Luchtvaartmaatschappijen in Duitsland

Geschiedenis van de luchtvaartmaatschappijen in Duitsland

Het luchtverkeer kent in Duitsland een lange traditie, die begon in 1909 met de oprichting van de Deutsche Luftschiffahrts-Aktiengesellschaft (DELAG). Dit was de eerste luchtvaartmaatschappij ter wereld, opgericht door Ferdinand von Zeppelin, die passagiersvluchten aanbood in zeppelins. Ongeveer vier jaar laten bestond er al een verkeersnetwerk met verbindingen tussen Düsseldorf, Berlijn, Baden-Baden, Gotha, Frankfurt, Dresden, Leipzig en Hamburg. Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog zijn er echter geen verbindingen ontstaan met andere Europese steden. Pas na het einde van de oorlog begon de ontwikkeling van de burgerluchtvaart. In 1926 werd het Duitse Luft Hansa opgericht, de voorloper van de hedendaagse Lufthansa. Luft Hansa betekende het begin van de succesvolle luchtvaart in Duitsland. De Lufthansa die we vandaag kennen werd opgericht in 1953. Tot 1994 was de maatschappij in handen van de staat en fungeerde ze als nationale luchtvaartmaatschappij van Duitsland. In de recente ontwikkelingen in de luchtvaart ontstonden steeds meer en meer goedkope luchtvaartmaatschappijen, die voor een lage prijs, maar met weinig comfort en extra services, vluchten aanbieden. Naast diverse Europese low-cost maatschappijen is Air Berlin de belangrijkste in Duitsland.

Grootste luchtvaartmaatschappijen in Duitsland

In Duitsland zijn er veel grotere en kleine luchtvaartmaatschappijen die actief zijn in het binnenlandse en internationale luchtverkeer. Lufthansa is de belangrijkste, samen met Lufthansa CityLine, Air Berlin, Germanwings, Condor LTU, TUIfly, Germania en Eurowings. Op het gebied van passagiersvervoer is Lufthansa veruit de belangrijkste, op de tweede en derde plaats komen Air Berlin en TUIfly. Daarnaast zijn er ook een aantal internationale luchtvaartmaatschappijen die de Duitse markt bedienen.

Lufthansa

Lufthansa is de belangrijkste luchtvaartmaatschappij in Duitsland en tevens een van de grootste ter wereld. De airline is onderdeel van de Deutsche Lufthansa AG, die tevens ook Lufhansa CityLine Gmbh en Lufthansa Cargo beheren. Per jaar vliegen er ongeveer 103 miljoen passagiers met Lufthansa. De maatschappij heeft een belangrijke hub op de luchthaven Frankfurt am Main, vanwaar vooral veel intercontinentale vluchten vertrekken. Een andere belangrijke hub voor langeafstandsvluchten is de luchthaven in München. Bij het boeken van een ticket, kunnen reizigers kiezen uit drie verschillende klassen: First Class, Business Class en Economy Class. De klassen hebben zowel verschillende infrastructuur als voorzieningen. Lufthansa is bovendien ook lid van de luchtvaartalliantie Star Alliance.

Air Berlin

Air Berlin, officieel Air Berlin PLC, is de op een na grootste Duitse luchtvaartmaatschappij en de leidende low-cost luchtvaartmaatschappij in Duitsland. Op Europese schaal staat de maatschappij op de zevende plaats. Het bedrijf is lid van de internationale luchtvaartmaatschappijenverbond Oneworld en vervoert per jaar ongeveer 33,35 miljoen passagiers. Air Berlin heeft verschillende hubs in grote steden, waaronder Berlijn-Tegel, München, Düsseldorf en het Zwitserse Zürich. De focus van Air Berlin ligt vooral op Europese vluchten, maar sinds 2007 bieden ze ook intercontinentale verbindingen aan met onder andere de VS, Abu Dhabi, de Caraïben en Mexico. Op korte en middellange vluchten biedt Air Berlin een Economy Class aan, op langeafstandsvluchten is er ook een Business Class voorzien.

TUIfly

TUIfly is een Duitse chartermaatschappij en een deel van de toeristische groep TUI Travel PLC. Met 8,5 miljoen passagiers per jaar is de luchtvaartmaatschappij, na Lufthansa en Air Berlin, de derde grootste van Duitsland. Haar hoofdkantoor heeft de maatschappij in de toeristische groep TUI in Hannover. De meerderheid van de stoelen in de vliegtuigen van TUIfly worden gebruikt door verschillende touroperators, die totale vakantiepakketten willen aanbieden. De verkoop van individuele tickets wordt gehouden op TUIfly.com. In de vliegtuigen wordt slechts één klasse aangeboden, de economy class. De meeste bestemmingen van TUIfly zijn toeristische gebieden en badplaatsen rond de Middelandse Zee, zoals Griekenland, Spanje, Portugal, Noord-Afrika en de Canarische Eilanden.

Populaire bestemmingen

De vier belangrijkste binnenlandse verbindingen zijn die van Düsseldorf naar München, van Berlijn-Tegel naar Frankfurt am Main, van Berlijn-Tegel naar München en van Hamburg naar München. Elke maand zijn er meer dan 1000 vluchten beschikbaar op een van deze routes. De belangrijkste aanbieders van deze vluchten zijn Lufthansa en Air Berlin, sommige worden ook aangeboden door Germanwings. Internationaal zijn de routes van Frankfurt am Main naar New York, Singapore, Londen en Wenen, van München naar Londen en Wenen en van Düsseldorf naar Madrid het populairst.

Populairste vluchten

HomeLuchtvaartmaatschappijen in Duitsland

De Omio-app maakt reizen plannen eenvoudig

We brengen je waar je naartoe wilt gaan. Van e-tickets tot actuele updates over treinen: onze innovatieve app is de ideale manier om te plannen en je reis te volgen.

ios-badge
android-badge
Hand With Phone
Valuta
Taal