Met het Frans-Belgische treinbedrijf Thalys reis je gemakkelijk vanuit Amsterdam en Rotterdam naar verschillende buitenlandse bestemmingen, zoals Keulen en Parijs. Je hebt de treinen vast weleens op Amsterdam Centraal of Rotterdam Centraal zien staan: ze vallen met hun rode vormgeving bijzonder op. Thalys rijdt met HSL-treinen, die tot wel 300 kilometer per uur kunnen halen. Per jaar legt Thalys ruim 9 miljoen kilometer af met in totaal 26 treinstellen voor 2,7 miljoen reizigers.
Thalys lijkt qua aanbod wel een beetje op dat andere treinbedrijf waarmee Nederlanders gemakkelijk naar het buitenland reizen: Eurostar. Er zijn concrete plannen om Eurostar en Thalys in 2024 te fuseren, waardoor er één treinaanbieder komt voor al je reizen naar België, Duitsland, Frank en het Verenigd Koninkrijk.
Mocht je een treinreis met Thalys willen maken, lees dan zeker even de onderstaande informatie door. Daarin vind je alles wat je moet weten om je treinreis tot een succes te maken.
De Eiffeltoren in Parijs. Bron: Unsplash
Verreweg de meeste Nederlanders reizen met Thalys om vanuit Amsterdam of Rotterdam naar Antwerpen of Parijs te komen, maar er zijn ook andere trajecten. Zo rijdt het bedrijf vanuit Parijs ook naar allerlei Duitse steden, zoals Düsseldorf en Keulen. Mocht je dus een citytrip in Parijs willen combineren met een citytrip in Duitsland, dan kun je zeker bij Thalus terecht.
Het uitzicht vanaf de Rijn op de Dom van Keulen. Bron: Shutterstock
Bij Thalys is reizen met een FFP2-mondmasker verplicht om de veiligheid van reizigers en personeel te waarborgen. Aangezien je met Thalys naar het buitenland reist, is het bovendien aan te raden om de coronamaatregelen ter plaatse van tevoren op te zoeken. Het kan namelijk goed dat er in het buitenland strengere eisen gelden dan in Nederland.
Thalys geeft aan dat de treinen regelmatig worden schoongemaakt om het risico op besmetting zo laag mogelijk te houden.
Je kunt tijdens het boeken van je ticket een voorkeur doorgeven, maar Thalys kan niet garanderen dat je de stoel van je voorkeur daadwerkelijk krijgt. Wil je naast iemand reizen die al een ticket heeft geboekt? Dat kun je tijdens het boekingsproces aangeven. Ook hier geldt dat het voor Thalys niet altijd mogelijk is om je voorkeur in te willigen.
Thalys biedt keuze uit drie comfortniveaus: Standard, Comfort en Premium. Bij Standard heb je, naast een zitplaats met stopcontacten, gratis wifi. Met een Comfort-ticket profiteer je van extra ruime stoelen, waardoor je de reis comfortabeler kunt afleggen. Uiteraard heb je met een Comfort-ticket ook gratis wifi en stopcontacten. Het hoogste serviceniveau krijg je met een Premium-ticket. De extra luxe begint al op het station, waar het personeel je opwacht en je laat zien waar je stoel te vinden is. Er is extra ruimte voor bagage en je hebt toegang tot extra snelle wifi. Via het Thalysnet-netwerk kun je bij een breed scala aan internationale kranten en tijdschriften, zodat je onderweg altijd iets te lezen hebt. Ten slotte krijg je met een Premium-ticket een luxe, gezonde maaltijd tot aan je stoel bezorgd.
Welk ticket je ook hebt, je kunt altijd terecht bij de restauratiewagon voor wat te eten en te drinken.
Thalys biedt de speciale My Driver-taxidienst waarmee je gemakkelijk vervoer van en naar stations kunt regelen. Je krijgt van tevoren te zien wat de rit je kost en je kunt tot een uur van tevoren de boeking kosteloos annuleren.
