Genoeg met de onbetaalbare of uitverkochte festivals; maar kosteloos genieten van zomerse klanken op de beste, grootste en gezelligste gratis concerten deze zomer. Sommigen met zo’n indrukwekkende line-up, dat ze je makkelijk een overpriced ticket hadden kunnen laten kopen. Eenmaal een concert gekozen en moeite met je tas inpakken? Kijk dan eens naar onze visuele paklijst zodat je gelijk weet wat je mee moet nemen naar het concert en wat je thuis kunt laten!

PALM Parkies | 20 steden in Nederland & België

15 juli – 28 augustus

Bron: PALM Parkies

In de late zomerzon gaan zeven weken lang, duizenden mensen, in 20 verschillende steden eens goed zitten voor een avondje muziek in het park. De klanken van pop, hiphop maar ook wereldmuziek vullen de groene concertlocaties in het noorden van België en zuiden van Nederland tijdens de PALM Parkies. Elke avond van 19:30 tot 22:30 zullen artiesten als Tom Helsen, Frank Boeijen, Belle Perez, Isolde et les Bens, Rapha Pica & The Roots Rockers en Maracaïbo optredens verzorgen voor het PALM-drinkende publiek. Plof neer op het gras met een biertje, verplaats je avondeten naar buiten of dans de avond in.

Locaties Nederland: Bergen op Zoom – Breda – Dordrecht – Roosendaal- Tilburg
Locaties België: Aalst – Blankenberge – Deinze – Genk – Hasselt – Kapellen – Knokke-Heist – Maasmechelen – Sint-Niklaas – Torhout – Vilvoorde – Waregem – Wevelgem

 

Traffic Festival | Turijn, Italië

24 – 27 Juli

Bron: Flickr – Fulvio Spada

Aan de waterkant van het meer in het prachtige Valentino park, op het San Carlo plein en in het midden van Turijn, vindt eind juli het gratis Traffic Festival plaats. Op deze drie locaties zullen bekende Italiaanse artiesten maar ook internationale bands zoals de Pet Shop Boys een show weggeven. Het festival wordt deels gefinancieerd door de lokale overheid om culturele evenementen als deze te stimuleren. Om de groeiende hipsterscene in de stad van dienst te zijn, heeft het festival de afgelopen jaren een meer alternatieve line-up gekregen en buiten het festival om worden activiteiten georganiseerd als exposities en conferenties.

Appelpop | Tiel, Nederland

12-13 september

Bron: Flickr – Matthijs Quaijtaal

Een van de afsluiters van het Nederlandse festival seizoen is tevens een gratis festival. In het tweede weekend van september staan onder andere de Kaiser Chiefs, Chef’s Special, Blaudzun, Splendid, De Staat, Crystal Fighters, Jett Rebel, Bløf, Skip&Die en Typhoon op het podium van de 23e editie van Appelpop. Het Gelderse evenement op de Tielse Waalkade vindt in tenten plaats dus mocht in september het zonnige zomerweer alweer overgewaaid zijn; geen paniek. Wanneer aan het eind van het festivalseizoen je portemonnee zo goed als leeg is, is Appelpop een perfecte manier om de zomer gratis af te sluiten.

More London Free Festival | Londen, UK

Elke woensdag, donderdag & vrijdag van 9-25 juli

Bron: Flickr – Aurelien Guichard

Bron: Flickr – Aurelien Guichard

Tijdens de zomer komt The Scoop in Londen, het kleine amfitheater aan de kant van de rivier tot leven, met een muziek-, dans-, theater- en filmprogramma en sinds dit jaar live tennis. Deze maand ligt tijdens More London Free Festival de focus op muziek: hapjes die geserveerd worden tijdens de lunch en in de avond optredens van alles tussen Bulgaarse koren tot Balkan sing-alongs. De line-up bestaat uit artiesten als The Balkan Express, Bulgarian Choir, ManningCamerata a capella & The Queen’s Six. Een kaartje is niet nodig, maar kom op tijd voor een goede plek (en neem een kussen mee).

