De bladeren vallen van de bomen, de winkelrekken vullen zich weer met verse pompoenen en hier en daar sieren plastieken spinnen en heksenkostuums de straten: het is weer tijd voor Halloween! Griezelen doen we maar al te graag, zij het in een leuke club, met een horrorfilm op de bank of met een ouderwetse verkleedpartij. Maar laat je dit jaar eens echt de stuipen op het lijf jagen en zoek een van deze griezelplekken op. Wij zochten tien Halloween bestemmingen voor je uit waar in jaren geen levende ziel is binnengetreden, waar nog echte spoken meester in huis zijn of waar gruwelijke legendes hun sporen hebben achtergelaten. Durf jij ze te bezoeken?

1. Kasteel de Noisy, Celles in België

Kasteel de Noisy of Chateau Miranda is een kasteel in Celles, een dorpje in de Ardennen. Het kasteel werd gebouwd in 1866 en heeft sindsdien verschillende functies gehad; het heeft zelfs gediend als weeshuis onder de naam ‘Home de Noisy’. Sinds 1991 is er echter geen leven meer te bespeuren en geraakte het imposante bouwwerk stukje bij beetje in verval. Van de 500 ruiten zijn er weinig nog intact en op sommige plaatsen zijn zelfs hele trappenhuizen naar beneden gekomen. Hoewel torenhoge hekken en agressieve waarschuwingsborden met geweren je proberen af te schrikken, is binnengaan in dit kasteel een absolute must. De vervallen omgeving herinnert aan een glorieus verleden; de verlatenheid en kilheid jaagt je de stuipen op het lijf. Bovendien waadt de geest van de beschermvrouwe, een dame in het wit gekleed, hier nog steeds rond. Zij woonde hier ooit, en houdt nu graag een oogje in het zeil om te kijken wie haar geliefde woonst betreed.

 • Toegang: De hekken, waarschuwingsborden en camera’s nodigen niet echt uit tot een bezoek, maar als je echt wil, kan je overal binnen. Het is bovendien een geliefde plek voor urban exploreres.
 • Halloweentradities: Halloween wordt steeds bekender in België, in navolging van landen als Amerika, waar Halloween veel uitgebreider gevierd wordt.
 • Evenementen: Aangezien het technisch gezien strikt verboden is dit kasteel te betreden, moet je ook geen grootste evenementen op deze locatie verwachten. Wel kunnen er in omliggende dorpjes Halloween-feestjes plaatsvinden.
 • Wat meenemen: Je camera uiteraard voor enkele prachtige beelden.
 • Spooky rating: 7/10

2. Kasteel Waardenburg, Waardenburg in Nederland

Omio Halloween Waardenburg

Wikimedia Commons: Bert Kaufmann

Dit kasteel werd gebouwd in 1265 en dankt haar bekendheid aan de gevreesde Faust legende. Volgens deze historie verbleef dokter Johan Faust in het kasteel om er te werken aan een steen der wijzen, maar gezien herhaalde mislukkingen kon hij wel wat hulp gebruiken. De duivel bood hem de helpende hand en Faust sloot een deal die hij met zijn ziel zou bekopen. Zeven jaar lang zou Faust geholpen worden door de duivel, gepersonaliseerd in het personage van de knecht Joost, en zeven jaar lang liet Faust zijn knecht onmogelijke taken uitvoeren. Eens de zeven jaren verlopen waren was het welletjes voor de duivel, en toen de meid Faust zijn kamer de volgende ochtend bezocht, bleven er enkel bloedvlekken op de muur en een pluk haar aan de tralies bij het venster over. De dokter Faust werd sindsdien nooit meer gezien, de bloedvlekken op de muur zijn er daarentegen nog steeds.

 • Toegang: In het kasteel bevindt zich momenteel een kantoor, en rondleidingen zijn niet mogelijk. Op Open Monumentendag kan je echter wel eens een kijkje nemen in het kasteel.
 • Halloweentradities: Halloween is niet erg populair in Nederland en is eerder een commerciële feestdag. Clubs maken wel vaak van de gelegenheid gebruik om een Halloween thema te introduceren en kinderen gaan soms trick-or-treaten.
 • Evenementen: In het kasteel zelf wordt er alvast niks georganiseerd, in de omgeving kan je vast en zeker wel een leuk griezelevenement tegenkomen.
 • Wat meenemen: Om de mooie gevel toch op gevoelige plaat vast te leggen neem je best een camera mee.
 • Spooky rating: 8/10

