Kunst is een ruim begrip; het is vrij interpreteerbaar en bovendien erg veranderlijk. Doordat eenzelfde beeld, schilderij of gedicht bij iedereen een verschillende emotie kan opwekken, is er veel ruimte voor discussie. Dit maakt dat kunst nooit ‘uit de tijd raakt’. Er wordt veel geëxperimenteerd met kunst – vandaag de dag zie je dat bijvoorbeeld terug in onder andere interessante musea, tentoonstellingen of openluchtcinema’s. Kunstfestivals gaan nog net een stapje verder en laten je volledig onderdompelen in de artistieke wereld. En gelukkig staan er in Europa deze zomer een aantal kunstfestivals gepland, die je zeker in je agenda moet noteren!

Museumnacht

Nederland

kunstfestivals Museumnacht

Museumnacht – Flickr: Ricardo Liberato

De Amsterdamse Museumnacht is een jaarlijks kunstfestival waar 50 culturele instituties en musea hun deuren openen buiten de normale openingsuren. Het concept werd gebaseerd op ‘Die Lange Nacht der Museen’ in Berlijn en probeert bij bezoekers de liefde voor musea weer wat aan te wakkeren. Dit jaar nemen het bekende ‘Rijksmuseum’ en het ‘Scheepsvaartmuseum‘ voor de 15e keer deel, maar er zijn overal in Amsterdam artistieke evenementen te vinden.

 • Bekende kunstenaars: De musea voorzien vaak een speciale programmatie voor die nacht, de line up wordt binnenkort bekend gemaakt.
 • Prijs: Een ticket voor de Museumnacht kost € 18,50 en biedt naast toegang tot de musea ook gratis vervoer met de GVB. Het festival is elk jaar uitverkocht, dus wees snel!
 • Datum: De eerste zaterdagnacht van november van 19:00 – 02:00.

Mons 2015

België

Bergen Kunstfestival

Mons 2015

Bergen, of Mons zoals de stad in het Frans genoemd wordt, is verkozen tot culturele hoofdstad van Europa in 2015. Hoewel het misschien niet het meest typische kunstfestival is, betekent deze titel wel dat alles in de Waalse stad gedurende het hele jaar in het teken staat van de kunst. Voor de gelegenheid worden er meer dan 300 culturele evenementen georganiseerd, openen er 5 nieuwe museums, 2 nieuwe concertzalen en bovendien vindt men street art door de gehele stad. De ideale bestemming voor wie zich een weekend volledig wil onderdompelen in verschillende kunstvormen en bovendien vlakbij huis!

 • Bekende kunstenaars: Geniet van exposities zoals Mons Superstar, of Van Gogh tijdens zijn verblijf in de Borinage. Maar ook de kunstwerken op straat door onder andere Arne Quinze fleuren de stad op.
 • Prijs: Prijzen zijn afhankelijk van het museum, festival etc. Het programma kan online gevonden worden.
 • Datum: Het hele jaar 2015

MS Artville

Duitsland

MS Artville Omio kunstfestivals

MS Artville – “Artville Richtfest” door Pablo Heimplatz

MS Artville is geen gewone tentoonstelling met witte muren en klassieke kunstwerken – het is een openluchtgalerij in een havengebied, waar de culturele diversiteit en artistieke underground cultuur goed vertegenwoordigd worden. Gedurende vier weken wordt het terrein omgetoverd tot een speeltuin voor artiesten, en hun werken worden tijdens de weekends aan bezoekers tentoongesteld. Bovendien kan je er ook verschillende soorten food trucks vinden, en zorgt wat muziek voor een ultieme festivalsfeer.

 • Bekende kunstenaars: Zijn nog niet bekend gemaakt. Meestal underground artiesten die nog geen grote internationale bekendheid hebben.
 • Prijs: Tickets kosten € 6,20
 • Datum: 25/7 – 15/8

