Sinds 2001 zijn homorechten en gelijkheid in Europa met sprongen vooruit gegaan. In Nederland is het homohuwelijk inmiddels al meer dan tien jaar toegestaan, maar in de tussentijd hebben al 15 landen ons voorbeeld gevolgd met de legalisering van het huwelijk. Maar met de blijdschap van de huwelijk-gelijkheid, komt ook de stress van het huwelijk: het kiezen van de ringen, de locatie en de angst voor de stukjes die vrienden voor je zullen opvoeren (nee, een ABC’tje kan écht niet). Om de zorgen een beetje te verlichten hebben we een lijst opgesteld met de meest romantische plaatsen voor stelletjes van hetzelfde geslacht. We hebben niet alleen de romantiek van de stad in onze overweging meegenomen, maar ook de rechten die homo-stellen het land hebben. Wij hopen dat deze informatie inspireert en genoeg moed geeft om dan toch eindelijk op één knie te gaan en een aanzoek te doen.

Rome, Italië

Rome’s Trevi Fontein Bron: Flickr, Evan Blaser

Rome’s Trevi Fontein Bron: Flickr, Evan Blaser

Het land van de pasta, pizza en passie is door de jaren heen een favoriete bestemming van veel gay-reizigers, inclusief Oscar Wilde en Lord Byron. Echter is Italië de enige grote West-Europese land dat geen wettelijke erkenning biedt voor homorelaties. Het is ook het enige land in onze lijst die dat niet doet, maar we hebben Italië doelbewust wél in onze lijst gezet. Waar gay toeristen heen reizen en hun geld uit geven is aan hen – en vakantie vieren in Italië als homopaar kan gezien worden als een blijk van steun voor Italië’s, naar schatting 6 miljoen, homo inwoners. Bizar genoeg zijn seksuele handelingen tussen mensen van hetzelfde geslacht al legaal sinds 1890, maar worden door religie en moraliteit nog steeds afgekeurd. Gay inwoners hoeften in Italië niet te rekenen op wettelijke bescherming tegen discriminatie vanwege hun geaardheid. Tot in 2004 wanneer sommige regio’s belangrijke stappen maakten op het gebied van homorechten. Hoe dan ook zal het niet veel mensen verbazen dat Italië een paar van de meest romantische plekken van Europa heeft. In het land dat vaak is verkozen tot mooiste bestemming in de wereld, bieden talloze steden een adembenemend décor voor het doen van een aanzoek. Een klassieke stad voor romantische gebaren is Rome, met zijn vele iconische bezienswaardigheden: de Trevi fontein, The Orange Garden, Villa Borghese Park en Tivoli’s Villa D’Este dat verspreid over het terrein ongeveer 500 fonteinen telt. Geen romantische reis is compleet zonder een avondwandeling noordwaarts, om je persoonlijke hangslot op te hangen aan de verlichte Ponte Milvio brug. Degenen die Rome te voor de hand liggend vinden, kunnen in plaats daarvan genieten van steden als Bologna, ookwel bekend als homo-hoofdstad van Italië, of Palermo in Sicilië.

Barcelona, Spanje 

Zonsondergang in het romantische Barcelona. Bron: Flickr, N Rasmussen

Zonsondergang in het romantische Barcelona. Bron: Flickr, N Rasmussen

Meerdere keren benoemd als meeste populaire Europese bestemming voor homoseksuele bezoekers; Barcelona, de mooiste stad van Spanje, heeft alles in zich voor een mogelijke huwelijksaanzoek. Met een wandeling door de stad ontdek je de pitoreske architectuur en de vele iconische bezienswaardigheden – zoals de Sagrada Familia of de Gotische wijk – zijn gemakkelijk te bereiken en hebben een unieke schoonheid en een romantische uitstraling. Als minder bekende, alternatieve locatie, is Barcelona’s oudste tuin Parc del Laberint d’Horta beeldschoon; een van de tuinen die dateert uit de 18e eeuw is met name een goed décor voor een romantisch samenzijn. Degenen die op zoek zijn naar een beetje meer avontuur, kunnen een auto huren en naar het noorden rijden voor de bunkers Del Carmel, verlaten vestingwerken uit de Spaanse burgeroorlog. Dit mag dan stoffig klinken, maar de bunkers geven een fantastisch panoramisch uitzicht over de hele stad en er zijn vaak alleen locals te vinden. Voor een decor dat meer onderhouden is, neem een kijkje in de parken van Mirador del Migdia op Montjuïc, een kleine berg ten zuid-westen van de stad

