Haal alles wat oranje gekleurd is maar uit de kast, want Koningsdag zit er weer aan te komen. Nog een aantal weken en veel dorpen en steden in Nederland kleuren prachtig oranje op deze feestelijke dag. Nu nog even hopen dat de weergoden ons goed gezind zullen zijn en dan kan het eigenlijk niet meer stuk! Bijna net zo berucht als Koningsdag is de avond en nacht ervoor, de zogenaamde Koningsnacht. In dit artikel vind je ook inspiratie voor enkele Koningsnacht-evenementen.

De vraag die elk jaar wordt gesteld is in welke stad of op welk feest je je laat onderdompelen in het feestgedruis. We helpen je graag op weg en zetten verschillende activiteiten in 5 steden op een rij om jou te helpen met je voorbereiding! Om je het nodige scrollen te besparen, kun je in onderstaande afbeelding op de stad klikken waar je graag meer informatie over wilt ontvangen en je zult direct naar de juiste plaats in het artikel gaan.

Koningsdag 2016

Amsterdam Utrecht Eindhoven Rotterdam DenHaag

We hopen dat dit artikel jou gaat helpen om een weloverwegen keuze te maken en we wensen je alvast heel erg veel feestplezier op Koningsdag en/of Koningsnacht! Hopelijk wordt het een groot succes voor iedereen!

 

Ein von @___travelvibes gepostetes Foto am

 

Amsterdam

Als je aan Koningsdag denkt, komt waarschijnlijk Amsterdam snel in je op. De grachten zullen ook dit jaar weer vol staan met boten met hierop feestende mensen. Zoals je verder in het artikel kunt lezen, is er op andere plaatsen in Nederland ook genoeg te doen, maar Amsterdam kan natuurlijk niet vergeten worden. Door de hele stad heen zijn er verschillende festivals met grote namen waar je de hele dag kunt dansen. Mocht dit niet helemaal jouw ding zijn, kun je urenlang over verschillende vrijmarkten ronddwalen. We hebben met hulp van AmsterdamKoningsdag de volgende tips voor Koningsdag 2016 in Amsterdam samengesteld:

Festivals in Amsterdam

Er zijn in Amsterdam enorm veel festivals tijdens Koningsdag. Het zijn er te veel om ze hier allemaal te benoemen, dus we hebben een selectie gemaakt van feestjes die we graag willen aanraden:  Op het Kingsland Festival in de Amsterdam RAI heb je 4 podia om de verjaardag van onze koning te vieren. Hier dans je op heerlijke house beats van grote artiesten als Don Diablo, Axwell & Ingrosso. Een ander groot festival in Amsterdam is Loveland van Oranje waar de voetjes van het gras gaan op techno en deep house van gevestigde namen als Ben Klock, Kölsch en Adam Beyer.  Ben je op zoek naar een geweldig gratis festival in Amsterdam? Dan kunnen wij je Hannekes Kroon van harte aanbevelen. Hier geniet je op het terras van Hannekes Boom van verschillende dj’s langs de waterkant. Een andere suggestie is het gratis feestje Kingsday Amstelveld, georganiseerd door Brasserie Nel, waar je op zowel Koningsnacht als Koningsdag kunt genieten van verschillende artiesten. In de nacht kun je hier genieten van live funk, soul en jazz en overdag op muziek van dj’s als Roog en Dennis van der Geest.  

Vrijmarkten en andere activiteiten

Koningsdag is natuurlijk ook de uitgelezen kans om eindelijk eens van oude kleding of speelgoed af te komen. Door de hele stad Amsterdam zijn verschillende vrijmarkten te vinden. Het Vondelpark, compleet gereserveerd voor kinderen om spullen te verkopen, is zeker een aanrader. Je kunt hier op Koningsdag vanaf 9 uur ‘s ochtends terecht om je slag te slaan. Neem verder ook nog een kijkje op de authentieke vrijmarkt in de Jordaan. Als je graag wat spulletjes op Koningsdag wilt verkopen, loont het de moeite om er al heel vroeg bij te zijn om het beste plekje te veroveren. De concurrentie is namelijk groot en de meest gewilde plaatsen zijn de dag ervoor al afgebakend met linten.  Naast de vrijmarkten in Amsterdam waar de kinderen hun spullen kunnen verkopen zijn er nog genoeg andere activiteiten voor de kleintjes. Het Vondelpark dient niet alleen als plaats voor vrijmarkt, maar heeft ook andere activiteiten in petto voor de kinderen zoals schminken en muzikale optredens.

