De stad Rome lijkt wel één groot openluchtmuseum vol indrukwekkende gratis bezienswaardigheden. Het ene moment loop je langs de ruïnes van het Forum Romanum of langs het oude Colosseum. En een paar minuten later sta je alweer bij het Circus Maximus. Wat dat betreft is Rome echt een fascinerende stad. Maar de Italiaanse hoofdstad is helaas niet goedkoop. Voor je het weet, ben je zelfs al door je hele vakantiebudget heen. Het is dus verstandig om op zoek te gaan naar uitstapjes die betaalbaar zijn. Deze 12 bezienswaardigheden zijn zelfs helemaal gratis!

1. Fenomenaal uitzicht: heuvel Janiculum

Uitzicht op Rome vanaf de heuvel Janiculum

Uitzicht vanaf de heuvel Janiculum

Rome wordt in tweeën gesplitst door de Tiber. Op de westelijke oever van deze rivier ligt de heuvel Janiculum, die een mooi uitzicht over de stad biedt. Je kijkt onder andere uit over de wijk Trastevere en over het historische centrum. Het kost maar weinig moeite om de Basiliek van Santa Maria Maggiore, de botanische tuinen en het Forum Romanum te ontdekken. Een ander mooi uitzicht heb je vanaf het Piazzale Garibaldi. Op dit grote plein staat ook het ruiterstandbeeld van Giuseppe Garibaldi. Deze generaal speelde een belangrijke rol bij de Italiaanse eenwording. En tegenwoordig ligt de stad Rome dus letterlijk aan zijn voeten.

2. Held van de stad: Victor Emanuel II

Monument van Victor Emanuel II

Monument van Victor Emanuel II op het Piazza Venezia

Victor Emanuel II (1820 – 1878) is de eerste koning die over heel Italië heerste. Hierdoor wordt hij gezien als een soort ‘Vader des Vaderlands’. Na zijn dood besloot de stad om hem te eren met een eigen monument. Het monument van Victor Emanuel II is ontworpen door de Italiaanse architect Giuseppe Sacconi. Hij creëerde een grote, marmeren muur met hoge zuilen, sculpturen en fonteinen. In het midden staat een bronzen standbeeld van Victor Emanuel te paard. Door de enorme grootte is dit monument behoorlijk indrukwekkend te noemen. Maar toch is niet iedereen blij met dit enorme gedenkteken. Vanaf het begin af aan was het al omstreden omdat er veel gebouwen voor moesten wijken. De inwoners van tegenwoordig vinden het juist te groot en pompeus. Zij noemen het monument dan ook gekscherend de ‘bruidstaart’ of de ‘typemachine’. En als je ervoor staat, begrijp je heel goed waarom.

3. Verken de buurt: Monti

Pittoreske straat in de wijk Monti

Via Baccina in de wijk Monti

De meeste toeristen komen naar Rome voor het Colosseum, de Sixtijnse Kapel of de Spaanse Trappen. Deze bezienswaardigheden zijn zeker de moeite waard. Maar wil je eens een andere kant van Rome leren kennen? Neem dan de tijd om rustig door de wijk Monti te slenteren. Het was ooit een drukke volkswijk waar prostituees, sjacheraars en criminelen de dienst uitmaakten. Tegenwoordig is het juist een levendige plek die vol zit met kunstenaars, schrijvers, muzikanten en hardwerkende ambachtslieden. In Monti hangt een soort boheemse sfeer die in andere wijken niet te vinden is. Tijdens je rondwandeling loop je door charmante straatjes als Via Baccina en kom je langs leuke vintagewinkels en gezellige wijnbars. Dit maakt Monti tot één van hipste wijken van Rome.

4. Romantiek ten top: Trevifontein

Trevifontein

Trevifontein gelegen aan het Piazzi di Trevi

In de oude straten van Rome hangt een romantische sfeer. Overal om je heen zie je dan ook verliefde stelletjes die samen de stad verkennen. Als je op zoek bent naar wat extra romantiek dan mag je de Trevifontein zeker niet overslaan. Deze beroemde fontein is gewijd aan de zeegod Oceanus, die op zijn schelp wordt voortgetrokken door twee gevleugelde paarden. Dit is een heerlijke plek om samen met je geliefde even rustig te genieten. Heb je nog geen geliefde, en droom je er stiekem van om ooit met een Italiaan of Italiaanse te trouwen? Dan is het tijd om je portemonnee erbij te pakken. Je hebt niet veel geld nodig om de liefde van je leven te vinden. Een paar muntjes van 50 cent is al voldoende. Het is de bedoeling dat je deze munten in de Trevifontein gooit. Eén munt betekent dat je ooit nog een keer naar Rome terugkeert. Met twee munten ga je de ware liefde in de stad ontmoeten. Voor het serieuze werk gooi je drie munten in de fontein. Dit verzekert je ervan dat je in de toekomst met een mooie Romein(se) gaat trouwen.

