Toeters en bellen, maskers en hoeden, carnavalsmuziek en vooral veel bier. Je hebt voorstanders en tegenstanders, maar niemand kan ontsnappen aan de carnavalsgekte die binnenkort weer begint. En hoewel we allemaal de bekende carnavals kennen, zoals dat in Rio de Janeiro of in Keulen, zijn er in Europa op meerdere plaatsen geweldige carnavalsfestiviteiten om te ervaren. Pak het dit jaar eens anders aan en vier carnaval in het buitenland. Laat carnaval maar beginnen, Alaaf!

Maastricht, Nederland

Carnaval in Maastricht

Carnaval in Maastricht – Flickr: Daniel Sánchez

In Nederland zijn er twee types van carnaval, namelijk het Bourgondisch carnaval, dat het populairst is in Noord-Brabant, Zeeland en Gelderland, en het Rijnlands carnaval dat we kennen van de carnavals zoals in Keulen en voornamelijk in het zuiden van Nederland. Carnaval in Maastricht is een combinatie van de twee. Voor de hele carnavalsperiode wordt Maastricht uitbundig versierd en verschillende activiteiten zetten de stad op haar kop. Carnaval start officieel op zondag, wanneer een stoet met schitterende wagens en figuranten door de stad trekt. Maar het feest gaat nog door tot dinsdagavond! Doorheen de stad kan je genieten van de Zate Hermeniekes die carnavalsliedjes spelen en vrolijk ronddansen. En natuurlijk is het verplicht om in een passende outfit te komen, want in Maastricht besteden ze erg veel aandacht aan hun kostuums en schmink. Aangezien Maastricht vroeger een arme stad was, waren de mensen genoodzaakt om zelf hun outfit te maken en dit is nog steeds te zien: de feestvierders gebruiken hun creativiteit om iets unieks te maken, waardoor je tijdens carnaval de gekste kostuums ziet!

 • Datum: 24, 25, 26 en 27 februari 2017
 • Weersverwachting: Tussen de 0º C en 6º C

Maaseik, België

Carnaval in Maaseik

Jeugdprins tijdens de Halfvastenstoet in Maaseik – Wikimedia Commons: Waterloo1974

Niet ver van Maastricht, net over de Belgische grens, ligt Maaseik. Ook hier worden de inwoners ieder jaar weer gepakt door de carnavalsgekte. Het feest duurt voor enkele dagen, of voor sommigen zelfs wel weken, want het grootste evenement in Maaseik vindt plaats tijdens Halfvasten, wanneer elders de carnavalsactiviteiten alweer gedaan zijn. Halfweg tijdens de vastenperiode vindt hier de Halfvastenstoet plaats. Dit is de oudste stoet in België die al bestaat sinds 1865. Vroeger was dit de Dag van de Armen, waarbij de rijken op wagens klommen en eten en kleding uitdeelden aan de armen. Ook vandaag kruipen ze op wagens, maar nu gooien ze snoep en caramel naar de toeschouwers. Op de laatste wagen staat traditiegetrouw Prins Carnaval, die gedurende de carnavalsperiode de koning van de stad is. Deze wagen is prachtig versierd, waarbij het voertuig van de koning soms wel 100.000 papieren roosjes telt. Dit alles gaat gepaard met een uitbundig feest, waarbij het Belgische bier rijkelijk vloeit en de carnavalsliederen uit volle borst worden meegebruld.

 • Datum: Halfvasten is 26 maart 2017. Op carnaval zelf (27 februari 2017) trekt er ook een kleinere stoet door Maaseik
 • Weer: Koud, rond de 5º C

Bremen, Duitsland

Carnaval Bremen

Carnaval Bremen

Natuurlijk mag Duitsland in dit lijstje niet ontbreken. We kennen het Duits carnaval maar al te goed van het grootse feest in Keulen, maar ook elders in Duitsland kunnen ze er wat van. In Bremen vindt namelijk jaarlijks het Sambakarneval plaats. Dit feest werd voor het eerst in 1986 georganiseerd door een samba groep in Bremen. Het idee was om een feest te organiseren om de overgang van winter naar lente te vieren. En dit moest exotisch en kleurrijk zijn, om de grijze, grauwe wintertijd af te sluiten. De bedoeling is om niet alleen een traditionele carnavalsstoet te organiseren, maar om ook zo veel mogelijk culturen samenbrengen – en dat verklaart de sambaballen natuurlijk! Dit jaar is het de 30e editie, met als centraal thema ‘Het grote circus’, dus bereid je voor op een schitterend spektakel!