Bij treinbedrijven is het bagagebeleid vaak net wat anders dan bij busbedrijven en luchtvaartmaatschappijen, omdat de trein vaak meer ruimte heeft en gewicht minder een rol speelt. Bij Thalys is dat net zo. Je bagage mag maximaal 75 x 53 x 30 cm groot zijn, en je mag per passagier twee stuks bagage met deze afmetingen meenemen. Qua gewicht gelden er geen beperkingen, maar je moet wel in staat zijn om zelf je bagage te kunnen tillen.
In de trein kun je je bagage kwijt op twee plaatsen: boven je stoel en in de bagagerekken aan het begin en eind van iedere wagon. De ruimte boven je stoel is groot genoeg voor een middelgrote koffer, maar de echt grote koffers zul je toch echt in de bagagerekken aan het begin en eind van de wagon kwijt moeten. Pak dus van tevoren slim je koffer in en stop belangrijke eigendommen in je handbagage. Je kunt een grote koffer wel uit de bagagerekken halen om iets uit je koffer te pakken, maar ideaal is het niet.
Meer bagage meenemen is mogelijk, maar dan betaal je wel per koffer een toeslag van 30 EUR. Bijzondere bagage, zoals muziekinstrumenten en fietsen, mag mee de trein in. Bij fietsen moet je beide wielen losmaken en de gehele fiets in een niet-harde hoes van maximaal 135 x 85 x 30 cm plaatsen. Wil je een fiets meenemen, zorg er dan voor dat je een halfuur van tevoren op het perron aanwezig bent. De conducteur kan je dan helpen bij het zoeken van een plaats voor je fiets. Voor vouwfietsen gelden andere regels: zolang die de afmetingen voor gewone bagage (75 x 53 x 30 cm) niet overschrijden, tellen ze als gewone in plaats van bijzondere bagage.
Voor alle andere vormen van bijzondere bagage, zoals muziekinstrumenten, geldt dat je die in een hoes of koffer van maximaal 2 meter moet plaatsen. Het gewicht doet er niet toe, zolang je de bagage maar zelf kunt tillen. Reis je met bijzondere bagage, dan mag je niet twee stuks, maar slechts één stuk normale bagage en één stuk handbagage meenemen.
Zorg ervoor dat je je bagage niet vergeet. Achtergelaten bagage kan namelijk ontzettende hinder veroorzaken. Als er tijdens een rit achterlaten bagage wordt ontdekt, moet de trein bij het volgende station stoppen om authoriteiten (zoals de explosievenopruimingsdienst) aan boord te laten. Ook bij achtergelaten bagage op het station wordt op deze manier gereageerd. Voorkom dan ook overlast voor anderen en controleer goed of je niets bent vergeten.
Ja. Alle treinen zijn voorzien van toiletten, gelegen aan het begin of eind van iedere wagon.
Ja. In de treinen zijn er een aantal toiletten voor mensen met een lichamelijke beperking. Daarnaast kun je op de stations ondersteuning krijgen bij het instappen in en verlaten van de trein. Je dient hiervoor wel telefonisch contact op te nemen. Dat kan via de onderstaande nummers:
Houd er rekening mee dat er aan bellen naar buitenlandse nummers extra kosten verbonden zijn en dat je mogelijk een toeslag moet betalen voor extra faciliteiten op stations. Vraag hier dus zeker naar als je contact opneemt.
Je kunt bij Thalys zeker met kinderen reizen, ongeacht hun leeftijd. In wagons 7, 17 en 27a vind je verschoonstations, een wastafel en een flesverwarmer. Reis je met kleine kinderen, dan mag je gratis een kinderwagen mee aan boord nemen, zonder dat dat invloed heeft op de toegestane hoeveelheid bagage. Wel vraagt Thalys om de kinderwagen opgevouwen bij het bagagerek te zetten.
Voor kinderen tot 12 jaar geldt er een speciaal kortingstarief. Een Standard-ticket kost dan 15 EUR, een Comfort-ticket 20 EUR en een Premium-ticket 30 EUR. Voor mensen jonger dan 26 gelden er ook kortingen, die per seizoen kunnen verschillen. Kijk op de website van Thalys om na te gaan of je korting krijgt en, zo ja, hoeveel.
