Binnenkort is het weer zover, Valentijnsdag! Nu is het altijd mogelijk om een top 10 lijstje samen te stellen van steden in Europa die het perfecte Valentijnsdag gevoel weergeven, maar wij hebben eerder al iets soortgelijks gedaan. Het leek ons wel leuk om te kijken naar avontuurlijke activiteiten om te doen met Valentijnsdag! Na een korte zoektocht hebben wij vijf activiteiten gevonden om samen met je valentijnsdate te doen. Wij hebben contact opgenomen met enkele experts voor wat handige tips, locaties en andere informatie die ons leuk lijkt om met jullie te delen!

Geocaching

1. Geocaching

Wil je op avontuur in je eigen stad of regio dan is het de moeite waard om eens een te kijken naar geocaching. Je vraagt je misschien af wat geocaching dan precies is. Geocaching is het op zoek gaan naar verborgen schatten, genaamd caches, op verschillende locaties in Nederland. In grote steden als Amsterdam zijn er genoeg te vinden maar ook in kleinere plaatsen door heel Nederland zijn caches te vinden. Wij vroegen ons af wat geocaching nou zo leuk maakt en wij kregen een prima antwoord van Delbar van The Best of Geocaching, die zegt: “Ik vind zelf geocachen erg leuk omdat je echt met een doel de natuur in gaat. Bovendien kom je op allerlei plekken waar je anders nooit zou komen.”

Je hebt voor geocaching geen dure apparatuur nodig, alleen een telefoon met GPS is al voldoende.Met deze app ga je vervolgens op avontuur uit. Mocht je op zoek zijn naar een cache dan hebben wij de volgende tip van Jaap en Tineke (Alles over Geocaching): “Onze favoriete cache is Het mysterie van de drie zusjes. Dit is een zoektocht naar drie meisjes die lang geleden (ergens rond 1850) zijn verdwenen na een gruwelijk voorval in het Renkums beekdal.“

Is dit te ver van jou vandaan wees dan niet getreurd. In Nederland zijn er bijna 35.000 geocaches beschikbaar, dus waarschijnlijk zijn er ook enkele te vinden in jouw buurt. Wacht dus niet langer en ga samen op avontuur met Valentijnsdag!

Tips voor beginners:

Je aanmelden op de site van Geocaching is stap 1. Verder geeft Marc van Geocaching Toolbox als tip dat het handig is om de Geocaching 101 te lezen op de officiële website. Elke cache heeft een moeilijkheidsgraad en het is uiteraard handig en slim om te beginnen met een relatief makkelijke cache.

Escape Room

2. Escape Room

De escape room is in opmars in Nederland. Escape rooms zijn gebaseerd op het virtuele spel Crimson Room waar ontsnapt moet worden uit een ruimte aan de hand van aanwijzingen in de ruimte. Een aantal jaar later besloot een Hongaar om een real life versie te maken van dit spel, de escape room was geboren.  Er zijn er inmiddels al een heleboel beschikbaar in Nederland en ze worden veel gebruikt voor bijvoorbeeld bedrijfsuitjes.

Iets wat niet iedereen weet is dat sommige escape rooms ook beschikbaar zijn voor 2 personen, wat het dus een geschikt uitstapje maakt voor Valentijnsdag. Wij vroegen enkele experts wat escape rooms nu zo leuk maakt en Eelco van All Escaperooms Nederland zegt hier het volgende over:  “Voor mij persoonlijk is het de spanning. Er is tijdsdruk en ik moet presteren in teamverband. Toewerken naar een ontsnapping zonder dat ik weet wat ik kan verwachten achter die toegangsdeur.” Volgens Marc van Escaping.nl is het ook voor Valentijnsdag geschikt: “Ook voor stelletjes is dit natuurlijk direct de ultieme test. Je wordt gedwongen onder tijdsdruk samen tot het uiterste gegaan, menig prille liefde is er hierdoor al achter gekomen dat het niet alleen maar rozengeur en maneschijn is.” 

Als je in de buurt van Eindhoven woont dan heeft Escape Room 040 een interessante aanbieding met Valentijnsdag vanaf 18:00: Escapen, een glaasje bubbels en een verrassing voor 25 euro per persoon! Mocht dit niet echt in de buurt zijn voor jou neem dan een kijkje op de website van Escape Rooms Nederland waar je naast de locatie ook een beoordeling kunt vinden op 4 factoren: Beleving, kwaliteit, puzzels en service.