 • Datum: 17 en 18 februari 2017
 • Weer: Rond de 5º C

Aguilas, Spanje

Carnaval in Alguilas

In tijden dat Carlos III aan de macht was, we spreken dan van de achttiende eeuw, ontstonden de eerste carnavalsvieringen, zowel in Madrid als in de rest van Spanje. In de jaren 20 werd carnaval erg populair aan de kust en de vieringen vonden plaats op de straten en op de dorpspleinen, waar het volk uitbundig danste en feestvierde. Tijdens de burgeroorlog en de dictatuur van Franco stonden de festiviteiten tijdens het carnaval in Aguilas op een laag pitje. Een bepaalde periode was het feest zelfs verboden. Maar het festival zat al diep ingeburgerd en we weten allemaal hoe moeilijk het is om van oude gewoontes af te stappen, zeker als ze zo leuk zijn als carnaval! Na Franco’s periode keerde het feest in zijn volle glorie terug en werd in in 1997 zelfs uitgeroepen tot een belangrijke trekpleister voor het nationale toerisme. Tijdens het twee weken durende festival zijn de optochten de belangrijkste gebeurtenissen, waar 35 verenigingen aan deelnemen. De hoofdparade vindt plaats op zondag, maar er is elke dag van de week wel wat te beleven!

 • Datum: 18 februari tot 4 maart 2017
 • Weer: Tussen de 3º C en 15º C

Nice, Frankrijk

Carnaval Nice

Flickr: fr.zil

Carnaval in Nice was het eerste carnavalsfeest in Frankrijk en ontstond in 1284, maar werd vooral het feest van de nobelen en rijken in de 19e eeuw. Het was toen enorm populair bij allerlei kunstenaars die graag wilden deelnemen aan de creativiteit die er heerste en hun entree wilden maken op een van de gemaskerde bals. Tijdens de twintigste eeuw was carnaval het populairste evenement, tegenwoordig wordt het feest gevierd met een grote stoet. Deze Corso Carnavalesque trekt door de hele stad waarbij bloemen van de wagens worden gegooid. Het thema wisselt elk jaar en is in 2015 “Koning van de Muziek”. De wagen waar deze koning zich op bevindt is dan ook steevast het hoogtepunt van de hele optocht.

 • Datum: 11 tot 25 februari 2017
 • Weer: Tussen de 6º C en 15º C

Bad Aussee, Oostenrijk

carnaval Oostenrijk

(c) Tourismusverband Ausseerland – Salzkammergut/Griese

Carnaval in Bad Aussee is een traditioneel carnaval dat twee dagen duurt. Op beide dagen verkleden mannen zich als vrouwen om de winter te bannen, waarbij ze het beste van zich laten horen op trommels en trompetten en feest vieren in de stad. Op de tweede dag houden de ‘Rinserl’ hun optocht, zij symboliseren de lente en zijn de belangrijkste attractie van het carnavalsfeest. Hun jurken zijn gemaakt van linnen, en versierd met prachtige kanten figuren, waar wel 400 uur werk in zit. Andere bekende deelnemers zijn de ‘Pless’, in het wit geklede figuren die de winter symboliseren. Deze figuranten zijn een geliefd doelwit voor de kinderen en hun sneeuwballen, wanneer ze de Pless verjaagd hebben, is de winter eindelijk over!

 • Datum: nog onbekend voor 2017
 • Weer: Tussen de 0º C en 5º C

Ivrea, Italië

Carnaval Italië

M. Gjivovich

In Ivrea in Italië wordt carnaval op een wel erg speciale manier gevierd: ze gaan elkaar hier namelijk te lijf met sinaasappelen. Er zijn verschillende teams, waarvan sommige op de wagens staan, en andere te voet de strijd moeten aangaan. Dit gevecht is het hoogtepunt van het hele carnavalsgebeuren en vindt plaats op 15 februari. Op deze dag wordt het Italiaanse stadje gevuld met de geuren en kleuren van de sinaasappels: het gevecht staat symbool voor de rebelse opstand tegen de tirannie. De strijders op straat krijgen geen bescherming, maar nemen het op tegen de teams die hoger staan en volledig beschut zijn tegen de rondvliegende vruchten. Iedereen kan deelnemen en lid worden van de teams op straat, die herkenbaar gemaakt worden door verschillende kleuren. Heb je genoeg van al dat vruchtvlees in je haar? Het feest gaat hier gelukkig nog wel even door, met een schitterend vuurwerk en straatfeest!

