Weer een jaar dat tegen zijn einde loopt, en voor we het beseffen is het weer tijd om dit jaar achter ons te laten. Nieuwjaar gaat gepaard met goede voornemens en nieuwe avonturen, maar vooral met een schitterend feest, vele bubbels, nieuwjaarszoenen en muziek tot in de vroege uurtjes. Om nog maar te zwijgen over de kater op nieuwjaarsdag.

Of je nu liever naar een klein maar gezellig feestje gaat met je beste vriend, of je hele kennissenkring mee wilt sleuren naar die gigantische club: wij hebben alvast de perfecte feestbestemmingen op een rijtje gezet om je flessen champagne te laten knallen en het nieuwe jaar feestelijk in te duiken!

1. Rotterdam, Nederland

Omio bestemmingen oud en nieuw

NYE Vuurwerk in Rotterdam, Nederland – Bas Czerwinski

Oud en Nieuw wordt in Rotterdam gevierd met het grootste vuurwerk van Nederland, de Nationale Nieuwjaarsnacht. De prachtige skyline, met de moderne gebouwen die Rotterdam zo typeren, biedt hiervoor de perfecte achtergrond. Neem een fles champagne mee en zoek een leuk plaatsje uit op de Boompjeskade, de perfecte locatie om het vuurwerk op de Erasmusbrug te spotten, waar men bovendien ook kan genieten van de prachtige muziek die het lichtspektakel begeleidt.

Wil je Oud & Nieuw in de hoogte vieren? In de Euromast kan je terecht voor een diner met familie en vrienden, waar je bij een schitterend uitzicht over de stad kan genieten van een vier gangen diner, bijgestaan door live music en een toost middernacht. Tickets zijn € 150 inclusief eten, € 100 zonder. Zij die daarna de bloemetjes nog willen buitenzetten kunnen terecht op Nachtduik in de Maassilo, een oude graansilo waar je samen met 3000 anderen je kan uitleven op de muziek van onder andere Jef Mills, Robert Hood, Steffi en Dave Clarke. Tickets voor dit evenement vind je in voorverkoop voor € 39.

 • Gemiddelde prijs van een fles champagne: € 25 en meer, maar goedkopere varianten kan je in de supermarkt terugvinden
 • Hoe kom je thuis: Er is geen openbaar vervoer op oudejaarsavond, en veel parkeerterreinen zullen gesloten zijn om schade van het vuurwerk te vermijden – dus we raden te aan dat je met de taxi of te voet komt!

2. Brussel, België

Omio bestemmingen oud en nieuw

Vuurwerk in Brussel – © Stad Brussel – Eric Danhier

Al vroeg in de avond komen mensen samen op het De Brouckèreplein in Brussel, om er zeker van te zijn een goed plaatsje te bemachtigen. Vanaf 23 u beginnen hier de feesten, met dj’s, een klank- en lichtspel en een heuse aftelklok. Enkele seconden voor middernacht is de spanning te snijden, tot de grote ontlading; vergezeld van vuurwerk, applaus, nieuwjaarswensen en champagneflessen die ontkurkt worden. Ook op de Kunstberg en aan de Beurs wordt nieuwjaar ten volle gevierd; en gelukkig kan je daarna de stad induiken en de cava inruilen voor heerlijke Belgische biertjes!

Wil je na het vuurwerk even ergens binnen opwarmen? Het F*ckin’ New Year’s Eve Festival wordt georganiseerd in Palais/Paleis 12, waar 10.000 feestvierders samenkomen om het nieuwe jaar in te zetten. Kaarten hiervoor zijn te verkrijgen voor €32 in voorverkoop. Indien je niet kan kiezen waar je het liefst de dansvloer onveilig wil maken, kan je een een kaart voor Brussels X New Year’s Eve kopen. Deze pas voor € 45 geeft je toegang tot acht verschillende clubs, waaronder de legendarische Fuse, Catclub en Leftorama. Voor wat extra euro’s kan je bovendien je kaart ook upgraden tot een VIP-pakket.

 • Gemiddelde prijs van een fles champagne: Vanaf € 25, maar goedkopere varianten kunnen in de supermarkt gevonden worden.
 • Hoe kom je thuis: De metro en tram rijden tot 02.00, nachtbussen van Noctis rijden ieder half uur tot 05.00. Bovendien zijn er ook drie feestbussen van Brussel naar omliggende steden.

