Onbezorgd treinen door Italië

vr 19 jul
+ Voeg terugreis toe
QR-Code
Scan om onze gratis app te downloaden
Gebruik onze app om live reisupdates te ontvangen en mobiele tickets te boeken voor treinen, bussen, vluchten en ferry’s in 37 landen.
App Store
rate4.9
42K beoordelingen
Google Play
rate4.6
136K recensies
Populaire routes

Trenitalia trein tickets

Selecteer vertrek- en eindpunten

De snelste en goedkoopste resultaten voor 19 jul

Regionale
10:430u39
Milaan Centrale
11:22Como S. Giovanni
51Enkele reis
0 overstappen
Regionale
10:500u48
Milano Bovisa Politecnico
11:38Station Como Borghi
51Enkele reis
0 overstappen
Regionale
10:500u54
Milano Bovisa Politecnico
11:44Como Lago
51Enkele reis
0 overstappen
Regionale
10:391u01
Milaan Porta Garibaldi
11:40Como S. Giovanni
51Enkele reis
0 overstappen
Regionale
10:091u02
Milaan Porta Garibaldi
11:11Como S. Giovanni
51Enkele reis
0 overstappen
Regionale
09:430u39
Milaan Centrale
10:22Como S. Giovanni
51Enkele reis
0 overstappen
Regionale
11:430u39
Milaan Centrale
12:22Como S. Giovanni
51Enkele reis
0 overstappen
Regionale
09:200u48
Milano Bovisa Politecnico
10:08Station Como Borghi
51Enkele reis
0 overstappen
Regionale
09:500u48
Milano Bovisa Politecnico
10:38Station Como Borghi
51Enkele reis
0 overstappen
Regionale
11:500u48
Milano Bovisa Politecnico
12:38Station Como Borghi
51Enkele reis
0 overstappen
Over Trenitalia
Populaire trajecten
Reisinspiratie
Veelgestelde vragen

Reizen met Trenitalia

Als je met de trein Italië wilt afreizen, reis je waarschijnlijk met Trenitalia, een van de grotere spoorwegmaatschappijen in Italië. Dit in het jaar 2000 opgerichte staatsbedrijf beheert meer dan 16.000 kilometer aan spoorwegen, waardoor je de gehele Italiaanse laars kunt bereizen. Trenitalia rijdt zowel met stoptreinen als met intercity's en hogesnelheidstreinen. Ook op de eilanden Sardinië en Sicilië verzorgt Trenitalia het spoorverkeer, alhoewel je die eilanden uiteraard niet vanaf het vasteland met de trein kunt bereiken. Trenitalia-tickets zijn online verkrijgbaar bij Omio, waardoor je gemakkelijk je reis naar het land van La Dolce Vita kunt voorbereiden.

Trenitalia Business-klasse, voor wie in stijl met de trein door Italië wil reizen

Met de trein door Italië reizen betekent comfort en luxe. Bron: Trenitalia

Populaire trajecten

Trenitalia-routes

Trenitalia rijdt tussen verschillende grote Italiaanse steden. Hieronder vind je een overzicht van populaire trajecten.

Reisinspiratie

Trenitalia is een grote Italiaanse spoorwegmaatschappij die door het hele land rijdt – ideaal voor een vakantie waarbij je meerdere grote steden bezoekt. Je kunt bijvoorbeeld in het noorden beginnen, in Milaan. Hier kun je je vergapen aan een eindeloos aanbod aan prachtige bouwkunst, zoals het imposante Castello Sforzesco, en in het groen van het fraaie Parco Sempione even van de schaduw genieten. Het beeldschone Lago Maggiore ligt daarnaast binnen bereik en vormt een onmisbaar hoogtepunt van je reis door Italië.

Vanuit Milaan kom je met Trenitalia gemakkelijk in het aan zee gelegen Genua. Ook hier vind je allerlei prachtige architectuur, met hoogtepunten als de Cattedrale di San Lorenzo, het Palazzo Reale en de Basilica della Santissima Annunziata del Vastato. Je kunt de gloriedagen van vroeger bijna proeven!

