Europa biedt reizigers een veelheid aan verschillende culturen, tradities en gewoontes, en daarbij is het culinaire aspect uiteraard geen uitzondering! Een van de leukste manieren om kennis te maken met de verschillende gerechten is op een food festival, waar vaak internationale keukens uit alle hoeken van de wereld samen worden gebracht om je smaakpapillen te laten tintelen. Wij hebben voor je uit gezocht waar je het best naartoe kan deze zomer, en zetten 10 verschillende food festivals voor jou op een rijtje!

Gouda Kaasmarkt

Nederland

Kaasmarkt Gouda - Omio Food Festivals

Kaasmarkt Gouda

Hoewel het misschien niet het meest typische food festival is, is de Gouda Kaasmarkt een historische en nostalgische markt, die iedere donderdag op de Markt tussen het Stadhuis en De Waag plaatsvindt. Net zoals vroeger doen boeren en handelaars hier handjeklap om de beste kazen. Op de Kaasmarkt kan je niet alleen genieten van de wereldbekende Goudse kaas maar ook kennismaken met enkele lokale producten. Een bezoek aan de kaasmarkt kan uitgebreid worden met een wandeling door de historische stad, een bezoek aan de Sint-Janskerk of het bezichtigen van het oude Stadhuis.

 • Meest populaire eten: Je kan genieten van een lunch zoals ‘High Cheese’ of ‘Cheese-12-o-clock’ in een van de restaurants vlakbij de kaasmarkt. Er worden ook andere gerechten opgediend, natuurlijk allen in het ‘kaasthema’ – denk maar aan kaassoep, kaaskroketten en diverse andere kaasvariaties.
 • Datum: Van 2 april tot 27 augustus, de markt vindt elke donderdag plaats tussen 10.00 uur en 13.00 uur.
 • Prijs: Men kan de kaasmarkt gratis bezoeken

Barrio Cantina

België

Barrio Cantina - Food Festivals Omio

Barrio Cantina

Barrio Cantina is een gezellige markt waar originele food trucks hun beste kookkunsten uit de kast halen. Bereid je voor op internationale gerechten, street food, een beetje muziek, leuke bars, lounge areas en verschillende vormen van entertainment. Het terrein lijkt min of meer op een groot openluchtrestaurant met verschillende kleine keukentjes, waar je heerlijk kunt genieten van een lekker hapje in de zon. Bovendien is er een dj aanwezig die het hele festijn met zomerse muziek komt opvrolijken.

 • Meest populaire eten: Een uitgebreid aanbod waaronder Mexicaanse burrito’s, Vietnamese loempia’s, Amerikaanse hamburgers, Thaise dumplings, Polé Polé Mojito’s – en dit allemaal voor een schappelijke prijs! Daarbij is Gent een echte ‘veggie city’ en zullen er ook voldoende opties zijn voor vegetariërs. http://www.barriocantina.be/
 • Datum: 13 – 17/05, 17 – 27/06, 10 – 13/09 in Gent. Het Food Festival verhuist bovendien ook naar Oostende, Antwerpen en Brugge voor een weekend, de data zijn op hun website terug te vinden.
 • Prijs: Het festival zelf is gratis (voor het eten moet je uiteraard wel betalen)

Street Food Festival Keulen

Duitsland

Food Festivals Omio

Street Food Festival Keulen: Erik Spilles

Dit Street Food Festival vond voor het eerst plaats in Keulen maar wordt tegenwoordig in verschillende steden georganiseerd. De organisatie achter het evenement bestaat uit drie jonge mannen, die iedere editie verschillende food trucks, hobbykoks en professionele koks verzamelen om ons te verwennen met street food uit alle hoeken van de wereld. Het festival neemt je mee op een culinaire reis door de VS, Afrika, Azië en Europa en je kunt er gerechten vinden die variëren van kwaliteitsvolle curryworsten tot Franse crêpes.

 • Meest populaire eten: Pulled Pork, Bio-Burger, vegan Sushi, Pesto Pasta, Grilled Mexican Octopus
 • Datum: 18/19 april in Keulen, 2/3 mei in Düsseldorf, 16/17 mei in Mainz
 • Prijs: 2 Euro voor 2 dagen (het eten varieert tussen de 4 en 8 euro)

Genoa Slow Fish Festival

Italië

Genua Slow Fish Festival

Genua Slow Fish Festival

Dit festival in Genua draait volledig om vis en zee. Hun doel is om te onderwijzen, te informeren en om een duurzame manier van vis consumeren te promoten. Daarbij geeft het Slow Fish Festival je de kans om de beste verse vis direct aan de oude haven van Genua te eten. Het gaat allemaal om de ervaring: je kan er vis proeven, leren hoe je vis het beste klaarmaakt, kennis maken met de verschillende soorten vis of kooklessen volgen. Voor de kinderen zijn er verschillende knutselworkshops waar er met afval dat in de zee gevonden werd speelgoed gemaakt wordt.

 • Meest populaire eten: Zeevruchten couscous (een soort Siciliaanse paella), kabeljauw (op eender welke wijze), Atlantic Bonito van Bosforo (een kleine tonijn die in de Middelandse Zee voorkomt) en Zeevruchten Soep
 • Datum: Mei 14-17 aan de haven Genoa Porto Antico. In mei is het festival geopend tussen 11.00-23.00 en op zondag tussen 11.00-19.00. De Slow Fish Market is geopend van 14-16 mei, van 10.00-22.00 en op zondag van 10.00-18.00.
 • Prijs: De entree is gratis. Voor sommige evenementen moet men zich wel op voorhand per mail inschrijven. Evenementen zoals de Tast Labs (waar je kan kennismaken met de verschillende soorten vis) en de kooklessen kosten 25 tot 30 euro. De Food Dates, waar je kan proeven van de gerechten van topchefs, zijn doorgaans wat duurder, variërend van 70 tot 120 euro afhankelijk van de populariteit van de chef.

