Veel koppels bezegelen hun liefde door een liefdesslot op een bijzondere plek achter te laten. Helaas mag je dat sinds mei 2015 op de Pont des Arts in Parijs niet meer doen vanwege instortingsgevaar. Daarom hebben wij 8 andere toplocaties geselecteerd waar je de liefde eeuwig kunt laten zegevieren door het sleuteltje van het hangslot weg te gooien. 

1. Het huis van Romeo’s liefje Julia in het Italiaanse Verona

Julia's poort

De poort van Julia’s huis in Verona – Flickr: Flavio Ensiki

Herinner je de balkonscène waarin Romeo Julia het hof maakte? Dit romantische moment valt bijna niet te overtreffen. In het Italiaanse Verona kun je met je geliefde onder het beroemde balkon een liefdesslot aan een poort bevestigen. Daarnaast kun je een liefdesbrief in een kleine muuropening opbergen. Zeer sprookjesachtig!

2. Rijnhavenbrug in Rotterdam

De Rijnhavenbrug tussen de Kop van Zuid en Katendrecht.

De Rijnhavenbrug in Rotterdam is nu ook een populaire plek voor liefdessloten – Instagram: Stoerinstyle

Wil je relatief dicht bij huis een liefdesslot wilt ophangen die officieel mag blijven? Dan kun je een bezoek brengen aan de Rijnhavenbrug in Rotterdam. Deze brug tussen de Kop van Zuid en Katendrecht wordt ook de ‘Hoerenloper’ genoemd. Niet echt een romantische naam, maar dat komt door haar geschiedenis. Vanaf 1911 maakten havenwerkers hier namelijk de oversteek om meisjes van lichte zeden te bezoeken. Nu is de brug een plek waar veel stelletjes hun liefde bekrachtigen met een hangslot.

3. Brug met bomen over het Vodootvodny Kanaal in Moskou

Liefdesbomen op een brug in Moskou.

Bomen met liefdessloten op een brug in Moskou – Flickr: Tatters

Bomen op een brug? Onmogelijk zou je denken, maar in Moskou is dat blijkbaar wél mogelijk. Boven het Vodootvodny Kanaal heeft de gemeente ijzeren bomen op een brug ‘geplant’. Om die reden hoef je geen zorgen te maken dat ambtenaren je eeuwige liefde dwarsbomen door je liefdesslot weg te halen. Inmiddels zorgen de liefdessloten, die als een soort van bladeren aan de bomen hangen, voor een kleurrijk aangezicht.

4. Hohenzollernbrücke in Keulen

Liefdessloten op spoorbrug in Keulen.

Spoorbrug vol stelletjes en liefdessloten – Flickr: Cha Già José

Duizenden liefdeskoppels hebben hun liefde oneindig gemaakt op de Hohenzollernbrücke in Keulen. Vanaf deze plek geniet je van een prachtig uitzicht op de rivier de Rijn en de grootste kathedraal van Duitsland. Langs deze spoorbrug is een voetgangerspad met een hek waaraan bijna 100.000 liefdessloten hangen. Ze zijn ondanks het extra gewicht gelukkig ongevaarlijk voor de brug.

5. Most Ljubavi in het Servische Vrnjačka Banja

Liefdessloten op de Most Ljubavi in Servië.

Meisje die een liefdesslot ophangt aan de Liefdesbrug – Wikimedia: WhiteWriter

De Most Ljubavi (Liefdesbrug) is bekend geworden door de legende van een tragisch liefdesverhaal. Er was eens een meisje Nada die vaak op de Liefdesbrug te vinden was. Ze sprak daar vaak af met officier Relja. De twee werden smoorverliefd op elkaar. Totdat Relja werd uitgezonden naar Griekenland. Daar werd hij verliefd op een andere vrouw en kwam nooit meer terug naar Servië. Nada was helemaal van de kaart en stierf uiteindelijk van verdriet. Vanaf dat moment hangen veel vrouwen een hangslot aan de Liefdesbrug om de liefde die zij voelen te laten voortbestaan.

6. Hekwerk in het Hongaarse Pécs

Liefdessloten aan hekwerk in het Hongaarse Pécs.

Hek in het Hongaarse Pécs die overladen is met liefdessloten – Wikimedia: Vikkvakk

Vanaf de jaren ’80 bevestigen stelletjes liefdessloten aan een groot hek in het Hongaarse Pécs. Je komt er langs als je van de middeleeuwse kathedraal naar de moskee loopt. Onderhand kunnen stelletjes hun hangslot aan het overladen nauwelijks meer kwijt. Om de vraag naar meer plaats op te vangen, heeft de gemeente besloten om een nieuw hek erbij te plaatsen. Daar is te lang mee gewacht waardoor je door de hele stad op onverwachte plekken liefdessloten kunt ontdekken.

7. Forth Road Bridge in het Schotse Edinburg

Kleurrijke liefdessloten aan Forth Road Bridge in Edinburg.

Kleurrijke liefdessloten die veel geld in het laatje hebben gebracht voor de lokale reddingsbrigade – Geograph: Jim Barton

Op de Forth Road Bridge in het Schotse Edinburg hebben tortelduifjes Jim en Paula het eerste liefdesslot geplaatst in 2014. Daarna hebben honderden stelletjes dit voorbeeld gevolgd. De gemeente heeft daarop slim ingespeeld door de opbrengst van de verkochte hangsloten te gebruiken voor een goed doel. Zo is er maar liefst 10.300 pond ingezameld voor de lokale reddingsbrigade.

8. Voetgangersbruggetje in Praag

Liefdes Slot Brug in Praag.

Brug onder de Charles Bridge in Praag – Flickr: Roman Boed

Op de brug van Na Kampě over de Čertovka in Praag heb je genoeg ruimte om naar wens een liefdesslot op te hangen. Dat is wel anders bij een voetgangersbruggetje over de rivier de Vltava ietsje verderop. Het door de Tsjechen genaamde Liefdes Slotjes Brug is namelijk bedolven door kleurrijke hangsloten. Dus pak je kans nu het nog kan!

Benieuwd naar andere bijzondere locaties? Bekijk dan onze 10 geselecteerde romantische steden voor Valentijn.

Fotocover: Pad van de Liefde in het Italiaanse Cinque Terre – Flickr: Bo&Ko