Reizen naar en in Amsterdam

 

Op Koningsdag worden er meer treinen ingezet om iedereen naar zijn bestemming te brengen. De meeste dansevenementen aan de rand van Amsterdam zijn per trein goed te bereiken. De stations Amsterdam RAI en Amsterdam Science Park zijn met de trein niet bereikbaar.  Tijdens de reis naar Amsterdam kun je te maken krijgen met veel drukte en extra reistijd. Bij aankomst kun je verder reizen met de bus, tram of gewoon met de benenwagen.

 

 

Eindhoven

Tijdens Koningsnacht en Koningsdag op 26 en 27 april staat Eindhoven weer in het teken van Eindhoven=King. Mede dankzij de geweldige programmering ieder jaar is het uitgegroeid tot een feest met meer dan 220.000 bezoekers. Er is voor ieder wat wils: de stad is verdeeld in de thema’s Dance, Music en Family. Op de plattegrond van eindhovenisking.nl vind je het volledige programma ingedeeld per thema. Zo kun je in één oogopslag zien wat er allemaal te doen is met Koningsdag in Eindhoven. Makkelijk op de dag zelf, helemaal met het gratis draadloze netwerk onder de naam EHV Free WiFi in de binnenstad. We hebben de volgende tips samengesteld om Eindhoven=King optimaal te beleven:

Festivals in Eindhoven

Met verschillende live bands en top dj’s op onder andere de Markt, Plein bij de Paterskerk en het Stadhuisplein wordt ook dit jaar een enorme drukte in de binnenstad verwacht. Liefhebbers van hardcore, hardstyle, techno en hiphop gaan naar Dynamo. De gayscene is te vinden op de Stratumsedijk voor Kings & Queers Day. Vanuit het centrum wandel je over de vrijmarkt op de PSV-laan naar Strijp-S, waar je terecht kunt voor rock, techno en andere muziek.

Nieuw dit jaar is het feestje Electric Orange bij de Paterskerk dat wordt georganiseerd door de 3 grootste festivalorganisatoren van Brabant: Extrema, First Vision en Par-T. Voor dit festijn hebben ze gevestigde namen, waaronder Yellow Claw, Sander van Doorn en Quintino, weten te strikken. 

Vrijmarkten en andere activiteiten

Verschillende vrijmarkten vind je op de PSV-laan, het Wilhelminaplein, in het Stadswandelpark en op het NRE-terrein. Maar heel Eindhoven=King, dus ook in de straten en buurten kleurt het oranje en klinkt de muziek.

Voor de kinderen is er om 1 uur ‘s middags een voetbaltoernooi op het terrein van [email protected] aan de Nachtegaallaan. Verder kunnen kinderen plezier hebben op een springkussen en tijdens een BMX-race. Een andere interessante locatie is de Kleine Berg die de gehele dag afgesloten zal zijn voor verkeer. Hier vind je verschillende kraampjes, live muziek en ook activiteiten speciaal voor kinderen.

Voor de kinderen is ook Play In Town in de binnenstad geopend op Koningsdag. Ze kunnen hier klimmen en klauteren in de speeltuin en meedoen aan verschillende activiteiten. 

Reizen naar en in Eindhoven

De festiviteiten van Eindhoven=King zijn goed bereikbaar met de trein. Als je Koningsdag in de Eindhovense binnenstad wilt vieren, kun je het beste aankomen op station Eindhoven. Ze zijn momenteel bezig met verbouwing waardoor de perrons kleiner zijn. Houd dus rekening met extra drukte. Wil je liever feesten op Strijp-s? Reis dan naar Eindhoven Strijp-S.

