Europa staat bekend om haar vele wateren. En veel water; betekent veel bruggen! Om van A naar B te komen zijn bruggen bij zoveel water natuurlijk noodzakelijk, en buiten hun functionaliteit kunnen bruggen ook op zichzelf een bezienswaardigheid zijn. We hebben de 10 meest betoverende bruggen in Europa op een rijtje gezet:

John Frostbrug, Arnhem

Nederland

John Frost Brug

John Frost Brug – Flickr: Maarten Takens

De John Frostbrug in Arnhem is een speciale verkeersbrug over rivier de Rijn. Deze brug heeft haar naam te danken aan de Luitenant-Koronel van het tweede bataljon van de eerste Britse Luchtlandingsbrigade, die tijdens de slag van Arnhem (1944) erin slaagde de brug te bereiken maar de verovering van de zuidkant van brug niet geheel wist waar te maken.

 • Bouwjaar: Tussen 1932 en 1935 gebouwd, maar is tijdens de tweede wereld oorlog vernield met als doel de Duitsers af te remmen. Omdat de brug nodig was tijdens de oorlogsjaren is deze in opdracht van de gemeente weer hersteld in de vorm van een pontonbrug. In 1950 is de brug opnieuw gebouwd en geopend in de staat waarin ze nu is. Pas in 1978 heeft ze haar huidige naam gekregen.
 • Het bijzondere: Naast dat de brug een grote geschiedenis kent, heeft ze ook gefigureerd in de film ‘A bridge too far‘.
 • Hoe kom ik er: De brug, gesitueerd aan het Airborneplein heeft een centrale ligging in de stad, dichtbij het centraal station van Arnhem. In 20 minuten wandelen of 8 minuten met de bus (lijn 33, 43 of 60) kan de brug bereikt worden.

Sint-Michielsbrug, Gent

België

Sint Michielsbrug

Sint Michielsbrug

De Sint-Michielsbrug te Gent is een stenen boogbrug over de Leie. Deze monumentale brug is relatief jong en is ontworpen door architect Louis Cloquet om de voormalige draaibrug te vervangen. In 1983 is ze opgenomen als beschermd monument.

 • Bouwjaar: 1905 – 1909
 • Het bijzondere: Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht over de mooiste hotspots van Gent zoals de Graslei en de Korenlei, het kasteel van Gravensteen en de 3 belangrijke torens van Gent: Sint Niklaaskerk, het Belfort van Gent en de Sint-Baafskathedraal.
 • Hoe kom ik er: Gent is goed te bereiken per trein vanuit Belgische steden. Vanaf het Gent-Sint-Pieters station gaat tram 1 naar de Korenmarkt, die direct naast de brug ligt.

Kapelbrug, Luzern

Zwitserland

Kapelbrug

Kapelbrug

De Kapelbrug is de belangrijkste toeristische attractie in Luzern. De houten overdekte brug is 670 jaar oud en 204,70 meter lang. De brug verbindt het oude deel van Luzern met het nieuwe, die door de rivier de Reuss gescheiden zijn. De brug werd oorspronkelijk gebouwd om Luzern beter te kunnen verdedigen.

 • Bouwjaar: Oorspronkelijk dateert de brug uit 1333, maar door een brand in 1993 moest de brug opnieuw gebouwd worden.
 • Het bijzondere: De Kapelbrug is de oudste overdekte houten brug in Europa. In de nok van de brug hangen 111 schilderijen die de belangrijkste, historische momenten van de geschiedenis van Zwitserland weergeven.
 • Hoe kom ik er: Vanaf het vliegveld van Zurich tot aan de brug duurt ongeveer een uur en vanaf Zurich Centraal circa 45 minuten. Vanaf het centraal station Luzern ben je in 5 minuten wandelen bij de brug.

Ponte de Luis, Porto

Portugal

Ponte de Luis

Ponte de Luis

De brug die de steden Porto en Vila Nova de Gaia met elkaar verbindt, is vernoemd naar Lodewijk I van Portugal. De Berlijnse artiest die deze brug ontworpen heeft is een leerling van Gustave Eiffel. De brug heeft twee verdiepingen die beide toegankelijk zijn voor voetgangers en hen zo een waanzinnig uitzicht bieden over de Douro rivier.

 • Bouwjaar: 1886
 • Het bijzondere: Portugal heeft haar naam te danken doordat deze brug de Steden Porto en Gaia verenigde.
 • Hoe kom ik er: Met het openbaar vervoer vanuit de stad Porto richting Vila Nova de Gaia kom je gemakkelijk op de bovenste verdieping van de brug.

Krämerbrücke, Erfurt

Duitsland

Krämerbrücke

Krämerbrücke

De Krämerbrücke is in het jaar 1117 oorspronkelijk gebouwd als houten brug en fungeerde als belangrijk centrum voor handelaren; Krämer. In de pittoreske huisjes op de brug kan vandaag de dag nog steeds ambachtelijke producten als chocolade en antiek gekocht worden.

 • Bouwjaar: De brug is in 1117 de eerste keer gebouwd en is daarna vele malen opnieuw heropgebouwd vanwege de vele verwoestende branden. De huidige brug is in 1325 gereconstrueerd.
 • Het bijzondere: De bijna 1000 jaar oude brug heeft talloze branden overleefd en is een van de weinige bruggen ter wereld waar huizen op staan. Ook is het bekende ‘Krämerbrückenfest‘ naar deze brug vernoemd.
 • Hoe kom ik er: De brug is het gemakkelijkste te bereiken per trein of per bus. De brug ligt in de midden van het oude stadscentrum in de directe omgeving van de ‘Domplatz’.