3. Abbaye de Mortemer, Lisors in Frankrijk

Abbaye de Mortemer is de meest behekste abdij in Frankrijk. Het was een cisterciënzers klooster gelegen in Lisors, niet ver van Rouen. De abdij heeft onder andere haar bekendheid verworven door verschillende spookverhalen en legendes. Eén daarvan vertelt het verhaal van Matilda van Engeland, die gedurende vijf jaar door haar vader Henry I in een kamer opgesloten werd. Tegenwoordig komt ze maar al te graag terug om wat rond te spoken en staat haar geest bekend als de gevreesde White Lady. Ook vier monniken werden hier gruwelijk vermoord tijdens de Franse Revolutie en vullen nu hun tijd met het afschrikken van onwetende bezoekers. En alsof dat nog niet genoeg dwaalt er een zwarte (!) kat rond, wiens baasje de bewaker van de schat was. Deze huiveringwekkende verhalen hebben alle inwoners doen vluchten en tegenwoordig ligt de abdij er verlaten bij. Buiten de geesten natuurlijk, die spoken gewoon wat verder rond.

 • Toestemming: Het kasteel kan men bezoeken tussen 1 mei en 31 augustus. Er worden ook regelmatig evenementen georganiseerd.
 • Halloweentradities: Frankrijk begint Halloween steeds meer te omhelzen. Traditioneel wordt op 1 november ook Allerheiligen gevierd, waarbij mensen bloemen leggen op de graven van overleden dierbaren.
 • Evenementen: Limoges is de Franse stad waar de Halloween traditie het meeste leeft. Sinds 1996 vindt er elk jaar een parade plaats, waar geesten en kobolden aan deelnemen. Trek zelf ook je griezelkostuum aan en neem deel aan de parade of ga naar een van de vele feestjes in de stad.
 • Wat meenemen: Neem je camera mee en probeer de spoken op foto vast te leggen
 • Spooky rating: 8/10

4. Beelitz-Heilstätten, Berlijn in Duitsland

Beelitz-Heilstätten is een voormalig sanatorium, dat tussen 1898 en 1930 gebruikt werd voor patiënten met ongeneeslijke longziektes. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed het gebouw dienst als militair ziekenhuis, en ook tijdens de Sovjet Unie behield het gebouw deze functie. Het terrein bestaat uit 60 gebouwen en is een van de meest bezochte spookplaatsen in Duitsland. Verschillende websites getuigen van paranormale activiteiten die plaatsvinden in de operatiekamer en in het ondergronds tunnelsysteem, dat de verschillende gebouwen met elkaar verbindt. Plotse temperatuurdalingen, krijsen in het donker, fluisterende stemmen en voetstappen in verlaten kamers hebben al menig bezoeker kippenvel bezorgt. De gebouwen zijn verlaten en stralen een depressieve sfeer uit; niet alleen door zijn voormalige functie maar ook door de wrede geschiedenis van moorden en seriemoordenaars, die gebruik maakten van deze verlaten panden om er hun slag te slaan.

 • Toegang: Er zijn rondleidingen beschikbaar voor €5. Het is echter niet toegestaan om het gebied op eigen houtje te verkennen gezien de vervallen toestand waarin de gebouwen verkeren. Maar voor de durvers; het is niet zo heel moeilijk om er zelf binnen te komen.
 • Halloweentradities: In de buurten trick-or-treaten de kinderen wel eens graag, voor Halloween themafeestjes kan je best in Berlijn terecht.
 • Evenementen: In de oude operatiekamer worden vaak geheime Halloweenfeestjes georganiseerd. Hou er echter rekening mee dat deze feestjes niet veilig zijn en al zeker niet legaal, maar een goed alternatief kan je altijd vinden in een van de vele clubs als je je terug in het centrum begeeft.
 • Wat meenemen: Een camera natuurlijk. En liefst je schrik ook thuislaten!
 • Spooky rating: 8/10

