In de veel te lange pauze tussen het 5e en 6e seizoen van Game of Thrones hebben fans misschien hun portie Westeros gekregen op de gelijknamige tentoonstelling in Amsterdam. Ook hebben ze een dosis kunnen krijgen door een bezoek te brengen aan de 3D-straattekening van The Wall in Londen of aan het plaatsje Kings Langley, die voor 2 weken de naam King’s Landing had overgenomen. Maar hoe kun je beter in de stemming komen voor het nieuwe seizoen dat begint op 25 april dan zelf naar de exotische, mythische bestemmingen uit Game of Thrones te reizen? Goed om te weten dat je deze opnamelocaties in Europa kunt opzoeken! 

Spoileralert: Omio neemt geen verantwoordelijkheid in het verpesten van epische verhaallijnen.

Noord-Ierland

Veel beelden van Westeros zijn opgenomen in Belfast en in andere delen van Noord-Ierland, dat jaarlijks zo’n 300 bewolkte, regenachtige dagen heeft. Het land mag wel redelijk dicht bij Nederland liggen, maar het is door het zeeklimaat niet echt een exotisch land. Daarom is het uitermate geschikt voor het opnemen van grimmige gebeurtenissen, die zich afspelen in Winterfell, The North en andere minder zonnige delen van the Seven Kingdoms. Winter surely is coming!

Degenen die in de voetsporen van de familie Stark willen treden, kunnen een kijkje nemen in het gebied rond het plaatsje Downpatrick in County Down. Hier kun je de Castle Ward herkennen in scènes van Winterfell (totdat het kasteel door Theon werd geplunderd, in brand werd gestoken en uiteindelijk door de Boltons werd overgenomen). In de buurt van Audley’s Castle zijn de scènes van Stark’s legerkamp in seizoen 1 opgenomen. Verder naar het noorden vind je de opnamelocaties voor Castle Black en de epische Hardhome-strijd in de verlaten Magheramorne-steengroeve. In deze omgeving kun je Redhall Estate in verschillende gedaantes herkennen in seizoen 1 en 3, zoals de herberg waarin Catelyn Tully Tyrion Lannister kidnapt en vervolgens meeneemt naar haar doorgedraaide zus in Eyrie. (Voor bonusfanpunten: de rotsformaties van Eyrie liggen in Griekenland en het kasteel is in de nabewerking daarbovenop gefotoshopt.)

Kingsroad - Ballymoney Dark Hedges - Noord-Ierland

Kingsroad – Ballymoney Dark Hedges – Noord-Ierland

De Ballymoney Dark Hedges dienen als opnamelocatie voor de iconische Kingsroad. Als één van de meest gefotografeerde plekken van Ierland past deze mysterieuze locatie perfect in de bekroonde serie.

Blijkbaar is het ruige terrein van Ierland zeer geschikt voor mythologische omgevingen, zoals de 2 paardenstandbeelden op het Sandy Brae Path in Newry and Mourne die de doorgang naar Vaes Dothrak aangeven. Er is duidelijk iets speciaals aan deze omgeving: de Mourne Mountains zouden C.S. Lewis hebben geïnspireerd voor The Chronicles of Narnia.

Cushendun Caves - County Antrim, North-Ireland

Cushendun Caves – County Antrim, Noord-Ierland – Bedankt @twistedcamerastrap voor de foto.

Onze laatste reis door Noord-Ierland heeft een oranje tintje. In het noordoosten bij de Caves of Cushendun in County Antrim is één van de meer verontrustende scènes van het 2e seizoen opgenomen: Melisandre, gespeeld door onze Carice van Houten, bevalt hier van de schaduwbaby, die koning Renly vermoord. Deze omgeving mag er best sfeervol en schilderachtig uitzien, maar het is dus misschien niet de beste plek om te bevallen.

Malta

Van Ierland gaan we richting het zuiden naar warmere klimaten en komen we uit in Malta. Het prachtige landschap van Malta zie je terug in de scènes van King’s Landing in seizoen 1. Mdina, de voormalige hoofdstad, is een uitstekende locatie voor de centrale stad van Westeros: veel historische gebouwen passen perfect in het exotische, middeleeuwse thema. Zo zijn de Mdina Bridge, Pjazza Mesquita en Verdala Palace te zien in veel belangrijke scènes van Westeros.

San Anton Palace, Malta.

San Anton Palace, Malta – Foto van Berthold Werner op Wikimedia.