London, England 

De Iconische Londen Eye. Bron: Wikimedia Commons, Diliff

De Iconische Londen Eye. Bron: Wikimedia Commons, Diliff

Thuis van de grootste gay-community van Europa, en trots verslaggever van de stroom pasgetrouwden door de recente homohuwelijk wet; Londen, een uitstekende stad voor homostellen. In tegenstelling tot andere Europese bestemmingen, zijn er in de Britse hoofdstad weinig accommodaties die zichzelf labelen als ‘speciaal voor homo’s’. Want het is niet nodig voor homoseksuele koppels om zichzelf te scheiden van de rest. Er zijn echter nog steeds traditioneel homovriendelijke gebieden, zoals Soho of meer recent Vauxhall (Voho), voor degenen die graag de meer flamboyante kant van de stad willen beleven. Romantische locaties zijn er genoeg in Londen en zijn makkelijk te vinden – boottochten op de Thames, of zelfs een roeiboot op de Serpentine in Hyde Park.

Voor een geweldig panoramisch uitzicht kun je terecht bij de Shard, privé gehuurde ‘peulen’ op de London Eye, uitzicht over de stad vanaf Primrose Hill of minder voor de hand liggende spots zoals bovenop het Monument voor de Grote Brand van Londen. Veel historische en bijzondere locaties zijn af te huren, zoals Dennis Severs House or The Lookout in Hyde Park.

 

Parijs, Frankrijk 

Liefdessloten aan de Pont des Arts, Parijs. Bron: Wikimedia Commons, Disdero

Liefdessloten aan de Pont des Arts, Parijs. Bron: Wikimedia Commons, Disdero

Hoe makkelijk het ook is om De Lichtstad te noemen als bestemming voor een aanzoek, in de praktijk zal het altijd lonen. Bovendien zijn homohuwelijken sinds mei 2013 legaal in L’Hexagone’, het binnenland van Frankrijk, wat betekent dat al jouw toeristengeld naar een grote LGBT-accepterende economie gaat. Voor adembenemende aanzoek-decors zijn er de welbekende locaties zoals de Eifeltoren, maar de minder bekende Montparnasse Toren en Park de Belville bieden ook een fantastisch uitzicht en iets meer romantische afzondering.

Het Square du Vert-Galant, ook bekend als ‘waar liefjes ervan houden rond te hangen”, is een verbazingwekkend rustig park temidden van de drukke stad. De westkant loopt langs de rivier de Seine, die overgestoken kan worden via de Pont des Arts, ook een brug bedekt met hangsloten van geliefden. Om de drukte te ontvluchten, ga naar het Canal de l’Ourcq in het noordoosten van de stad. De 110km reikende rivier wordt in sommige delen gesierd met drijvende restaurants en staat huurboten toe om te water te gaan.Er zijn weinig tuinen of Parijse monumenten die zichzelf niet lenen voor het beleven van een romantisch moment, maar voor de maximale impact, probeer waar mogelijk de drukte te vermijden.

 

Amsterdam, Nederland 

Verlicht Amsterdam. Bron: Wikimedia Commons, Massimo Catarinella

Verlicht Amsterdam. Bron: Wikimedia Commons, Massimo Catarinella

Romantiek mag dan wel niet het eerste woord zijn dat je te binnen schiet als je denkt aan de Nederlandse hoofdstad. Maar met zijn prachtige grachten die doen denken aan Venetië, veel geweldige routes voor een charmante tandem-tour en het feit dat Nederland het eerste land was dat het homohuwelijk legaliseerde in 2001, zijn we blij om de stad te onderschrijven als een goede plek voor een gepassioneerde ontsnapping. Voor het altijd inspirerende panoramische uitzicht probeer Twenty Third, een chique cocktailbar op de 23e etage van het Okura Hotel. Het hotel zelf heeft vijf sterren en is perfect voor diegenen die hun geliefde willen trakteren op iets speciaals. De NDSM Werf is een oude scheepsbouwplaats die nu onderdak biedt aan veel gezellige en karaktervolle café’s met een adembenemend uitzicht op de stad tijdens zonsondergang. Pllek Amsterdam, met een door mensen gemaakt strand, biedt een unieke romantische setting, net als Hannekes Boom, een sfeervolle bar aan het water. Natuurlijk maakt een avondwandeling langs de grachten of een wandeling door het Vondelpark overdag de romantische ervaring onvergetelijk.