Het goudkleurige licht, de gekleurde bladeren en de geur van kastanjes: ons herfstgevoel steekt weer de kop op. Hoewel de herfst de toegangspoort tot de winter is, en in sommige steden vaak gepaard gaat met hevige regenbuien, kan dit seizoen een betoverend mooie periode zijn. Trek je regenjas en wandelschoenen aan en maak een heerlijke herfstwandeling, ga kastanjes zoeken in het bos of bezoek een gezellig stadje in Europa. En wij zochten tien herfstbestemmingen voor je uit waar het licht nog romantischer is, de bladeren eens zo veel kleuren hebben en de paddenstoelen nog talrijker in de bossen staan.

Maastricht, Nederland

Herfstbestemmingen Maastricht

Wikimedia commons: Bert Kaufmann

Maastricht is een stadje in het Zuiden van Nederland en perfect om te ontdekken tijdens een citytrip in de herfst. De vele bomen in en rond de stad dragen bij aan een prachtige herfstsfeer en de inwoners lijken hier ook zo lang mogelijk van te willen blijven genieten. Op de gezellige pleintjes, zoals het Vrijthof, zitten ze onder een dekentje op het terras, of ze maken lange wandelen in de bosrijke omgeving van Maastricht. Wanneer het weer even niet meezit kan je gelukkig schuilen in een van de vele winkels die Maastricht rijk is; van grote ketens tot karakteristieke boetiekjes, Maastricht is een modeparadijs. Oktober en november zijn daarbij de culinaire maanden in Maastricht, waarbij wijn, eten en cultuur elkaar treffen in allerlei evenementen die zich focussen op proeven en genieten.

 • Favoriete herfstspot: Vrijthof voor een terrasje of een wandeling op de Sint-Pietersberg
 • Evenementen: Chateau Maestricht is de climax van het oogstseizoen en de culinaire maanden. Dit evenement valt op 31/10 en je kan er terecht voor food- and winetasting in een herfstige sfeer.
 • Traditionele herfstactiviteiten: Kastanjes verzamelen, Bokbier drinken voor de ouderen en Sinterklaas opwachten voor de jongeren.

Haspengouw, België

Herfstbestemmingen Haspengouw

Wikimedia Commons: Paul Hermans

Haspengouw is een landstreek die zich uitstrekt over de Belgische provincies Limburg, Namen, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Luik. Dankzij haar vruchtbare grond is het een streek van landbouw en veeteelt en staat ze vooral bekend om haar uitgestrekte fruitplantages. Doorheen het hele gebied vind je romantische kastelen, omvangrijke boomgaarden en pittoreske historische dorpjes: er is dus altijd wel wat te zien en te beleven. Zeker tijdens de herfst, wanneer de boomgaarden verkleuren en hun laatste vruchten aanbieden alvorens in hun winterslaap te vallen, en de herfstzon de kleine gehuchten prachtig laat oplichten. Je kan er een fiets huren om ten volle teugen te genieten van deze natuurlijke pracht, en op sommige dagen in oktober, kan je zelfs zelf de handen uit de mouwen steken en helpen bij de oogst!

 • Favoriete herfstspot: Alden Biesen is een van deze idyllische kastelen dat vroeger tot een Duitse ridderorde behoorde maar tegenwoordig als kunstcentrum functioneert. Ook de nabij gelegen stad Bilzen is een perfecte plaats voor een herfstwandeling.
 • Evenementen: In een andere stad in Haspengouw, Sint-Truiden genaamd, vindt het lichtfestival Sint-Truiden by Lights plaats. Wandel er rond zonsondergang rond en ontdek hoe licht en geluid je een verhaal kunnen vertellen.
 • Traditionele herfstactiviteiten: Klassiekers zoals paddenstoelen plukken en kastanjes rapen wordt overal in België gedaan, maar in Haspengouw kan je op enkele zondagen nog meehelpen met de appeloogst.

