Filmfanaten komen weer niks te kort de komende maanden. De Berlinale en Oscars mogen ondertussen dan wel achter de rug zijn, maar er staan in de komende maanden nog enkele interessante filmfestivals op het programma waarbij we ons weer kunnen verheugen op heel wat nieuwkomers en aanstormend talent. Ben je zelf een cinefiel en wil je graag wat nieuwe films ontdekken? Misschien kan je wel een bezoekje brengen aan een van deze Europese onafhankelijke filmfestivals? Niet alleen zijn ze voordelig voor je portemonnee, maar bovendien beschikken ze nog over dat authentieke karakter van mensen die samenkomen uit liefde voor de film. En wie weet ontdek je er wel de nieuwe kaskraker van het jaar!

Go Short – International Short Film Festival Nijmegen

Nijmegen, Nederland

Filmfestivals Omio

Go Short – International Short Film Festival Nijmegen

Go Short vond voor het eerst plaats in 2009 en richt zich op kortfilms. Tijdens het festival worden verschillende genres films getoond, waaronder documentaires, animatiefilms, onafhankelijke films en experimentele films, maar ze hebben allen met elkaar gemeen dat ze een relatief korte speelduur hebben. De beste films winnen de Go Short Award, die in 2014 in de wacht werd gesleept door onder andere Rabbit and Deer, Pride, Rogalik en Butter Lamp. Dit jaar worden bovendien de special guests Gunhild Enger en Yann Gonzalez verwacht, die er de programma’s met hun eigen films zullen presenteren. Tickets kunnen online gekocht worden op de website vanaf 12 maart of aan de kassa in de LUX Nijmegen. Buiten losse kaartjes kunnen er ook dagkaarten of een weekendpass gekocht worden. Film professionals, studenten in de filmindustrie en pers kunnen een accreditatie aanvragen, waarbij ze toegang krijgen tot alle festival screenings, evenementen en de videotheek.

 • Datum: 8-12 april 2015
 • Hoeveel films worden getoond: Meer dan 300

Docville

Leuven, België

Filmfestivals Omio

Flickr: Tom De Cort

Docville werd opgericht in 2005 als een zijproject van het kunstcentrum Cinema ZED. Vanaf de editie in 2006 was het een onafhankelijk filmfestival, dat jaarlijks plaatsvindt in Leuven. Films worden getoond op verschillende locaties, waaronder het STUK, Museum M, Kinepolis Leuven en het Depot. Het festival focust zich op documentaires, en dan meer bepaald documentaires waar de persoonlijke visie van de regisseur in naar voren komt. In 2012 voegden ze ook een nieuwe categorie toe aan hun selectie, ‘Weten & Geweten’, voor films met een maatschappelijke boodschap, meestal met politieke of sociale onderwerpen. Tickets voor het festival kosten € 7.5 en kunnen gekocht worden in het STUK of online op de website van Docville of het STUK. Je kan ook de ZES x ZED-Kaart kopen, waarbij je voor € 36 zes filmtickets ontvangt.

 • Datum: 1 – 9 mei 2015
 • Hoeveel films worden getoond: Het officiële programma voor dit jaar is nog niet vrijgegeven, maar vorig jaar speelden er meer dan 100 documentaires.

BFI Flare: London LGBT Film Festival

Londen, Verenigd Koninkrijk

Omio filmfestivals

Director Hong Khaou and cast of ‘Lilting’ at the opening night 2014; BFI Flare

Het festival ontstond in 1986 als Gay’s Own Pictures door Mark Finch, die zich baseerde op het San Francisco Lesbian en Gay Festival. Met het festival probeerde hij de homofobe sfeer die toen heerste tegen te gaan en een mogelijkheid te creëren voor homoseksuele filmmakers om hun kunstwerken te tonen. Het festival probeert het beste van New Queer cinema van over de hele wereld te tonen, dat gemaakt werd door of relevant is voor de LGBT gemeenschap. Merkwaardige films die vorig jaar speelden waren onder andere ‘Lilting’, ‘Concussion’, ‘Blue is the Warmest Colour’ en ‘The Abominable Crime’. Dit jaar zal het festival openen met ‘I am Michael’, geregisseerd door Justin Kelly en geproduceerd door Gus van Sant. Het verhaal gaat over Michael Glatze, een verdediger van de homorechten en journalist, die op een bepaald moment zich bekeerd tot het christendom, zijn seksualiteit verloochent en tegenstander van de gay levensstijl wordt.

