Dit jaar staat Bergen in de schijnwerpers, internationaal ook wel bekend onder de Franse naam Mons. Deze Belgische stad is in 2015 immers uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Bezoekers kunnen er genieten van verschillende exposities, dansvoorstellingen, theater en muziek – zowel in musea en concertzalen als buiten op straat. De stad ligt bovendien op slechts een klein uurtje van Brussel, en is zowel vanuit België als Nederland gemakkelijk te bereiken. Zet nu alvast een bezoekje aan Bergen in je agenda, de stad die dit jaar helemaal in het teken van de kunst staat. Naast cultuur geniet je verder ook van het historische centrum, de Grote Markt en bruisende festivals zoals Dour. Weet je niet meer waar te beginnen? Wij verzamelden de leukste dingen in deze exclusieve gids naar Mons 2015!

1. Museums en exposities

Mons-vurig-china

Mons 2015 – Vurig China — 7.HE An, Miho Yoshioka, 2014, Courtesy Galerie Daniel Templon, Paris & Brussels © Isabelle Arthuis

Het is onnodig om te zeggen dat er keuze te over is, maar we zullen hier even onze favorieten op een rijtje zetten. Om het volledige aanbod te leren kennen, en ervoor te zorgen dat je zelf niks mist, kan je het beste de programmeringen van de verschillende musea in de gaten houden. Wij kozen zelf voor het BAM – het Museum voor Schone Kunsten van Bergen. Dit grote en moderne gebouw organiseert jaarlijks tentoonstelling met ongeveer 15.000 werken in haar collectie. Het programma van dit jaar bevat onder andere exposities van Van Gogh, art brut en Verlaine. Als je meer over de stad Bergen en haar geschiedenis en tradities te weten wilt komen, kan je best een bezoekje brengen aan het Musée du Doudou, waarna je gegarandeerd zin hebt om het jaar daarop terug te keren naar Bergen voor het feest van Ducasse. En als je nog helemaal in de sfeer van de nieuwe Jurassic World verblijft, en net als ons zo een fan bent van natuurhistorische musea, moet je zeker een bezoek aan het Regionaal Museum voor Natuurwetenschappen brengen, voor enkele bijzondere ontdekkingen die in de regio gevonden zijn.

Wat je zeker niet mag missen …

  • Vurig China – tot 4 oktober: Twintig Chinese hedendaagse kunstenaars exposeren hun monumentale sculpturen in de grote Hal en de Koelkast van het Oude Slachthuis. Deze bijzonder creatieve kunstenaars zijn te vergelijken met de feniks, de mythische vogel die uit zijn eigen as herrijst, aangezien ze ook steeds nieuwe vormelijke diversiteit weten voort te brengen. Een ideale gelegenheid om kennis te maken met de vurige Chinese kunstscène!
  • Zaal der Gehangenen van Christian Boltanski – tot en met 16 augustus: De beroemde Franse kunstenaar verkent de thema’s van het geheugen en het onderbewuste in zijn eerste grote museumtentoonstelling in België, die in het MAC’s plaatsvindt.
  • Atopolis – tot 18 oktober: Deze – door WIELS samengestelde – tentoonstelling bevat het werk van 23 hedendaagse kunstenaars die de mix van culturen en de sociale diversiteit in de stad willen benadrukken. De tentoonstelling draait om het ‘andere’ en het ‘verschil’ in deze hedendaagse samenleving, maar focust zich tegelijkertijd ook op de geschiedenis en eigenheid van de unieke locatie: een tot school omgebouwd klooster.

2. Kunst in de stad

Mons-Vincent-Glowinsky

Mons 2015 – A Forest — Forest-CMYK-HD ok © www.sergebrison.com

Het gaat in Bergen dit jaar niet alleen om kunst die in musea te zien is. Men kan zich daarbuiten nog verwachten aan 15 kunstinstallaties die het straatbeeld transformeren. Indien men met de trein reist, kan men direct op het station al genieten van het lichtgevende plafond, een werk door Fred Sapey Triophe. Verder ademt de hele stad kunst: de reclameposters van de Franse street art kunstenaar OX, het panorama van het kunstenaarscollectief Pica Pica of de lawine van boeken door de Spaanse kunstenaar Alicia Marti aan de universiteit van Bergen.

Bewonder zeker ook …

  • Het fresco van de Belgische graffiti kunstenaar Vincent Glowinsky, ook bekend als de Bonom. Zijn gigantische muurschildering ‘A Forest‘ vormt een psychedelisch en kleurrijk woud in het midden van de stad.
  • Mons in 2015 Foto’s verzamelde alle plaatjes die door de fotoclub van Mons sinds 1928 werden gemaakt. Duik de geschiedenis in en maak kennis met de belevenissen van Bergen, vastgelegd op de gevoelige plaat.
  • De Luiaards van Elodie Antoine in de bomen van de Place du Parc.