Clifton Suspension Bridge, Bristol

Verenigd Koninkrijk

Clifton Suspension Bridge

Clifton Suspension Bridge – VisitBristol: Gary Newman

Deze hangbrug, ontworpen door Isambard Kingdom Brunel, overspant de rivier ‘Lower Avon’. De bouw van de brug heeft lang geduurd door politieke en financiële discussies en is pas voltooid nadat de ontwerper overleden was. De brug is inmiddels een waarmerk voor de stad en is opgenomen als beschermd monument.

 • Bouwjaar: Het eerste ontwerp dateert uit 1831. Daarna is de bouw tijdelijk gestaakt. In 1864, na de dood van de ontwerper, is de brug geopend.
 • Het bijzondere: Twee mannen zijn vermoord tijdens de bouw van de brug. Sinds de opening had de brug de reputatie als ‘suicide bridge’. Inmiddels is het de trekpleister van Bristol en geeft ze je de meest waanzinnige uitzichten.
 • Hoe kom ik er: De brug is gesitueerd aan de B1329. Buslijnen 8 en 9 brengen je vanaf het treinstation Bristol Temple Meads en vanaf het stadscentrum naar de brug.

Puente de Ronda, Ronda

Spanje

Puente de Ronda

Puente de Ronda

De stenen brug is een van de drie bruggen die de rivier Guadelevin overspant. Ze verbindt de twee stadsdelen Mercadillo (markt) en La Ciudad (de oude stad) van Ronda met elkaar. De brug diende als opvolger van een brug die in 1740 ingestort was.

 • Bouwjaar: 1759-1793
 • Het bijzondere: Bovenin de brug zijn ruimtes die als gevangenis dienden. Tijdens de Spaanse burgeroorlog werden de ruimten aan beide zijden van de brug gebruikt als martelkamer. Mensen werden gedood door ze uit de ramen te gooien.
 • Hoe kom ik er: Ronda is gemakkelijk te bereiken per trein en bus vanuit diverse grotere steden in de omgeving.

Highline179, Reutte

Oostenrijk

Highline179

Highline179

De Highline 179 is met haar 406m een van de langste voetgangersbruggen van de wereld. De brug overspant de Fernpassstrasse B179 ten zuiden van Reutte in het Tirol. Als je lijdt aan hoogtevrees kun je deze brug beter vermijden; deze brug is namelijk maar 1,20m breed en 114m hoog! Wanneer je je hoogtevrees echter overwint geeft deze brug je een adembenemend uitzicht.

 • Bouwjaar: Het ontwerp van de brug lag er al in 1998 maar ze is pas van 2012 tot 2014 daadwerkelijk gebouwd.
 • Het bijzondere: Het doel was de langste kabel hangbrug ter wereld te bouwen. In Oktober 2014 is de brug opgenomen in het Guinness Book of records als “langste voetgangersbrug in Tibet style”.
 • Hoe kom ik er: De brug ligt direct aan de B179. Ook is het treinstation Höfen dichtbij.

Viaduc de Millau, Millau

Frankrijk

Viaduc de Millau

Viaduc de Millau – Flickr: Francois Magne

Viaduc de Millau is een tuibrug over de rivier de Tarn en is ontworpen door de Franse engineer Michel Virlogeux en Britse architect Norman Foster. Ze heeft een lengte van 2460m en hoogte van 343, en is hiermee net iets hoger dan de eiffeltoren. Ze draagt de snelweg A75/E11 die met twee rijstroken in beide richtingen en een vluchtstrook die een breedte van 32m kent.

 • Bouwjaar: De brug is in december 2004 geopend door de toenmalige president Jacques Chirac.
 • Het bijzondere: Naast dat de brug hoger is dan de Eiffeltoren en dat het een trekpleister is voor vele toeristen, was de brug ook te zien in de film “Holiday” van Mr. Bean.
 • Hoe kom ik er: Per auto is de brug gemakkelijk te bereiken. Via de RD 992 richting Albi/Toulouse en daarna richting Creissels en Brunas om vervolgens bij Cap de Costes-Brunas te komen. Vanaf Millau kan men de D41 nemen richting Comprégnac naar Peyre, of afslag A75 “La Cavalière” richting Millau RD 809.

Ponte del Diavolo, Lucca

Italië

Ponte del Diavolo

Ponte del Diavolo

De Ponte del Diavolo staat ook wel bekend als “de brug van de Duivel” evenals “de brug van Magdalene”. Ze vormde een pelgrimpad van Frankrijk naar Rome en is in de 11e eeuw gebouwd in opdracht van Gravin Matilda van Canossa. De legende gaat dat er een pact met de duivel is gesloten om de bouw van de brug te kunnen voltooien.

 • Bouwjaar: 11e eeuw en gerenoveerd in de 14e eeuw.
 • Het bijzondere: De brug kent een lange geschiedenis en heeft een interessante legende. Omdat de bouw van de brug te ingewikkeld bleek te zijn en hij de brug niet in een dag kon voltooien, werd een pact met de duivel gesloten; de brug zou in een dag klaar zijn in ruil voor de ziel van de eerste overstekende passagier.
 • Hoe kom ik er: De brug overspant de rivier Serchio en is gesitueerd in Borgo a Mozzano, wat 21km ten noorden van Lucca, in Toscane ligt. Wanneer men met de trein reist kan de regionale Trenitalia trein van Lucca naar Borgo a Mozzano genomen worden. Bus 464 of 466 gaat vanaf Viale Carducci in Lucca richting Barga Fosso. Een leuk alternatief is om deze betoverende brug met de fiets te bezoeken.