 

Rotterdam

Op 27 april kleurt Rotterdam oranje met verschillende feesten,vrijmarkten en festivals. Deze activiteiten vinden niet allemaal in het centrum plaats. Hierdoor kan het voor niet-Rotterdammers nog best lastig zijn om op de juiste plekken uit te komen. Hier een aantal highlights voor je op een rij, met dank aan Rotterdam Festivals:

Festivals in Rotterdam

Als je zin hebt om te dansen, zijn er in Rotterdam genoeg festivals om uit te kiezen. Oranjebitter in het park bij de Euromast is hiervan misschien wel de bekendste. De organisatie pakt ieder jaar flink uit met een indrukwekkende line-up en aankleding. Deze editie is het thema Little Big Adventure (denk: padvinders en blokhutten) en onder andere De Jeugd Van Tegenwoordig zal hier op het podium staan. Iets verder van het centrum vind je het Kralingse Bos Festival. Hier kun je ongestoord genieten van (inter)nationaal gewaardeerde artiesten uit de house- en technowereld. Zo komen onder andere Marcel Dettman, Ben Klock en Henrik Schwarz draaien en kun je hier De-Likt, Jazzy Jeff en Sunnery James & Ryan Marciano meemaken. Het decor en de optredens worden geregeld door de creatievelingen van Venour, dus ook visueel wordt dit feestje een genot. Voor een gratis festival op loopafstand van het station ben je op het Stadhuisplein aan het juiste adres. Hier organiseren de horecagelegenheden vanaf 12 uur ‘s middags een eigen koningsdagfeest met verschillende barretjes met après-ski- en dancemuziek. Dit jaar organiseert Stichting Rotterdam Events samen met Give Soul weer een koningsdagfestival in Rotterdam. Na verschillende succesvolle edities zal het festival dit jaar verder gaan onder de naam Kroon Festival! Op een unieke locatie, aan de voet van de Erasmus Brug, is het Kroon Festival een ideale plek om Koningsdag te vieren. Dit jaar komen onder andere Sam Feldt, Alle Farben, Olivier Schoffies, Karim Soliman, Cleavage en Benny Rodrigues op het festival draaien.

Vrijmarkten en andere activiteiten

De officiële vrijmarkt is op verschillende locaties in het centrum van Rotterdam te vinden. Tussen 9.00 en 17.00 uur verkopen mensen hier (zelfgemaakt) eten en drinken vanaf hun kleedjes. Voor kinderen onder de 16 jaar is er een speciale vrijmarkt op de Witte de Withstraat. Een andere leuke plek om rond te snuffelen is het Spinozapark. Hier wordt Sweet Kingday georganiseerd met een koningsdagmarkt waar je verschillende hapjes kunt proeven en optredens bij kunt wonen van verschillende Rotterdamse artiesten. Er zijn ook meer dan genoeg speciale activiteiten voor kinderen tijdens Koningsdag. Skaten, dansen, live muziek en workshops: je vindt het allemaal bij de Royal Rollerdisco op het Deliplein en bij Theater Walhalla. Met een kinderdisco, gezellige kraampjes, terrasjes en een vrijmarkt is hier voor jong en oud wat te doen. Ook de Koningskermis op het Lloyd Multiplein is een populaire hotspot voor kinderen. Hier vind je tussen 15 april en 5 mei meer dan zestig attracties.

Reizen naar en in Rotterdam

Een reis naar Rotterdam op Koningsdag kun je prima maken met het openbaar vervoer. Binnen de stad kun je met de tram en bus op een bestemming komen. Wil je naar de vrijmarkt of naar een festival? Dan kun je het beste in de metro stappen.

Utrecht

In de stad Utrecht zijn er de hele dag activiteiten te vinden op verschillende pleinen door de hele stad. Zo zijn er verschillende muziekfestivals en is er een speciaalbierfestival. Tijdens de vrijmarkt in Park Lepelenburg wordt alles uit de kast gehaald om er een groot succes van te maken. Het is ook mogelijk om tijdens Koningsdag een met een gehuurde boot te varen op de Utrechtse grachten.

Festivals in Utrecht

Kingshouse Festival is een van de grootste koningsdagfestivals van Nederland op de centraal gelegen Jaarbeurs. De mainstage wordt koninklijk beheerd door internationale top dj’s als Fedde le Grand, Martin Solveig, Sander van Doorn, Ummet Ozcan, W&W en Wildstylez. Op het immens grote terrein is ook een tweede area te vinden waar artiesten uit de eclectic-house- en urbanscene fijne platen ten gehore brengen. Het evenement gaat het langste door van alle festivals in Utrecht, namelijk van 12.00 tot 22.00 uur. 

Beat-Rix Open Air is ook zeker het bezoeken waard. Op dit gratis festival kun je op zowel Koningsnacht als Koningsdag samen met je vrienden dansen op de lekkerste beats. Je geniet hier van dj’s zoals Billy the Kit en The Happy Feelings. Bier kun je krijgen voor slechts €1,50. Ideaal voor een koningsdagfeest!

