Zowel Nederland als België zijn gedurende de geschiedenis de bakermat geweest van verschillende kunststromingen, invloedrijke kunstenaars en wereldbekende schilderijen. Deze cultuurrijke geschiedenis heeft haar stempel gedrukt op de artistieke scene die nu nog steeds in de Lage Landen leeft. Tentoonstellingen, musea, exposities, kunstfestivals en allerlei projecten houden de kunst in leven, en zorgen bovendien voor tal van leuke reisbestemmingen! Of je nu een fanatieke kunstliefhebber bent of graag occasioneel van artistieke schoonheid kan genieten; deze bestemmingen zijn de perfecte combinatie van een leuke citytrip en de nodige portie cultuur. Je kan er een heuse rondreis van maken, of ze gewoon één per één bezoeken – ze zijn tenslotte allemaal vlak bij huis!

Gent

Lam Gods

Lam Gods – Wikimedia Commons

De stad Gent is niet alleen de thuisstad van heel wat creatieve zielen in België, het is bovendien ook de stad waar het meest gestolen kunstwerk ooit, het Lam Gods, tentoon gesteld wordt. Dit werk van de gebroeders van Eyck is een streling voor het oog, maar ook de turbulente geschiedenis die dit doek doorstaan heeft, maken het een uiterst bijzonder schilderij. Het werk werd geschilderd in de 15e eeuw door Jan en Hubert van Eyck, bedoeld voor in de Sint-Baafskathedraal, waar het werk vandaag de dag nog steeds hangt in de Doopkapel. Dat het Lam Gods tegenwoordig volledig – op één luik na – te bezichtigen valt, mag op zich al een wonder genoemd worden. Door de geschiedenis heen zijn de panelen gestolen, gegijzeld, doorgezaagd en doorverkocht vooraleer het in 1945 terug in Gent belandde. Alleen het paneel ‘De rechtvaardige rechters’ ontbreekt nog steeds en de vele theorieën over deze diefstal tonen aan dat dit schilderij tot vandaag de dag mensen nog steeds in de ban houdt.

Op dit moment staat het Caermersklooster in het teken van de restauratie van het Lam Gods onder de naam “Het Lam Gods ontkleed(t)”, waar je alles kan leren over de techniek en symboliek van het bekende doek. In het MSK kan je bovendien zien hoe de vijf jaar durende grondige restauratie van het kunstwerk verloopt. Twee derde van het werk is nog steeds te zien in de St.Baafskathedraal. Maar liefhebbers die nu al niet meer kunnen wachten kunnen al een kleine sneak peek nemen naar de online versie van het schilderij.

Werregarenstraatje

Werregarenstraatje – Flickr: Ferdinand Feys

Nood aan meer cultuur? Gent staat gelukkig ook bekend om enkele uitstekende musea, zoals het Museum voor Schone Kunsten, het SMAK, het STAM of het Design Museum. Voor wat alternatieve straatkunst begeef je je het best naar het Werregarenstraatje, waar graffiti kunstenaars zich helemaal mogen uitleven.

Vanuit Amsterdam

 • Afstand: 170 km
 • Reisinformatie: Met de trein kan men in iets meer dan 3,5 uur naar Gent reizen, maar hiervoor zijn wel 2 overstappen vereist. Vanuit Amsterdam Centraal neemt men de trein naar Rotterdam Centraal, waar men overstapt op de trein naar Antwerpen-Centraal. In Antwerpen kan men met de trein van de NMBS naar Gent-Sint-Pieters reizen. De bus is ook een optie. Ook hier ligt de reistijd rond 3,5 uur, maar er is minder keuze qua vertrektijden. De verbinding wordt aangeboden door Megabus en Eurolines.

Brugge

Brugge is op zich al een klein kunstwerkje, als je verdwaalt door de prachtige straatjes, bruggetjes en reien die deze stad op de UNESCO Werelderfgoedlijst plaatsten. Maar dit jaar biedt een bezoekje aan Brugge je nog wat meer artistieke diepgang: van mei tot 18 oktober kan men in deze Belgische stad namelijk de Triënnale bezoeken. Dit grootschalige evenement tovert de hele stad om in een ware speeltuin voor kunstliefhebbers, waarbij achttien internationale kunstenaars de binnenstad opfleuren met hun werken. Het uitgangspunt is: ‘wat als de 5 miljoen bezoekers aan Brugge hier ook daadwerkelijk zouden blijven?’ Hier is alvast een kleine greep uit het aanbod:

Bridge by the Canal – Studio Mumbai

Bridge by the canal

Press Photos Triennale Brugge 2015 (c) Sarah Bauwens

Deze tijdelijke outdoor installatie werd ontworpen door het Indische architectenbureau Studio Mumbai, dat een brugwoning met verschillende functies wilde creëren. Zo kan je er onder andere eten, drinken, slapen en wonen – alleen de functie om over het water te lopen ontbreekt. Het is een soort van niet-plaats, een tussenruimte, die zich tegelijkertijd ook focust op het gebrek aan woongelegenheid in grote steden. Maar in de eerste plaats blijft de brug een plaats waar mensen zich kunnen afschermen van nieuwsgierige blikken en bezoeken.

