Tickets voor treinen van Eurostar

Over Eurostar
Belangrijke routes
Veel gestelde vragen

Reizen met Eurostar

Wie milieuvriendelijk het Verenigd Koninkrijk wil bereiken, zit goed met Eurostar. Deze hogesnelheidstreinmaatschappij verbindt Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen, Brussel, Lille en Londen met elkaar. Vroeger stopte de trein ook nog bij de Britse treinstations Ashford en Ebbsfleet, maar dat is tegenwoordig niet meer zo. Je rijdt vanuit Lille in één beweging door naar London St. Pancras, het internationale treinstation van Londen.

Eurostar beschikt in totaal over een vloot van 29 treinen, die jaarlijks ongeveer 10 miljoen passagiers vervoeren. Sinds 1994 heeft het bedrijf maar liefst 190 miljoen passagiers van en naar Londen vervoerd. Een treinreis met Eurostar is dan ook de ideale manier om op milieuvriendelijke wijze een citytrip naar Londen te beginnen of vanuit Londen andere delen van het Verenigd Koninkrijk aan te doen, zoals Schotland en Wales. Je kunt namelijk gemakkelijk na aankomst de metro naar bijvoorbeeld Paddington Station pakken, vanwaar er een breed scala aan nationale treinen in allerlei richtingen vertrekken.

Bij internationale treinreizen binnen West-Europa denk je waarschijnlijk al snel aan dat ene andere beroemde treinbedrijf: Thalys. Eurostar en Thalys zijn in 2023 gefuseerd tot de Eurostar Group. De Eurostar Group rijdt elke dag treinen over vijf verschillende landsgrenzen. Een hele prestatie, want er is geen enkel ander treinbedrijf ter wereld dat zo vaak zo veel grenzen passeert.

De voornaamste routes

Als Nederlander denk je bij ‘Eurostar’ meteen aan de trein naar Londen. Dat is niet zo gek ook, want in Nederland heb je, als je met de trein het Kanaal wilt oversteken, geen andere keuze. Wat menig Nederlander dan ook verbaast, is dat Eurostar nog allerlei andere routes aanbiedt. Zo rijdt deze vervoerder ook langs Lille door naar Parijs, Marne-la-Vallée-Chessy (het station voor wie Disneyland Parijs bezoekt) en Lyon, vanwaar je in de wintermaanden nog zuidelijker kunt reizen om bij Marseille uit te komen of in oostelijke richting kunt reizen naar Bourg-St-Maurice, de ideale uitvalsbasis om de Franse Alpen te verkennen. Het leeuwendeel van de Eurostar-vloot rijdt echter tussen Amsterdam en Londen.

Veel gestelde vragen over Eurostar

1. Hoe veilig is reizen met Eurostar?

Het is aan boord van Eurostar-treinen niet verplicht om een mondkapje te dragen om zo de rondgang van het coronavirus tegen te gaan, maar het wordt wel aangeraden. De treinen worden met het oog op hygiëne regelmatig schoongemaakt.

2. Kun je zelf een zitplaats kiezen?

Je kunt tijdens het boeken van je treintickets niet aangeven waar je wilt zitten, maar zodra je de boeking hebt afgerond, kun je op elk moment inloggen op de website van Eurostar en daar je boeking beheren. Je kunt dan ook je stoelkeuze aanpassen, bijvoorbeeld om naast of dicht bij een reisgenoot te zitten. Uiteraard moeten er dan nog wel lege stoelen zijn om je ticket naar om te boeken.

3. Wat voor tickets kan ik bij Eurostar bestellen?

Bij Eurostar heb je in totaal keuze uit drie verschillende tickets: Standard, Standard Premier en Business Premier.

Het Standard-ticket is het meest betaalbare. De stoelen zijn voorzien van stopcontacten. Je kunt na het boeken gratis de stoelkeuze aanpassen en je profiteert onderweg van gratis wifi. Voor een versnapering kun je terecht bij Café Métropole, het barrijtuig van Eurostar.

Standard Premier is de luxere variant van het Standard-ticket. De stoelen zijn net wat ruimer en de rijtuigen daardoor ook net wat rustiger. Ook hier vind je stopcontacten en USB-poorten, waardoor je bijvoorbeeld gemakkelijk tijdens de reis kunt werken. Je krijgt daarnaast een lichte maaltijd tot aan je stoel bezorgd. In de ochtenden kun je rekenen op een croissantje of gebakje, wat yoghurt of sap en thee of koffie. In de middagen en avonden staan er twee kleine gerechten op het menu, met een dessert en thee, koffie of een drankje. Tussen Brussel en Rotterdam of Amsterdam krijg je daarnaast een licht tussendoortje.

