Rijk van smaak en gesofisticeerd of net simpel en zoet; chocolade komt voor in alle vormen, maten en kleuren – tot groot jolijt van menig zoetekauw. Europa staat bekend om haar eeuwenoude chocoladetradities en ieder land heeft zijn eigen gewoontes, smaken en specialiteiten. Wij hebben voor jullie uitgezocht waar je de beste lekkernijen kan vinden, en waar het proeven van chocolade tot een ware belevenis omgebouwd is. Laat je verrassen door creatieve smaken, innovatieve uitvindingen en verbluffende rondleidingen, en neem bovendien een leuk pakje voor onder de kerstboom mee naar huis! Hier zijn tien wonderbaarlijke chocoladewinkels in Europa, waar iedere chocoladeliefhebber moet geweest zijn.

Planète Chocolat – Brussel

Planète Chocolat - Brussel

Planète Chocolat – Brussel

In hartje Brussel ligt Planète Chocolat, een ambachtelijke chocolaterie vol met heerlijke chocola. Vanaf 1991 wordt hier hard gewerkt door de beste chocolatiers om de meest verrukkelijke producten aan te kunnen bieden. Je vindt hier een groot assortiment aan pralines, truffels en caraques. Als je naar een origineel cadeau op zoek bent, ben je hier ook aan het juiste adres. Kies bijvoorbeeld voor een voetbal of een schaakset van chocolade. Alle producten bij Planète Chocolat zijn gemaakt van 100% cacaoboter, zonder genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s), conserveermiddelen en kleurstoffen. Naast het maken van overheerlijke chocolade heeft Planète Chocolat ook een heleboel activiteiten omtrent deze delicatesse. Mocht je interesse hebben in het maken van chocolade dan kun je op deze locatie verschillende cursussen en workshops volgen. Na afloop krijg je je eigen creaties mee naar huis en kun je je familie en vrienden jouw zelfgemaakte lekkernij laten proeven. Breng je een bezoek aan Brussel en wil je alles leren over Belgische chocolade dan kun je bij Planète Chocolat zelfs terecht voor een heuse Choco Tour door Brussel! Dat het concept van deze chocolaterie een waar succes is, blijkt wel uit de bezoekersaantallen van 55.000 per jaar. Vergeet bij je bezoek aan de prachtige stad Brussel dus niet om even langs te gaan bij Planète Chocolat.

 • Prijs: Je kunt zelf een doos pralines samenstellen van 250g, 500g of 1kg. De kleinste variant kost € 29,45. De prijzen voor grotere dozen chocolade starten vanaf € 44,90. Mocht je een heerlijke doos willen bestellen in Nederland dan is de verzending gratis!
 • Waar te vinden: Planète Chocolat is te vinden in hartje Brussel in de buurt van Manneken Pis en de Grote Markt. Het exacte adres is Rue du Lombard 24.
 • Online shop: Er is een uitgebreid assortiment chocolade aanwezig in de online winkel

The Chocolate Line – Brugge

Omio Chocoladewinkels Brugge

The Chocolate Line – Brugge

België en chocolade is een onlosmakelijke combinatie en apotheose van deze chocoladeliefde ligt ongetwijfeld in The Chocolate Line in Brugge. De winkel werd in 1992 geopend door chocolatier Dominique Persoone, die bekend staat om zijn liefde voor chocolade en zijn innovatieve creaties omtrent deze zoetigheden. In de winkel kan men proeven van traditionele pralines met hazelnoot maar men kan zich ook wagen aan uitdagende smaken zoals chocolade met basilicum of zwarte olijven. Verder laat deze Belgische chocolatier zijn creativiteit tot uiting komen in verschillende uitvindingen zoals de chocolade lipstick, verf en tequila shots. Ook de chocolate shooter die hij ontwierp voor een verjaardagsfeest van de Rolling Stones werd wereldbekend, net zoals zijn boek ‘Cacao’ dat de prestigieuze ‘Best chocolate book of the World’-award in de wacht sleepte. Deze uitzonderlijke innovatieve en culinaire manier van omgaan met chocolade zorgde ervoor dat de winkel zelfs in de Michelingids opgenomen werd. Dominique Persoone opende bovendien een tweede filiaal in Antwerpen, zodat er nog meer chocoladeliefhebbers in België en omstreken van zijn creaties kunnen genieten.

 • Prijs: € 66 per kilo
 • Waar te vinden: De winkel is gelegen op de Simon Stevinplein 19 in Brugge. Een tweede filiaal bevindt zich in Antwerpen in het Paleis op de Meir 50.
 • Online shop: Er is geen online shop beschikbaar dus je zal je naar Brugge of Antwerpen moeten gaan om van deze zoetigheden te kunnen genieten. Je kan op hun website wel een kijkje nemen naar het aanbod.