 • Datum: 19 – 29 maart 2015
 • Hoeveel films worden getoond: Het programma voor het festival wordt pas bekend gemaakt op 18 februari op hun website, maar er worden ongeveer 50 films en 100 kortfilms getoond.

Beaune 7th International Thriller Film Festival

Beaune, Frankrijk

Filmfestivals Omio

Credit: Ville de Beaune

Het Beaune International Thriller Festival bestaat sinds 2009 en is de opvolger van het Cognac International Thriller Festival dat plaatsvond van 1982 tot 2007. Het festival focust zich uiteraard op Thrillers en opmerkelijk is dat de jury bestaat uit zowel filmexperts als politiemannen. Bekende films die getoond werden tijdens deze 4 dagen zijn onder andere de Argentijnse film ‘El secreto de sus ojos’, die in 2010 ook een Oscar in de wacht sleepte. In ditzelfde jaar won ‘The Killer inside me’ met Casy Afflek en Jessica Alba de Critics Award. Vorig jaar won de Noorse film ‘Kraftidioten’ de Festival Award en Politie Award. Tickets zijn vanaf 16 februari beschikbaar in het Beaune VVK-kantoor of op de website.

 • Datum: 25 – 29 maart 2015
 • Hoeveel films worden getoond: Vorig jaar speelden er 23 films

Independent Days 15 / Internationales Filmfestival

Karlsruhe, Duitsland

Filmfestivals Omio

DiMA Photography/Manuela Dieringer

Het festival startte in 1998 als een studenten filmfestival aan de Universiteit van Karlsruhe. In de jaren daarna ontwikkelde het filmfestival zich echter snel, en ook na het afstuderen van de organisatoren bleef het evenement bestaan. Elk jaar worden er zo een 1500 films ingezonden, waarvan er ongeveer 100 tijdens de 5 dagen getoond kunnen worden. Een film die het in het verleden enorm goede recensies ontving was ‘Zu dir?’, een prent over een jonge man en vrouw die elkaar in een discotheek ontmoeten. Wanneer ze de volgende dag wakker worden in elkaars appartement is dit de start voor een hele reeks gebeurtenissen die hun dichter bij elkaar zal brengen. Het thema van dit jaar is ‘Future Shapes: Karlsruhe 3000’, en handelt over leven, steden en de samenleving in de toekomst. Films waar deze editie vooral naar uitgekeken worden zijn de Spaanse documentaire ‘Glace up’ en de Duitse productie van de filmschool in Baden-Württemberg ‘Studies on Hysteria’. Tickets zijn beschikbaar in de filmzalen.

 • Datum: 22 – 26 april 2015
 • Hoeveel films worden getoond: Het programma van 2015 staat nog niet online, maar in 2014 werden er ongeveer 114 films van 90 verschillende landen in de wereld getoond.

RIFF

Rome, Italië

Omio Filmfestival

RIFF Rome

RIFF is het Italiaanse filmfestival dat sinds 2002 in Rome plaatsvindt. Hun doel is Italiaanse regisseurs promoten, maar ze hebben ook een internationaal karakter met vele deelnemers én winnaars van overal ter wereld. Ieder jaar worden er zo een 1000 films van over de 5 verschillende continenten ingestuurd. Sommige films hebben in het verleden na hun deelname aan het RIFF Festival nog een Oscar in de wacht kunnen slepen, zoals ‘West Bank Story’ (2007) van Ari Sandel als beste kortfilm. Andere films die hier getoond werden waren onder andere ‘Self Medicated’ van Monty Lapica, ‘Punk Love’ van Nick Lyon, ‘Hunger’ van Steve McQueen en ‘Fish Tank’ van Adrea Arnold. Het festival probeert ook de grenzen wat af te tasten en toont graag maatschappelijk relevante thema’s in films die worden samengesteld door nieuwe en alternatieve talenten. Op vrijdag 21 maart zullen er bijvoorbeeld enkele fora plaatsvinden over de ‘nieuwe profielen in de Europese onafhankelijke filmproductie’, ‘duurzame en ecologische profielen in de filmproductie’ en ‘Gelijke kansen en vrouwenrechten’. Daarbij zal ook de film ‘Die Fremde’ (2010) van Feo Aladagd gespeeld worden.

 • Datum: 8 – 14 mei 2015
 • Hoeveel films worden getoond: Er zullen meer dan 112 films getoond worden, waaronder documentaires, animatiefilms en kortfilms.