De meest luxueuze reisklasse is Business Premier. Je krijgt een uitgebreide maaltijd aan boord, met drie gangen en drankjes. Wachten tot de trein vertrekt doe je in Brussel, Londen en Parijs in de speciale Eurostar-lounges. Op Amsterdam en Rotterdam Centraal zijn er geen Eurostar-lounges, maar kun je terecht bij de lounge van NS International. Een bijzonder groot voordeel van Business Premier is dat je gemakkelijk je ticket kunt omboeken, bijvoorbeeld als je vroeger of juist wat later klaar bent dan verwacht. Ten slotte profiteer je met Business Premier van versnelde toegang tot de trein, waardoor je niet in de reguliere wachtrij hoeft te staan.

4. Wat moet ik weten over bagage bij Eurostar?

Bij treinbedrijven is het bagagebeleid vaak net wat anders dan bij busbedrijven en luchtvaartmaatschappijen, omdat de trein vaak meer ruimte heeft en gewicht minder een rol speelt. Bij Eurostar is dat net zo. Je bagage mag zo zwaar zijn als je maar wilt; je moet deze alleen wel zelf kunnen tillen. Bagage mag maximaal 85 cm lang zijn aan de langste zijde. Je mag bij een Standard- en Standard Premier-ticket twee koffers mee en één stuk handbagage. Business Premier-reizigers mogen drie koffers mee en één stuk handbagage. Ten slotte mogen kinderen één koffer mee en één stuk handbagage.

In de trein kun je je bagage kwijt op twee plaatsen: boven je stoel en in de bagagerekken aan het begin en eind van iedere wagon. De ruimte boven je stoel is groot genoeg voor een middelgrote koffer, maar de echt grote koffers zul je toch echt in de bagagerekken aan het begin en eind van de wagon kwijt moeten. Pak dus van tevoren slim je koffer in en stop belangrijke eigendommen in je handbagage. Je kunt een grote koffer wel uit de bagagerekken halen om iets uit je koffer te pakken, maar ideaal is het niet.

Voor een beetje extra luxe kun je je bagage laten ophalen. Dat doet Eurostar niet zelf, maar wordt gedaan door het bedrijf First Luggage. Er gelden voor Eurostar-reizigers wel speciale tarieven. Meer informatie over deze dienst vind je op de website van het bedrijf: www.eurostarluggagedelivery.com.

Muziekinstrumenten meenemen is mogelijk bij Eurostar. Wel gelden er een aantal regels. Gitaren, violen en andere kleine instrumenten mogen mee als gewone bagage. Wel moeten ze in een koffer, hoes of kist zijn geplaatst. Een losse gitaar in het bagagerek is dus niet toegestaan. Cello’s en andere middelgrote instrumenten tussen de 85 en 136 cm kunnen mee als gewone bagage. Wil je het instrument op de stoel naast je plaatsen, dan moet je daar een zogeheten begeleidersticket voor aanschaffen. Grotere instrumenten mogen helaas niet mee. Daarvoor zul je een koeriersdienst moeten inschakelen.

Zorg ervoor dat je je bagage niet vergeet, want dat kan tot fikse vertragingen en overlast leiden. Mocht je onverhoopt toch een koffer of tas hebben laten slingeren, dan is er nog geen man overboord. Op een station kwijtgeraakte bagage wordt bij de afdeling gevonden voorwerpen bewaard. Ben je je bagage in de trein kwijtgeraakt, dan kun je terecht bij het station van bestemming. Wees slim en voorzie al je bagage van je naam-, adres- en contactgegevens, zodat je gemakkelijk kan worden gecontacteerd mocht je bagage zijn gevonden.

5. Zijn er toiletten aan boord?

Ja. Alle treinen zijn voorzien van toiletten, gelegen aan het begin of eind van iedere wagon. Daarnaast zijn er verschoningsstations aanwezig.

6. Zijn er faciliteiten voor mensen met een lichamelijke beperking?

Ja. In de treinen zijn er een aantal toiletten voor mensen met een lichamelijke beperking. Daarnaast kun je op de stations ondersteuning krijgen bij het instappen in en verlaten van de trein. Als je een rolstoelplaats boekt, wordt er automatisch bij de stations voor een helling gezorgd. Begeleiders kunnen met korting een ticket boeken en Eurostar probeert begeleiders en reizigers in een rolstoel altijd zo dicht mogelijk bij elkaar te plaatsen. Houd er rekening mee dat je bagage maximaal 15 kg mag wegen als je deze door het personeel van Eurostar wilt laten verplaatsen.