Sweet Sisters – Amersfoort

Omio Chocoladewinkels Amersfoort

Sweet Sisters – Amersfoort

Deze twee zussen zijn dol op chocolade en besloten van hun passie hun beroep te maken. Vandaag de dag runnen ze een gezellige chocoladewinkel op de winkelstraat in Amersfoort, waar ze constant op zoek zijn naar nieuwe smaken en leuke merken. Het doel van hun winkel is om zich te focussen op alle aspecten van chocolade; ze gebruiken fair trade producten en zorgen er steeds voor dat hun chocolade er zo goed uitziet als dat ze smaakt. Hun chocolade wordt gemaakt van verse bonen uit Nicaragua waaraan verschillende smaken zoals zeezout, gember, chili en lavendel worden toegevoegd. De smaken zijn bovendien erg seizoensgebonden – nu het kouder wordt verschijnt de chocolade met rum weer in de rekken! De zusjes vinden het bovendien belangrijk dat mensen hun winkel bezoeken, en op deze manier een volledige chocolade-ervaring kunnen beleven. Om nog meer te leren over chocolade en de verschillende smaken kan je bovendien ook deelnemen aan een van hun workshops, gegeven door een patissier die je de kneepjes van het vak kan leren. En natuurlijk kan je daarna heerlijk genieten van je eigen creaties !

 • Prijs: Tussen de € 2,5 en de € 5 voor een chocoladereep
 • Waar te vinden: Te vinden op de Krommestraat 3 in Amersfoort
 • Online shop: Ja, bezoek de overheerlijke webshop van Sweet Sisters.

Goldhelm – Erfurt

Omio chocoladewinkels Erfurt

Wikimedia Commons: Dguendel

Deze chocoladewinkel is geen onderdeel van een grote keten of belangrijk merk maar is een unieke winkel met een authentiek karakter en bovendien een paradijs voor chocoholics. De winkel werd opgericht door de wereldreiziger Alexander Kühn die een geliefde spot op de Krämerbrücke veroverde en daar sinds 2004 voorbijgangers verleidt met zijn uitzonderlijke creaties. Je vindt er 80 verschillende soorten chocolade met smaken zoals mango, rozemarijn, perzik, balsamico, pompoen en truffels maar ook verschillende soorten ijs, wijnen en likeur. Indien je meer wil leren over hoe deze heerlijkheden geproduceerd worden kan je een rondleiding nemen in hun atelier of zelf aan de slag gaan in speciale workshops waar je je eigen pralines leert ontwerpen. Verder zijn er ook genoeg gelegenheden om te proeven; zo zijn er avonden met chocolade gecombineerd met bier, whisky of wijn, en zelfs volledige diners, of men kan terecht in het Goldhelm café voor een warme chocolademelk en een prachtig uitzicht over de stad.

 • Prijs: Een praline kost € 1, de andere chocoladeproducten kosten tussen de € 5,50 en € 7 per 100 gram
 • Waar te vinden: Kreuzgasse 5 op de prachtige Krämerbrücke in Erfurt. Het is de enige brug in Duitsland waar gebouwen en woningen op de vinden is, gelegen in het midden van de stad en dicht bij de kathedraal.
 • Online shop: Surf en vind je favoriete zoetigheden online!

François Pralus – Parijs

Omio chocoladewinkels Parijs

Flickr: Everjean

In het land waar chocolade een belangrijke rol speelt, is de chocolatier Francois Pralus een kernfiguur die ieder jaar internationale prijzen wint met zijn creaties. Hij is bovendien de zoon van Auguste Pralus, de uitvinder van de praline, en heeft de skills dus van zijn vader meegekregen. Pralus is een van de weinige chocolatiers die zelf zijn cacaobonen roostert; ze beschikken over een cacaoveld in Madagaskar en lanceerden recentelijk een 100% Bio Madagaskar Chocoladereep. De winkel staat bovendien bekend om haar Praluline, een heerlijk broodje dat nu als symbool van Roanna fungeert, gemaakt met amandels en Piedmont hazelnoten en bedekt met roze suiker. Elk jaar wordt er zo’n 100 ton Pralus chocolade gefabriceerd en verkocht. Met zo een smakelijke erfenis en decadente chocolade, is de winkel zeker een must-see voor iedere zoetekauw.

