Het is bijna zover! 13 Juni komt eraan en daarmee de start van het WK 2014. Vier weken lang, onontkoombare oranje-gekte. Maar niet iedereen is een die-hard voetbalfan, bereid om duizenden euro’s te betalen voor een vlucht naar Brazilië. Of om zijn wangen met rood-wit-blauwe vlaggen te versieren en te doen alsof hij het verschil weet tussen blessuretijd en verlenging…

Want voor je het weet is het onmogelijk om voorbij een bar te lopen zonder geschreeuw te horen na een bal die net naast gaat, of over straat te lopen zonder doof te worden door toeters na een gewonnen wedstrijd. Zonder gelijk op de Caribbean te hoeven diepzeeduiken, hebben wij vijf andere manieren voor je gevonden om het WK te ontvluchten.

1. Verstop jezelf in een technoclub

Club Trouw

Club Trouw – Flickr: Foto door villunderlondon

Er is waarschijnlijk geen betere plek om even te ontsnappen aan de realiteit en de discussies over het nieuwe WK-jurkje van Bavaria of de juichpak rage, dan de intense clubscene van Berlijn. Check de lineups, kies een club, boek een ticket en dans je WK zorgen weg. Als je echt in bent voor een weekend doorhalen, kan je er makkelijk drie dagen doorbrengen zonder ook maar een straaltje daglicht te zien. En je kan er zeker van zijn dat er geen fans in voetbalshirts langs de beruchte Berghain uitsmijter komen.

2. Ga op een survival-avontuur in de Ardennen

Ardennen zonder WK voetbal

WK-loze Ardennen – Flickr: Foto door Roman Boed

Echt even weg van alles? Vertrek naar de Ardennen. De hele dag wandelen zonder te struikelen over de Wuppies of Vuvuzelas en aan het einde van de middag naar de top van de berg fietsen om uit te kijken over een goudgeel gekleurd dal bij zonsondergang. Na afloop kun je jezelf terugtrekken in één van deze natuurhuizen, zonder buren, dus geen gevaar voor een buurman die vol trots zijn kekke oranje bril komt laten zien. Drink een goed glas wijn bij een kampvuur, lees een spannend boek en wacht tot de voetbalgekte is overgewaaid.

3. Doe een Digitale Detox

Geen WK tijdens je digital detox

Digital Detox – Flickr: Foto door davitydave

Het WK zorgt ook voor het perfecte excuus om jezelf uit de sleur te halen en weg te zijn van de dagelijkse stress. Als je de zelfbeheersing niet hebt om te stoppen met het checken van Whatsapp, Facebook en Twitter – die waarschijnlijk ontploffen van de voetbalberichten tijdens het WK – verbreek dan de verbinding door een digitale detox. Even tech-vrij door het leven kan namelijk geen kwaad én zorgt voor minder rondslingerende voetbalvoorspellingen. Je kunt het heft in eigen hand nemen met bijvoorbeeld deze deze Digital Detox app maar je kunt ook geholpen worden met je retraite, zoals in het Westin hotel in Dublin. Hier kan je voor 175 euro p.p. je laptop en smartphone inleveren, in ruil voor een Detox-pakket dat onder andere een bordspel, wandelkaart en andere afleidingsactiviteiten bevat. Uit het oog, uit het hart!

4. Vier Midzomer in Scandinavië

4743887050_7553972b82_b-700x465

Finse Midzomer – Flickr: Foto door Maria Morri

Even geen WK voetbal? De zomers in Scandinavische landen zijn kort maar erg intens. Het hoogtepunt van alle feesten is de zogehete ‘zomerzonnewende’ (op 20 en 21 juni), wanneer iedereen uit de stad vlucht naar hun huisjes aan het meer, dichtbij de natuur. Dit komt neer op een weekend lang een champagne-ontbijt, vreugdevuren en sauna’s omdat de zon gezien vanaf de aarde, de noordelijkste positie bereikt. Klinkt niet verkeerd toch? In ieder geval geen slecht alternatief voor het vechten om een stoel in een rokerig, overvol café. En het beste deel hiervan is dat geen van de Scandinavische landen zich heeft gekwalificeerd voor het WK, dus ze zijn er waarschijnlijk net zo druk mee bezig als jij.

5. Ga naar een festival

Fusion Festival - Flickr: Foto door Montecruz Foto

Fusion Festival – Flickr: Foto door Montecruz Foto

Goed voor iedereen die voetbalmoe is: Het WK bevindt zich middenin het festivalseizoen. Rock Werchter, Awakenings, Glastonbury, Best Kept Secret, Fusion, Pitch, vinden allemaal plaats tijdens het WK. Dus als je een ticket weet te bemachtigen voor één van de tientalle festivals tijdens de WK-weken, ben je (met een beetje geluk) klaar voor meerdaagse feestvreugde. Hoe minder commercieel het festival, hoe beter – want het is een kwestie van tijd totdat één van de headliners van Glastonbury vertelt hoe de Britten het hebben gedaan. Dompel je onder in de muziek en vergeet dat het grootste deel van Nederland op hetzelfde moment tegen een scherm staat te schreeuwen.