 • Datum: 25, 26, 27 en 28 februari 2017
 • Weer: Tussen -1º C en 8º C

Madeira, Portugal

Carnaval in Madeira staat bekend als een van de beste in Europa. Er vinden hier jaarlijks twee carnavalsoptochten plaats, die onderling erg verschillen. De allegorische stoet, die op zaterdag plaatsvindt, is meer verfijnd en is een ware streling voor het oog en oor. Voor deze stoet zijn alle deelnemers en verenigingen erg gemotiveerd, en dankzij de goede organisatie kan men genieten van duizenden dansers in kleurrijke en rijkelijk versierde kostuums, die feilloos de beste Samba-moves bovenhalen. Daardoor doet het denken aan het wereldberoemde carnaval in Rio. De andere parade, de Trapalhão, vond oorspronkelijk plaats op het hele eiland, maar laat tegenwoordig de straten van het stadscentrum vollopen met de ontembare vreugde van de feestvierders – in hun beste kostuum natuurlijk! Deze stoet is toegankelijk voor iedereen en als je graag in de typische outfit deelneemt kan je je best al wat pluimen aanschaffen, want de Braziliaanse samba-look is een vaste verschijning tijdens deze Portugese belevenis!

 • Datum: 25, 26, 27 en 28 februari 2017
 • Weer: Tussen de 17º C en 12º C

Patras, Griekenland

Carnaval Griekenland

Wikimedia commons: Gontzi

Carnaval in Griekenland wordt ook Apokries genoemd en het wordt uitgebreid gevierd, vooral in Patras. De Apokries vindt plaats in de drie weken voor Aswoensdag, wanneer de vastenperiode begint. Het feest vindt haar eigenlijke oorsprong in de verheerlijking van de wijngod Dionysus, dat de Oude Grieken tijdens het einde van de winter deden. Gedurende de hele carnavalsperiode worden er verschillende feesten georganiseerd in alle Griekse steden, met het hoogtepunt in het derde weekend. Dan worden de cafés en straten versierd en trekt de bevolking hun gekste kostuums aan. De laatste drie dagen van de Apokries eindigen meestal in een uitgelaten feest met duizenden dansende mensen, optochten, gemaskerde bals en verschillende evenementen voor de kinderen. Dit feest eindigt met de sluitingsceremonie waarbij massaal vuurwerk de lucht ingeschoten wordt en de Koning van Carnaval verbrand wordt.

 • Datum: 17 januari tot 27 februari 2017
 • Weer: Rond de 14º C

Istanboel, Turkije

Carnaval Istanboel

Wikimedia Commons: Tatavla Karnavalı

Al sinds ongeveer vijf eeuwen wordt er door de Griekse gemeenschappen in Istanboel carnaval of ‘Baklahorani’ gevierd, in de vorm van kleurrijke evenementen en feesten die binnen en op straat plaatsvinden. Deze beginnen meestal al weken voordat de vastentijd begint. Vooral in Baklahorani hebben de feesten zich ontwikkeld tot een waar spektakel, die standaard op de laatste dag van het carnavalsseizoen plaatsvinden. Het startte destijds als een gemaskerde parade door de straten van de Griekse wijken, waarbij steeds meer mensen meededen en de hele groep uiteindelijk samenkwam op het plein voor de Kerk van Sint Demetrius, waar het feest vrolijk werd voorgezet. In 1941 werden de Grieken echter slachtoffer van discriminatie en werd hun traditionele feest verboden. Pas in 2010 vond het historische carnavalsfeest opnieuw plaats, waarbij een gemaskerde menigte volksdansen uitvoert. Ze worden begeleid door verschillende traditionele instrumenten, allemaal in passende en kleurrijke outfits uiteraard.

 • Datum: nog onbekend voor 2017
 • Weer: Rond de 7º C

Featured image Flickr: Turinboy