Vanwege drukte op de stations is het verstandig om ruim van tevoren aanwezig te zijn. Het personeel helpt reizigers met een beperking graag, maar door drukte kan het zijn dat je even moet wachten. Eurostar zelf raadt aan om een uur vroeger aanwezig te zijn dan de zestig tot negentig minuten die je überhaupt al van tevoren aanwezig moet zijn.

7. Hoe zit het met reizen met kinderen en baby’s?

Je kunt bij Eurostar zeker met kinderen reizen, ongeacht hun leeftijd. Wel gelden er voor verschillende leeftijdscategorieën bepaalde regels.

Kinderen tot 4 jaar mogen gratis meereizen, mits ze gedurende de hele reis op schoot zitten. Reis je met meerdere kinderen in deze leeftijdscategorie, dan moeten ze allemaal bij een volwassene op schoot zitten. Heb je toch liever een zitplaats? Er zijn speciale kindertickets verkrijgbaar. Als je in je eentje met twee kinderen van jonger dan 4 jaar reist, mag er eentje op schoot en zul je voor het andere kind een kinderticket moeten kopen.

Kinderen van 4 tot 11 jaar mogen mee mits je een kinderticket hebt gekocht.

Eurostar verkoopt geen babyvoeding in het barrijtuig, maar je kunt babyvoeding daar wel laten opwarmen.

Jongeren van 16 en 17 jaar mogen zelfstandig reizen, mits ze over geldige reisdocumenten beschikken.

8. Mag mijn huisdier mee de trein in?

Nee. Bij Eurostar is het op geen enkele manier mogelijk om huisdieren mee op reis te nemen. De enige uitzondering geldt voor hulphonden en blindengeleidehonden.

9. Wat kosten tickets bij Eurostar zoal en hoelang duurt de reis?

Een retourtje van Amsterdam naar Londen kost je ongeveer 270 EUR. De trein doet er in totaal ongeveer 4 à 5 uur over.

10. Wat is het beleid bij vertragingen en uitval?

Eurostar streeft een hoge standaard na op het gebied van punctualiteit. Zo wil het bedrijf dat 82% van de treinen binnen 5 minuten na de geplande aankomsttijd arriveert en dat 90,5% van de treinen binnen 15 minuten na de geplande aankomsttijd arriveert. Als Eurostar zijn doelen weet waar te maken, krijg je dan ook slechts zelden met stevige vertraging te maken.

Voor de gevallen dat de reis onverhoopt minder vlot verloopt, heb je recht op bepaalde vormen van compensatie. Vanaf 60 tot 119 minuten vertraging heb je recht op ofwel een voucher van 30% van de kostprijs van het traject ofwel een terugbetaling van 25% van de kostprijs van het traject.

Bij vertragingen van 120 tot 179 minuten krijg je een ofwel een voucher van 60% van de kostprijs van het traject ofwel een terugbetaling van 50% van de kostprijs van het traject.

Ten slotte krijg je bij vertragingen van 180 minuten of meer ofwel een voucher van 75% van de kostprijs van het traject ofwel een terugbetaling van 50% van de kostprijs van het traject.

Houd er rekening mee dat je de compensatie pas na 24 uur en maximaal binnen 2 maanden aanvraagt. Je dient vouchers binnen 12 maanden na ontvangst te verzilveren. De vouchers hebben een code van 9 of 16 tekens en kun je tijdens het afrekenen inwisselen. Bij terugbetalingen dien je je aanvraag binnen 2 maanden na de vertraagde reis in te dienen.

11. Is reizen met Eurostar duurzaam?

Reizen met Eurostar is over het algemeen aanzienlijk milieuvriendelijker dan reizen met het vliegtuig. Om je een idee te geven: een enkeltje Amsterdam-Londen met het vliegtuig levert per passagier 7 keer zo veel koolstofdioxide op dan dezelfde reis met de trein. Bij een vlucht van Londen naar Parijs staat 1 vliegreis zelfs gelijk aan 14 Eurostar-treinreizen. Als je dus zo groen mogelijk met de trein tussen Amsterdam, Londen en Parijs wilt reizen, is Eurostar een betere keuze dan het vliegtuig.

Eurostar spant zich ook op andere vlakken in voor meer duurzaamheid. Zo verzamelt het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk al het biologisch afval van de Business Premier-klasse, zodat daar compost voor Britse boeren van kan worden gemaakt.