1:1 Connect: Diamondscope – Vibeke Jensen

Diamond Brugge

Press Photos Triennale Brugge 2015 (c) Sarah Bauwens

Deze spiegelende achthoekige constructie bevindt zich in het hartje van Brugge, tegenover het Belfort. Het werk focust zich op het contrast tussen binnen en buiten, en de interacties tussen bewoners en bezoekers van Brugge. In deze diamant mogen steeds een bezoeker en een inwoner van Brugge plaatsnemen die elkaar als vreemdelingen leren kennen. Doordat zij de mensen buiten wel kunnen waarnemen, maar omstaanders niet naar binnen kunnen kijken, wordt er net op zo een publieke en toeristische plek toch een intieme ontmoeting gecreëerd.

Wu Wei Er Wei – Song Dong

Song Dong

Press Photos Triennale Brugge 2015 (c) Sarah Bauwens

Deze rotstuin werd door Song Dong geïnstalleerd naast de Sint-Salvatorskathedraal en symboliseert het contrast tussen de groeiende metropolissen enerzijds en het behouden van natuur en erfgoed anderzijds. De sculpturen zijn gemaakt van ramen van Chinese huizen en bovenaan prijkt Wu Wei – het ‘niet handelen’. Of hij hiermee uitnodigt tot nadenken of kritiek levert laten we in het midden, maar de kunstenaar wil in ieder geval de situatie in zijn eigen land in het licht zetten. Hier worden historische gebouwen en tempels immers simpelweg aan de kant gezet voor moderne woningen, winkelcentra en kantoorgebouwen.

Vanuit Amsterdam

 • Afstand: 173 km 
 • Reisinformatie: Met de trein is men in ongeveer 3 uur in Brugge. Vanuit Amsterdam Centraal kan men de Thalys naar Brussel of Antwerpen nemen. Vanuit Brussel vind je een rechtstreekse trein naar Brugge, vanuit Antwerpen moet er nog een keer overgestapt worden in Gent. Een andere optie is de bus van Eurolines; deze doet er 5 uur over en vertrekt één maal per dag in de ochtend.

Bergen

Mons 2015

Mons 2015

Mons 2015 – Meschac Gaba Glo-Balloon 2013  – Photo: Philippe De Gobert

Bergen, of Mons in het Frans, staat dit jaar helemaal in het teken van kunst. De stad is namelijk verkozen tot Culture Hoofdstad van Europa voor 2015. Een uitgebreid aanbod van straatkunst, tentoonstellingen, festivals, optredens en verschillende exposities in de omgeving, maken van Bergen dé bestemming van het jaar voor kunstliefhebbers. Voor een volledig overzicht neem je best een kijkje in onze exclusieve gids voor Mons 2015.

Vanuit Amsterdam

 • Afstand: 223 km 
 • Reisinformatie: Vanuit Amsterdam Centraal kan men de trein nemen naar Bergen, wat een dikke 4 uur in beslag neemt. Indien je vanuit Amsterdam de Culturele Hoofdstad van Europa wil bezoeken moet je wel rekening houden met een overstap in Rotterdam en in Brussel-Zuid.

Van Gogh jaar 2015

Op 29 juli is het 125 jaar geleden dat Van Gogh stierf, en dit is voor vele Europese musea en kunstorganisaties een uitstekende reden om de Nederlandse kunstenaar te eren. Verschillende steden in Engeland en Frankrijk, waar Van Gogh gewoond of gewerkt heeft, organiseren allerlei activiteiten omtrent zijn leven en kunstwerken. Uiteraard is Van Gogh ook van grote invloed geweest op onze landen, onder andere Bergen, Brabant en Amsterdam staan in het teken van Van Gogh zijn post-impressionisme.

