Gelukkig zijn de roamingkosten in Europa verdwenen, dus nu is het eenvoudiger om apps die een internetverbinding nodig hebben op reis te gebruiken. Om hier goed gebruik van te maken, hebben enkele experts de onderstaande lijst van handige reisapps voor je samengesteld. Deze experts zijn onder andere Joyce en Emiel (Thank God I Travel), Lieke (Geeksters), Marjon (Dutch-Backpackers) en Jelle (Modern Traveller). Heel erg bedankt voor jullie medewerking!

1. Spotted by Locals

 • Beschikbaar voor iOS/Android
 • Prijs: € 3,99 per stad
 • Niet beschikbaar in het Nederlands
 • Niet offline beschikbaar
Spotted by Locals

Spotted by Locals

Over Spotted by Locals

Als je echte insidertips wilt hebben tijdens je reis, dan gebruik je de gidsen van Spotted by Locals. Deze zijn inmiddels verkrijgbaar voor 66 steden in Europa, het Midden-Oosten en Noord-Amerika. Of je nu voor een stedentrip naar Antwerpen gaat of een reis naar Los Angeles, met Spotted by Locals heb je de beste tips bij de hand. De gidsen zijn offline beschikbaar als je ze van tevoren download. Dit is handig als je geen of beperkt internet hebt op locatie.

Lieke van Geeksters:

“Met deze app zie je net wat andere dingen in een stad dan de standaard cliché toeristenrondjes. Deze reisgidsen zijn samengesteld door locals en die weten je écht de mooiste plekjes aan te wijzen. Thuis download je alvast de kaart van de stad waar je heen gaat. Vanaf dat moment is de app offline te gebruiken. Zorg er wel voor dat je de kaart niet te lang van tevoren download, want ze worden regelmatig geüpdatet en je wilt natuurlijk die ene toffe hotspot niet missen!”

2. Polarsteps

 • Beschikbaar voor iOS/Android
 • Gratis
 • Niet beschikbaar in het Nederlands
 • Niet offline beschikbaar
Polarsteps

Polarsteps

Over Polarsteps

Polarsteps is een nieuwe app die de complete reis voor je registreert, zodat jij daar niet over hoeft na te denken. Je kunt tijdens of na afloop van de reis leuke teksten of foto’s aan je gemaakte reis toevoegen. De app gebruikt weinig batterij en je kunt deze dus gemakkelijk gebruiken zonder dat je er zelf veel van zult merken.

Jelle van Modern Traveller

“Vergeet de traditionele reisdagboeken of reisblogs die je telkens moet bijwerken: Polarsteps neemt al dit werk uit handen door je reisroute automatisch bij te houden, waarbij je zelf tekst en foto’s kunt toevoegen. Het handigste aan deze app (van een Amsterdamse startup) vind ik dat je er niet naar hoeft om te kijken: alles gebeurt op de achtergrond en je hebt voor het automatisch bijhouden van de reis geen internet nodig.”

3. BlauTime

 • Beschikbaar voor iOS/Android
 • Gratis
 • Niet beschikbaar in het Nederlands
 • Niet offline beschikbaar
Blautime

BlauTime

Over BlauTime

Wist je dat er elke dag een tijdstip is dat je de mooiste foto’s kunt maken? Het zogenaamde blauwe en gouden uur vindt iedere ochtend en avond voor 15 à 30 minuten plaats. Als je op een bepaald tijdstip foto’s maakt, hebben de foto’s het perfecte contrast hebben. Deze app helpt je daarbij en geeft jouw het precieze tijdstip, gebaseerd op locatie, wanneer jij het beste foto’s kunt maken.

Lieke van Geeksters over Blau Time en Golden Hour Calculator:

Het is een slim trucje van fotografen om foto’s te maken tijdens het ‘blauwe’ uur en het ‘gouden’ uur. Deze apps vertellen je op welk tijdstip deze magische momenten plaatsvinden op basis van je gps. Mij heeft het al prachtige foto’s opgeleverd door tijdens deze magische uren op mooie plekken te zijn. Een ding is zeker: zo kom je altijd met mooie vakantiefoto’s thuis!