Ook Venetië laat zich goed per trein bereiken. Nadat je met de trein bent aangekomen, stap je uit aan de westelijke kant van deze betoverende stad op het water, vanwaar niets je tegenhoudt om te genieten van de autovrije historische rijkdom. Van de wereldberoemde Rialtobrug tot het San Marcoplein, Venetië loopt over van de toeristische trekpleisters die je niet snel zult vergeten.

Trenitalia-tickets zijn bij Omio verkrijgbaar.

Bij Omio zit je goed voor Trenitalia-tickets. Bron: Trenitalia.

Een treinreis door Italië is natuurlijk niet compleet zonder een bezoekje aan de hoofdstad. Rome is doordrenkt met geschiedenis, bijvoorbeeld in de vorm van het Colosseum, waar gladiatoren het in tijden van weleer opnamen tegen mens en dier, en het Forum Romanum, waar je bij wijze van spreken zo de oude Romeinen in hun toga’s ziet rondlopen. De Engelenburcht is een kolos van een kasteel, terwijl de Sixtijnse Kapel een kunstzinnig hoogtepunt vormt.

Mocht je benieuwd zijn naar het wat zuidelijker gelegen Italië, dan pak je gewoon de trein naar Napels. Hier zit je goed voor allerlei bijzondere hoogtepunten, zoals Pompeï, dat in het jaar 79 door een uitbarsting van de Vesuvius volledig onder de as is bedolven en tegenwoordig een kijkje terug in de tijd biedt. En voor nog meer geschiedenis kun je naar Herculaneum, een dorpje dat destijds onder een 20 meter dikke stroom lava is bedolven en tegenwoordig kleiner en intacter is dan Pompeï.

Wat je plannen ook zijn, met een treinvakantie in Italië heb je in ieder geval geen tekort aan interessante bestemmingen!

Veelgestelde vragen over Trenitalia

1. Hoe veilig is reizen met Trenitalia?

Trenitalia neemt de veiligheid aan boord bijzonder serieus. Dat zie je terug aan de certificering van het Biosafety Trust, een organisatie die zich inspant om besmetting met infectieziekten in het openbaar vervoer te beperken. Als Trenitalia-passagier weet je dus zeker dat de treinen zijn schoongemaakt volgens strenge protocollen. De gehele trein wordt regelmatig gedesinfecteerd en er hangen ook dispensers met desinfecterende gel, zodat je gemakkelijk je handen kunt reinigen.

2. Kun je zelf een zitplaats kiezen?

Ja, bij de hogesnelheidstreinen en een aantal regionale treinen kun je tijdens het reserveren van je ticket aangeven waar je wilt zitten. Helaas zijn er ook Trenitalia-trajecten zonder vrije stoelkeuze. Mocht je wél vrije stoelkeuze hebben, houd er dan rekening mee dat je je keuze naderhand niet meer kunt aanpassen.

3. Wat voor tickets kan ik bij Trenitalia bestellen?

Bij Trenitalia heb je keuze uit een breed aantal tickets, elk met verschillende voordelen. We zetten ze voor je op een rijtje:

 • Standard: dit is het goedkoopste Trenitalia-ticket. Je kunt rekenen op gratis wifi en een comfortabele stoel met scherm en stopcontact.
 • Premium: dit ticket is een stapje luxer dan het Standard-ticket. Je krijgt alle voordelen van Standard, met daarbij nog een verstelbare stoel en een hapje en een drankje voor onderweg.
 • Business: het Business-ticket bevat alle voordelen van een Premium-ticket, maar dan met extra ruime stoelen en luxe maaltijdboxen. Er is ook een Business-ticket in de stiltecoupé verkrijgbaar: het zogeheten Business Area Silenzio.
 • Business Salottino: dit extra luxe Business-ticket levert je meer privacy op. De stoelen zijn per vier afgezonderd, waardoor je weinig van andere reizigers meekrijgt.
 • Executive: het meest luxueuze ticket, met maximale ruimte voor jezelf in een coupé die extra luxe is aangekleed.