 

Breminale | Bremen, Duitsland

23-27 juli

Bron: Sternkultur UG

Bron: Sternkultur UG

Op de Osterdeich komen in juli 200.000 bezoekers samen tijdens de Breminale om te genieten van niet alleen muziek maar ook theater, dans, lezingen en vlooienmarkten. Verspreid over zeven podia staan meer dan 100 gratis concerten van onder andere Hundreds, Patrice, Lexy & K-Paul en The Animen hoef je je geen minuut te vervelen op dit culturele festival. Zodra de rood-wit gestreepte tenten aan de oever van de Weser rivier verschijnen, de lampjes het terrein verlichten en geroezemoesmoes luider wordt, is het enige wat je nog hoeft te doen, je tas pakken, vrienden opbellen en naar een van de gratis concerten gaan.

 

Przystanek Woodstock |  Kostrzyn nad Odra, Polen

31 juli – 3 augustus

Bron: EyeEm – olka

Bron: EyeEm – olka

Met een festivalmotto als: Love, Friendship and Music, is de insteek van het Woodstock Festival aan de Pools-Duitse grens in ieder geval al veelbelovend. Maar het wordt nog beter! Organisatoren noemen het festival namelijk niet alleen het grootste gratis open-air festival van Europa, maar zorgen ook elk jaar voor een keiharde line-up. Op het programma van het driedaagse evenement dit jaar staan onder andere Manu Chao, Ska-P, Volbeat, Skid Row en Hatebreed.

 

Winterthur Musikfestwochen | Winterthur, Zwitserland

13-21 augustus

Bron: Flickr – Andi Gentsch

Bron: Flickr – Andi Gentsch

De oude binnenstad van Winterhur, dichtbij Zürich, zal in augustus een rijkgekleur muziekpalet zijn met rock, pop, reggae en salsa tijdens de Winterthur Musikfestwochen. Officieel duurt het festival twee weken en ondanks dat er voor de grote optredens een ticket nodig is, zal de meerderheid gratis zijn. Bekende artiesten als Damien Rice, Elbow, Balthazar, Kakkmaddafakka, en Nada Surf zullen het podium beklimmen, maar met zo’n grote variatie aan genres zul je gegarandeerd nieuwe muziekpareltjes gaan ontdekken.

Éclats d’été | Poitiers, Frankrijk

21 juni – 28 augustus

Bron: Flickr – Tony Hisgett

Bron: Flickr – Tony Hisgett

Twee hele maanden lang zal er elke avond in het Franse stadje Poitiers muziek klinken vanuit café’s, podia en theaters. Het Éclats d’été, letterlijk vertaald de uitbarstingen van de zomer, wordt in de stad gevierd met een kinder- en volwassenen programma. Onder meer Garou, Captain Parade, Audrey Et Les Faces B, Cie Collbok zullen de stad op zijn grondvesten laten schudden. Tussen de optredens door toe aan een kleine break? Er worden op verschillende momenten films in de openlucht afgespeeld. Al met al een goed excuus om het mooie historische stadje eens te gaan ontdekken.

Popfest Wien – Wenen, Oostenrijk

24-27 juli

Bron: Flickr – Marcus Winter

Bron: Flickr – Marcus Winter

Deze week zullen Karlsplatz en zijn omgeving duizenden bezoekers trekken met de 5e editie van haar Popfest Wien. Oostenrijkse talenten Violetta Parisini en Wolfgang Schlögl hebben dit jaar de line-up samengesteld wat heeft gezorgd voor een lange lijst met meer dan 100 Oostenrijkse bands en artiesten die zij persoonlijk wilden zien optreden op het evenement dit jaar. Met concerten die gegeven worden in Wenen’s meest toonaangevende culturele instellingen zoals het Künstlerhaus, Wien museum en Technische Universiteit en optredens van Electro Guzzi, Electric Indigo, Lylit en We Walk Walls, beloofd het een groot succes te worden. Dus ben je in de buurt, neem zeker even een kijkje!

Noroeste PopRock | A Coruña, Spanje

8-9 augustus

Bron: Flickr – Astro Oscar ||*||

Bron: Flickr – Astro Oscar ||*||

Wanneer je houdt van zon, zee, strand en goed geluid om je heen, dan zal Noroeste Poprock zeker niet teleurstellen. Vanaf het Playa Riazor strand dichtbij A Coruña, focust het zomerse festival zich met name op het promoten van lokaal Spaans talent. Met artiesten als Love of Lesbian en Delafé y las Flores Azuleswordt er toegewerkt naar het explosieve hoogtepunt: het optreden van de Londense band Madness.

Oh what fun we had!