Pennabilli Art Festival

Italië

Pennabilli Kunstfestivals Omio

Pennabilli Art Festival – Andrea Foschiatt

Sinds 1997 promoot het Pennabilli festival verschillende kunstvormen, gaande van performance tot visuele kunsten. Een heel weekend toegewijd aan straatmuzikanten, kunstenaars, jongleurs, theater, muziek en plezier! Meer dan 60 artiesten van over de hele wereld zakken af naar het middeleeuwse stadje Pennabilli om er het beste van henzelf te tonen. Er worden 24 podia geïnstalleerd op de meest pittoreske plaatsen doorheen de stad, die samen goed zijn voor 400 voorstellingen verspreid over 5 dagen. Laat je kinderen deelnemen aan clown workshops, geniet van de vrolijke acrobaten, neem een kijkje bij de indrukwekkende vuurspuwers en vergeet af en toe niet naar boven te kijken voor de koorddansers die tussen de gebouwen balanceren. De sfeer is aangenaam en vrolijk en de dj’s, bands, en goochelaars zullen je helpen je verbeelding en creativiteit ten volle te stimuleren.

 • Bekende kunstenaars: In de voorgaande jaren kwamen artiesten als Alessandro de Luca, Zirkus Frak en Leo Bassi het publiek al overtuigen van hun talent.
 • Prijs: € 8 op vrijdag, € 12 op zaterdag, zondag, maandag en dinsdag. Een pas voor 5 dagen kost € 37, een voor 4 dagen € 34, 3 dagen kost je € 24 of € 27 (afhankelijk van de gekozen dagen) en voor 2 dagen betaal je € 20. Kinderen onder de 14 jaar mogen gratis naar binnen.
 • Datum: Van 29 mei tot 2 juni. Het festival vindt plaats in Pennabilli, waar je gemakkelijk vanuit Rimini kan komen.

Kilkenny Arts Festival

Ierland

Omio Kunstfestival Ierland

Kilkenny Arts festival – Flickr: David Bergin

Het Kilkenny Arts Festival nodigt al 40 jaar enkele van de werelds beste kunstenaars, schrijvers, muzikanten en performers uit te midden van een historische setting. Muzikale openluchtproducties, parades en poëzie nemen een grote plaats in in het festival. In de jaren 70, was Seamus Heaney de literaire curator, wat je een idee kan geven van de prestige van het festival.

 • Bekende kunstenaars: The Cardinalls Musick, Maya Homburger, István Várdai, Sax Allemande.
 • Prijs: Ticketprijzen hangen af van het specifieke evenement – maar er zijn combinatietickets beschikbaar.
 • Datum: 7 tot 15 augustus

JUNGKUNST

Zwitserland

Jungkunst kunstfestival Omio

JUNGKUNST

Het Jungkunst festival in Winterthur is erg uniek in zijn soort, gezien het alleen de kunst van ongeveer 25 jonge artiesten tentoonstelt, die gekozen worden door een jury nadat ze zich online kandidaat gesteld hebben. Het doel is om jonge, onbekende artiesten te promoten. Op het festival zijn bovendien ook een bar en lounge te vinden, en dansen kan op de muziek van een van de vele dj’s of concerten. Het motto van Jungkunst luidt: alleen originele kunstwerken, geen reproducties, en ieder kunstwerk kan gekocht worden.

 • Bekende kunstenaars: Het zijn alle jonge opkomende artiesten die hieraan deelnemen.
 • Prijs: Geen entreeprijs maar je kan aan het festival doneren indien je wilt
 • Datum: 22 – 25 oktober 2015

Swab Art Fair

Spanje

Swab Art Fair Kunstfestivals

Swab Art Fair

Het doel van de Swab Art Fair is om te breken met het hele idee dat kunst voor een gesloten groep elite zou zijn, maar ze willen moderne kunst net voor een groter publiek toegankelijk maken. Het festival wil kansen creëren voor opkomende galerijen, artiesten en curators die aan het begin van hun carrière staan. Een van de belangrijkste dingen die ze willen bereiken is hen gemakkelijke toegang bieden tot de art scene, wat in de huidige tijden niet altijd even vanzelfsprekend is. Om dit te kunnen bereiken werd in 2011 MYFAF opgericht, die nieuwe galerijen de kans geeft om deel te nemen aan kunstfestival, volledig gesponsord door Swab. Daarbij wil Swab ook kunstverzamelaars een duwtje in de rug geven door beginnende artiesten met betaalbare werken tentoon te stellen, die achteraf ook aangeschaft kunnen worden.

