Renfe: treintickets voor treinen in Spanje

Over Renfe
Belangrijke routes
Veel gestelde vragen

Reizen met Renfe

Renfe is een nationaal Spaans treinbedrijf. De naam is een afkorting van Red Nacional de los Ferrocarriles Españoles, oftewel: het nationale spoorwegennet van Spanje. Het bedrijf rijdt op zo goed als alle delen van het 10.000 kilometer aan rails omspannende spoorwegennet in Spanje, met uitzondering van hier en daar een paar trajecten waar regionale aanbieders rijden. Ga je dus in Spanje met de trein reizen, dan weet je bijna wel zeker dat je met een trein van Renfe gaat reizen.

Reizen met de trein in Spanje is bijzonder comfortabel. De treinen zijn luxe afgewerkt, met voorzieningen om langere afstanden wat draaglijker te maken, zoals televisies waarop films afgespeeld worden. Daarnaast doorkruist menig Spaanse trein prachtige landschappen, waardoor je tijdens de reis regelmatig je ogen kunt uitkijken. Een treinreis in Spanje is daardoor niet alleen een milieuvriendelijkere optie dan het vliegtuig, maar biedt je ook een inkijkje in de veelzijdige pracht en praal van het Spaanse landschap.

Renfe is een omvangrijke organisatie. Er zijn in totaal bijna 10.000 medewerkers bij het bedrijf in dienst, dat dagelijks zo’n 1,7 miljoen reizigers van en naar 875 stations verplaatst. De totale vloot van Renfe omvat maar liefst bijna 1400 treinen, waarvan er dagelijks zo’n 450 rijden. Ter vergelijking: de NS beheert in totaal zo’n 300 treinen.

De voornaamste routes

Renfe Viajeros, dat zich op het vervoer van personen heeft toegelegd, rijdt met vier soorten treinen. De Cercanías is bedoeld voor forensen, de Media Distancia rijdt op middellange afstand en Larga Distancia op lange afstanden, met ten slotte nog de AV-hogesnelheidstreinen (Alta Velocidad) voor de snelste reisopties. Geen enkel ander Europees land heeft zo’n uitgebreid hogesnelheidsspoorwegennetwerk als Spanje, waardoor een treinvakantie door heel Spanje een reële optie is.

Populaire routes voor de Media Distancia zijn Madrid-Toledo, Barcelona-Girona en Granada-Córdoba--Sevilla. Voor de hogesnelheidslijnen zijn de meest gereden routes de N.A.F.A, die onder andere van Madrid naar Sevilla en van Córdoba naar Málaga rijdt. De Corredor Noreste-lijn verbindt Madrid met Zaragoza, Barcelona en de grens met Frankrijk. Er is ook nog een noordelijke lijn. Die loopt van Madrid, Segovia en Valladolid. Ten slotte is er nog de Corredor Mediterráneo-Levante, die richting het oosten loopt en Madrid, Valencia, Alicante, Cuenca en Castellón met elkaar verbindt.

Renfe biedt ook nog de zogeheten Trenes Turísticos de Lujo, oftwel ‘luxe toeristische treinen’. Een reis op een van de vier trajecten van deze dienst staat garant voor een spectaculaire ervaring. De Tren Al Ándalus wordt beschreven als een reis op een paleis op wielen en rijdt tussen Sevilla en Málaga. De Costa Verde Express gaat van Bilbao, in Baskenland, naar Santiago de Compostela in Galicië. De reis duurt zes dagen, waarbij alle zintuigen worden geprikkeld. Ook de Transcantábrico Gran Lujo is overgoten met luxe in de stijl van de jaren twintig en reist in acht dagen van San Sebastián naar Santiago de Compostela. De Expreso de la Robla omvat twee treinen: de La Robla rijdt tussen Bilbao en León, en de Peregrino van Oviedo en Santiago de Compostela. Deze laatste laat zich uitstekend combineren met het voetpad naar Santiago de Compostela.

Veel gestelde vragen over Renfe

1. Hoe veilig is reizen met Renfe?

Op stations en in de treinen van Renfe is het dragen van een mondkapje verplicht. Vertoon je symptomen die op besmetting met het coronavirus kunnen duiden, dan wordt je geacht thuis te blijven.

2. Kun je zelf een zitplaats kiezen?

Nee. Je hebt wel keuze uit verschillende soorten tickets, maar vrije stoelkeuze is niet mogelijk.

3. Wat voor tickets kan ik bij Renfe bestellen?

Bij Renfe zijn er verschillende tickets verkrijgbaar: Prémium en Básico. Een Prémium-ticket (voorheen ook wel ‘First Class’ genoemd) staat garant voor de hoogste mate van comfort tijdens je reis. De stoelen zijn net wat breder dan normaal en je hebt wat meer beenruimte. Een Básico-ticket geeft recht op een normale stoel, met net wat minder beenruimte en een smallere stoel dan het luxere Prémium-ticket.

Bij de hogesnelheidstreinen kun je gratis gebruikmaken van PlayRenfe, dat allerlei digitaal entertainment biedt en ook gratis wifi omvat. Je hoeft daarvoor alleen maar de PlayRenfe-app te downloaden. Deze is verkrijgbaar voor iOS en Android.

Op alle langeafstandslijnen en in de meeste Larga Distance-treinen kun je gratis genieten van films en muziek. Bovendien krijg je een gratis koptelefoontje, zodat je precies van de reis kunt genieten zoals jij dat wilt.

4. Wat moet ik weten over bagage bij Renfe?

Iedere reiziger mag tot drie stuks bagage meenemen. Er gelden regels voor gewicht en afmetingen. Zo mag alle bagage bij elkaar maximaal 25 kg wegen en niet langer zijn dan 290 cm. De maximale afmetingen per stuk bagage bedragen 85x55x35 cm.