3. Rügen, Duitsland

Omio bestemmingen oud en nieuw

Vuurwerk op het strand in Rügen – Kurverwaltung Binz/Clemens Klüver

Vier Oud & Nieuw op een eiland! Het mogen dan misschien geen parelwitte stranden met palmbomen zijn, maar dit Duitse eiland in de Baltische zee biedt een magische locatie voor nieuwjaar; ver weg van alle overdrukke festiviteiten zoals die aan de Brandenburger Tor. Rügen is populair voor zijn evenementen in open lucht, en alle smalle kuststeden hier hebben hun eigen Nieuwjaarstradities, waarbij de pier, haven, stranden en vuurtorens omgedoopt worden tot feestlocaties met muziek, drank en eten. De leukste plek om middernacht te zijn is ongetwijfeld het ‘Strandstoelfeest’, waar in een Viking-thema – inclusief middeleeuwse marktjes, verschillende artiesten, en Vikingschepen – vanuit de strandstoel naar het vuurwerk boven de zee gekeken wordt.

Niet zo een fan van Vikings maar liever vieren in wat meer stijl? Het feest in het Sellin Zeeresort staat volledig in het teken van de roaring twenties en wordt gevierd met een buffet, live acts en uiteraard een schitterend vuurwerk. Kaarten zijn verkrijgbaar voor € 119 per persoon. De ijsberen onder ons begeven zich best naar het meest noordelijke punt van het eiland, aan de Kaap Arkona. Hier kan je tijdens oudejaar terecht voor wat glühwein of een braadworst, en wordt op 1 januari het zwemseizoen geopend met een frisse duik in de Baltische Zee; een perfecte remedie tegen de kater!

 • Gemiddelde prijs van een fles champagne: Bij de meeste feestjes is champagne inclusief, anders is het gemiddelde rond de € 60.
 • Hoe kom je thuis: Er zijn taxi’s aanwezig, maar aangezien de steden redelijk klein zijn kan je best te voet naar huis!

4. Rome, Italië

Omio bestemmingen oud en nieuw

Amore Music Festival in Rome, Italy – Amore Festival

Rome is heel het jaar door een topbestemming, maar is zo mogelijk nog verleidelijker met nieuwjaar! Als locatie voor verschillende evenementen, en vuurwerk in alle hoeken van de stad, biedt Rome genoeg entertainment voor een bruisende nacht. Je kan ervoor kiezen om samen te komen op een van de vele pleinen om van het lichtspektakel te genieten, of naar een theatervoorstelling gaan zoals de bekende Notenkraker in de Opera van Rome.

Een van de evenementen is het Amore Festival, een driedaags elektronische muziekfestival met de beste dj’s om het nieuwe jaar in te dansen. Tussen 30 december en 1 januari staan maar liefst 50 artiesten achter de draaitafels. Kaarten hiervoor kunnen gekocht worden voor € 55. Niet alleen wordt er getoost wanneer de klok middernacht slaat, maar in Italië eten ze ook linzen voor een voorspoedig nieuwjaar. Zorg er bovendien voor dat je rood ondergoed draagt, aangezien dit volgens Italianen geluk brengt voor in het nieuwe jaar!

 • Gemiddelde prijs van een fles champagne: Tussen de € 5 en de € 85
 • Hoe kom je thuis: Het meeste openbaar vervoer in Rome rijdt tot 2.30, inclusief de metro. Ook taxi’s zijn beschikbaar.

5. Kitzbühel, Oostenrijk

Omio bestemmingen oud en nieuw

Oud en Nieuw vuurwerk in Kitzbühne, Oostenrijk – Michael Werlberger

Vier nieuwjaar in de sneeuw dit jaar: dit kleine middeleeuwse dorpje Kitzbühel in Tirol is een van de bekendste skigebieden van Oostenrijk, en het is dus niet verwonderlijk dat hun Oud & Nieuw activiteiten legendarisch zijn. Je kan er op de feestelijk verlichte pistes ‘s nachts gaan skiën, een bergchalet huren om te genieten van een gezellig etentje in het gezelschap van vrienden of familie, of een gala bijwonen in een van de vele hotels. Met wat geluk kan je zelfs een selfie maken met een van de vele celebrities, die hier graag hun nieuwjaar in stijl komen vieren. Let er wel op dat je al snel tussen de € 100 en de € 285 neertelt voor een kaartje. Gelukkig kan de arme student terecht in een van de vele clubs, zoals de Phtyon Club of The Londoner, om na de officiële evenementen het feest verder te zetten tot in de vroege uurtjes.