Als thuishaven voor de hoofdstad van de Seven Kingsdoms heeft Malta ook voor enige tijd de Iron Throne in bezit gehad. In het 1e seizoen stond de Iron Throne in een verblijf van de president van Malta, namelijk San Anton Palace. In de serie ligt King’s Landing aan de kust, terwijl Mdina omringd is door land. Daarom zijn hier alleen binnenopnames gemaakt voor de hoofdstad van Westeros.

Azure Window in Malta

Azure Window – Gozo, Malta – Foto van Eric Bézine op Fotopedia.

Kroatië

Voor seizoen 2 t/m 5 is King’s Landings opnamelocatie verplaatst naar Kroatië. De stad Dubrovnik toont veel gelijkenissen met de hoofdstad van Westeros vanwege de ligging aan zee en de stadsmuur. Dit heeft voor de crew meer mogelijkheden geboden om niet alleen binnenopnames zoals in Mdina op te nemen, maar ook buitenopnames te filmen.

King’s Landing – Dubrovnik, Kroatië

King’s Landing – Dubrovnik, Kroatië

De Middellandse Zee is het strijdtoneel voor de epische Battle of Blackwater, terwijl Fort Lovrijenac dient als de nieuwe Red Keep. In deze omgeving zijn ook scènes van Qarth op het Essos-continent opgenomen, zoals de Minceta Tower voor de House of Undying.

Veel andere scènes van Qarth zijn op het eiland Lokrum opgenomen, zoals het door Xaro georganiseerde welkomstfeestje in de botanische tuinen. Er wordt beweerd dat er een vloek heerst op Lokrum, dus het betreden van het eiland is geheel op eigen risico. Als je weer terugreist naar het vaste land, kun je de poorten van Qarth in de Dubac-steengroeve en King’s Landings bomentuin bij Trsteno Arboretum bewonderen.

Meereen & Braavos – Šibenik, Cathedral of St James Square Dalmatia, Kroatië

Meereen & Braavos – Šibenik, Cathedral of St James Square Dalmatia, Kroatië

In Dubrovniks Gradac Park naast Dubrovniks Old City is de Purple Wedding Feast in het 4e seizoen opgenomen. Dit grote park kun je bereiken door een eeuwenoude trap te beklimmen, die een uitstekend uitzicht biedt op zowel de prachtige havenstad als de plek waar de meedogenloze tienerkoning werd vermoord. In de hoofdstraat tussen Dubrovnik Cathedral en Sponza Palace is één van de meest memorabele scènes in het 5e seizoen opgenomen, namelijk die van Cersei’s boetedoening. In deze middeleeuwse straat waren meer dan 500 figuranten getuigen van haar afgang. 

Meereen en Braavos zijn ook gefilmd in de plaatsen Šibenik, Klis en Split, maar naar verluidt zal de hoofdlocatie voor opnames van King’s Landing voor het 6e seizoen van Kroatië naar Spanje verhuizen.

IJsland

Vulkanisch maar bevroren, IJsland is echt het Land van IJs en Vuur. Een mix van verlaten, buitenaards, mooi en brutaal maakt dit mysterieuze landschap de ideale locatie voor het gebied Beyond The Wall. Producent Chris Newman heeft gezegd dat de crew probeert de omgevingen zo realistisch mogelijk in de serie te tonen en dat “er niets in de nabewerking wordt gedaan om bergen, sneeuw of wat dan ook toe te voegen”. Vandaar dat je alle opnamelocaties in IJsland kunt bezoeken… zolang je tegen de kou bent opgewassen. 

Beyond the Wall, Vatnajökull National Park, IJsland

Beyond the Wall – Vatnajökull National Park, IJsland

Opnamelocaties in IJsland zijn onder andere de bergen van Höfðabrekkuheiði, de Mýrdalsjökull-gletsjer, de Vatnajökull-gletsjer. Ook kun je naar het meer Mývatn gaan, dat met een beschermde status toch eenvoudig te bezoeken is. Hier tref je in het water veel ongebruikelijke lavaformaties aan, die ook wel ‘zwarte kastelen’ worden genoemd. Hoewel de meeste scènes bij dit meer zijn opgenomen, is het nationale park Skaftafell ook geregeld als opnamelocatie gebruikt. Dit park geniet vanwege de zuidelijke ligging in IJsland van een warmer klimaat, maar als je de sneeuwlandschappen in de scènes van Game of Thrones moet geloven, hebben de opnames waarschijnlijk tijdens de winter plaatsgevonden.

De acteurs die in de ijskoude temperaturen van IJsland hebben gespeeld, zijn echte bikkels. Zo vecht Jon Snow tegen Qhorin Halfhand aan het einde van het 2e seizoen op een klif met een laag van 500 meter sneeuw. Dit was zo diep dat ze er tijdens twee uitputtende opnamedagen steeds in wegzakten. Het leven van een acteur lijkt glamoreus, maar het gaat dus niet altijd over rozen. 