4. Splitwise

 • Beschikbaar voor iOS/Android
 • Gratis
 • Beschikbaar in het Nederlands
 • Niet offline beschikbaar
Splitwise

Splitwise

Over Splitwise

Reis je met meerdere personen? Dan kun je met deze handige app eerlijk de kosten verdelen. LDit kan gaan om een lunch, vakantie en gezamenlijke rekening met huisgenoten. In de app kun je gemakkelijk toevoegen wat je gekocht hebt en dit wordt dan automatisch verdeeld tussen alle personen in de groep. Je kunt dan zelf een herinnering instellen, zodat iedereen een e-mail krijgt met wat diegene nog moet krijgen of betalen. Veel handiger dan het bijhouden van een spreadsheet!

Marjon van Dutch-Backpackers

“Deze app is super handig als je met meerdere personen reist en je kosten wilt delen. Met deze app kun je namelijk bijhouden hoeveel geld je uitgeeft, zodat je na de reis weet welk bedrag iedereen in totaal moet betalen en aan welke persoon.”

5. Google Maps

 • Beschikbaar voor iOS/Android
 • Gratis
 • Beschikbaar in het Nederlands
 • Offline beschikbaar
Google Maps

Google Maps

Over Google Maps

Als je op stedentrip gaat, is Google Maps onmisbaar. Stel je loopt in een aantal leuke steegjes in Praag en je wilt graag weer de weg terugvinden naar je hotel. Dan kun je het natuurlijk vragen aan voorbijgangers, maar soms kan dat vanwege een taalbarrière lastig zijn. In dat geval is het veel eenvoudiger om de weg te vinden via Google Maps. Mocht je geen internetverbinding ter beschikking hebben, kun je tegenwoordig ook de hele kaart van tevoren downloaden, zodat je toch de weg kunt vinden met behulp van de applicatie.

Joyce en Emiel van Thank God I Travel:

“Oké, het restaurant waar je vanavond wilt eten heb je misschien wel op je smartphone gevonden. Maar hoe kan ik de route naar het restaurant vinden wanneer ik mijn wifipunt verlaat? Dat is gelukkig heel eenvoudig dankzij Google Maps. Zodra je met wifi verbonden bent, kun je namelijk de hele kaart inladen door in te zoomen op de plekken waar je wilt komen. Vervolgens zet je je internet uit, gps aan en kun je precies de route volgen via Google Maps naar dat gezellige restaurantje. Ideaal!”

6. Untappd

 • Beschikbaar voor iOS/Android
 • Gratis
 • Niet beschikbaar in het Nederlands
 • Niet offline beschikbaar
Untappd

Untappd

Over Untappd

Untappd is een app die het je gemakkelijk maakt om nieuwe bieren te ontdekken. Wat deze app als reisapp zo geschikt maakt, is het feit dat je via verschillende functies brouwerijen, bieren en cafés kunt vinden bij jou in de buurt. Zo kun je, waar je ook bent, lokale biertjes proeven. Je kunt zelf bijhouden welke bieren je al hebt gedronken en op welke locaties je al bent geweest. Op deze manier kun je verschillende badges verdienen. Er bestaat de mogelijkheid om een groep te maken met vrienden, zodat je kunt zien wie de beste bierkenner is van jullie groep.

Joyce en Emiel van Thank God I Travel:

“Een bierapp als reisapp? Dat moeten we even uitleggen: voor bierliefhebbers is dit een hele leuke app om bij te houden in welke landen je welk soort bier hebt gedronken. Daarnaast zijn er ook grappige badges te verdienen. Zo verdien je een badge als je in cafés in verschillende landen hebt ingecheckt. Ook krijg je een badge als je 5 bieren uit hetzelfde land hebt gedronken. Uit hoeveel verschillende landen lukt het jou om een biertje te drinken? Wij drinken en reizen nog even verder! Wel met mate natuurlijk!” 

7. Maps.me

 • Beschikbaar voor iOS/Android
 • Gratis
 • Beschikbaar in het Nederlands
 • Offline beschikbaar
Mapsme

Mapsme

Over Maps.me

Naast Google Maps zijn er nog genoeg opties voor mensen die een kaart zoeken van hun bestemming. Maps.me is een prima alternatief. Deze app is helemaal gratis en je kunt gemakkelijk voordat je op vakantie gaat een kaart downloaden van je bestemming. Het maakt niet uit waar je naartoe gaat, want alles is beschikbaar. Als je de app opent terwijl je op vakantie bent, krijg je direct de mogelijkheid om de juiste kaart te downloaden van de stad, regio of het land. Erg handig!