 • Prijs: Tussen de € 4,5 en de € 20
 • Waar te vinden: Er zijn zeven winkels verspreid over Frankrijk; om de dichtstbijzijnde te vinden, neem je best een kijkje op hun website.
 • Online shop: Je kan hun lekkere chocolade ook online bestellen

Oban Chocolate Co. – Oban

Oban Chocolate Co. is een echte parel in een klein mooi kuststadje in Schotland. Ze staan bekend om hun huisgemaakte en overheerlijke creaties die seizoensgebonden zijn en variëren van tongstrelende chocolade tot verrukkelijke koffie en drankjes. Het café biedt bovendien uitzicht op de Schotse westkust en de locatie is ideaal om tot rust te komen met een stukje hemelse chocolade. De winkel opende in 2003 nadat het koppel Helen en Stewart tijdens hun wereldreis inspiratie vonden bij een Australische chocoladewinkel en besloten dat dit ontbrak in Schotland. In de winkel werkt nog steeds een kleine professionele staf die alles handmatig verzorgt: van het creëren van de pralines, het serveren van uitstekende koffie tot het geven van workshops voor kinderen. Achter het glazen raam dat zich in het café bevindt kan je bovendien de werknemers in het atelier aan het werk zien. Elke maand heeft de winkel een speciaal aanbod aan koffie en wafels: voor november staan een mokka shot en een kers- en chocoladewafel op het menu!

 • Prijs: Een handgemaakte chocoladereep kost rond de £3,50 en een doos pralines of truffels ligt meestal rond de £12,95. De prijzen van handgemaakte cakes en taarten zijn op aanvraag.
 • Waar te vinden: Ze zijn gelegen dicthbij de North Pier op de Eplanade in Oban, en kunnen bereikt worden met de auto, bus of trein vanuit andere steden in Schotland.
 • Online shop: Laat je ook verleiden door hun online aanbod!

Guido Gobino – Turijn

Omio chocoladewinkels Turijn

Guido Gobino

Deze sfeervolle chocoladewinkel specialiseert zich in een bepaald soort chocolade typisch van Turijn, namelijk Gianduiotto. Deze chocolade werd heruitgevonden en Tourinot gedoopt, gemaakt met een speciale hazelnoten uit de Langhe regio. Guido Gobino startte bij het bedrijf in 1985, waarmee hij het werk van zijn vader verder zette. Hij richt zich op het produceren van heerlijke chocoladecreaties met Piedmont hazelnoten en is altijd op zoek naar de producten met de beste kwaliteit. Een van de bekendste soorten is de Maximo 39, een chocoladereep die bestaat uit maar liefst 39% hazelnoten. Daarbij is Gobino ook de uitvinder van de bekendste smeerbare chocoladecrème. In de winkel kan je bovendien ook heel wat bijleren over deze zoete zonde: door video’s, geuren en natuurlijk de chocolade zelf verdiep je je in de geschiedenis en het productieproces. Voor de liefhebbers van donkere chocolade: probeer zeker eens de met de hand geschilde cacaobonen, gehuld in donkere chocolade en versierd met suikerdecoratie!

 • Prijs: De prijzen liggen tussen de € 6 en de € 42 voor een product, en tot wel € 100 voor een doos chocolade van 3 kg.
 • Waar te vinden: Er zijn drie winkels in Turijn, inclusief een op de Pertini Airport die ontworpen werd door de bekende ontwerper Pininfarina. Er is bovendien ook een filiaal in Milaan. De exacte locaties en routebeschrijving kan gevonden worden op hun website.
 • Online shop: Er is geen online shop maar je kan wel hun aanbod online bekijken.

Chocolates Valor – Villajoyosa

De productie startte in 1881 en sindsdien is Chocolates Valor uitgegroeid tot de bekendste chocoladewinkel in Spanje, met filialen verspreid door het hele land. De winkel beschikt over een breed aanbod, gaande van normale chocoladerepen en bonbons tot heerlijke chocolademelk voor op een koude winterdag. In Vallajoyosa hebben ze zelfs een speciaal chocolademuseum, met rondleiding in zowel Spaans als Engels. In 2011 ontving deze chocoladewinkel de ‘European Candy Kettle Award’, een van de meest prestigieuze prijzen die men in deze sector kan ontvangen. Hun grootste trots is de Chocolate Puro, een heerlijk chocoladeproduct waar ze in heel Spanje warm voor lopen. De chocolade wordt gepromoot als ‘genot voor volwassenen’, om het van zijn imago gerelateerd aan kinderen af te helpen. Chocolates Valer blijft elk jaar groeien en ook internationaal worden ze steeds bekender; je kan hun winkels in maar liefst 45 verschillende landen terugvinden,

 • Prijs: De prijzen liggen tussen de € 2 en de € 80.
 • Waar te vinden: De winkels liggen verspreid over heel Spanje: neem een kijkje op hun website voor een overzicht.
 • Online shop: Goed nieuws voor als je in de VS woont want van daaruit kan je de chocolade ook online bestellen. Zij op het Europees grondgebied zullen toch een tripje naar Spanje moeten plannen om ervan te genieten.

