Het Omio team bestaat uit medewerkers met verschillende nationaliteiten uit o.a. heel Europa. Ieder heeft zijn eigen – wellicht zeer ongebruikelijke – tradities rondom de Kerstdagen. Met de feestdagen in aantocht hebben we een compilatie gemaakt van de meest onorthodoxe kersttradities vanuit heel Europa.

Ice Ice Baby

Ijsland

Over de Yule Kat wordt tevens gezegd dat hij het huisdier is van de Grýla-reuzin, die alle stoute kinderen opeet, terwijl haar zonen, de Yule-jongens, juist tijdens kerst geschenken uitdelen aan de brave kinderen. Om kennis te maken met deze Yule-jongens kun je best naar Reykjavik afreizen, waar je overal afbeeldingen van hen kunt vinden. En als je dan toch daar bent… Raden we je meteen aan ook een bezoekje te brengen aan de bekende warmwaterbronnen die in de IJslandse Hoofdstad te vinden zijn.

 

Krampus!

Oostenrijk

Een andere traditie rond Krampus is de Krampuslauf, een grote stoet waar volwassen zich verkleden als kerstbeesten en schnapps drinken met elkaar. Nieuwsgierige reizigers moeten zonder twijfel de kerstmarkt in Salzburg bezoeken, waar het feestelijke monster “hoogstpersoonlijk” verschijnen zal. Wanneer je in Salzburg verblijft moet je zeker ook het oude centrum bezichtigen, die in de UNESCO Werelderfgoedlijst is opgenomen.

 

Bulgarijes kerstgeest

Bulgarije

De traditie, om het eten op tafel te laten staan van eten voor de overleden voorouders, komt ook voor in Oost-Europese landen, zoals Litouwen en Estland

 

Yo, vermommer

Letland

De vermomden worden traditioneel bij de families thuis uitgenodigd, waar ze vervolgens eten en drank aangeboden krijgen en zingen en dansen met de familie. Deze kersttraditie moet je zeker een keer meegemaakt hebben. Reis hiervoor bijvoorbeeld naar Riga, waar je gelijk ook de prachtige kerstmarkt in het Oude Centrum kunt bezoeken.

 

 

Als je niet goed poept, slaan we je met de stok! Poepstok!

Spanje

Het lied dat gezongen wordt door de kinderen bevat de tekst: “Als je niet goed poept, slaan we je met de stok! Poepstok!” Je kan je eigen Tió de Nadal in Barcelona op de kerstmarkten kopen, terwijl je Gaudi’s bekende gebouwen om je heen bewondert.

 

Het is Befana, B-E-F-A-N-A

Italie

La Befana wordt overal in Italië gevierd. Dit jaar moet je absoluut het Piazza Navona in Rome, waar La Befana prominent afgebeeld wordt, een bezoekje brengen. Tegelijkertijd vindt in Urbania het nationale Befana festival plaats.

 

Harry Potter, maar dan anders

Noorwegen

Een andere Noorse kersttraditie is het Pepperkakebyen, het grootste peperkoekendorp in de wereld. Breng een bezoekje aan deze wonderwereld in Bergen en kom helemaal in de kerstsfeer.

 

 

 

“All I want for Christmas”

Tsjechie

Een andere manier voor vrijgezelle vrouwen om te weten of ze spoedig in het huwelijksbootje zullen stappen, is door een takje van een kersenboom in het water te zetten op 4 december. Als dit takje in bloei staat tegen Kerstmis, kan de vrouw zich op een trouwfeest verheugen!

 

Don’t mess with Nisse

Denemarken

Nisse zet voor de grap graag dingen verkeerd om, of maakt het kapot. Het verhaal gaat dat hij zelfs een keer een koe gedood heeft.

 

St. Nikolaus kapoentje

Duitsland

Met St. Nikolaus op 6 december, begint in Duitsland een maand vol aan kerstactiviteiten. Wie tijd heeft, moet de moeite nemen om de kerstparade in Hamburg te bezoeken, waar de kerstman en zijn kerstelfen meelopen.