Nog een paar dagen en het is weer zover: de Nederlandse hoofdstad wordt weer overspoeld door dj’s, experts in de elektronische muziekwereld en feestbeesten van over heel de wereld voor het jaarlijkse Amsterdam Dance Event. En deze negentiende editie belooft groter dan ooit te worden: er worden ruim 2200 artiesten verwacht op meer dan 80 verschillende locaties verspreid door de stad. Met zo een uitgebreid aanbod is het vaak moeilijk om te weten waar te beginnen. Vandaar dat wij de top-events even voor jou op een rijtje hebben gezet.

Zet de bloemetjes buiten

Dekmantel ADE – UFO Special

Donderdag 16/10, 22:00-08:00 North Sea Jazz Club
Dekmantel is inmiddels een wereldwijd bekend concept, met grote namen maar in een niet té grote omgeving: twee perfecte ingrediënten voor een onvergetelijke avond. Net als voorgaande jaren was het de bedoeling om de ADE-vierdaagse van Dekmantel te vieren in het MC Theater op het Westergasterrein. Dit was buiten de kritieke financiële toestand gerekend waarin het MC theater zich bevond: MC theater was genoodzaakt het faillissement aan te vragen. Plots zat Dekmantel zonder locatie en gezien de drukte van ADE was veel al bezet. Gelukkig konden ze terecht in de North Sea Jazzclub en voorzien ze je met grote namen zoals Juju & Jordash, Talismann, Boddika, Planetary Assault Systems en Surgeon. Ook tijdens de rest van het weekend is Dekmantel ongetwijfeld een bezoekje waard.

Chasing the Hihat invites Get Physical

Vrijdag 17/10, 21:00-07:00 De Balie
De organisatie begon oorspronkelijk met kleine, vaak illegale feestjes, maar staat tegenwoordig garant voor bekende en populaire feesten (hoewel er soms toch nog een illegale editie opduikt in het park). Zoals elke Chasingparty staat ook dit keer de Duitser Marcel Freigeist weer op de line up, vergezeld door de residents Dirty Bastards, Anton Kuertz en Primo Disco. Interessant detail: deze laatste drie dj’s maken delen uit van de organisatie. Ze maken van elke avond steeds een schitterend succes en draaien niet voor niets regelmatig in de Duitse hoofdstad.

Next Monday’s Hangover presents: Pampa Records ADE showcase

Vrijdag 17/10, 23:00-07:00 De Marktkantine
Dit event vindt plaats in een indrukwekkende nieuwe zaal: De Marktkantine, die de perfecte combinatie aanbiedt tussen intimiteit en de mogelijkheid om verloren te lopen in een van de vele kamers of gangetjes. Het feest zelf wordt georganiseerd voor, zoals ze het zelf zeggen, ‘zij die de onverwachtse, magische momenten weten te appreciëren.’ De muziek breekt met wat je kent en wijkt maar al te graag af van de bestaande conventies. Desalniettemin zal ze zich een plaatsje naar je hart weten te banen, en zich hier nestelen. Dj’s die op het programma staan zijn DJ Koze, Robag Wruhme en Axel Boman.

Breakfast Club

Zaterdag 18/10, 07:00-18:00 Melkweg
Na een goede nacht dansen kan je zaterdagochtend heerlijk op adem komen op deze afterparty in de Melkweg. Dus geslapen of niet, de vrolijke muziek houdt je zeker nog wel een paar uurtjes in bedwang. Breakfast Club gaf al eerder feesten op de spectaculaire locatie in de rooftop club ‘Canvas op de 7e’ en zal dus nu in de drie zalen in de Melkweg de heerlijke afterpartyvibe combineren met enkele top-dj’s.

Seth Troxler presents: Big Tittie Surprise Episode II: Dolphin Flight

Zaterdag 18/10, 22:00-07:00, Amsterdam Roest
Op zaterdag wordt het een knaller in het industriële terrein in Amsterdam Oost: Amsteram Roest. Seth Troxler én Kerri Chandler zullen er achter de booth staan. Verder zijn er, buiten dansen, die avond nog tal van andere activiteiten te beleven en zorgt de unieke locatie aan het water natuurlijk voor een extra dimensie. Het event is nog niet uitverkocht dus koop nog snel een kaartje om erbij te zijn.