5. Pluckley Village, Kent in het Verenigd Koninkrijk

Omio Halloween Pluckley

Google Images: Stephen Nunney

Pluckley wordt gezien als de bekendste spookstad in Engeland, en haalde hierdoor zelfs het Guinness Book of World records. Het pittoreske dorpje is een geliefde achtergrondlocatie  van verschillende spookverhalen die je koude rillingen zullen bezorgen. Een bezoek aan deze plaats zal je dan ook heel wat kennis over deze legendes bijbrengen, een daadwerkelijke ontmoeting met een van de spoken laat meestal echter op zich wachten. Indien je toch wil doorzetten kan je er overnachten in de Elvey Farm, een boerderij uit 1400, dat natuurlijk over zijn eigen spookverhaal (+poltergeist) beschikt. Volgens deze legende pleegde de voormalige eigenaar zelfmoord en zweven zijn laatste woorden nog door de gang. Andere spookfiguren die je tegen het lijf kan lopen zijn een oude vrouw die zichzelf in brand heeft gestoken, een spookpaard met koets dat over de wegen raast, de Highwayman die vermoord en met een zwaard aan de muur werd gespiest en de Red of White Lady die het liefst vertoeven op het kerkhof.

 • Toegang: Het dorpje verwelkomt alle bezoekers graag en de lokale pubs en B&B’s organiseren regelmatig spooktochten
 • Halloweentradities: Ghost hunters, zowel professionele als amateuristische komen hier graag een kijkje nemen tijdens Halloween.
 • Evenementen: De lokale Black Horse pub, waar men dol is op het uitwisselen van spookverhalen, serveren een speciaal Halloween menu op 31 oktober met verschillende gerechten vernoemd naar de legendes
 • Wat meenemen: Een camera om een van de spookfiguren vast te leggen en best een zaklamp om je weg te vinden door het Krijsende Woud dat zich in de directe omgeving van het stadje bevindt.
 • Spooky rating: 5/10

6. Ochate, Burgos in Spanje

Omio Halloween Burgos

Flickr: Orchate.com

Dit kleine dorpje, ook wel bekend als de ‘damned village’, werd beroemd en berucht na twee maal al haar inwoners te verliezen – een keer in de 13e eeuw en een tweede keer in de 19e eeuw. Er zijn veel getuigenissen en legendes over paranormale activiteiten die hier zouden plaatsgevonden hebben, en vele experts in dit gebied zien het dorp als een pelgrimsoord om spoken en andere verschijnsels waar te nemen. Het dorp won extra bekendheid sinds 1980, toen een UFO zijn verschijning maakte boven het gebied. Volgens de verhalen verloor Orchate zijn inwoners tijdens drie plagen, in 1860, 1864 en 1870, maar deze data komen niet overeen met de officieel vastgelegde data van de epidemieën die in deze regio zouden geheerst hebben. Verdwijningen, constante branden, opnames van de stemmen van doden, vreemde verschijningen, lichtenflitsen en zelfs tijdelijke verdwijningen van volledige eenheden van het leger, maken het verlaten stadje een onverklaarbaar fenomeen.

 • Toegang: Het is niet gemakkelijk er te komen; je moet er naartoe wandelen en je kan het dorp herkennen aan de San Miguel-toren, het enigste gebouw dat nog intact is.
 • Halloweentradities: Halloween is geen traditie in Spanje. Op 1 november wordt er daarentegen wel ‘Día de Difuntos’ gevierd, de Spaanse equivalent van Allerheiligen, waar er respect getoond wordt voor overleden dierbaren. Sommige families brengen zelfs eten, drinken en muziek naar het kerkhof en vieren het feest voor de grafsteen van hun dierbaren.
 • Evenementen: Halloween feestjes vinden stilaan hun intrede in Spanje, maar dan gewoon als verklede evenementen. Trick-or-treaten wordt nog niet gedaan.
 • Wat meenemen: Je camera om de prachtige toren en de kleine kerk te fotograferen, en met wat geluk krijg je zelfs nog een UFO te zien.
 • Spooky rating: 8/10

7. Orto Botanico di Lucca, Lucca in Italië

Lucida Mansi was een edelvrouw die in de 17e eeuw in Lucca in Italië leefde. Buiten haar uitzonderlijke schoonheid, stond ze ook bekend om haar wreedheid; zo hield ze ervan haar minnaars te vermoorden na een romantische nacht samen doorgebracht te hebben. Een zekere ochtend ontdekte ze echter een eerste rimpel, en dit teken van ouderdom en vergane schoonheid dreef haar tot wanhoop. De duivel zag zijn kans in haar miserie en beloofde haar 30 jaar langer schoonheid op voorwaarde dat hij daarna haar ziel zou krijgen. Dit aanbod was voor Lucida onweerstaanbaar en gedurende 30 jaar genoot ze ten volle van haar eeuwige jeugdigheid. Na deze jaren keerde de duivel terug voor de beloofde ziel, en wanneer de torenklok middernacht sloeg werd Lucida in een brandende koets ontvoerd die door de straten raasde en vervolgens verdween in het meer Lucca. Het meer bevindt zich in de Botanische tuinen en als je vandaag de dag je hoofd in het water onderdompelt, kan je nog steeds haar gezicht zien. Andere getuigenissen beweren de brandende koets in het maanlicht gezien te hebben en sommige zien Lucida zelfs ronddwalen in het paleis.