 • Gemiddelde prijs van een fles champagne: Vanaf € 80, afhankelijk van de club of bar waarin je je bevindt
 • Hoe kom je thuis: Er zijn shutllebussen, taxidiensten en skibussen beschikbaar om je weer veilig naar je hotel te brengen.

6. Madeira, Portugal

Omio bestemmingen oud en nieuw

Vuurwerkspektakel in Funchal, Portugal – Flickr: Porto Bay Events

Liefhebbers van spectaculair vuurwerk zullen zeker niet teleurgesteld worden in Madeira, waar het grootste vuurwerk van de wereld plaatsvindt. Elk jaar reizen er duizenden toeristen naar dit Portugese eiland om deel te nemen aan de vele festiviteiten op straat, om te genieten van de lekkernijen in een van de vele kraampjes en om de verschillende optredens bij te wonen die er georganiseerd worden. Wanneer de klok twaalf uur slaat, zullen de locals toosten op het nieuwe jaar, elkaar nieuwjaarskussen geven en genieten van de Nieuwjaarszingers, die op evenementen en concerten de harten van vele toeschouwers komen verwarmen. Verder zul je de Portugezen ook 12 rozijnen zien eten, waarbij ze bij iedere vrucht een wens mogen maken. En in tegenstelling tot Italië wordt hier blauw ondergoed gedragen in de hoop op een voorspoedig nieuw jaar.

De intrede van het volgende jaar kan je vieren op een cruiseschip, om het vuurwerk vanop zee te bewonderen. Voor € 100 krijg je niet alleen toegang tot dit schip, maar ook rozijnen, champagne en traditionele nieuwjaarskippensoep, zodat er alvast niets meer kan misgaan in het nieuwe jaar! Voor zij die liever aan wal blijven, zijn er tal van feesten in de straten van Funchal te vinden!

 • Gemiddelde prijs van een fles champagne: In de supermarkt tussen de € 5 en de € 10 – in een club betaal je al snel meer dan € 50.
 • Hoe kom je thuis: Tijdens oudejaarsavond is er niet zo veel openbaar vervoer beschikbaar, maar door de kleinschaligheid van Funchal en de zachte Portugese temperaturen, kan je overal te voet terecht!

7. HaparandaTornio, Zweden & Finland

Omio bestemmingen oud en nieuw

Vuurwerk in HaparandaTornio – HaparandaTornio

Krijg je maar geen genoeg van Nieuwjaar? Of wil je dit jaar graag dubbel zo veel nieuwjaarskussen ontvangen? Dan is HaparandaTornio de ideale plaats voor jou om Oud en Nieuw te vieren! Deze twee steden liggen op de grens tussen Zweden en Finland, waarbij Haparanda op het Zweedse en Tornio op het Finse grondgebied gelegen is. Aangezien deze steden zich in verschillende tijdzones bevinden kan je eerst aftellen in Finland om daarna over de brug te wandelen en een tweede keer champagne te openen in Zweden.

Het VVK kantoor van HaparandaTornio organiseert bovendien een gratis evenement op het Victoria Plein, gelegen in beide steden, dat start om 22.00 Zweedse tijd en 23.00 Finse tijd. Verwacht je aan live muziek, vuurshows, warme dranken en eten, toespraken en natuurlijk vuurwerk (twee keer!). Indien je het te koud hebt kan je natuurlijk ook altijd terecht in een van de lokale clubs en bars die open zijn en klaar staan om je te entertainen.

 • Gemiddelde prijs van een fles champagne: € 40
 • Hoe kan je thuis komen: Er kan een taxi besteld worden om je thuis te brengen

8. Canarische Eilanden, Spanje

Omio bestemmingen oud en nieuw

Canarische Eilanden -Flickr: MarinoCarlos

Klinkt een oudejaarsavond waar je tenen er niet bij afvriezen je als muziek in de oren? Dan zijn de Canarische eilanden de perfecte bestemming om in je T-shirt op het strand het nieuwe jaar in te zetten! De meeste feestjes vinden plaats in de luxehotels op deze eilanden, die voor de gelegenheid een speciale formule voorzien. Een andere geweldige traditie is om Oud en Nieuw op een boot door te brengen en het vuurwerk te bewonderen vanaf het water. De prijzen liggen vaak een beetje hoger, maar bevatten ook een maaltijd en druiven. Van deze laatste eet men er precies twaalf, eentje bij iedere gong van de klokken, om een gelukzalig jaar tegemoet te gaan. En ook hier is de kleur van je ondergoed weer een teken van je voorspoed, en net zoals in Portugal gaan ze in Spanje voor verleidelijk rood – let er wel op dat je het ondergoed een geschenk moet zijn, als je het zelf hebt gekocht telt het niet!