Marokko

We gaan even terug naar een meer comfortabele omgeving: Marokko. Hier zijn veel reizen van Daenerys in het 3e seizoen opgenomen. Dit is een locatie waar het productieteam al eerder was geweest om een niet-vertoonde pilot van King’s Landing op te nemen.

Aït-BenYunkai – Aït-Ben-Haddou, Morokko-Haddou in Marokko

Yunkai – Aït-Ben-Haddou, Morokko

Hoewel sommige opnames voor King’s Landing in het 3e seizoen in Marokko zijn opgenomen, is Aït-Ben-Haddou ook als Yunkai of de Yellow City in de serie te zien. Deze historische stad, erkend door UNESCO als Werelderfgoedsite, is bezocht en geplunderd door de Mother of Dragons. De stad met hoge verdedigingsmuren heb je ook kunnen zien in blockbusters als Lawrence of Arabia, The Mummy en Gladiator.

Een andere te gekke opnamelocatie is Essaouira in het westen van Marokko, die ook op UNESCO’s Werelderfgoedlijst staat. In Game of Thrones heet deze stad Astapor en staat het bekend om de slavenhandel, de Plaza of Pride en de Palace of the Good Masters. In het echte leven bruist deze stad van cultuur door een rijke historie en wonderschone zeezichten, die gelukkig zijn behouden dankzij strikte bouwrestricties.

Spanje

Spanje is in het 5e seizoen toegevoegd als belangrijke filmlocatie voor veel scènes van het adellijke House of Martell in Dorne. Het feit dat veel van Dornes geschiedenis in de boekenserie Het lied van ijs en vuur op het middeleeuwse Spanje is geïnspireerd, maakt dit de perfecte opnamelocatie voor het nieuwste oord in Game of Thrones. Naar verluidt zijn de meeste opnames van King’s Landing in het 6e seizoen verplaatst van Kroatië naar Spanje.

In Sevilla zijn veel scènes van Dorne opgenomen, zoals het Koninklijk Paleis van Sevilla waar Myrcella wordt gered door Jaime en Bronn in de Dornish Water Gardens. Buiten Sevilla dient de Osuna, een arena voor stierengevechten, als opnamelocatie voor Meereens arena en Daenerys’ eerste drakenvlucht aan het einde van het 5e seizoen.

Dorne - Het Koninklijk Paleis van Sevilla, Spanje

Dorne – Het Koninklijk Paleis van Sevilla, Spanje

Verschillende Spaanse bezienswaardigheden zie je in scènes van het 6e seizoen inclusief de langverwachte Tower of Joy in de Red Mountains van Dorne uit de beruchte flashback. Ze zijn opgenomen bij de afgelegen Zafra Castle in de Spaanse provincie Guadalajara. Naar verluidt zijn de Bardenes Reales Mountains in het Spaanse Navarre de scènes van Khalasar in de Dothraki Sea in het 6e seizoen opgenomen. Almeria in Andalusië zal waarschijnlijk dienen als opnamelocatie voor de hoofdstad van de Dothraki en de House of Dosh Khaleen in Vaes Dothrak.

Dothraki Sea – Tabernas, Almeria, Spanje

Dothraki Sea – Tabernas, Almeria, Spanje

Last-but-not-least zal Barcelona’s Castell de Santa Florentina waarschijnlijk als opnamelocatie voor Horn Hill, het thuis van Sam’s familie, dienen. Als je hier bent, neem dan ook een kijkje bij 12 gratis bezienswaardigheden in Barcelona. In het 6e seizoen gaat Sam samen met zijn Gilly en hun baby Sam naar het zuidelijk gelegen Oldtown reizen, een belangrijke locatie in de boekenreeks, die in de serie nog niet eerder is vertoond. In Gerona zijn waarschijnlijk buitenopnames van Oldtown en Bravos gemaakt. Dit geldt ook voor de gemeente Besalú die als opnamelocatie voor de Highgarden zal zijn.

Highgarden – Besalú, Catolonië, Spanje

Highgarden – Besalú, Catolonië, Spanje

Heb je ook zin gekregen om een kijkje te nemen op prachtige bestemmingen uit Game of Thrones? Vind dan nu de beste manier om te reizen naar de mooiste opnamelocaties.

Word lid van onze community

Wil je praktische insider tips voor steden in Europa delen en ontvangen? Word dan nu lid van onze community van locals op Facebook!

Omio community The Locals