Bier, iets wat tijdens de meeste zomervakanties echt niet mag ontbreken. Maar wat smaakt er lekkerder dan een goed biertje dat ook nog eens goedkoop is? Wij hebben een onderzoek gedaan in 40 landen over de hele wereld om er achter te komen waar het goedkoopste bier verkocht wordt. Want waarom meer betalen dan nodig…

Jouw gids naar goedkoop bier - Bron: Omio

Jouw gids naar goedkoop bier – Bron: Omio

Het zal voor velen geen verrassing zijn dat Oslo, Zurich en Tokyo als duurste drie uit ons onderzoek zijn gekomen; alle drie de steden zijn nu niet bepaald ‘backpacker paradise’. Oslo wordt vaak gezien als een van de duurste steden in Europa en heeft strenge regels als het aankomt op verkoop van alcohol: Niet op zondagen, niet op nationale feestdagen of dagen waarop er verkiezingen worden gehouden tenzij het minder dan 2,5% is. Voor het drinken van een goudgele rakker leg je hier gemiddeld €3,55 neer. Zurich is vanwege de hoge koers van de Zwitserse Frank ook geen geschikte bestemming voor een low-budget vakantie. En al helemaal niet om veel bier te drinken aangezien dat gemiddeld €3,04 per flesje kost. Tokyo is lang beschouwt als duurste stad ter wereld om in te wonen of te bezoeken. De gemiddelde bierprijs in de Japanse stad is €3,03.

Bezoekers van het WK in Rio de Janeiro hebben het ook minder goed getroffen als het op de bierprijs aankomt. Er wordt in de stad zo’n €1,73 voor een biertje betaald. Deze hoge prijs is een teken van de snel stijgende kosten van het levensonderhoud in Brazilië. Dat wordt dus een biertje minder voor de fanatieke Oranje-supporters daar.

Nederland zelf is op een respectabele tiende plaats geëindigd. Niet slecht, voor ons koude kikkerland, waar de gemiddelde prijs in Amsterdam op €1,06 ligt. Hiermee laten we populaire Europese vakantiebestemmingen als Rome, Athene en Parijs achter ons. België is te vinden op de twaalfde plaats, wat het nog steeds een van de goedkoopste steden maakt. Wie voor een gewoon biertje gaat, in plaats van een Belgisch speciaalbiertje, betaald gemiddeld €1,08. Wat zowel Nederland als België net niet lukte, maar Mexico City, Lissabon en Dublin wel, is onder de €1 grens per biertje blijven. Maar er zijn landen die het nog beter hebben gedaan:

Zon, zee en bier. Flickr: melquiades1898

Zon, zee en bier. Flickr: melquiades1898

De Top 3…..

3. Praag, Tsjechië

Tsjechië, een land die bekend staat om zijn bier. Gelukkig voor reizigers dat zij geen kapitaal hoeven neer te leggen voor zij kunnen genieten van de lokale specialiteit. Zoals in elke grote stad is het beter om de toeristische plekken te vermijden en je tussen de locals te mengen wanneer je meer waar voor je geld wilt. Maar over het algemeen is het bier in Praag met een prijs van €0,93 een koopje!

2. Berlijn, Duitsland

“Arm aber sexy” is een uitdrukking die te pas en te onpas wordt gebruikt om Berlijn te beschrijven. Maar in het geval van bierprijzen, is niets minder waar! Bier in de supermarkt is goedkoper dan water en bij die prijs zit dan het statiegeld inbegrepen. Gemiddeld komt dit dan uit op een prijs van €0,82 per flesje. En het beste nieuws is dat het bier gewoon op straat gedronken mag worden, dus er is geen reden om het biertje achterover te slaan, maar ga naar een park met vrienden en geniet van je welverdiende pilsje.

1. Warschau, Polen

Polen heeft een reputatie als goedkope vakantiebestemming en maakt dit met de bierprijs helemaal waar. Het drinken van een biertje zal je hier gemiddeld maar €0,79 kosten. In het algemeen zijn lokale bieren goedkoper dan geïmporteerde bieren, maar in Polen, goedkoop is écht goedkoop. Het lokale bier Zywiec kost namelijk slechts €0,55 en maakt dit het goedkoopste biertje in ons onderzoek!

Meer informatie over het onderzoek is hier te vinden.