Jelle van Modern Traveller

“Ikzelf kan de deur niet meer uit zonder een offline kaart van mijn bestemming op zak te hebben. Met Maps.me hoef ik nooit meer op zoek naar wifi. Ook maak ik geen kosten in het buitenland om locaties, routes en dingen te vinden zoals pinautomaten, hotels, restaurants en bezienswaardigheden. Kaarten kun je per land of regio downloaden, wat ook weer ruimte bespaart op je telefoon.”

Marjon van Dutch-Backpackers

“Je zult nooit meer verdwaald raken met de app van Maps.me. Het is een navigatiesysteem dat offline werkt en voor ieder land kun je een kaart downloaden.”

8. Omio 

 • Beschikbaar voor iOS/Android
 • Gratis
 • Beschikbaar in het Nederlands
 • Gedeeltelijk offline beschikbaar
Omio

Omio

Over Omio

Reis je vaak in Europa? En vind je het leuk om op bestemming meer van de omgeving te zien? Dan is het misschien een idee om de Omio-app te gebruiken. Want je ziet niet alleen hoe je zo goedkoop of zo snel mogelijk van A naar B kunt reizen. Maar tegelijk is het ook mogelijk om al je tickets in één app te bewaren. En dat allemaal voor alle treinen, bussen en vluchten van 500 maatschappijen in Europa.

DroidApp

“Je kiest in de app de heen- en terugreis. Van zowel de bus-, trein- als van vliegtuigmaatschappijen worden de verschillende prijzen getoond met daarbij ook de tijden. Vanuit de applicatie kan je ook direct de tickets voor de trein, bus of het vliegtuig boeken. Omio is een zoekmachine en routeplanner in één.”

9. Google Translate

 • Beschikbaar voor iOS/Android
 • Gratis
 • Niet beschikbaar in het Nederlands
 • Gedeeltelijk offline beschikbaar
Google Translate

Google Translate

Over Google Translate

Voor vertalingen in het buitenland is Google Translate de beste optie. Je hebt namelijk toegang tot 103 verschillende talen. Er is dus een grote kans dat dit nuttig is op je reis. Er zijn ook nog andere functies zoals het vertalen via een foto, gesproken tekst of handschrift. Hier zijn echter nog niet alle talen beschikbaar. Welke talen beschikbaar zijn hangt ook van de vorm. Een handige nieuwe toevoeging is de mogelijkheid om offline teksten te vertalen.

Jelle van Modern Traveller

“Een informatiebordje waar je geen wijs uit wordt, een parkeerbon in het Italiaans of in een ziekenhuis belanden waar niemand Engels spreekt. Ik heb het op reis allemaal meegemaakt, maar gelukkig helpt Google Translate me altijd uit de brand, zeker nu in de nieuwste versie ook offline vertalingen ondersteund worden. Ook handig: vertalen door je camera op een woord of tekst te richten.”

10. Geocaching

 • Beschikbaar voor iOS/Android
 • Gratis (in-app aankopen)
 • Beschikbaar in het Nederlands
 • Niet offline beschikbaar
Geocaching

Geocaching

Over Geocaching

Geocaching is het op zoek gaan naar verborgen schatten. Dit kan met speciale apparatuur maar ook gewoon met de gps van je telefoon. Het is vrij simpel: je maakt een account aan op de website van Geocaching en dan zoek je een schat uit bij jou in de buurt die je interessant lijkt. Erg leuk om te doen op vakantie in een onbekende stad!

Lieke van Geeksters:

“Heb je even tijd over tijdens de vakantie? Ga dan schatten zoeken met de Geocaching-app. Echt overal ter wereld zijn ‘caches’ verstopt die je kunt zoeken, zo kom je op de meest verrassende plekken uit. Zoek thuis uit welke caches je wilt zoeken, dan kan de voorpret alvast beginnen!”

11. Google Goggles

 • Beschikbaar voor iOS/Android
 • Gratis
 • Beschikbaar in het Nederlands
 • Niet offline beschikbaar
Google Goggles

Google Goggles

Over Google Goggles

Met deze app kun je gemakkelijk een foto nemen van een interessant object om hier direct meer informatie over te weten te komen. Verder kun je met Google Goggles ook nog stukken tekst vertalen en de oplossing voor een sudokupuzzel zien. De app kan tekst herkennen in de talen Engels, Frans, Italiaans, Duits, Spaans, Portugees, Russisch en Turks.

Marjon van Dutch-Backpackers

“Als je een beetje van cultuur houdt, dan is deze app helemaal geweldig! Door het nemen van een foto van een schilderij, monument of een QR- of streepjescode, weet jij bijvoorbeeld wie de maker is van dat beroemde monument.”