 • Toegang: Je kan de botanische tuinen en het Lucca meer bezoeken voor 3 euro tijdens de dag. Deze activiteit is natuurlijk niet zo angstaanjagend maar probeer je hoofd even onder water te steken om een glimp op te vangen van Lucida Mansi. En ’s nachts, wanneer de poorten gesloten zijn, begint natuurlijk pas het echte gevaar …
 • Halloweentradities: Halloween is geen traditionele feestdag in Italië; op 1 en 2 november wordt daarentegen wel Allerheiligen en Allerzielen gevierd. Er zijn zelfs traditionele zoetigheden voor deze dag, die volgens de traditie in Sicilië door overleden dierbaren naar de kinderen gebracht worden. In sommige delen in Italië, zoals in Calabrië, maken kinderen wel pompoenen en gaan ze trick-or-treaten in de buurt. In Puglia, wordt er de nacht van 1 op 2 november een reusachtig vuur aangestoken dat de dierbaren de weg naar hun huis toont. Dit event staat bekend onder de naam ‘fucacost’.
 • Evenementen: Halloween is voor vele clubs een reden om feestjes te organiseren en jeugd naar hun club te lokken.
 • Wat meenemen: Een onderwatercamera
 • Spooky rating: 6/10

8. Friedhof der Namenlosen, Wenen in Oostenrijk

Omio Halloween Wenen

Wikimedia Commons: Lydia Platzer

Het Kerkhof der Naamlozen is een van de meest behekste plaatsen in Oostenrijk, naast zo veel andere kastelen met hun spookverhalen. Het kerkhof heeft een erg ongewoon, maar ontroerend verhaal. De lichamen die er begraven liggen werden aan wal gebracht door de rivier Danube, tussen 1845 en 1940. Deze mensen waren in de rivier verdronken, maar de precieze reden heeft nog niemand weten te achterhalen. Sommige zeggen dat het ging om personen die zelfmoord probeerden te plegen door in de rivier te springen, andere verklaringen geven paranormale of duivelse krachten op als oorzaken. De rivier besliste in ieder geval de lichamen terug aan wal te brengen, en een speciale stroom in de rivier, liet ze allemaal op eenzelfde plek samenkomen: de plek waar het kerkhof zich nu ook bevindt. De meeste lichamen konden echter nooit geïdentificeerd worden, vandaar dat de meeste grafstenen geen naam bevatten. In totaal kan je er 104 graven bezoeken, waarvan er 61 nog steeds geen naam bevatten.

 • Toegang: Het ligt dicht bij Danube Canal maar is een beetje moeilijk te vinden doordat het vrij klein is en omringd is door enkele reusachtige opslagplaatsen. Toegang tot het kerkhof is wel gratis.
 • Halloweentradities: Er vindt rond Halloween altijd een traditionele pompoenenoogst plaats en sommige Oostenrijkers maken water en brood voor alle behekste zielen op Halloween avond. Ook Allerheiligen en Allerzielen worden in Oostenrijk uitvoerig gevierd.
 • Evenementen: In ongeveer elke club in Wenen vindt er wel een speciaal Halloween event plaats. Bovendien is er ook een theatervoorstelling in het ‘Rabenhof Theater’, een horrorkomedie die vertelt over het Kerkhof der Naamlozen.
 • Wat meenemen: Een zaklamp want er is geen verlichting voorzien.
 • Spooky rating: 5/10

9. Bran Kasteel en het Hoia Baciu woud, Bran in Roemenië

Omio Halloween Bran

Flickr: Kyle Taylor

Dit Roemeense kasteel is de locatie waar een van de meest bekende horrorverhalen plaatsvindt, namelijk Dracula. Bram Stoker baseerde de omschrijving van het kasteel op verhalen die hij gehoord had over hoe het kasteel eruit zou zien. Het kasteel werd voltooid in 1388 en deed dienst als een belangrijk grenspunt en bovendien een belangrijk punt voor ruilhandel of om zich te beschermen tegen aanvallende buren. Later huisde de Roemeense koninklijke familie hier in. Door de middeleeuwse en onheilspellende look die het kasteel heeft, dat bovendien gelegen is op een dreigende klif, is het een geliefde locatie voor iedere letterkundige reiziger om tijdens Halloween een stop te maken.

