Er is iets fascinerends aan verlaten plekken. De manier waar op ze vaak een glorieus verleden onthullen, de herinneringen die liggen te wachten onder de lagen stof en verval smekend om ontdekt te worden. Hier is een glimp van Europa’s meest intrigerende locaties waar de tijd stil heeft gestaan.

Spreepark – Berlijn, Duitsland

Het verlaten Spreepark - Bron: Flickr, Sebastian Kippe

Het verlaten Spreepark – Bron: Flickr, Sebastian Kippe

Een DDR-tijdperk entertainment park gelegen in het midden van Treptowerpark; Spreepark is een juweeltje (ook al is het een oude en roestige) van het boeiende verleden van Oost-Berlijn. Het park was in zijn hoogtijdagen gastheer voor ongeveer 1,7 miljoen bezoekers per jaar. Maar sinds een reeks ongelukken en een verijdeld Peruaans cocaïne-smokkel schandaal, is het park aan zijn lot overgelaten. Verlaten om weg te rotten onder de weerbarstige bladerdek van het naburige Plänterwald. Tegenwoordig bezet stilstaand water de meren, vervallen de vlonders langzaam en de kraken en kreunen de achtbaan karretjes – zelfs het dreigend grote reuzenrad draait nog werkloos in de wind. Ondanks de apocalyptische sfeer en talrijke “Verboten Betreten!” waarschuwingsborden, trekt dit ter ziele gegane park toeristen en de lokale bevolking naar zich toe.

Craco, Italië

Leegstaand Craco in Italië - Bron: Flickr, Ivo Spadone

Leegstaand Craco in Italië – Bron: Flickr, Ivo Spadone

Net landinwaarts bij de wreef van de Italiaanse Laars vindt je de spookstad Craco. Deze is gelegen op een steile klif boven de Cacone River Valley. Rond 1960, hebben een aantal verwoestende aardbevingen en aardverschuivingen hun tol geëist en ondanks wederopbouw na wederopbouw, moesten 1.800 inwoners uiteindelijk hun afbrokkelende stuk land ontvluchten. Ondanks dat alleen het omhulsel van gebarsten stenen muren is blijven staan, genadig terugwijkend in de heuvel, verwijst het naar de stad zijn oude glorie en pracht.

 

Maunsell Forts, Verenigd Koninkrijk

Maunsell Forts - Flickr, Steve Cadman

Maunsell Forts – Flickr, Steve Cadman

De versterkte torens die boven de Theems en Mersey uitsteken, werden in eerste instantie gebouwd als luchtafweer in de Tweede Wereldoorlog. Verschillende torens werden vernietigd door botsingen met burgerschepen. De resterende werden in de late jaren ‘50 ingenomen, dienden tijdelijk als thuisbasis van verschillende piraten radiostations, en zijn de laatste paar decennia in een staat van verval. Lijkend op iets uit een sci-fi film, zijn deze robuste betonnen monsters indrukwekkende, sinistere maar ook mooie herinneringen aan hun strijdende verleden.

 

Pripyat, Oekraïne

Zwembad in Pripyat – Bron: Wikimedia Commons, Timm Suess

De stad van Pripyat is verlaten sinds het nucleaire Chernobyl ongeluk in 1986, toen zijn 50.000 inwoners gedwongen werden om hun spullen te pakken en te vertrekken. Een bevroren plaatje van het leven in de Sovjet Unie: hamer en sikkel decoraties sieren de lantaarnpalen in afwachting van May Day die nooit kwam en speelgoed ligt verstrooid over de vloeren van oude schoolgebouwen. De bouwvallige betonnen gebouwen zijn opgeslokt door de woekerende flora en fauna die bloeien sinds de besmetting, en wilde dieren die zwerven door de straten.

Olympische Bobslee- en Rodelbaan – Sarajevo, Bosnië-Herzegovina

Olypische Bobslee- en Rodelbaan Sarajevo - Bron: Flickr, Gabriel Hess

Olympische Bobslee- en Rodelbaan Sarajevo – Bron: Flickr, Gabriel Hess

Sinds de jaren 1970, toen Sarajevo de Olympische Winterspelen van 1984 kreeg toegewezen tot het begin van de Joegoslavische oorlogen, werd de bobsleebaan gebruikt voor een aantal van de World Cup wedstrijden. Daarna werd de baan zwaar beschadigd achtergelaten. Gebruikt door de Servische troepen als een strategisch punt, zijn de defensieve gevechten gaten nog steeds intact, geboord in de laatste bochten van de run. Decennia later, zijn grond bedekt met een laag vuil en de muren gekleurd met graffiti, ziet de verlaten baan weinig actie vandaag de dag – op enkele moedige skateboarders en nieuwsgierige toeristen na.