Resident Advisor – ADE Special

Zaterdag 18/10, 22:00-07:00 TrouwAmsterdam
Deze Amsterdamse underground club houdt snel op met bestaan. Hun huurcontract loopt af op 3 januari 2015 en dit is tevens ook de allerlaatste dag voordat het oude krantengebouw wordt platgegooid en er studentenwoningen voor in de plaats komen. Dat betekent dat dit jaar de allerlaatste ADE in de Trouw zal plaatsvinden, een bijzonder moment voor muziekliefhebbend Amsterdam. Op zaterdag organiseert Resident Advisor er Trouw’s Last Amsterdam Dance Event en wordt muziek er verzorgd door onder andere Four Tet, Jon Hopkins, Floating Points en Move D.

Trouw op Zondag X Drukpers

Zondag 19/10, 07:00-07:00 TrouwAmsterdam
Ook op zondag kan je hiernaar toe voor een laatste keer ADE in de Trouw, en de sfeer belooft er geniaal te zijn. Drukpers duidt op de ruimte in het oude krantengebouw van de voormalige Nederlandse krant Trouw, waar de club nu gehuisvest is. In de Verdieping, de onderste zaal van de club draaien die avond veel succesvolle Amsterdamse opkomende dj’s, en in de hoofdzaal kan je dansen op muziek van onder andere John Talabot & Axel Boman, DJ Solar, Omar S en Mano le Tough.

Vergaar muzikale wijsheden

Buiten tal van onvergetelijke en overweldigende nachten waarin je kan genieten van de grootste namen uit de muziekindustrie, kan je overdag, als je kater het toelaat tenminste, wat bijleren op een van deze conferenties. Iedereen die iets in de elektronische muziekwereld te betekenen heeft is er aanwezig dus laat je inspireren door hun onovertrefbare wijsheden.

Beginning with a Bang! – Interview with Michael Lang

Woensdag 15/10, 12:10-12:40 De Brakke Grond – G2 Expozaal
Begin je vijfdaagse ontdekking met dit interview met Michael Lang, een iconisch figuur in de muziekwereld en ondernemer, best gekend van zijn medewerking aan de organisatie van het legendarische Woodstock festival. Woodstock, de moeder van alle festivals, heeft onze kijk op festivalwereld diepgaand veranderd en wordt vaak gezien als het belangrijkste culture event van de afgelopen eeuw. In dit interview vertelt Lang wat meer over de impact die een evenement kan hebben op de samenleving. Een niet te missen bron van informatie dus!

ADE: the global club debate

Woensdag 15/10, 12:30-13:30 The Dylan – D2 Panel Room
Hoewel overlappend met onze vorige tip, kan ook dit debat voor heel wat interessante inzichten in de clubscene zorgen. De naam zegt het al: een debat over clubs in de breedste zin van het woord. Vragen over hoe zeer het nachtleven beïnvloed wordt door de digitale cultuur of wat de beste manier is voor een club om hun merk wereldwijd te verspreiden zonder hun kernwaarden aan te tasten, zullen tijdens deze discussie uitgebreid aan bod komen.

Free water for Everyone – the Business Plan Behind the Idea

Woensdag 15/10 13:25-14:10, De Brakke Grond – G2 Panel Room
Gratis water lijkt vanzelfsprekend, het is immers een basisrecht en bovendien milieuvriendelijk. Waarom wordt op de meeste festivals dan toch water verkocht in plastieken flessen? En tegen zulke hoge prijzen dan ook nog. En wat zou er gebeuren als je water gratis beschikbaar maakt? Een debat dat zich niet met muziek bezig houdt, maar dit project ID&T probeert het idee op de markt te krijgen. Hoor hier welk business plan achter het idee zit en hoe festivalorganisatoren erover denken.

Dit artikel is tot stand gekomen door medewerking van Rosa Bertram.