wat kosten tickets bij Avanza?

Het voordeel van busreizen is over het algemeen dat ze tot de goedkopere manieren van reizen behoren. Hetzelfde geldt voor Avanza. Voor een retourtje Valladolid-Salamanca betaal je bijvoorbeeld 18,70 EUR en zit je in totaal drie uur in de bus. Voor een wat langer traject, bijvoorbeeld een enkele reis van Madrid naar Valencia, betaal je tussen de 30 en 45 EUR. De reis duurt in totaal ongeveer 4,5 uur en de precieze prijs die je betaalt, varieert per vertrektijd. Wil je dus geld besparen, kijk dan of je een bus kunt pakken op een wat minder populair tijdstip.

11. Wat zijn de voordelen van reizen met de bus?

Reizen met de bus kent een aantal grote voordelen:

 • De kans dat je bagage zoek raakt is minimaal, aangezien de chauffeur zelf je bagage in- en uitlaadt
 • De bus is over het algemeen goedkoop, omdat je de brandstofkosten deelt met je medereizigers
 • Je hoeft niet uren voor vertrek al aanwezig te zijn, wat stress en verveling scheelt
 • Afhankelijk van de route geniet je van prachtige uitzichten – een busreis door bijvoorbeeld de bergen is een traktatie voor de ogen
 • De bus kent geen turbulentie en is daardoor ideaal voor wie vliegangst heeft
 • De bus is ontzettend duurzaam en stoot gemiddeld tien keer minder koolstof uit dan een vliegtuig op hetzelfde traject

Kortom, de bus kan een uitstekend alternatief zijn voor wie op goedkope en milieuvriendelijke wijze wil reizen tussen kleine en grote steden in Spanje en een aantal buitenlandse bestemmingen.

Avanza

Populaire routes

Met Omio kun je verschillende bustickets boeken bij Avanza.

Prijzen weergeven voor morgen, donderdag 02 februari

Valencia, Estació d'autobusos
AvanzaMadridValencia, Estació d'autobusosTijdsduur: 4u 15vanaf 33
Madrid
AvanzaValencia, Estació d'autobusosMadridTijdsduur: 4u 05vanaf 29
Madrid, Moncloa
AvanzaSegovia, Plaza la Estación de AutobusesMadrid, MoncloaTijdsduur: 1u 20vanaf 5
Salamanca
AvanzaMadridSalamancaTijdsduur: 3u 00vanaf 15
Madrid, Moncloa
AvanzaSalamancaMadrid, MoncloaTijdsduur: 2u 10vanaf 25
Gandia
AvanzaMadridGandiaTijdsduur: 5u 00vanaf 34
Marbella, Estación De Autobuses
AvanzaMálagaMarbella, Estación De AutobusesTijdsduur: 0u 45vanaf 7
Cuenca
AvanzaMadridCuencaTijdsduur: 2u 00vanaf 13
Gibraltar
AvanzaMálagaGibraltarTijdsduur: 2u 10vanaf 15

De Omio-app maakt reizen plannen eenvoudig

We brengen je waar je naartoe wilt gaan. Van e-tickets tot actuele updates over treinen: onze innovatieve app is de ideale manier om te plannen en je reis te volgen.

ios-badge
android-badge
Hand With Phone
Valuta
Taal