Vind goedkope treinkaartjes met NS

Welke stations gebruikt NS?

NS is de grootste gebruiker van het Nederlandse spoorwegennetwerk. De belangrijkste verbindingen die het bedrijf aanbiedt, zijn die tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Schiphol en tussen Amsterdam Centraal en Utrecht. Verder verzorgt NS ook verschillende internationale verbindingen via NS International, de opvolger van NS Hispeed.

Welke treinen biedt NS aan?

NS rijdt met twee soorten treinen: sprinters, die op ieder station stoppen, en de Intercity, die tussen grotere steden rijdt. Binnen deze twee treinen bestaan er nog verschillende modellen, en de voorzieningen aan boord verschillen per traject en treinmodel.De nieuwe Intercity’s zijn bijvoorbeeld uitgerust met comfortabele stoelen, schermen die de treintijden weergeven en draadloos internet. In de eerste klas zijn er ook een leeslampje en stopcontact aanwezig. Het bovenste gedeelte is ingericht om rustig te reizen – hier vind je dan ook de stiltezone. In alle treinen is er bovendien kunst te vinden, om je reis met de trein nog wat meer kleur te geven.

Welke andere diensten biedt NS aan?

Een andere dienst van de NS is de NS Spoordeelwinkel. Daar zit je goed voor uitstapjes voor een scherpe prijs. Je vindt er bijvoorbeeld treintickets in combinatie met een toegangsticket voor de Efteling, de dierentuin of een hotel of museum.

Ook de NS-klantenservice behoort tot de diensten die NS buiten het vervoer op het spoor aanbiedt. Reizigers kunnen hier terecht voor vragen over verloren bagage, vervoersbewijzen of treinstoringen bij NS.

Naast het vervoer op de spoorwegen spant NS zich ook in voor vervoer van deur tot deur. Zo verhuurt het ook OV-fietsen, die op verschillende NS-stations beschikbaar zijn. Ook de NS-zonetaxi helpt reizigers gemakkelijk van en naar stations te reizen. Hiervoor is een vast tarief per zone vastgelegd. Met Greenwheels kun je tenslotte gemakkelijk een deelauto reserveren die klaarstaat wanneer je dat wil.

Ten slotte verzorgt NS ook de NS-wandelingen. Dit zijn wandeling van station tot station, waarbij je geniet van prachtige landelijke landschappen langs dijken, akkers en rivieren of juist de gezelligheid van steden en dorpen. De wandelingen zijn bewegwijzerd, waardoor je de tocht gemakkelijk in je eigen tempo kunt maken.

Wat is de geschiedenis van NS?

NS, of voluit de Nederlandse Spoorwegen, is een spoorwegmaatschappij in Nederland. Het was een voormalig overheidsbedrijf en is nu een naamloze vennootschap, maar alle aandelen zijn nog steeds in handen van de staat. De maatschappij vindt haar oorsprong in 1937 door een fusie van verschillende spoorwegmaatschappijen die ervoor in Nederland actief waren. De maatschappij werd toen opgericht als semi-overheidsbedrijf en is gedurende haar geschiedenis nooit een volledig staatsbedrijf geweest. Daardoor heeft NS veel vrijheid gehad op het gebied van de bedrijfsvoering.

In 1995 werd besloten NS te verzelfstandigen. Daardoor verloor het ook het eigendom en het beheer van de spoorweginfrastructuur, die nu in handen is van ProRail. Vandaag de dag is het bedrijf de grootste gebruiker van het Nederlandse spoorwegennet en vormt personenvervoer zijn grootste activiteit, ondergebracht in het bedrijfsonderdeel NS Reizigers. NS vervoert met ongeveer 4500 treinritten gemiddeld 1,1 miljoen passagiers per dag.

De Omio-app maakt reizen plannen eenvoudig

We brengen je waar je naartoe wilt gaan. Van e-tickets tot actuele updates over treinen: onze innovatieve app is de ideale manier om te plannen en je reis te volgen.

ios-badge
android-badge
Hand With Phone
Valuta
Taal