Brabant

Fietspad Van Gogh

Van Gogh fietspad – Flickr: Ferdinand van Oostrom

Van Gogh zijn roots liggen in Brabant, dus ideaal om hier even te stoppen tijdens je artistieke rondreis. Zo vind je in Breda, de bakermat van de kunstenaar, verschillende tentoonstellingen in het Breda’s Museum, maar ook het Redhead Days Festival staat in het teken van Van Gogh. In ‘s-Hertogenbosch kan je dan weer in het Noordbrabants Museum als enige locatie nog de originele werken van Van Gogh bewonderen. Ook Nuenen was een belangrijkste stad in het leven van Van Gogh, en de tentoonstelling over de schildersvrienden van Van Gogh en het lichtgevende fietspad tussen Eindhoven en Nuenen zijn de evenementen die hier in het teken van het Van Gogh-jaar staan. Kortom, in heel de provincie zijn er verschillende evenementen terug te vinden en een volledig programma kan online teruggevonden worden.

Vanuit Amsterdam

 • Afstand: Eindhoven 111 km, Den Bosch 80 km en Breda 88 km 
 • Reisinformatie: Eindhoven en Den Bosch kan men gemakkelijk met een rechtstreekse trein bereiken en de reistijd bedraagt tussen een uur en anderhalf uur. Voor Breda moet men wel een overstap maken in Dordrecht en is men ongeveer 2 uur onderweg.

Bergen

Van Gogh Mons 2015

Maison Van Gogh -Cuesmes ® Jean-Francois Berhin

We hadden het eerder al over Mons 2015; ook hier wordt aandacht besteed aan de schilder van De Sterrennacht. Van Gogh verbleef namelijk een periode in zijn leven in de Borinage, een streek in de buurt van Bergen, waar hij in grote armoede als prediker werkte. Tijdens zijn verblijf hier ontdekte hij echter zijn roeping als kunstenaar, en kregen zijn eerste schetsen en tekeningen vorm. De tentoonstelling rond Van Gogh in het kader van Mons 2015 heet dan ook niet voor niets ‘De Geboorte van een Kunstenaar’.

Amsterdam

Van Gogh Museum

Van Gogh Museum – Jan Kees Steenman

En uiteraard kunnen we niet over Van Gogh praten zonder het Van Gogh museum in Amsterdam te vermelden. Ook hier wordt het Van Gogh-jaar gevierd. Buiten zijn werken kan je nu ook extra genieten van een tentoonstelling die zowel in het teken van Van Gogh als van Munch staat. Een ideale gelegenheid om werken van deze twee topartiesten op één locatie te kunnen aanschouwen. Verder is een andere interessante expositie ‘When I give, I give myself’, waarbij 23 hedendaagse kunstenaars op een artistieke manier reageren op de brieven die Van Gogh aan zijn broer geschreven heeft.

Amsterdam

En met het Van Gogh museum belanden we meteen in de Nederlandse hoofdstad, het thuis van vele musea, artistieke evenementen, galerijen en tentoonstellingen. Amsterdam ademt en leeft kunst, en we raden aan de tijdelijke tentoonstellingen en collecties even op voorhand te checken. Natuurlijk mag je als echte kunstfanaat niet de meest bekende musea in Amsterdam missen, met indrukwekkende kunstwerken die je toch van je to-see list zou moeten kunnen afvinken.

Rijksmuseum

Rijksmuseum

Rijksmuseum – JL Marshall

De kans is groot dat je al eens een bezoekje gebracht hebt aan het Rijksmuseum, maar heb je de gerenoveerde versie ook al kunnen bewonderen? Na verbouwingen van 10 jaar – waarbij slechts één vleugel toegankelijk was – opende het museum twee jaar geleden weer in volle capaciteit. De Nachtwacht als wereldbekende publiekstrekker, maar ook een imposante verzameling Delfts blauw en wonderbaarlijke Aziatische kunstwerken, zijn overtuigende redenen om nog eens een bezoekje te wagen. En dit alles in het monumentale gebouw van hand van P.J.H. Cuypers.

Stedelijk Museum

Stedelijk Museum

Stedelijk Museum – John Lewis Marshall

Je kent hem wel, die gigantische badkuip in het midden van Amsterdam. Ook dit museum onderging recentelijk een grondige renovatie en het futuristische gebouw huist vandaag de dag een indrukwekkende collectie, best vergelijkbaar met het MoMa in New York. Joseph Hoffmann, Andy Warhol en Gerrit Rietveld zijn slechts een greep uit de selectie, een volledig overzicht kan je op hun website terugvinden.

Vanuit Amsterdam

 • Afstand: Het Museumplein bevindt zich op ongeveer 3 km van het Centraal Station
 • Reisinformatie: Het Rijksmuseum en Stedelijk Museum liggen beide op het Museumplein, op ongeveer een half uur wandelen van Amsterdam Centraal. Als alternatief kan men ook tram 16 of 2 nemen.