Dat ligt aan het soort huisdier. Wilde dieren en vogels zijn niet toegestaan. Voor honden en overige huisdieren gelden de volgende regels:
Houd er rekening mee dat huisdieren niet zijn toegestaan op Snow- en Sun-treinen.
Een retourtje van Amsterdam naar Parijs kost je ongeveer 260 EUR. De reis duurt ongeveer 3,5 uur enkele reis.
Als er van tevoren wordt aangekondigd dat je trein meer dan zestig minuten is vertaagd, mag je je reis kosteloos annuleren of omboeken. Kom je met ten minste een uur vertraging aan op de plaats van bestemming? Dan heb je recht op compensatie van maximaal 50% van de ticketprijs. Van alle ritten die Thalys maakt, komt 89,3% op tijd aan, dus de kans dat je van dit beleid moet gebruikmaken, is niet al te groot.
Thalys spant zich op allerlei vlakken in om zo duurzaam mogelijk te zijn. De trajecten zelf schelen veel uitstoot: de trein van Amsterdam naar Parijs levert een uitstoot op van 3,8 CO2-equivalent, terwijl de auto gemiddeld 82,8 kg uitstoot en het vliegtuig maar liefst 110,1 kg. Qua CO2-uitstoot is de Thalys dus ruim 20 keer minder belastend voor het milieu dan het vliegtuig.
Wil je met de Thalys vanuit Nederland naar Parijs reizen? Boek dan goedkope treintickets van Thalys vanaf 35 euro tussen 6 en 25 november 2018 om een treinreis te maken tussen 17 december 2018 en 24 februari 2019!
Tips:
Treintickets vanaf 35 euro zijn: |
---|
Beschikbaar voor de Thalys in de tweede klas. |
Geldig voor treinreizen tussen 17 december 2018 en 24 februari 2019. |
Alleen te boeken tussen 6 en 25 november 2018. |
Na aankoop niet te annuleren of te wijzigen. |
Thalys biedt sinds 1996 hogesnelheidstreinen aan in Europa. Deze spoorwegonderneming maakt tussen Parijs, Brussel, Antwerpen, Amsterdam en Keulen mogelijk. Het is niet alleen mogelijk om internationale reizen tussen Nederland, België, Frankrijk en Duitsland te maken, maar ook kortere reizen in het binnenland. Als je met de Thalys wilt reizen, is het nodig om voor vertrek treintickets te boeken en dat is online mogelijk op Omio.
Thalys is niet alleen de naam van de onderneming, maar het is ook de naam voor de meest ingezette trein. Daarnaast beheert het ook nog de IZY. Dit zijn de verschillen tussen de twee treinsoorten die publiek toegankelijk zijn:
Tickets van Thalys zijn tot 4 maanden voor vertrek bij Omio online beschikbaar. Ze zijn voor zowel binnenlandse als internationale reizen te vergelijken en te boeken. Dit zijn de bijbehorende tarieven:
De treinplanner van Omio is te gebruiken als zowel een route- als reisplanner voor Thalys. Het laat niet alleen de snelste, maar ook de kortste route naar bestemming zien. Daarnaast is het mogelijk om treinreizen van Thalys te vergelijken. Hierbij zijn er verschillende keuzes beschikbaar als data, aantal passagiers, treinstations, overstappen, tijden, reisduur, prijzen en vervoerders.
Thalys heeft een actuele dienstregeling beschikbaar gemaakt voor treinreizen op Omio. Bekijk de top 5 populaire reizen van Thalys in dit overzicht:
Route | Reisduur | Overstappen | Vanaf |
---|---|---|---|
1. Thalys Amsterdam - Parijs | 3u18 | Direct | € 35 |
2. Thalys Amsterdam - Brussel | 1u50 | Direct | € 44 |
3. Thalys Rotterdam - Parijs | 2u37 | Direct | € 35 |
4. Thalys Amsterdam - Antwerpen | 1u13 | Direct | € 29 |
5. Thalys Rotterdam - Brussel | 1u10 | Direct | € 29 |
Met Omio kun je verschillende treintickets boeken bij Thalys.
Prijzen weergeven voor morgen, donderdag 02 februari