Er is tijdens Koningsdag ook een speciaalbierfestival in de stad Utrecht. Koning Craft Beer wordt georganiseerd door Utrechtse brouwerijen bij de kroeg Averechts. Hier kun je genieten van veel lokale bieren tijdens deze feestelijke dag en misschien ontdek je wel een nieuwe favoriet!

Vrijmarkten en andere activiteiten

Ook in Utrecht is er een leuke vrijmarkt in de stad. Met Koningsdag wordt het Park Lepelenburg in Utrecht compleet omgetoverd tot een vrijmarkt voor kinderen. Hier kunnen kinderen al hun waren tentoonstellen en een zakcentje bijverdienen. Hier kunnen ze ook op een podium muziek spelen of een dans opvoeren. Alle inkomsten zijn bedoeld voor een goed doel.

Als je op zoek bent naar een plek in Utrecht waar je iets rustiger Koningsdag kunt vieren, kun je terecht bij Loft 88. Hier kun je genieten van heerlijke gerechten en de kinderen kunnen zich uitleven op het springkussen.

Kinderen kunnen in Utrecht Oost rond het schoolplein van de Daltonschool Rijnsweerd de hele dag gebruik maken van onder andere trampoline’s, gladiatorenkussens en een ballenbad. Hier begint om 10 uur ‘s ochtends ook een optocht met kunstzinnig als thema. Laat het verkleedfeest maar beginnen! 

Reizen naar Utrecht

Reizen naar Utrecht is simpel: kom met de trein naar Utrecht Centraal en loop daarvandaan de feestvreugde in.

Den Haag

Het is dit jaar een speciale editie voor Koningsdag in Den Haag. In 2016 wordt hier namelijk de 10e editie van Koningsdag gevierd. In de afgelopen 10 jaar is Koningsdag in Den Haag langzaam uitgegroeid tot een grote festiviteit voor jong en oud en is zeker geen saaie bedoening. De Haagse grachten kleuren op 27 april oranje en er zijn festiviteiten door de hele stad. Mocht je door de grachten in Den Haag willen varen tijdens Koningsdag, kun je altijd een leuke rondvaart boeken!

Festivals in Den Haag

In de avond voor Koningsdag kun je in Den Haag genieten van The Life I Live. Dit festival telt maar liefst 9 podia waar voor ieder wat wils is te vinden. Met artiesten als Bombay, Black Box Revelation en Sabrina Starke zul je je in ieder geval geen enkel moment vervelen.

Op Koningsdag zelf pakt Den Haag groots uit met hardstyle-evenement Solid Kingsday. Als je fan van hardstyle bent, loont het zeker de moeite om hier even een kijkje te nemen. Het evenement vindt plaats in het Kyocera Stadion en je kunt je hier samen met 5000 anderen uitleven op de beats van onder andere Radical Redemption en Frequencerz.

Vrijmarkten en andere activiteiten

Op veel verschillende locaties in Den Haag kun je vrijmarkten vinden. Bij PEX gaat de vrijmarkt om 7.00 uur van start en verdienen de kinderen een zakcentje bij met de verkoop van onder andere oud speelgoed. Je kunt hier ook genieten van een heerlijke barbecueburger en voor de kinderen is er een springkussen en andere leuke activiteiten.

Een andere straat in Den Haag die compleet oranje kleurt op Koningsdag is de Reinkenstraat. Hier is tussen 10.00 en 15.00 uur een leuke vrijmarkt. In de namiddag is hier ook een ballonnenman te vinden en is er een grappige poppenkastvoorstelling.

Ben je op zoek naar een compleet andere activiteit met Koningsdag voor de kinderen? Dan is het Kidsfestijn in SnowWorld Zoetermeer, in de buurt van Den Haag, zeker een bezoekje waard. Hier is een compleet programma op Koningsdag die begint met een snowboard- of skiles. Daarna is het tijd voor wat knutselen en schminken om de dag af te sluiten met een heerlijke maaltijd.

Reizen naar Den Haag

Reis naar Den Haag met de trein naar het centraal station. Op Koningsdag worden er extra treinen ingezet. Vanaf het station ben je na 5 minuten lopen bij de grachten en het festivalgebied.

Credit omslagfoto: inyucho op Flickr.