Zotter Schokofabrik – Bergl

Omio chocoladewinkel Oostenrijk

Zotter

Zotter is een van de bekendste chocoladeproducenten in Oostenrijk en staat bekend voor zijn kwaliteit, diversiteit, fair trade en humoristische creaties. Ze hebben 365 verschillende soorten chocolade waaronder enkele zeer ongewone smaken zoals caipirinha, wijn, wierook en bergkaas. Het Zotter atelier werd opgericht in 1999 door Josef Zotter, die gedurende 12 jaar een banketbakkerij runde en bekend stond om zijn ‘Zotter cake’. Sinds 2007 beschikt Zotter bovendien over zijn eigen cacaofabriek, zodat de hele productie in eigen handen is. Buiten de verrukkelijke chocolade die de winkel de nodige bekendheid bezorgde staat de winkel ook bekend om zijn buitengewone tours. Hier draait het niet gewoon om chocolade proeven maar wordt je meegenomen op verschillende attracties zoals het ‘Pad van de Lekkerbekken’, een chocoladewinkel theater, een kabeltram die je heerlijke chocolademelk serveert en een gigantische ‘eetbare dierenboerderij’. Laat je dus meeslepen in deze wondere wereld van chocolade waar al je zintuigen heerlijk geprikkeld zullen worden.

 • Prijs: De chocoladeprijzen liggen tussen de € 3 en de € 47 euro, een tour kost € 12.
 • Waar te vinden: De winkel kan men vinden in de fabriek in Bergl, gelegen in de Oostenrijkse regio Kornberg bei Riegersburg in Styria. Je kan er tegelijkertijd winkelen en genieten van de sfeer van een chocoladefabriek.
 • Online shop: Je wilt vanop de bank chocolade bestellen? Dat kan via hun uitgebreide webshop!

E.Wedel Chocolate Lounge – Warschau

E. Wedel is het oudste chocolademerk in Polen en zijn sierlijke handtekening siert de verpakkingen van deze tongstrelende lekkernijen. De bekende chocolade lounges bieden een selectie aan variërend van chocolademelk tot handgemaakte luxueuze pralines. De chocolades die in de winkels verkrijgbaar zijn worden bovendien zo verschillend gemaakt zodat ze perfect passen bij je gemoedstoestand of de huidige periode van het jaar. Het merk vond haar oorsprong in 1851, toen Karol Ernes Wedel naar Warschau afreisde en er zijn chocolade- en caramelwinkel opende. Vandaag de dag zijn er verschillende chocolade lounges van E. Wedel verspreid door heel Polen en iedere winkel onderhoudt de traditie en de smaken van de oorspronkelijke oprichters. Deze lounges zijn een decadente mix van een café en chocoladewinkel en een ware streling voor de smaakpapillen van iedereen die er binnenwandelt.

 • Prijs: De prijzen variëren erg; tussen de € 4 en de € 10 euro voor een gewone lekkernij, specialiteiten kosten echter meer.
 • Waar te vinden: De oudste winkel “Staroświecki Sklep” is gelegen op de 8 Szpitalna Street in Warschau in het hartje van de stad en is bereikbaar via het openbaar vervoer.
 • Online shop: Geen online shop maar men kan wel watertanden door online naar het aanbod te kijken.

Chocolateria Delícia – Viseu

Omio chocoladewinkels Portugal

Chocolateria Delícia

Dit hartverwarmend winkeltje in Viseu is een ware beleving voor iedere chocoladeliefhebber en biedt een brede waaier van handgemaakte chocoladeproducten aan. Laat je verleiden door de bonbons, truffels of repen, met verschillende vullingen en toppings. Door het grote venster in de winkel kan je bovendien ook gedetailleerd mee volgen hoe de chocoladeproductie in zijn werk gaat, en hoeveel liefde er in deze culinaire verwennerijen gestoken wordt. De eigenaar opende dit paradijs in 1998, oorspronkelijk als snoepwinkel, maar hun interesse voor chocolade veranderde al snel in een passie en ze startten dozen chocolade te produceren die ieder uniek samengesteld werden. In 2007 werd deze passie dan ook vastgelegd in de Chocolateria Delicia, waarmee ze de traditionele Portugese chocoladefabrieken in leven wilden houden. In 2013 werd hun winkel op de Avenue Alberto Sampaio geopend. Het hele pand werd geïnspireerd door het traditionele concept met antieke meubels en decoratie, maar een moderne touch met strakke designs en zachte kleuren zorgen ervoor dat de ruimte verlicht is en het product in de kijker gezet wordt, waardoor alle nadruk op onze geliefde chocolade komt te liggen.

 • Prijs: De prijzen verschillen erg afhankelijk van het soort en de hoeveelheid chocolade die je wil kopen
 • Waar te vinden: Avenida Alberto Sampaio 10, in het midden van Viseu.
 • Online shop: Als je niet tot Portugal kan afreizen, kan je je favoriete lekkernijen ook van thuis bestellen!