5. Zijn er toiletten aan boord?

Ja. Alle treinen zijn voorzien van toiletten. Je kunt tijdens de reis dus gewoon naar de wc als je moet.

6. Zijn er faciliteiten voor mensen met een lichamelijke beperking?

Ja. Mensen met een lichamelijke beperking worden gratis geholpen, maar je moet wel van tevoren een aanvraag indienen. Dat kan bij Renfe met de ‘Servicio de Asistencia’-app voor iOS en Android. Deze app is in het Spaans en het Engels te gebruiken. Een Nederlandse vertaling ontbreekt helaas nog wel. Je kunt ook op sommige stations ter plekke een aanvraag indienen, maar dat is van tevoren niet altijd duidelijk, waardoor het doorgaans slimmer is om alvast digitaal wat voorwerk te doen, bijvoorbeeld met de ‘Servicio de Asistencia’-app.

Renfe spant zich verder in om treinen en stations zo toegankelijk mogelijk te maken voor alle leeftijden en doelgroepen. Het werkt daarbij samen met twee maatschappelijke organisaties: CERMI en FUNDACIÓN ONCE.

Mensen met een visuele beperking kunnen bellen naar +34 900 400 555 om daar assistentie aan te vragen.

7. Hoe zit het met reizen met kinderen en baby’s?

Je mag bij Renfe met je kind of baby reizen. Houd er rekening mee dat je eventuele kinderwagens opgevouwen bij de bagagerekken moet stallen. Voor kinderen jonger 4 jaar betaal je geen kaartje, voor kinderen van 4 jaar of ouder betaal je de volledige ticketprijs. Kinderen mogen onder geen beding zelfstandig reizen.

8. Mag mijn huisdier mee de trein in?

Ja. Huisdieren mogen gewoon mee de trein in, mits je ze in een passende reiskooi meeneemt van maximaal 60 x 35 x 35 cm. Het huisdier mag maximaal 10 kilo wegen. Je moet een kaartje van 10 of 20 EUR betalen om je huisdier mee te mogen nemen. Er geldt een uitzondering voor blindengeleidehonden en hulphonden; die mogen namelijk gratis mee.

9. Wat kosten tickets bij Renfe zoal en hoelang duurt de reis?

Een Básico-enkeltje van Madrid naar Barcelona kost je 20-60 EUR. De reis duurt ongeveer 3 uur. De kosten kunnen flink uiteenlopen afhankelijk van het tijdstip van vertrek en hoe ver in de toekomst je de reis wilt maken. Over het algemeen geldt dat hoe korter van tevoren je boekt, des te meer je betaalt. Een ander voorbeeld is een retourtje van Bilbao naar Zaragoza. Een Básico-kaartje voor dit traject kost je in totaal zo’n 32 EUR, waarbij een enkele reis zo’n 4 uur duurt. Je zit dan dus voor 32 EUR zo’n 8 uur in de trein.

10. Wat is het beleid bij vertragingen en uitval?

De treinen van Renfe rijden over het algemeen op tijd. Fikse vertragingen komen niet vaak voor, maar zijn uiteraard niet volledig onvermijdelijk. Je hebt in zulke gevallen recht op een royale restitutie. Bij de langeafstandstreinen krijg je bij vertragingen van meer dan 60 minuten 50% van de prijs terug en bij vertragingen van meer dan 90 minuten krijg je zelfs het volledige bedrag van je ticket terug.

Over het algemeen geldt bij Renfe dat je, afhankelijk van de ernst van de vertraging, 50% tot 100% van de ticketprijs terugkrijgt. Hoe erg de vertraging precies moet zijn, hangt af van het type trein. Hoe korter de rit, des te sneller de terugvergoeding oploopt. Zo krijg je bij de regionale Ave-treinen al na 15 minuten de helft van de ticketprijs terug!

11. Is reizen met Renfe duurzaam?

Reizen per trein is over het algemeen een stuk duurzamer dan reizen met het vliegtuig. De treinen van Renfe rijden bijna allemaal op hernieuwbare energie, wat de milieuvriendelijk alleen maar ten goede komt. Een reis per Renfe-trein stoot 5 tot 7 keer minder koolstofdioxide uit dan dezelfde reis met de auto. Het verschil met het vliegtuig is nog veel groter. Per reis met de trein die je ook met het vliegtuig had kunnen maken, stoot je 7-10 keer minder koolstofdioxide uit. Voor de milieuvriendelijke reiziger is de trein dus verreweg de meest logische reismogelijkheid.

Renfe

Populaire routes

Met Omio kun je verschillende treintickets boeken bij Renfe.

Prijzen weergeven voor morgen, donderdag 02 februari

Toledo
RenfeMadrid-Puerta de AtochaToledoTijdsduur: 0u 31vanaf 14
Segovia Guiomar
RenfeMadrid ChamartínSegovia GuiomarTijdsduur: 0u 27vanaf 14
Valencia San Isidre
RenfeMadrid Atocha CercaniasValencia San IsidreTijdsduur: 8u 44vanaf 28
Gerona
RenfeBarcelona SantsGeronaTijdsduur: 0u 38vanaf 17
Córdoba Central
RenfeSevilla-Santa JustaCórdoba CentralTijdsduur: 0u 43vanaf 22

De Omio-app maakt reizen plannen eenvoudig

We brengen je waar je naartoe wilt gaan. Van e-tickets tot actuele updates over treinen: onze innovatieve app is de ideale manier om te plannen en je reis te volgen.

ios-badge
android-badge
Hand With Phone
Valuta
Taal