 

Eindhoven

Dutch Design Week

Fotografie © Sjoerd Eickmans

In Eindhoven vindt in oktober de Dutch Design Week (DDW) plaats, een evenement dat je best nu alvast even in je agenda zet. De Dutch Design Week komt voort uit de Dag van het Ontwerp, maar groeide in de afgelopen 13 jaar uit tot het grootste designevenement van Noord-Europa. Het designevenement biedt aan zowel beginnende als bekendere ontwerpers een platform voor design. Bezoekers kunnen er genieten van exposities, workshops, lezingen, evenementen, muziek en verschillende prijsuitreikingen. Op de DDW is er plaats voor verschillende disciplines en takken van design, en dit verspreid over 80 locaties in Eindhoven. De ideale locatie om kennis te maken met de trends van morgen, in een stad die bovendien sowieso al over een creatief en eigenzinnig karakter beschikt.

Vanuit Amsterdam

 • Afstand: 88 km
 • Reisinformatie: Er zijn rechtstreekse treinen van de NS beschikbaar naar Eindhoven. De rit duurt 1 uur en 20 minuten.

Antwerpen

Antwerpen is altijd een belangrijke culturele hub geweest in Europa, en dat is vandaag de dag nog steeds het geval. Er vinden het hele jaar door verschillende artistieke evenementen plaats, en ook diverse musea bieden een interessant programma. Dit zijn volgens ons de drie tentoonstellingen die een bezoekje aan Antwerpen helemaal waard zijn.

FOOTPRINT

Foot Print Antwerpen

FOOTPRINT – Antwerpen

Antwerpen is een fashion hub, en niet alleen de Antwerpse Zes maar ook de talloze boetiekjes en haute couture kledingzaken zijn hier het bewijs van. Bovendien verwelkomt het ModeMuseum regelmatig boeiende tentoonstellingen, zoals deze expositie die zich focust op schoenen, en meer bepaald het vakmanschap en de artistieke visie erachter. FOOTPRINT focust zich op mode- en schoenontwerpers die hun stempel drukten op het schoenontwerp in de 20ste en 21ste eeuw. Schoenenliefhebbers en modefreaks kunnen hier hun hart ophalen aan de ontwerpen van onder andere Martin Margiela, Dirk Bikkembergs, Ann Demeulemeester, Tokio Kumagaï, Vivienne Westwoord, Prada, Tom Ford, Jean Paul Gaultier en vele andere.

Rubenshuis

Rubenshuis

Rubenshuis – Dave Van Laere

Ook Rubens is een icoon van de Antwerpse kunstgeschiedenis. Hij was een van de meest getalenteerde portrettisten van zijn tijd en in het Rubenshuis zijn deze werken vandaag te bewonderen. Daarbij zijn Antwerpen en Peter Paul Rubens nauw verbonden, dus geen betere plaats om kennis te maken met deze meester dan in ‘t Stad.

Photography Inc.

Fotomuseum

Fotomuseum Antwerpen – Jan Crab

Voor liefhebbers van fotografie biedt het FoMu een interessante tentoonstelling. Photography Inc. vertelt over de geschiedenis van fotografie met als focus de fotografische industrie. Er wordt onder andere uitgelicht hoe fotografie van een ambacht en luxeproduct kon evolueren naar een massaproduct voor het brede publiek. Ook de wisselwerking tussen producent en consument speelt een belangrijke rol in de tentoonstelling, en de invloed die deze industrie heeft op de fotograaf zelf. Het Fotomuseum bestaat daarbij ook nog eens 50 jaar in 2015, en dat moet natuurlijk gevierd worden. Een Instagramactie, een verjaardagsmuur, een lijst met de beste plekken om foto’s te maken in Antwerpen en een nieuwe huisstijl zijn enkele van de activiteiten die het museum extra in de kijker zullen zetten dit jaar. Ook doorheen de stad komen verschillende photomatons met enkele foto’s uit de collectie van het museum. Zet bovendien 21 november al in je agenda voor het feestweekend met de opening van de nieuwe collectiepresentatie!

Vanuit Amsterdam

 • Afstand: 133 km
 • Reisinformatie: De snelste manier om tussen Amsterdam en Antwerpen te reizen is de Thalys, die er slechts een dik uur over doet. Andere opties zijn de intercity’s die je in 2,5 uur naar de diamantstad brengen of de bussen van Flixbus, iDBUS, Megabus of Eurolines die er tussen de 2 en de 5 uur over doen.