Bovendien ligt er in Roemenië ook het meest behekste bos van de wereld, genoemd naar de verloren gelopen herder die er samen met zijn 200 schapen verdween. Mensen die het woud bezoeken klagen van lichamelijke pijnen, uitslag, brandvlekken en schrammen. Het bos zelfs is gevuld met vreemde vegetatie, die helemaal niet natuurlijk overkomt. Het epicentrum van alle spoken, geesten en paranormale activiteiten is een perfecte cirkel in het midden van het bos waar er geen planten groeien. Een nachtelijke tocht naar deze plek bezorgt je koude rillingen, en de kans is groot dat je er verdwaald aangezien je niet op je elektronische toestellen zal kunnen rekenen.

 • Toegang: Het kasteel kan je bezoeken voor zo’n 12 EUR, het evenement op Halloween is 16 EUR. Het bos is uiteraard gratis maar valt te bezoeken op eigen risico.
 • Halloweentradities: Er zijn geen specifieke tradities maar eerder een viering van Dracula. Er zijn enkele feestjes in de grotere steden maar de meeste activiteiten focussen zich op Dracula aangezien St. Andrew’s Night (of de Nacht van de Vampieren) later in november gevierd wordt.
 • Evenementen: Er is een Halloween feest in Bran Castle met muziek en wijnproeven maar dit is eerder een classy feest in de plaats van een avond die je de stuipen op het lijf zal jagen.
 • Wat meenemen: Je eigen exemplaar of Stokers Dracula om de geschiedenis opnieuw te beleven en voor het bos neem je best een zaklamp, een kaart en veel moed mee.
 • Spooky rating: 4/10 voor het kasteel, het bos verdient een 10/10

10. Quinta das Lágrimas, Coimbra in Portugal

Omio Halloween Coimbra

Wikimedia Commons: Carlos Luis M C da Cruz

Het was in dit landgoed dat Prins Pedro en Ines de Castro in de veertiende eeuw hun verboden liefdesaffaire lieten opleven. Het was tevens ook de plaats waar Ines voor de laatste keer huilde. De legende vertelt dat Pedro’s vader, Koning Afonso, moordenaars de opdracht gaf om de bloedschone Ines te doorboren met hun dolken. Haar bloed kleurt nog steeds het water van de fontein die gevormd werd door haar tranen, en die het landgoed haar naam bezorgde. Toen Pedro hoorde wat er gebeurd was, liet hij de moordenaars opsporen en de twee die hij wist te pakken liet hij publiekelijk executeren. Hij scheurde hun harten uit hun lichamen aangezien zij het waren die zijn hart verscheurd hadden. Pedro werd later koning van Portugal, en aangezien hij in het geheim met zijn minnares Ines getrouwd was, was zij technisch gezien koningin van Portugal. Op dat moment herrees haar lichaam dan ook van haar graf en dwong zij de gehele hofhouding trouw te zweren aan hun nieuwe koningen, waarbij ze haar hand moesten kussen.

 • Toegang: Het is gemakkelijk te bereiken en ligt in het centrum van Coimbra. Het is een hotel en heeft bovendien ook een wellness, een bibliotheek, een concertzaal en een amfitheater.
 • Halloweentradities: Zoals in Spanje wordt niet op 31 oktober maar op 1 november Allerheiligen gevierd. In kleine steden wordt met Halloween wel door de kinderen de Portugese versie van trick-or-treat, namelijk Doce ou Travessura, gespeeld.
 • Evenementen: Er is niet veel te doen rond Halloween, op enkele clubs na.
 • Wat meenemen: Neem jouw minnaar mee naar de spa en prijs je gelukkig dat de Portugese koninklijke familie jullie niet koelbloedig zullen vermoorden.
 • Spooky rating: 4/10

Featured image: ChristophM1967

Word lid van onze community

Wil je praktische insider tips voor steden in Europa delen en ontvangen? Word dan nu lid van onze community van locals op Facebook!

Omio community The Locals