In Nederland rijden de treinen van Eurostar volledig op windenergie, en het bedrijf werkt hard om ook in Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk op hernieuwbare energie te gaan rijden.

Eurostar spant zich in om het gebruik van wegwerpplastic te beperken. Dat scheelt sinds 2018 al onder andere 800.000 waterflesjes, 3,5 ton plastic bestek en 1,5 miljoen plastic bekers.

Eurostar: hogesnelheidstreinen tussen Amsterdam, Rotterdam, Brussel en Londen

Eurostar is de naam voor zowel het bedrijf als de hogesnelheidstreinen die al meer dan 20 jaar treinreizen tussen Parijs, Brussel en Londen mogelijk maakt. Ook zet het inmiddels treinen in vanaf Amsterdam richting Londen die ook langs Rotterdam en Brussel gaan. Onderweg ga je door de Kanaaltunnel die Frankrijk met het Verenigd Koninkrijk met de trein verbindt. Treintickets voor onder andere deze Eurostar zijn online direct beschikbaar op Omio.

Goedkope internationale treinreizen met Eurostar

Op welke stations komt de Eurostar langs?

In 1994 begon Eurostar met hun persoonsvervoer tussen London Waterloo, Paris Gare du Nord en Brussel-Zuid. Een tweede station in Engeland, Ashford International, werd toegevoegd in 1996, en de aankomstplaats in Londen werd London St Pancras International Station in plaats van London Waterloo in 2007. Andere stations waar de Eurostar stopt zijn onder andere Ebbsfleet International, Calais-Fréhtun, Lille-Europe en Marne-la-Vallée voor Disneyland Paris. Vanuit Amsterdam Centraal kan men ook de Eurostar naar Londen nemen.

Wat kun je aan boord van de Eurostar verwachten?

Eurostar blijft een comfortabele optie voor reizen binnen Europa met snellere reistijden, meer toegestane bagage en meer beenruimte in vergelijking met het vliegtuig. Eten en drinken kunnen gekocht worden door de Standard-passagiers in een van de twee barrijtuigen aan boord, en de Standard Premier- en Business Premier-passagiers kunnen ervoor kiezen maaltijden opgediend te krijgen aan boord. Alle Eurostar-passagiers moeten aan de grens gecontroleerd worden en een kleine beveiligingscontrole ondergaan die vergelijkbaar is met de controle op kleine luchthavens. Reizigers wordt bovendien gevraagd minstens 30 minuten op voorhand in te checken. Dit aantal is 10 minuten voor Business Premier-passagiers.

Wat voor tickets, tarieven en diensten zijn er beschikbaar voor de Eurostar?

Eurostar heeft drie soorten tickets: Standard, Standard Premier en Business Premier. Alle tickets laten passagiers twee stuks bagage zonder gewichtslimiet meenemen, en geven ook de mogelijkheid een stoel te reserveren zonder extra kosten. Voor de beste Eurostar deals biedt de Standard-klasse de goedkoopste treintickets. Standard Premier biedt ruimere zitplaatsen, stopcontacten en maaltijden. Eerste klasse bij Eurostar wordt Business Premier genoemd. Passagiers die in Business Premier reizen kunnen een express check-in verwachten, maaltijden die aan boord opgediend worden, toegang tot de lounges en comfortabele zitplaatsen. Wanneer men op de bestemming aankomt, maakt Eurostar het verder reizen gemakkelijk door de passagiers de mogelijkheid te bieden treintickets van andere spoorwegmaatschappijen toe te voegen aan hun traject.

Wat is de geschiedenis van Eurostar?

De geschiedenis van Eurostar begon bij de plannen een tunnel te graven onder het Kanaal in 1986. Het project werd voltooid in 1993, en Eurostar startte haar service in 1994. Eurotunnel beheert en onderhoudt de tunnel, die bestaat uit twee hogesnelheidslijnen en een diensttunnel ertussenin. De Kanaaltunnel is de langste onderzeese treinverbinding, en met het upgraden van de sporen naar High Speed 1, bieden de treinen nu snelle reizen aan tussen Engeland, Frankrijk en België. Eurostar was oorspronkelijk eigendom van de nationale spoorwegmaatschappijen van de UK, Frankrijk en België, maar eind 2014 werd aangekondigd dat de regering van het Verenigd Koninkrijk van plan is haar aandeel te verkopen.

De Omio-app maakt reizen plannen eenvoudig

We brengen je waar je naartoe wilt gaan. Van e-tickets tot actuele updates over treinen: onze innovatieve app is de ideale manier om te plannen en je reis te volgen.

ios-badge
android-badge
Hand With Phone
Valuta
Taal