Birmingham, Verenigd Koninkrijk

Herfstbestemmingen Birmingham

Wikimedia Commons: Umbongo91

Birmingham is een prachtige Britse stad, met de levendigheid van een grootstad, inclusief tal van activiteiten en festivals – maar zonder de Londense prijzen. Een favoriete plaats om met volle teugen van het gekleurde bladerdek te genieten is in de Birmingham Botanical Garden, de tuin die met zijn 16 hectaren je wel enkele uurtjes bezig weet te houden. Duik daarna de avond in met herfstfestivalletjes zoals het Bier- en Ciderfestival, dat het laatste weekend van oktober plaatsvindt. Je kan hier maar liefst 300 verschillende bieren en 100 soorten cider vinden, maar geen zorgen; het festival duurt drie dagen dus je hebt tijd genoeg om ze allemaal te proberen! Indien je wat later in november of in december in Birmingham bent, kan je een uitstapje maken naar de kerstmarkt van Birmingham om al wat in de kerstsfeer te komen.

 • Favoriete herfstspot: Birmingham Botanical Gardens
 • Evenementen: Beer & Cider festival
 • Traditionele herfstactiviteiten: Kastanjes zoeken in het park, Halloween evenementen, Bonfire Night (5 november)

Weimar, Duitsland

Herfstbestemming Weimar

Wikimedia Commons: Ji-Elle

Het Duitse Weimar werd op de kaart gezet doordat bekende schrijvers zoals Goethe en Schiller er werkten en woonden, en het is bovendien ook een ideale locatie om in de herfst te ontdekken. Struin er door de kleine straatjes en laat de historische omgeving je inspireren, of breng er een bezoek aan het oude kerkhof, dat in de herfst een prachtig decor biedt met de hoge bomen en vallende bladeren. Literatuurliefhebbers kunnen bovendien ook heel wat bekende namen op de grafstenen herkennen, waaronder de meesters Goethe en Schiller zelf. Het hoogtepunt van het herfstseizoen in Weimar is ongetwijfeld de Uienmarkt, wat de grootste en meest traditionele markt is van Thüringen en bezoekers uit de hele wereld aantrekt.

 • Favoriete herfstspot: Het oude kerkhof, Goethe’s vakantiehuis, het historische centrum, het stadspark of de bossen en heuvels rond de stad
 • Evenementen: De uienmarkt vindt plaats het tweede weekend van oktober en is de ideale locatie om lekker eten en zelfgemaakte dingen op de kop te tikken. Op 11 november vieren de Duitsers ook Sint-Martinus, waarbij er meestal kampvuren aangestoken worden in en rond Weimar en de kinderen met hun zelfgemaakte lampionnen deelnemen aan een lichtjesstoet.
 • Traditionele herfstactiviteiten: Druivenoogst, uienmarkt, Sint-Martinusviering

Girona, Spanje

Het feest Sant Narcís zet de Catalaanse stad Girona helemaal op haar kop gedurende het laatste weekend van oktober. Er zijn concerten, attracties en eet- en drinkkraampjes te vinden op verschillende locaties door de stad, maar zorg er zeker voor dat je een kijkje neemt in het Park de la Devesa, het grootste park van Catalonië. In dit park vind je sierlijke plataanbomen van meer dan 150 jaar oud, die in de herfst natuurlijk het best tot hun recht komen en een prachtig facet aan kleuren aanbieden. Verder stromen er 4 rivieren door de stad, en kan je van de zachte Spaanse nazomer genieten met wat Spaanse vino langs de waterkant. Bovendien beschikt Girona over een van de best bewaarde Joodse wijken ter wereld, El Call, waar je niet alleen heerlijk kan rondzwerven maar bovendien ook wat kan bijleren over de Joodse geschiedenis is Spanje.