Dingle International Film Festival

Dingle, Ierland

Dingle is een van de laatst overblijvende Gaelisch sprekende gemeenschappen in Ierland, en het festival probeert dit in drie categorieën te weerspiegelen: het Dingle International Film Festival, Fisin (Gaelische kortfilms) en Animation Dingle. Het festival viert haar 9e editie, en focust zich nog steeds op jong en opkomend talent uit Ierland en de rest van de wereld. Buiten filmvertoningen kunnen bezoekers ook deelnemen aan seminaries en Q&A’s van enkele filmexperts. Vorig jaar waren de belangrijkste films de Britse en Ierse première van ‘Bhopal: a prayer for rain’, met Micha Barton en Micheal Sheen in de hoofdrollen, en ‘Starred up’, met Jack O’Connell. Tickets worden verkocht via hun website en zijn beschikbaar voor € 120 voor een weekendpass.

 • Datum: 12 – 15 maart 2015
 • Hoeveel films worden getoond: Het programma voor dit jaar is nog niet bekend

OKFA (Ogólnopolski Konkurs Filmów Amatorskich)

Konin, Polen

Omio Filmfestivals

OKFA

Het OKFA filmfestival is het oudste filmfestival gewijd aan non-commerciële filmproducties in Polen die zich focussen op de integratie van onafhankelijke regisseurs. Het festival focust zich op amateur filmmakers van alle generaties en, sinds enkele jaren, op studenten aan de filmschool. OKFA wil jonge filmregisseurs motiveren om hun eerste stappen te maken in de wereld van de filmproductie. Films die hier getoond worden mogen echter niet langer duren dan 30 minuten. Bekende films die de afgelopen edities hier op de doeken verschenen waren ‘Father’ van Edyta Rembala, ‘For a Miracle’ van Jarosław Sztandera, ‘Aldona’ van Iwo Kondefer en ‘Tale of Hansel and Gretel’ van Daniel Zagórski.

 • Datum: 18 – 21 juni 2015
 • Hoeveel films worden getoond: Ongeveer 40 films

Aarhus Independent Pixels

Aarhus, Denemarken

Filmfestival Omio

Flickr: seier+seier

Het Aarhus Independent Pixels festival is een nieuw film- en fotografiefestival dat bestaat sinds 2014. Hun focus ligt op het promoten van onafhankelijke artiesten tot 30 jaar oud, van de vijf Noordse landen, namelijk Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland. De films worden onderverdeeld in verschillende categorieën, waaronder Independent Short (kortfilms van max. 30 minuten) en Independent Short Short (kortfilms van max. 5 minuten). Bekende winnaars van de laatste editie zijn ‘Where None Will Ever Be’ van Louise Beyer en ‘Ceci n’est pas Sisyphe’ van Julius von Kauffman. Het Aarhus Independent Pixels festival is een non-profit initiatief en is gratis voor iedereen voor 1 oktober. Wanneer het programma na 1 oktober bekend gemaakt wordt kosten tickets ongeveer € 10.

 • Datum: 16 – 18 oktober 2015
 • Hoeveel films worden getoond: Ongeveer 150 films in verschillende categorieën

Festival Internacional de Cine de Gijón

Gijón, Spanje

Het festival dateert uit 1963 en werd opgericht onder de naam Certamen Internacional de Cine y TV Infantil. In 1988 veranderde de naam officieel in Festival Internacional de Cine de Gijón. Ieder jaar wordt er ook een jongerenjury uitgekozen, samengesteld uit tieners tussen de 17 en de 25, die de films mogen beoordelen. Daarbuiten organiseert het festival ook tal van randactiviteiten, zoals paneldiscussies, Q&A’s en concerten. Vorig jaar bijvoorbeeld was er een open dialoog over het topic ‘vrouwelijke filmmakers’, waar professionals en non-professionals konden discussiëren over de rol van de vrouw in deze sector. Er worden natuurlijk ook jaarlijks prijzen uitgedeeld, zoals de Principado de Asturias Award die vorig jaar in de wacht gesleept werd door ‘Titli’, geregiseerd door Kanu Behl, of de prijs voor de beste regisseur en beste script die Nima Javidi mocht ontvangen in 2014. Tickets kunnen gekocht worden aan de kassa van Teatro Jovellanos of online op de website van het filmfestival of het theater.

 • Datum: TBA (vorig jaar vond het festival plaats van 21 tot 29 november)
 • Hoeveel films worden getoond: Ongeveer 175 films

Cover photo: Sonny Abesamis