3. Bezoek het stadscentrum

Mons-Grand-Place

Mons 2015 — Grand-Place © Gregory Mathelot

Geniet van de kunstwerken op straat terwijl je een wandeling maakt door het centrum van Bergen. Verken de geplaveide straten te voet of in een paardenkoets, en geniet van de verkeersvrije straatjes zoals de Passage Victor Hugo of de Ruelle Cesar. Beklim vervolgens het belfort voor een schitterend uitzicht over de stad. Vanaf daar kunnen liefhebbers van architectuur hun weg zoeken naar de Collégiale Sainte-Waudru. Deze gotische kerk kan immers tot 30 augustus met tablet bezocht worden, voor een digitale én architectonische ervaring.

Uitrusten op…

De terrasjes op de Grand-Place

Dit levendige plein staat bekend om haar vele cafés en terrasje. Zet je even op je gemak neer en bewonder de gotische gevels terwijl je van je Belgisch biertje kan genieten. Op de verkeersvrije Grand-Place bevind je je in het hartje van Bergen, en toch in de directe nabijheid van een rustgevende groene tuin.

4. Theater, dans & muziek

Mons-festival-Dour

Ice Cube op Dour — Crédits Flickr : flexbox

Als hoofdstad van cultuur is er natuurlijk ook plaats voor performance, podiumkunsten en dans, die het hele jaar door een belangrijke plaats in de stad innemen. Daarbij is het ook de ideale gelegenheid de festivals van Bergen te leren ontdekken. Zo is er het Festival au carré, waarvan dit jaar de 16e editie plaatsvindt van 28 juni tot 11 juli. Muziek en entertainment is er te vinden op 8 verschillende plaatsen in de stad. Wat dans en theater betreft, kan je in september genieten van de tentoonstellingen van Joël Pommerat, die volledige carte blanche krijgt. Zoals reeds gezegd; dans, theater en uitvoerende kunsten zijn te vinden in theaters, in cafés en op straat, en een volledig overzicht vindt men terug in het programma!

Helemaal in de festival mood op..

DOUR

Het alternatieve muziekfestival Dour heeft dit jaar zelfs speciaal een extra dag toegevoegd aan het festival om Mons 2015 te vieren. Dus als je van plan bent een concert mee te pikken van onder andere Jungle, Mark Ronson, Snoop Dogg, Superpoze, Yelle of Fugu Mango (volledige programmatie), kan je best nog een paar dagen langer blijven om van de culturele hoogtepunten in Bergen te gaan genieten. De buslijnen 2 en 9 bieden een snelle verbinding tussen het festivalterrein en de stad.

5. Rustig ontspannen

mons-guinguette-littéraire

Mons 2015 — Guinguette-Ouverture-02-© Andy Craps

Tussen twee concerten of tentoonstellingen in, is er niets zo leuk om even heerlijk te ontspannen en te genieten van al het leuks dat Bergen te bieden heeft. Loop langs het water, rust uit in Le Jardin Suspendu, in het park van de voormalige militaire bakkerij, of ga naar de Grand Large voor een wandeling langs de haven. Eind augustus vindt hier bovendien een geweldig spektakel met boten en vuurwerk plaats. Het Europa Café is waar je naartoe moet om digitale werken te zien, kunstenaars te ontmoeten, te netwerken of zelf te knutselen. Om een overzicht te houden van alle evenementen kan je ze op de sociale netwerken volgen.

Een rustige pauze in…

La guinguette littéraire

Tot 26 september kan je terecht in de tuin van het Maison Losseau om uit te rusten, te lezen, een drankje te drinken in hun Guinguette Littérair (literaire taverne), of een boek te kopen uit hun tijdelijke bibliotheek “De Honderd Boeken”. Men kan er bovendien auteurs ontmoeten, concerten bijwonen of deelnemen aan thema-avonden. En op zondag, dan brunchen ze!

6. In het teken van Van Gogh

Van Gogh huis

Mons 2015 — Maison de Cuesmes ©MF_Plissart

Verlaat het centrum van Bergen en begeef je naar de Borinage, om er in de voetsporen van de schilder Vincent Van Gogh te treden. Voordat hij de wereldberoemde kunstenaar was, verbleef Van Gogh in de streek de Borinage, in dit huis in Cuesmes dat nu als gedenkplaats voor het amateurswerk van de schilder dient. Terugkerend naar de stad kan je bovendien nog andere installaties vinden die een eerbetoon aan Van Gogh uiten: la Chaumière in de Jardin du Mayeur, en van 17 tot 26 juli een labyrint van 8000 zonnebloemen op de Grand Place.

Must sees…

Van Gogh in de Borinage

In het BAM (Beaux-Arts Mons) loopt er een tentoonstelling met als ondertitel ‘De Geboorte van een Kunstenaar‘, die terugblikt op Van Goghs periode in Bergen en de Borinage. Dit is het moment om terug te keren naar de inspiratiebron van de schilder, wanneer hij zijn geestelijke roeping achter zich liet om zich te wijden aan de schilderkunst. Op de expo zijn er schilderijen, tekeningen en brieven van de kunstenaar te vinden die allen het bewijs zijn van de diepgaande invloed die de Borinage heeft gehad op het leven van de schilder.