 • Favoriete herfstspot: El Call, de oude Joodse wijk en het historische stadcentrum, met haar schilderachtige middeleeuwse huisjes, kerkjes en oude Romeinse muur. Ook de Gotische kathedraal is een van de bekendste blikvangers in de stad.
 • Evenementen: Sant Narcís is de patroonheilige van de stad en wordt tussen 24/10 en 2/11 gevierd met concerten waar zowel internationale artiesten als Catalaanse nieuwkomers het podium betreden.
 • Traditionele activiteiten: Het verzamelen en roosteren van kastanjes die je bovendien op van een ‘Castanyera’ op straat kan kopen. Verder is paddenstoelen plukken een geliefde herfstactiviteiten en Panellets koken, een deeg gemaakt van marsepein en bestrooid met noten, kokosnoot of chocolade.

Bozen, Italië

Herfstbestemming Bozen

Flickr: Jon Shave

Bozen is gelegen in het noorden van Italië en bevindt zich in de rustgevende natuur en bergen van Zuid-Tirol. De stad beschikt over veel omliggende groene gebieden die zich uitstekend lenen tot een stevige herfstwandeling. De typische streekproducten, die je er rond deze tijd van het jaar kan vinden, passen ook volledig in de herfstsfeer: zo vind je er kastanjes, paddenstoelen, spek en Italiaanse wijn, een prima menu dus om in de herfstzon te bekomen van je wandeltocht. Tussen oktober en november vindt bovendien het festival ‘Autunno in Festa’ plaats in Bozen, waarmee het seizoen en haar producten gevierd worden. Er nemen een tiental restaurants deel aan dit evenement en ook tours door een van de wijnkelders zijn een geliefde activiteit waarbij je te weten komen hoe de Lagrein en Santa Maddalena wijnen geproduceerd worden.

 • Favoriete herfstspot: Het stadscentrum, de wijngaard en de traditionele huisjes boven in de bergen.
 • Evenementen: Autunno in Festa, wandeltochten die je meenemen langs de traditionele ‘maso’ huisjes en fietstochten
 • Traditionele herfstactiviteiten: Kastanjes verzamelen, paddenstoelen plukken en de wijnkelders bezoeken

Rouen, Frankrijk

Rouen bevindt zich in het noordwesten van Frankrijk, in Haute-Normandie, en wordt doorkruist door de Seine. In de middeleeuwen was Rouen de hoofdstad van Normandië en de middeleeuwse stad heeft nog steeds heel wat van haar bezienswaardigheden en liefelijke sfeer uit deze periode over gehouden. Zo kan je er nog enkele glansrijke gotische kerken bewonderen, zoals de gotische kathedraal die je herkent uit de schilderijen van Monet. Rouen is verder ook de stad waar de heldhaftige Jeanne d’Arc gevangen genomen werd en meedogenloos op de brandstapel geplaatst werd. Ondanks deze gruwelijke historie, blijft er echter ook een erg romantische sfeer in Rouen hangen, zeker wanneer de herfst over de stad neerdaalt en de stad van wat natuurlijke kleur voorziet.

 • Favoriete herfstspot: Vanaf de heuvel Sainte-Catherine heeft men een geweldig uitzicht
 • Evenementen: ‘Autumn in Normandy’ is een kunstfestival dat in Haute-Normandie plaatsvindt tussen oktober en november om de herfst in deze regio te vieren. Het festival biedt plaats aan verschillende kunstvormen waaronder dans, theater en muziek.
 • Traditionele herfstactiviteiten: De herfst is het seizoen van appels en Normandië staat bekend om zijn cider. Een prima gelegenheid dus om je te vergrijpen aan deze heerlijke appelwijn en tal van andere appelproducten.

Matrei in Osttirol, Oostenrijk

herfstbestemming Osttirol

Flickr: pilot_micha

Het Oostenrijkse Matrei in Osttirol is gelegen in het hartje van het nationale park ‘Hohe Tauern’. Met slechts 4500 inwoners en gesitueerd in het romantische berglandschap, heeft het stadje haar authentieke karakter als Tirools bergdorp maar al te goed weten te bewaren. Bovendien bevindt de stad zich op een steenworp van Oostenrijks hoogste berg, de Großenglockner. Het nationale park biedt tijdens het herfstseizoen kilometers aan adembenemende wandelroutes en leent zich bovendien ook tot wat avontuurlijkere activiteiten voor meer ervaren alpinisten, die de hoge bergtoppen kunnen beklimmen. Om even bij te komen kan je altijd terecht in een van de gezellige restaurantjes, waar zelf geschoten wild van de lokale jagers op de menukaart prijkt.