Voor zij die bezorgd zijn om hun portemonnee zijn er tal van andere, minder exclusieve activiteiten te vinden op de eilanden. Zo zijn er memorabele feestje op de openbare stranden, waar chiringuitos, of strandbarretjes, dj’s en cocktails je feestelijk het nieuwe jaar helpen inzetten.

 • Gemiddelde prijs van een fles champagne: € 5 in de supermarket en vanaf € 60 in een club
 • Hoe kom je thuis: Er is geen openbaar vervoer, maar de meeste feestjes zijn te vinden in hotels of op wandelafstand

9. Lyon, Frankrijk

Omio bestemmingen oud en nieuw

Lichtjes in Lyon – Flickr: Jean-Raphaël Guillaumin

Als een van de oudste en mooiste steden van Frankrijk, is Lyon of de ‘Ville des Lumières’ een perfecte bestemming voor oudejaarsavond. Van romantische middeleeuwse stadscentra tot futuristische wijken zoals de Confluence; met haar uitgebreide nachtleven en ruim aanbod aan evenementen en cafés voor nieuwjaar, is er voor iedereen wel wat wils in Lyon. De locals komen meestal eerst samen met vrienden om te genieten van oesters en champagne tot de klok middernacht slaat en het feest kan beginnen! Daarna trekken ze samen de stad in om zich naar clubs te begeven. Een aanrader is de Réveillon rock en Az op Ayers Rock Boat, vanwaar men een schitterend uitzicht heeft op de stad.

Voor een meer zuiders tintje kan men terecht op de Réveillon Latino in het Cabana Café, waarvoor je slechts € 8 betaalt voor je entree, en € 49 inclusief diner. Indien je eerder in de mood bent voor wat elektronische muziek kan je je op de dansvloer begeven in de DV1, waar je voor € 10 kan genieten van een schitterende line-up.

 • Gemiddelde prijs van een fles champagne: € 25 in de supermarkt, € 50 in een bar en tussen de € 80 en de € 5000 in een club (welkom in Frankrijk!)
 • Hoe kom je thuis: Na 01.00 u zijn er nachtbussen beschikbaar in de stad en Lyon heeft ook een goede fietsdienst die uiteraard 24 op 24 beschikbaar is.

10. Weymouth, Verenigd Koninkrijk

De klok waar men samen komt met Oud en Nieuw - Geograph: Eugene Birchall

De klok waar men samen komt met Oud en Nieuw – Geograph: Eugene Birchall

Weymouth is een havenstad aan de prachtige kust van Dorset, waar met nieuwjaar de grootste ‘fancy dress’-nieuwjaarsviering van het VK plaatsvindt. Iedereen hier trekt zijn mooiste kostuum of haar mooiste jurkje aan, en komt samen aan de waterkant bij het Front Live Event, waar de cafés en restaurants festiviteiten organiseren met live muziek, drank en eten. De feestvierders verzamelen net voor middernacht op de Hope Square, of in de buurt van de Jubilee Clock, om daarna het feestgedruis verder te zetten op de Esplanade.

Een alternatief evenement kan gevonden worden in het Weymouth Pavilion, waar je kan genieten van een Nieuwjaars Diner, met op de achtergrond een streepje jazz, aangeboden door het kwartet Lemongrove. De afterparty vindt daarna plaats in de nabijgelegen stad Lyme Regis, bij de jaarlijkse Lyme Lunge, waar je – met je mooiste avondjurk aan – een plons neemt in de zee!

 • Gemiddelde prijs van een fles champagne: £15 in de supermarkt, £60 in een club
 • Hoe kom je thuis: Het openbaar vervoer stopt met rijden om 20.00, dus een taxi of wandelen zijn de veiligste manieren om thuis te komen!

Word lid van onze community

Wil je praktische insider tips voor steden in Europa delen en ontvangen? Word dan nu lid van onze community van locals op Facebook!

Omio community The Locals