5. Bekend van tv en film: het sleutelgat van Rome

Sint-Pietersbasiliek te zien door het sleutelgat

Sint-Pietersbasiliek te zien door het sleutelgat op de heuvel Aventijn

In 2013 kwam de Italiaanse film La Grande Bellezza uit. Deze film draait om het leven van de gedesillusioneerde hoofdpersoon Jep Gambardella. Maar door de mooie beelden die te zien zijn, is La Grande Bellezza vooral een eerbetoon aan de stad Rome. Liefhebbers van deze bekroonde film kunnen hun hart ophalen. Veel locaties zijn namelijk gratis te bekijken. Zo loop je misschien wel langs de fontein van de Acqua Paola of langs het cilindervormige kerkje Il Tempietto. Toch is er één filmlocatie die je zeker niet over mag slaan: het sleutelgat van Rome. Je moet waarschijnlijk even wachten tot de deur vrij is. Al wordt het wachten snel beloond. Want het sleutelgat biedt echt een adembenemend uitzicht op de koepel van de Sint-Pieterbasiliek.

6. Koopjesjacht: Campo de’ Fiori

Campo de' Fiori

Marktplein Campo de’ Fiori

Rome heeft veel moois te bieden. En al die indrukken maken hongerig. Gelukkig kun je op Campo de’ Fiori bijna alles krijgen waar je maar zin in hebt. Van vers fruit, vlees en vis tot pasta’s en heerlijk geurende kruiden: het is er allemaal. Er is zelfs een grote afdeling met biologische producten. Als je gek op eten bent, kom je hier dus helemaal aan je trekken. Deze markt prikkelt je neus, je ogen én natuurlijk je mond. Zelfs als je geen geld uit wilt geven, valt er genoeg te proeven. Want de verkopers laten je maar al te graag weten hóe lekker hun verse producten wel niet zijn. Wil je de markt op het plein graag bezoeken? Dat kan van maandag tot en met zaterdag tussen 6.00 uur en 14.00 uur.

7. Cultuur snuiven: Colosseum

Colosseum

Colosseum bij het dal tussen de heuvels Oppius, Coelius en Palatijn.

Wie aan Rome denkt, denkt meteen aan het Colosseum. En wat dacht je van de beroemde Engelenburcht en Galleria Borghese? Dit soort bezienswaardigheden staan op het verlanglijstje van elke cultuurliefhebber. Helaas zijn de tickets duur. Maar daar heeft het stadsbestuur wel iets op gevonden. Op elke eerste zondag van de maand zijn veel musea namelijk gratis te bezoeken. Dit geldt voor het Colosseum, de Engelenburcht en Galleria Borghese, maar bijvoorbeeld ook voor het Forum Romanum en de Thermen van Caracalla. Op deze dagen is het wel extra druk. Al worden de gebouwen en de kunstwerken hier natuurlijk niet minder mooi van.

8. Architecturale parel: Auditorium Parco della Musica

Auditorium Parco Della Musica

Auditorium Parco della Musica bij Via Pietro de Coubertin

Aan oude gebouwen zijn er in Rome geen gebrek. Toch is er ook hele interessante moderne architectuur te vinden. Eén daarvan is het Auditorium van Renzo Piano (2002). Al is het eigenlijk niet één, maar het zijn drie bijna identieke gebouwen die ruimte bieden aan meer dan 4700 muziekliefhebbers. Dankzij de ronde vormen lijken deze concerthallen vanuit de lucht op drie grote kevers. Deze ronde vormen vooral een praktisch doel. Want volgens Piano is dit dé manier om een zo optimaal en natuurlijk mogelijk geluid te laten horen. Rome is natuurlijk een stad met een rijke historie. Het is dus niet verwonderlijk dan men tijdens de bouw de resten van een Romeinse villa tegenkwam. Architect Renzo Piano wist daar wel een slimme oplossing voor. De vondsten zijn namelijk mooi geïntegreerd in de rest van het complex.