7. In de omgeving van Bergen

Mons 2015 Clouds

Mons 2015 — Clouds @ Le Roeulx

Bergen mag dan wel de culturele hoofdstad van het jaar zijn, de opwinding is zeker zo groot in de omliggende gemeenten! Dit is een perfect kans om te gaan wandelen in de omgeving. In Boussu (buslijnen 7 en 9), verwelkomt Grand-Hornu een overzichtstentoonstelling van de wereldwijd gerespecteerde designer Jasper Morrison. In La Louvière (lijn 82) kan men genieten van theater, workshops en schrijfateliers waar er wordt nagedacht over de relaties tussen kunst, werk en werknemers. In Ghlin (lijn 14B) kan men best naar het zwembad van Grand-Large gaan om de foto’s van Jean Christophe Grignard te bewonderen.

Maak een tour in het …

Kasteel van Le Roeulx

Het kasteel van de prinsen van Croy en het bijhorende park (lijn 18) verwelkomen op dit moment de tentoonstelling Clouds. Een dertigtal moderne en eigentijdse werken (waaronder Man Ray, René Magritte en Jean Arp) rond het thema wolken versieren de wandeling door deze unieke historische locatie. Foto’s, schilderijen, video’s, standbeelden en verschillende installaties: je bezoekt het kasteel van Roeulx met je hoofd in de wolken.

8. Lekker eten in Bergen

mons gastronomie dimanche toqué

Mons 2015 — dimanche_toque-107-2 ©CRAPS

Culinaire specialiteiten uit Bergen, brasserieën of street food; je buikje vullen in Bergen is geen probleem. Enkele typische gerechten vanuit de regio zijn de Bergense Soep, Forel Antoine Clesse, het dessert Pavés de Mons, en de zoetigheid Ratons du Car d’Or. En natuurlijk blijft bier een van de belangrijkste producten, wat ook duidelijk te merken is aan recepten zoals mosselen met bier, konijn met geuze of kalfskoteletten met St-Feullien. Om lekker uit eten te gaan in Bergen raden wij je aan om te vragen naar de dagschotel in de brasserie Brasse-Temps, om de salades, quiches en milk-shakes te proeven in de Boule de Bleu of om de nieuwe gerechten bij de Bistro de Jean-Phi uit te proberen.

Ga uiteten in …

Dimanche Toqué

Elk jaar vindt in de tuinen van Beffroi het grote gastronomische feest van Bergen plaats. We spreken af op 5 en 6 september om er te proeven van topmaaltijden bereid door 12 verschillende chefs uit de regio. Dit jaar wordt Dimanche Toqué voorafgegaan door het festival “Festin”, dat de kracht van lokale artiesten koppelt aan een volks evenement. De perfecte combinatie van theater, kunst en gastronomie die je niet mag missen!

9. De bloemetjes buitenzetten

mons Uitgaan

Mons 2015 — Envolée Chromatique – ©David Bormans

Nadat je genoten hebt van al dat lekkers is het tijd om te gaan drinken en feesten in Bergen. Naast de vele cafés, raden we je aan om je avond te beginnen op het terras van La Vie est Belge op de Grand-Place, waar men van de goede sfeer kan genieten, in de Quartier Latin, waar de Belgische bieren rijkelijk vloeien, of in de Tam-Tam, waar je zeker de cocktails moet proberen! Op de zomernachten moet je zeker eens een kijkje nemen naar ‘De Wereld op Bezoek Melbourne‘, en in augustus kan je best afzakken naar het naburige Soignies. Ook de Sint Jans vuren zijn bij de zomerwende een aanrader!

Ga dansen in …

L’Alhambra

Deze concertzaal voor pop, rock en elektronische muziek bevindt zich in het centrum van Bergen. Check de geprogrammeerde concerten op voorhand uit en beleef er een geweldige avond in het prachtige decor ontworpen door de Belgische kunstenaar BONOM. L’Alhambra wordt geassocieerd met Summer Project Festival, een elektronisch openluchtfestival met zowel internationale als Belgische dj’s. Het is dit jaar de veertiende editie, en het festival vindt plaats in de Lotto Mons Expo.

10. Een beetje winkelen

Winkelen in Mons

Mons 2015 — Badges boutique © Thibaud Cyriaque

Voordat je naar huis vertrekt moet je toch even de tijd nemen om een souvenir van je verblijf in het culturele Bergen te kopen. In het centrum van de stad, vlakbij de Grand-Place, vind je voetgangersstraatjes en winkelstraten waar je je slag kan slaan: Rue de la Chaussée voor grotere winkels en Rue des Fripiers voor de kleinere boetiekjes… La Maison du Design biedt heel de zomer een expo/verkoop van de Belgische mode SHOPSKE, waar je de creaties van verschillende Belgische ontwerpers kan terugvinden.

Een laatste omweg naar…

De officiele boetiek van Mons 2015

Boeken, kledij, affiches, kinderartikelen … alle producten van Mons 2015 vind je in deze boetiek op de Grand-Place. Je kan hier ook culturele producten uit Bergen vinden, creaties van de Belgische designer Jean-Paul Lespagnard voor Mons 2015 en verschillende producten met Van Gogh erop afgebeeld.

 

Cover Photo: La métamorphose © Emmanuelle Moureaux