 • Favoriete herfstspot: Organische boerderijen waar de boeren hun heerlijke bergkazen bereiden.
 • Evenementen: De koeien worden naar de weiden geleid tijdens het herfstseizoen en deze tocht wordt vergezeld door vele festiviteiten, muziek, eten en zelfgemaakte schnaps. Ook de Oostenrijkse Thanksgiving valt rond het begin van oktober en er vindt dan een speciale beurs plaats waar men kan bijleren over Oostenrijkse tradities.
 • Traditionele herfstactiviteiten: De herfst is het perfecte seizoen voor een wandeling door het Nationale Park. Geniet onderweg van de zwarte en blauwe bessen en spot wilde dieren die er nog in alle vrijheid kunnen rondlopen. Een andere populaire activiteit is vliegvissen in de heldere wateren van de bergriviertjes.

Douro Vallei, Portugal

Herstbestemming Douro Valley

Flickr: mat’s eye

Deze vallei is een van de meest bekende wijnstreken in Portugal en is zelfs opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Douro rivier die de vallei doorkruist is de langste rivier van het Iberische Schiereiland en verfraait het landschap met haar rustgevende kronkels tussen de groene wijnflanken. De rivier werd vroeger trouwens ingezet om wijn te transporteren naar de stad Vila Nova de Gaia. De heuvels zijn best stijl, maar als je klaar bent voor een stevige wandeling, zal het uitzicht wat je op de top tegenkomt je rijkelijk belonen. Bovendien kan niet alleen genieten van het uitzicht, maar ook van het product dat deze ‘quintas’ opleveren: probeer eens een rode Dourowijn of ga Porto proeven in het een van de zaakjes in het nabijgelegen Porto bijvoorbeeld.

 • Favoriete herfstspot: Geniet van een portwijn en wat najaarszon in een van de mooiste steden van Portugal, Porto. Deze stad is bovendien ook door UNESCO opgenomen op hun werelderfgoedlijst.
 • Evenementen: Bezoek de wijnkelders en portohuizen. In de herfst zijn er bovendien ook wat middeleeuwse marktjes met zelfgemaakte producten in de kleine dorpjes die hier en daar in de vallei verspreid liggen
 • Traditionele herfstactiviteiten: Zeil over de rivier en geniet van het uitzicht of help de locals met druiven stampen

Reykjavík, IJsland

Het is een van de meest noordelijke steden in Europa en bovendien een geweldige plaats om het Noorderlicht te spotten. Inwoners van deze stad zijn ondertussen echter zo gewoon aan het korte daglicht, en zijn bijgevolg gewend pas uit te gaan wanneer het donker is. De IJslandse jeugd begint hun kroegentocht pas wanneer de kerktorens middernacht geslagen hebben, en blijven maar al te graag tot in de vroege uurtjes hangen. Als de kater je de volgende dag parten speelt, of zelfs wanneer dit niet het geval is, kan je een uitstap maken naar de Blue Lagoon voor een heerlijk relaxte plons. Het warme water in het kunstmatige meer is een bijproduct van de geothermische elektriciteitscentrale van Svartsengi en het water zou een helende werking moeten hebben. Wie zei dat je tijdens de herfst niet buiten kon zwemmen?

 • Favoriete herfstspot: De Imagine Peace Tower op het eiland Viðey is een kunstwerk opgedragen aan John Lennon & Yoko Ono en in de herfst rijst vanaf hier een gigantische lichtstraal op.
 • Evenementen: Reykjavík International Film Fest en het Jazz Festival
 • Traditionele activiteiten: Al de schapen worden terug gebracht van de weiden naar hun stal en gezien de hoeveelheid schapen is dit een heuse belevenis

Featured image – Flickr: Steve Slater