Trenitalia heeft een interessante actie waarbij je op zaterdagen voor binnenlandse treinreizen twee tickets voor de prijs van één kunt bestellen. Deze tickets zijn tot twee dagen voor vertrek online bij Omio verkrijgbaar. Wil je via Omio van deze mogelijkheid gebruikmaken? Zoek dan op Omio naar interregionale treinreizen op een zaterdag, met de vertrekdatum binnen drie maanden, tussen twee Italiaanse plaatsen, voor twee volwassenen. Voor deze Trenitalia-aanbieding gelden de volgende voorwaarden:

 • Geldig in de volgende klassen: eerste klas, tweede klas, Business, Premium en Standard.
 • Niet geldig in de volgende klassen: Executive, Excelsior en VL.
 • Niet geldig voor regionale treinen en slaaptreinen.
 • Zolang de voorraad strekt.
Aanbieding voor groepen: 30% korting met het Insieme-tarief

Wil je met familie of vrienden een treinreis door Italië maken? Dan zit je bij Trenitalia goed, want met het Insieme-tarief krijg je namelijk 30% korting als je met twee tot vijf passagiers reist. Voor deze aanbieding gelden de volgende voorwaarden:

 • Geldig voor binnenlandse treinen: Frecciarossa, Frecciargento, Frecciabianca, Intercity en ICN.
 • Verkrijgbaar voor de volgende klassen: eerste klas, tweede klas, Business, Premium en Standard.
 • Verkrijgbaar voor slaapcoupés.
 • Verkrijgbaar één dag voor vertrek, voor middernacht.
 • Verkrijgbaar voor groepen van twee tot vijf passagiers.
 • Stoelen zijn beperkt beschikbaar.
 • Niet geldig voor regionale treinen, de Executive-klasse, Excelsior-coupés en Salottini-stoelen.
 • Niet te wijzigen of te restitueren.
 • Geldig wanneer alle passagiers gelijktijdig met dezelfde trein reizen, anders geldt er voor elke passagier een boete van 10 euro.

Houd er rekening mee dat er per reisklasse ook nog verschillende prijsklassen gelden: Base, Economy en Super Economy. Over het algemeen geldt dat je met de goedkopere prijsklassen minder flexibiliteit krijgt; een reisdatum wijzigen is dan bijvoorbeeld niet toegestaan. Wil je kosten besparen, boek dan vooral Super Economy en bereid je reis goed voor, zodat je geen hinder ondervindt van de verminderde flexibiliteit.

4. Wat moet ik weten over bagage bij Trenitalia?

Trenitalia doet niet moeilijk over bagage. Officieel geldt er een limiet van drie stuks bagage per reiziger, maar in de praktijk zal het treinpersoneel zeker niet moeilijk doen als je met 4 koffers de trein in stapt. Zolang iedere reiziger een redelijke hoeveelheid bagage meeneemt, is er niets aan de hand. In de nieuwere treinen kun je je bagage kwijt aan de uiteinden van de coupés, terwijl je in oudere treinen je spullen kwijt kunt in de bagagerekken boven de stoelen.

Trenitalia houdt je bagage niet voor je in de gaten, dus dat zul je zelf moeten doen. Wordt er onverhoopt bagage gestolen, dan ben je bij Trenitalia automatisch verzekerd voor 300 EUR per tas, met een maximumdekking van 600 EUR per reiziger. De eisen hiervoor zijn echter wel streng, dus ga er niet zomaar van uit dat je achteloos met je bagage kunt omspringen om vervolgens het verzekeringsbedrag op te strijken.

Trenitalia biedt ook de mogelijkheid om je bagage naar de plaats van bestemming te laten versturen. Deze dienst wordt aangeboden onder de naam Bagaglio Facile en je betaalt er 20 EUR voor je eerste stuks bagage mee en 15 EUR voor het tweede. Wil je hiervan gebruikmaken, dan moet je ten minste 24 uur van tevoren telefonisch contact opnemen. In het weekend wordt de dienst uitsluitend aangeboden tussen Milaan, Rome, Florence, Venetië, Turijn, Bologna, Napels, Salerno en Bari.