Food Connections

Verenigd Koninkrijk

Food Connections

Food Connections, Bristol

Het Food Connections festival is het belangrijkste Food Festival in Bristol, met de perfecte mix van experimentele gastronomie en lokale, duurzame ingrediënten. Het festival probeert de manier waarop wij nadenken over eten, de manier waarop we dit ervaren, te veranderen aan de hand van 6 thema’s, allen gefocust op een duurzaam leven.

 • Meest populaire eten: Met alle standjes van onafhankelijke verkopers uit het Somerset gebied, biedt het festival een overvloed aan verschillende keukens, die zelfs de moeilijkste eters tevreden zullen stellen. Uiteraard mag er – zoals het in Somerset gewoon is – geen cider ontbreken op dit festival. Er zijn maar liefst 12 verkopers aanwezig die allen hun eigen interpretatie van deze fruitige klassieker aanbieden!
 • Datum: 1 – 9 mei
 • Prijs: Gratis entree, de prijs van het eten is afhankelijk van het gekozen gerecht

Österreichisches Honigfest

Oostenrijk

Österreichisches Honigfest - Food Festivals Omio

Österreichisches Honigfest

Dit tweedaagse Honingfestival staat helemaal in het teken van bijen en honing. Bezoekers kunnen verschillende lokale producten van imkers proeven en alles leren over de bijenteelt en bedreigde bijensoorten. Daarbij krijgt men ook de gelegenheid de bijen te aaien, of deel te nemen aan activiteiten zoals ‘raad het gewicht van de bij’. Het festival wordt voorzien van een streepje muziek door lokale folklore bands en traditionele Oostenrijkse muzikanten.

 • Meest populaire eten: Honing honing honing! Daarbij bieden ze ook meer dan 30 regionale gerechten aan die met de lokale honing gecreëerd werden, zoals de populaire krokante eend met een honing peperkorst.
 • Datum: 15 – 16 augustus
 • Prijs: De entree is gratis, maar je kan honing, honingshampoo, lotions of andere cosmetische producten tegen eerlijke prijzen kopen.

Street Food Fest

Portugal

Street Food Fest Food Festivals Omio

Street Food Fest

Het belangrijkste doel van het Street Food Fest is om verschillende street food trucks en projecten rond deze nieuwe trend samen te brengen op een locatie. Vandaar dat er zich op het strand van Quiaios gedurende 2 dagen verschillende Food Trucks bevinden, die verschillende originele en gastronomische gerechten aanbieden aan hun bezoekers. Deze combinatie staat garant voor zonnig weer, een feestelijke sfeer, lekker eten en een goed humeur!

 • Meest populaire eten: Er zijn standjes met eten van overal ter wereld – het is aan jouw om je favoriet uit te kiezen!
 • Datum: 30 – 31 mei
 • Prijs: Het festival zelf is gratis, de eetkraampjes vragen verschillende prijzen voor hun maaltijden.

Feria Internacional del Queso de Trujillo

Spanje

Kaasmarkt Trujillo

Feria Internacional del Queso de Trujillo

Nog een kaasmarkt op onze lijst, maar eentje die zich focust op de verschillende landen die hier hun kazen komen voorstellen. Naast het proeven van de verschillende harde, zachte, blauwe en jonge kazen, kan je deelnemen aan workshops, discussies of wedstrijden. Ieder jaar wordt er een ander land uitgenodigd en voor 2015 is dit … Nederland! De Nederlanders zullen hun favoriete broodbeleg uitgebreid voorstellen met maar liefst 31 verschillende soorten kaas.

 • Meest populaire eten: Kaas – duh!
 • Datum: 30 april tot 3 mei in Trujillo (Cáceres)
 • Prijs: Wordt nog aangekondigd – vorig jaar was het 0,50 euro

Cambremer Festival

Frankrijk

Cambremer Festival Food Festivals Omio

Cambremer Festival: Flickr/MIKI Yoshihito

Het Cambremer festival in Normandië laat je kennis maken met alle kwaliteitsvolle streekproducten van Frankrijk, Europa en zelfs Japan. Ieder jaar krijgt een bepaald land of streek de eer om haar producten voor te stellen, maar speciaal voor de 21e editie werd de NGO oriGIn uitgekozen, die ongeveer 400 associaties van landbouwers uit 40 verschillende landen beschermt. De organisaties zullen hun eerlijke en lokale producten hier met liefde komen voorstellen. Daarnaast zijn er verschillende food trucks aanwezig (zoals Burger&Coffee en Big Marcel) en kan men deelnemen aan randactiviteiten zoals kookworkshops, degustatie, activiteiten voor kinderen en wandeltochten.

 • Meest populaire eten: Kaas, wijn en producten met het AOC label
 • Datum: 2 en 3 mei
 • Prijs: 4 euro

Copenhagen cooking 2015

Denemarken

Copenhagen Food Festival - Flickr: cyclonebill

Copenhagen Cooking – Flickr: cyclonebill

Het doel van Copenhagen Cooking is Denemarken als gastronomische bestemming op te zetten en daarbij de Noordse cuisine promoten door verschillende soorten culinaire evenementen. Alle kookactiviteiten zijn opgedeeld in verschillende categorieën, zoals gourmet ervaringen, de Noordse ingrediënten proeven, koken voor kinderen, vloeibare maaltijden enz. Het uitgebreide aanbod biedt alle lekkerbekken wat wils!

 • Meest populaire eten: De Noordse keuken
 • Datum: 21-30 augustus 2015
 • Prijs: Gratis!

Cover Photo – Flickr: Ian Sane