Wie al eens in Madrid is geweest is zonder twijfel hals over kop verliefd geworden op de Spaanse stad, met haar prachtige promenades, imposante gebouwen en heerlijk eten. Maar wat deze hoofdstad pas echt bijzonder maakt is haar geografische locatie, in het midden van Spanje, en dus op relatief korte afstand van andere plaatsen om te ontdekken! Deze 7 steden zijn op een steenworp van Madrid gelegen; het enige wat je nodig hebt is een vrije dag en minstens € 13 in je portemonnee.

1. Aranjuez

Kasteel van Aranjuez

Kasteel van Aranjuez

Dit spectaculaire stadje ligt ten zuiden van Madrid en staat bekend om haar Koninklijk Paleis en tuinen – ook wel eens ‘het kleine Versailles’ genoemd. De stad is jarenlang een inspiratiebron geweest voor verschillende kunstenaars, waaronder de componist Joaquín Rodrigo, die met zijn werk el Concierto de Aranjuez de schoonheid van de stad beschrijft.

Voor hen, die in het prachtige Aranjuez ook graag van de lekkere en lokale Spaanse cuisine willen genieten, is er keuze te over. In de verschillende restaurant kan men proeven van de aardbeien en asperges, die kenmerkend zijn voor de regio.

De actieve reizigers raden we aan te gaan kanoën in de Tajo rivier, waar de natuur en de schatten van Aranjuez een prachtig uitzicht bieden.

2. Alcalá de Henares

Alcalá de Henares

Alcalá de Henares

Deze stad moet op iedereens to-do list staan die graag de omgeving van Madrid wil verkennen, alleen al vanwege het enorme aanbod aan cultuur en geschiedenis, die de stad bovendien een plaatsje op de UNESCO Werelderfgoedlijst bezorgde. In de stad bevindt zich bovendien ook de beroemde universiteit ‘Colegio de San Ildefonso’, waar in de geschiedenis studenten als Nebrija, Lope de Vega en Calderon de la Barca in de schoolbanken hebben gezeten. Andere toeristische bezienswaardigheden zijn El Corral de Comedias, een van de oudste theaters in Europa, en nog steeds actief in de stad. Vergeet bovendien geen foto te maken met Don Quichot en Sancho Panza, die zich op het bankje voor het geboortehuis van Cervantes bevinden.

3. Toledo

Toledo Spanje

Panoramisch uitzicht over Toledo

Als je nog wat verder wilt gaan en je buiten de gemeente Madrid wilt begeven, is Toledo een absolute aanrader. Nog een stad met een welverdiende plaats op de Werelderfgoedplaats, en eentje die je helemaal zal weten te betoveren. De culturele rijkdom en het grote aantal legendes en inspirerende verhalen die zich binnen de stadsmuren afspeelden, hebben de stad gemaakt tot de beroemde trekpleister die ze nu is.

De beste manier om de stad te verkennen is om te beginnen in de Joodse Wijk La Judería, dan de brug Puente de Alcántara over te steken tot de Plaza de Zocodover, waar vroeger op dinsdag de markt gehouden werd. Vervolg je route met een uitstap naar het paleis Alcázar en de kathedraal, waar de beroemde Campana Gorda, een klok van 17515 kg, hangt.

Na een dag de steile straten van Toledo overwonnen te hebben is het tijd om te genieten van een zwoele Spaanse avond – inclusief wijn en tapas! Vooraleer je de bloemetjes gaat buitenzetten raden we toch nog aan een kleine omweg te maken voor een van de mooiste zonsondergangen van het land. Begeef je naar de heuvel Cerro del Emperador en geniet van het oogverblindende uitzicht.

4. Ocaña

Plaza Mayor de Ocaña

Plaza Mayor de Ocaña – Flickr: Emilio del Prado

Een andere stad waarvoor het het waard is de Spaanse hoofdstad voor een dagje te verlaten is Ocaña, waar de geschiedenis nog steeds voelbaar is in de straten.

Van deze stad kan men aannemen dat ze de derde grootste Plaza Mayor van Spanje heeft. De bouw hiervan werd gestart in 1777 door Carlos III, en blijft tot vandaag de dag een van de belangrijkste ontmoetingsplaatsen voor de inwoners van Ocaña. Hoewel er nu geen stierengevechten, theatervoorstellingen of terechtstellingen meer plaatsvinden, komt de bevolking hier nu wel nog samen voor evenementen als de Semana Santa rond Pasen. Op minder religieuze hoogdagen is het ook de ideale locatie om je neer te zetten op het terras van een van de vele barretjes en te genieten van een frisse cerveza.