5. Zijn er toiletten aan boord?

Ja, er zijn toiletten aan boord van Trenitalia-treinen. Elke wagon beschikt in de regel over één toilet. Je kunt tijdens de reis dus gewoon naar de wc.

6. Zijn er faciliteiten voor mensen met een lichamelijke beperking?

Ja, er zijn faciliteiten voor mensen met een lichamelijke beperking. Je moet daarvoor wel zelf contact met Trenitalia opnemen. Trenitalia werkt samen met de organisatie RFI (Rete Ferroviaria Italiana) en kan begeleiding verzorgen voor mindervaliden, mensen in een rolstoel, ouderen, zwangeren, mensen met een visuele beperking, doven en slechthorenden en mensen met een geestelijke handicap. Neem altijd tijdig contact met de aanbieder van de ondersteuning op, zodat je zeker weet dat alles op tijd is geregeld. Je kunt de begeleiding op de volgende manieren aanvragen:

 • Ga op een groot station naar ‘Sala Blu’ (blauwe zaal) om begeleiding op zowel het station als in de trein aan te vragen, zoals een rolstoellift.
 • Voorafgaand aan de reis is het ook mogelijk om hulp aan te vragen. Bel lokaal gratis naar het speciale Italiaanse nummer +39 800 90 60 60 om hierover een medewerker van Trenitalia te spreken. Vanuit het buitenland kun je dit nummer gebruiken: +39 06 47 30 85 79.
 • Boek een ‘Posto Blu’ (blauwe plaats) in de trein voor mensen met een beperking en hun begeleiders.
 • Koop een ‘Carta Blu’ (blauwe kaart) om op één enkel ticket iemand met een beperking en een begeleider te laten reizen.

7. Hoe zit het met reizen met kinderen en baby’s?

Wie met kinderen en baby’s wil reizen, kan recht hebben op korting. Bij de nationale spoorwegmaatschappij Trenitalia reizen kinderen van 0-4 jaar gratis, terwijl kinderen van 4-14 voor 50% van de prijs mee mogen. Kinderen mogen niet alleen reizen.

Bij de regionale treinen is het allemaal helaas wat minder overzichtelijk. Voor verschillende regio’s gelden er breed uiteenlopende eisen – soms op basis van leeftijd, dan weer lengte – met nog breder uiteenlopende kortingen. Daarom doe je er goed aan om, als je met een regionale trein gaat reizen, even van tevoren op te zoeken welke regio je doorkruist en welke eisen daar gelden.

8. Mag mijn huisdier mee de trein in?

Ja, je huisdier mag mee de trein in. Past je huisdier in een reiskooi van 70 x 30 x 50 cm, dan mag het zelfs gratis mee. Wel geldt er per reiziger een limiet van één reiskooi. Honden die niet in zo’n reiskooi passen, mogen mee als je een Standard-kaartje koopt – je krijgt 50% korting! – en de hond aan een riem zit en een muilkorf om heeft.

Voor hulphonden en blindengeleidehonden geldt een uitzondering. Die mogen namelijk altijd gratis mee, in elke trein.

9. Waar kan ik tickets bestellen?

Je kunt je tickets heel eenvoudig via Omio bestellen. Het voordeel is dat je dan meteen al je tickets op één plek hebt en dat je tijdens de reis gemakkelijk via de app je tickets kunt laten zien.

10. Wat is het beleid bij vertragingen en uitval?

Bij Trenitalia heb je in het geval van vertragingen recht op een vergoeding. Zodra de vertraging 30 tot 119 minuten bedraagt, krijg je 25% van de basisprijs terug, en bij vertragingen van meer dan 2 uur krijg je 50% van de basisprijs terug.

