Spoorwegmaatschappijen in Europa

Internationale spoorwegmaatschappijen in Europa

Wil je een treinreis van een spoorwegmaatschappij naar een bestemming in Europa plannen? Gebruik dan de bovenstaande zoekfunctie om een treinreis van plaats A naar plaats B te vinden. Vervolgens is het mogelijk om alle soorten treinen van de grootste spoorwegmaatschappijen in Europa te vergelijken. Om een treinreis van een gewenste spoorwegmaatschappij te maken, boek je de bijbehorende treintickets die beschikbaar zijn op Omio. Geniet van je treinreis!

Goedkope treinreizen van spoorwegmaatschappijen vanuit Nederland

Geschiedenis van de spoorwegen in Nederland

De geschiedenis van de spoorwegen in Nederland begon op 20 september 1839, toen de eerste spoorlijn Amsterdam – Haarlem geopend werd. Deze spoorlijn werd aangelegd door de Hollandse IJzeren Spoorweg-Maatschappij, de eerste spoorwegmaatschappij in Nederland, die tot 1938 heeft bestaan en daarna is opgegaan in de N.V. Nederlandsche Spoorwegen. De NS is nog steeds de grootste gebruiker van het spoorwegennet in Nederland, dat onderhouden wordt door ProRail. Er zijn in de loop van de geschiedenis wel nog andere spoorwegmaatschappijen bijgekomen, die het treinverkeer in bepaalde gebieden regelen.

Spoorwegmaatschappijen in Nederland

In Nederland is de grootste spoorwegmaatschappij de NS. Naast NS International en Thalys zijn ook vijf verschillende spoorwegmaatschappijen actief, namelijk Arriva Personenvervoer Nederland, Connexxion, Syntus, Veolia Transport Nederland, Euro-Express Trencharter. Buiten deze vervoerders zijn er nog drie buitenlandse maatschappijen actief in Nederland, zijnde Deutsche Bahn, NMBS en Eurobahn.

Nederlandse Spoorwegen (NS)

De NS is een voormalig semi overheidsbedrijf waarvan nu nog alle aandelen in handen zijn van de Staat der Nederlanden. Gemiddeld vervoert het bedrijf zo’n 1,1 miljoen reizigers per dag in ongeveer 4500 treinritten. De vervoerder beschikt over verschillende soorten treinen; van een binnenlandse hogesnelheidstrein tot stoptreinen die op kleine stations stoppen. De NS International is een bedrijfsonderdeel van de NS die de internationale treinen exploiteert.

Arriva Personenvervoer Nederland

Arriva is een vervoersmaatschappij met haar hoofdvestiging in Heerenveen en is een dochteronderneming van Arriva plc, volledig in handen van Deutsche Bahn. De vervoersmaatschappij exploiteert een aantal regionale treinverbindingen, voornamelijk in de provincies Groningen en Friesland.

Populaire routes in Nederland

De drukste reisverbindingen in Nederland zijn van Amsterdam naar Schiphol met jaarlijks zo’n 6 miljoen reizigers en van Utrecht naar Amsterdam met zo 4 miljoen reizigers.

HomeSpoorwegmaatschappijen in Europa

De Omio-app maakt reizen plannen eenvoudig

We brengen je waar je naartoe wilt gaan. Van e-tickets tot actuele updates over treinen: onze innovatieve app is de ideale manier om te plannen en je reis te volgen.

ios-badge
android-badge
Hand With Phone
Valuta
Taal