 • Bekende kunstenaars: Op de vorige editie in 2014 konden bezoekers genieten van werken van onder andere David LaChapelle Stéphane Henry, Andrea Wallgren, Mr. Brainwash en Ana Alenso.
 • Prijs: In voorverkoop betaal je € 7 voor 1 dag, aan de kassa betaal je € 10. Studenten krijgen korting en betalen slechts € 5.
 • Datum: 1 – 14 oktober 2015

Art Copenhagen

Denemarken

Art Copenhagen Kunstfestivals Omio

Art Copenhagen

Art Copenhagen wordt dit jaar voor de 19e keer georganiseerd met de bedoeling om de vele verschillende stromingen binnen de kunst eer aan te doen. Galerijen van thuis en het buitenland dragen bij aan reputatie als professionele en internationale expositie die ieder jaar meer en meer kunstverzamelaars en andere geïnteresseerde liefhebbers aantrekt. Art Copenhagen helpt daarbij ook om nieuwe galerijen en hun opkomende artiesten te promoten en heeft speciale tarieven voor galerijen van 5 jaar of jonger. Zowel galerijen, musea, instituties en onafhankelijke kunstenaars kunnen zich kandidaat stellen om deel te nemen aan de projecten of de kunstinstallaties.

 • Bekende kunstenaars: In 2014 waren onder andere Cristian Todie, Daniel Brici, Anca Danila, Francisc Chiuariu, Radu Belcin en Flavia Pitis aanwezig.
 • Prijs: Volwassenen betalen DKK 95, een weekendticket kost DKK 150 en studenten en personen onder de 18 betalen DDK 50. Kinderen onder 12 jaar hebben gratis toegang, indien begeleid door een volwassen.
 • Datum: 18 – 20 september 2015

Lofoten International Art Festival LIAF

Noorwegen

LIAF Kunstfestivals

Lofoten International Art Festival LIAF – Kjell Ove Storvik

Lofoten International Art Festival LIAF is een festival van moderne kunsten dat iedere 2 jaar in Lofoten, een archipel in Noorwegen, georganiseerd wordt. De geschiedenis van het LIAF begint in 1991, toen het festival als lokale kunsttentoonstelling haar eerste vorm kreeg. In 1999 kreeg het kunstevenement een internationaal karakter en vandaag de dag worden er werken getoond van verschillende internationale artiesten in lokale context waarbij er gestreefd wordt naar een open en experimentele omgeving waar kunstenaars, locals en publiek kunnen samenkomen.
Het thema voor LIAF 2015 is Disappearing Acts, dat gebaseerd is op de ideeën dat het menselijk handelen verdwijnt door de processen van geschiedenis, ecologie en technologie. Tussen de 15 en 30 internationale artiesten zullen hun projecten hier komen vertegenwoordigen.

 • Bekende kunstenaars: In de 8 voorgaande edities kwamen al kunstenaars als Gillian Wearing, Lawrence Weiner, AK Dolven, Ken Lum, Olafur Eliasson, Mari Slaattelid, Elmgren & Dragseth, Gardar Eide Einarsson, Pipilotti Rist en Geir Tore Holm aan bod.
 • Prijs: Het festival is gratis, net zoals de rondleidingen.
 • Datum: 28 augustus – 27 september 2015

Printemps de l’art Contemporain

Frankrijk

Printemps de l'art Contemporain Kunstfestivals Omio

Printemps de l’art Contemporain: mingusmutter

Gedurende een maand organiseert het Printemps de l’art Contemporain festival een groot aanbod aan verschillende exposities en evenementen, gaande van performances, schilderijen tot beeldhouwkunst en poëzie, dit alles in academische instituties, galerijen en experimentele kunstplaatsen doorheen Marseille. Tijdens de vier openingsdagen heb je de kans om de moderne kunst van de stad te verkennen aan de hand van gegidste rondleidingen en evenementen. Het thema van dit jaar is de foto postkaart, uitgevonden in Marseille door Dominique Piazza.

 • Bekende kunstenaars: 270 artiesten van overal, waaronder de Weense Hermann Nitsche, de Franse Nouveau Realisme kunstenaar Raymond Hains en de Japanse On Kawara bijvoorbeeld.
 • Prijs: Afhankelijk van de galerij die je bezoekt, maar meestal niet meer dan 5 euro.
 • Datum: Openingsnacht op woensdag 13 mei. 14 tot 17 mei zijn er de rondleiding in de galerijen, vernissages en nachtevenementen. De expositie blijft geopend tot 21 juni.

Cover Photo: Garrett Ziegler