Andere monumenten die de stad kenmerken zijn de Fuente Grande, de 16e eeuwse fontein, en El Palacio de los Cárdenas, de voormalige residentie van de persoonlijke assistent van de Katholieke Koningen. Het theater Lope de Vega, het oude jezuïetencollege en de Picota zijn bovendien bezienswaardigheden die het historische belang laten zien dat Ocaña in de middeleeuwen had.

Avonturiers komen hier ook niks te kort: 30 minuten op 4000 meter hoogte, een parachutesprong en dat in het prachtige Spanje. Je wordt begeleid door de professionele parachuteschool die in de stad gelegen is.

 • Afstand van Madrid: 54km
 • Reistijd: 1 uur 15 minuten
 • Prijs van een rechtstreekse trein Madrid-Ocaña bij Omio: vanaf € 5

5. Segovia

Segovia

Aquaduct van Segovia

Castilië en León zijn de thuis van vele schatten, waarvan Segovia het dichtste bij Madrid gelegen is en zich dus perfect leent tot een daguitstap vanuit Madrid. De oude stad en haar aquaduct maken ook van deze stad Werelderfgoed.

Het startpunt van je uitstap kan beginnen op dit verbazingwekkende aquaduct, dat volgens de legende gebouwd werd door de duivel om de ziel te vangen van een jong en verveeld meisje dat van huis was weggegaan om water te halen. Het aquaduct is van Romeinse oorsprong en werd gebouwd in de eerste eeuw.

Na dit monument raden we aan je te begeven naar de Calle Real, waar je enkele bijzondere bezienswaardigheden kan ontdekken, maar wat je op de kaart misschien niet meteen zal kunnen terugvinden. De Calle Real bestaat namelijk niet, maar is de lokale benaming voor 3 verschillende straten en twee pleinen.

Eenmaal de Mirador de la Canaleja overgestoken beland je op de Plaza de San Martín, waar je je in een andere tijdperk waant vanwege de middeleeuwse schoonheid. Volg vanaf hier de Calle Real, bezoek de joodse wijk en ga dan naar de grandioze Plaza Mayor en geniet er van het heerlijk bereide varkensvlees op Segoviaanse wijze.

 • Afstand van Madrid: 69km
 • Reistijd: 27 minuten
 • Prijs van de AVE Madrid-Segovia bij Omio: vanaf € 12

6. Sepulveda

sepulveda

Parque Natural de las Hoces del río Duratón

Een ander juweeltje dat vanuit Segovia gemakkelijk te bezoeken is, is Sepúlveda; het middeleeuws dorpje uit de 11e eeuw, waar het lijkt alsof de tijd is blijven stilstaan.

Dit dorpje is ongetwijfeld een favoriet onder de natuurliefhebbers, gezien het Parque Natural de las Hoces del río Duratón de stad omringt. Het is een van die locaties waar je niet zonder camera naar toe mag; de indrukwekkende kliffen en betoverende bossen die je tegenkomt op je route langs de rivier, zijn het meer dan waard om op gevoelige plaat vastgelegd te worden. Zoek de rust op, ontsnap even aan de drukte van Madrid, en geniet van de schoonheid die de natuur je te bieden heeft.

Eenmaal in de stad waan je je terug in de tijd door de middeleeuwse gebouwen en de geur van gebraden lamsvlees die de straten vult. Geniet van het leven en uitzicht op straat en breng tevens een bezoek aan de Iglesia del Salvador en het stadsplein.

 • Afstand van Madrid: 131 km
 • Reistijd: ongeveer 40 minuten van Segovia
 • Prijs van de AVE Madrid-Segovia bij Omio: vanaf € 12

7. Coca

Kasteel van Coca

Kasteel van Coca

We blijven in de provincie Segovia, waar we het middeleeuwse Coca vinden. De stad staat voornamelijk bekend om haar kasteel uit de vijftiende eeuw in Mudejar stijl. Het is een van de mooiste middeleeuwse kastelen van Spanje, dat zich niet alleen karakteriseert om haar functie als verdedigingswerk, maar bovendien ook om haar subtiele schoonheid zoals die te vinden is in de ornamenten van de torens. De opvallende rode kleur van de baksteen zorgt bovendien voor een merkwaardig contrast met het groene omliggende landschap.

Naast het kasteel kan je je best ook even laten verdwalen in het dorpje, om even helemaal in de middeleeuwse stemming te blijven. De 2000 inwoners van Coca zullen je met liefde verwelkomen, en zullen je graag de kerk van San Nicolás tonen, die uitgeroepen is tot nationaal monument.

 • Afstand van Madrid: 143 km
 • Reistijd: Ongeveer 40 minuten van Segovia
 • Prijs van de AVE Madrid-Segovia bij Omio: € 12