11. Is reizen met Trenitalia duurzaam?

Reizen met de trein is over het algemeen een duurzamere reismethode dan de auto of het vliegtuig. Als je zo groen mogelijk wilt reizen, is een treinrit met Trenitalia dus aan te raden – iedere passagier die immers met de trein gaat, hoeft niet in een auto of vliegtuig. Het bedrijf geeft aan zich in te spannen voor een zo groen mogelijke bedrijfsvoering. Zo wordt er bij de bereiding van de maaltijden aan boord zo veel mogelijk gebruikgemaakt van recyclebaar materiaal en wordt afval gescheiden, zodat dat op een milieuvriendelijke wijze kan worden hergebruikt.

Populaire Trenitalia routes

trein van Parijs naar Milaan

van 44
Directe treinen beschikbaar
8u22 gemiddelde duur
5treinen per dag
Aangeboden door
 • Trenitalia
 • SNCF | TGV INOUI
 • SNCF | TGV Lyria
 • SNCF | TER

trein van Roma Termini naar Rome Fiumicino (FCO)

van 8
Directe treinen beschikbaar
0u32 gemiddelde duur
51treinen per dag
Aangeboden door
 • Leonardo Express
 • Regionale
 • Frecciarossa
 • Frecciargento
 • Italo

trein van Florence (Firenze) naar Rome

van 19
Directe treinen beschikbaar
1u36 gemiddelde duur
50treinen per dag
Aangeboden door
 • Italo
 • Frecciarossa
 • Regionale
 • Intercity
 • Frecciargento
 • Intercity Notte
 • ÖBB | Nightjet

trein van Parijs naar Lyon

van 33
Directe treinen beschikbaar
1u52 gemiddelde duur
25treinen per dag
Aangeboden door
 • Trenitalia
 • SNCF | TGV INOUI
 • SNCF | TER
 • SNCF | TGV Lyria
 • SNCF | TGV
 • SNCF | Intercités de nuit
 • SNCF | Intercités
 • Regionale
 • SNCF

trein van Como naar Milaan

van 5
Directe treinen beschikbaar
0u41 gemiddelde duur
16treinen per dag
Aangeboden door
 • Regionale
 • Trenord

trein van Rome naar Florence (Firenze)

van 19
Directe treinen beschikbaar
1u37 gemiddelde duur
50treinen per dag
Aangeboden door
 • Italo
 • Frecciarossa
 • Regionale
 • Intercity
 • Frecciargento
 • Intercity Notte

trein van Roma Termini naar Firenze Santa Maria Novella

van 19
Directe treinen beschikbaar
1u32 gemiddelde duur
25treinen per dag
Aangeboden door
 • Frecciarossa
 • Italo
 • Regionale
 • Frecciargento
 • Intercity
 • Intercity Notte

trein van Milaan naar Como

van 5
Directe treinen beschikbaar
0u39 gemiddelde duur
25treinen per dag
Aangeboden door
 • Regionale
 • Trenord

trein van Lyon naar Parijs

van 23
Directe treinen beschikbaar
1u56 gemiddelde duur
17treinen per dag
Aangeboden door
 • Trenitalia
 • SNCF | TGV INOUI
 • SNCF | TER
 • SNCF | TGV Lyria
 • SNCF | TGV
 • Regionale
 • SNCF

trein van Milaan naar Parijs

van 34
Directe treinen beschikbaar
9u04 gemiddelde duur
2treinen per dag
Aangeboden door
 • Trenitalia
 • SNCF | TGV INOUI
 • SNCF | TGV Lyria
 • Regionale

Trenitalia bestemmingen

Nog niet zeker waar jouw Trenitalia avontuur begint? Bekijk de volgende Trenitalia bestemmingen voor reisdetails en bezienswaardigheden in de buurt:

Andere treinreizen die misschien iets voor jou zijn

De Omio-app maakt reizen plannen eenvoudig

We brengen je waar je naartoe wilt gaan. Van e-tickets tot actuele updates over treinen: onze innovatieve app is de ideale manier om te plannen en je reis te volgen.

ios-badge
android-badge
Hand With Phone
Valuta
Taal