Tips voor beginners:

Als beginner qua escape rooms is het altijd handig om te weten wat de do’s en dont’s zijn. De eerste tip, gegeven door Ellen van Real Escape Room, is om samen te werken: “Werk goed samen, en als een slot niet opent laat een ander het ook proberen, net zoals een spel, speel samen.” Een andere tip die wij kregen van Tim van Amaze Escape “Dit geldt voor beginners en kleinere groepen (duo’s of drie-tallen). Zorg dat je direct begint met de kamer doorspitten, wanneer je denkt alles gevonden te hebben kom dan samen en probeer elementen te combineren. Wanneer blijkt dat iets niet direct iets nieuws oplevert, misschien mis je dan nog iets en kan je dit pas later oplossen. Ga dan nog goed door met zoeken!” Wij van Omio wensen je veel plezier en vooral succes met ontsnappen!

wintersport

3. Wintersport

Als je denkt aan wintersport dan denk je vooral aan de bergen in Tirol of een ander wintersportgebied. Je hoeft echter niet het land uit, het is ook mogelijk om te gaan skiën of snowboarden ergens in Nederland. Er zijn verschillende indoor-skipistes in Nederland. Heb je nog nooit iets qua wintersport gedaan wees dan gerust, er zijn bijna altijd mogelijkheden tot het volgen van lessen. Valentijnsdagacties zijn er genoeg te vinden in verschillende skicentra. Enkele voorbeelden: Snowplanet heeft een compleet Valentijnsdag arrangement met 2 uur skiën of snowboarden en ook bij Skidome kun je voor een aantrekkelijke prijs met z’n tweetjes gezellig skiën of snowboarden.

Tips voor beginners:

Je staat op de piste klaar voor je eerste afdaling, waar moet je rekening mee houden? Voor de beginnende wintersporters is er eigenlijk een algemene tip: Neem les! Bijna alle indoor-skipistes verzorgen lessen die natuurlijk ook gevolgd kunnen worden met z´n tweetjes op Valentijnsdag. Leer samen de beginselen van het skiën of snowboarden en wie weet staan jullie over een tijdje wel samen bovenaan de piste in Oostenrijk!

bouldering

4. Boulderen

Boulderen is het klimmen in een hal met een maximale hoogte van 4,5 meter zonder touw, klimgordel of iets dergelijks. Ben je geen fan van grote hoogtes maar wil je toch graag klimmen dan is boulderen wellicht de perfecte optie voor jou!

Je kunt naar een bouldergym gaan in Nederland met je valentijnsdate, schoenen en magnesium huren en eigenlijk direct aan de slag. Begin op de makkelijke routes en puzzel samen hoe je boven moet komen, of neem een introductieles om met een goede basis te beginnen.

Met Valentijnsdag kun je bijvoorbeeld  boulderen bij Monk Bouldergym in Eindhoven of Amsterdam. Mocht je interesse hebben in een les in het klimmen met touwen neem dan contact op met een klimcentrum zoals Yosemite Klim & Outdoorcentrum in Zwolle. Als je liever met Valentijnsdag gaat klimmen in de buitenlucht dan kunnen wij je een klimbos aanraden, namelijk Klimbos Garderen. Zijn deze klimgelegenheden niet bij jou in de buurt neem dan een kijkje in deze lijst voor een mogelijkheid bij jou in de buurt!

Tips voor beginners:

Oefenen! Vooral veel oefenen! Dat is zo’n beetje het standaard antwoord op de vraag wat beginners moeten weten. Naomi van de NKBV (Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging) zegt hierover: “Als beginnende klimmer moet je vooral meters maken. Veel doen! Klimmen vanuit je benen is belangrijker dan klimmen vanuit je armen, aangezien je veel meer kracht hebt in je benen. Zoek altijd de balans met je lichaam en heb vooral veel lol!” Een tweetal tips die Michel van Zips & Ropes hier nog aan toevoegt zijn het hulp vragen aan begeleiders als je iets niet zeker weet en natuurlijk elkaar aanmoedigen!

Skydiven

5. Indoor Skydiven

Bij skydiven denk je waarschijnlijk aan het springen uit een vliegtuig, iets voor echte waaghalzen! Outdoor kun je op veel verschillende plaatsen skydiven, in zowel het binnen- en het buitenland. Prachtige locaties om het te doen zijn bijvoorbeeld in Interlaken in Zwitserland of aan de Costa Brava in Spanje. Wat veel mensen niet weten is dat je deze activiteit ook binnen kunt doen, wat misschien iets prettiger is in februari. In Nederland is dit ook een mogelijkheid. In Roosendaal staat het enige indoor skydive centrum van Nederland. Hier kun je ook op Valentijnsdag terecht om te skydiven!

Tips voor beginners:

Misschien niet echt een tip voor een beginnende skydiver, maar meer een reden waarom je indoor skydiven moet overwegen. Wouter van Indoor Skydive Roosendaal zegt namelijk het volgende: “Ik kan mij heel goed voorstellen dat mensen die niet meteen het vliegtuig uit willen springen, maar wel willen ervaren hoe skydiven is, naar Indoor Skydive Roosendaal komen.” Begin dus lekker rustig met skydiven en probeer het eerst binnen voordat je begint aan het echte werk!

Fotocover: man warmt de handen van zijn vriendin op – Flickr: Emilie Rhaupp