9. Hogere sferen: Pantheon

Pantheon

Pantheon bij het Marsveld

De oude Romeinen bouwden heel wat tempels. Eén daarvan is het Pantheon, dat het hele jaar door gratis te bezoeken is. Het oorspronkelijke Pantheon werd in 27 voor Christus gebouwd. Maar een grote brand zorgde ervoor dat er zo’n honderd jaar later niets meer van over was. In het jaar 125 na Christus besloot keizer Hadrianus uiteindelijk om de tempel te laten herbouwen. Het meest opmerkelijke aan het Pantheon is toch wel de grote koepel. Als je omhoog kijkt, zie je dat de koepel aan de bovenkant open is. Het idee hierachter is dat je dan dichter bij de goddelijke hemel bent. Op mooie dagen schijnt het zonlicht rechtstreeks door de koepel naar binnen. En inderdaad, als het regent dan kun je ook zomaar de regendruppels op je hoofd voelen. Dat het Pantheon nog bestaat, is eigenlijk heel bijzonder. De meeste Romeinse tempels zijn in de latere eeuwen vernietigd omdat de Rooms-Katholieke kerk ze als heidens beschouwden. Het Pantheon is dit lot bespaard gebleven omdat Paus Bonifatius IV het omdoopte tot kerk. Hierdoor kunnen we dit mooie bouwwerk tot op de dag van vandaag komen bewonderen.

10. Sport is plezier: Stadio dei Marmi

Stadio dei Marmi

Stadio dei Marmi in sportcomplex Foro Italico

Voetbal is dé nationale sport van Italië. En Rome heeft maar liefst twee clubs die hoog in de competitie meedraaien: AS Roma en Lazio Roma. Beide voetbalteams hebben het Olympisch Stadion als thuisbasis. Al gaat dat in de toekomst veranderen, want AS Roma is bezig met de bouw van een nieuw, futurisch stadion. Het Olympisch Stadion stamt nog uit de tijd van dictator Benito Mussolini. Zijn doel was om de Spelen van 1944 binnen te halen. Daarom liet hij de wijk Foro Italico ombouwen tot een waar sportcomplex. De Olympische Spelen kwamen er niet, maar het stadion is gebleven. Naast het Olympisch Stadion staat overigens nóg een stadion. Dit is het Stadio dei Marmi, oftewel het Stadion van Marmer. Het dankt deze naam aan de 59 marmeren beelden die om de tribune heen staan. Dit levert meteen een bijzonder tafereel op.

11. Bruisende energie: Spaanse Trappen

Spaanse Trappen

Spaanse Trappen op het Piazzi di Spagna

Op de Spaanse Trappen is het altijd gezellig druk. Overdag zie je toeristen zitten die even bijkomen van een wandeling door de stad. En ‘s avonds gebruiken de jonge Romeinen de Spaanse Trappen als ontmoetingsplaats. Het is dus echt een bruisende plek waar jong en oud zich thuisvoelt. Als je de 135 treden omhoog loopt, kom je uit bij de kerk Trinità dei Monti. Dit was ook precies de bedoeling toen de trappen rond 1725 gebouwd werden. Het stadsbestuur wilde namelijk een snelle verbinding tussen deze kerk en de Spaanse ambassade op het Piazza di Spagni. Nu weet je meteen waar de naam vandaan komt.

12. Even relaxen: Villa Borghese

Park Villa Borghese

Het park Villa Borghese

In Rome is de hele dag genoeg te zien en te doen. Maar misschien wil je ook gewoon een paar uur relaxen. En daar is Villa Borghese de ideale locatie voor. Dit openbare park beslaat in totaal 80 hectare. Het is niet altijd zo groot geweest. In 1580 was het maar een kleine wijngaard die in het bezit was van de familie Borghese. Kardinaal Scipione Borghese Caffarelli zorgde ervoor dat het landgoed steeds verder werd uitgebreid. Sinds 1903 is het park toegankelijk voor iedereen die even lekker wil ontspannen. Villa Borghese is een park met mooi aangelegde tuinen, fonteinen, sculpturen, paviljoens en villa’s. Misschien ga je wel picknicken op één van de uitgestrekte grasvelden. Of wat dacht je ervan om te gaan pootjebaden in het meer? Wat je ook doet, het is allemaal heerlijk ontspannend. Want in dit groene hart van Rome laat je de drukte van de stad echt even achter je.

Heb je ook zin gekregen om naar Rome te reizen? Vergelijk dan nu vluchten van Amsterdam naar Rome vanaf 39 euro.