Wij hebben Utrecht verkozen tot de mooiste grachtenstad van Europa! Dit neemt natuurlijk niet weg dat de grachten in Venetië prachtig zijn; Maar wat voor de één nog steeds onmiskenbaar de mooiste stad van Italië is, wordt door de ander gezien als vergane glorie door overmatig toerisme en opgedrongen romantiek. Bovendien bewijst deze top 5 dat Europa minstens zulke mooie alternatieve grachtensteden te bieden heeft.

1. Utrecht, Nederland

De mooiste grachtenstad van Europa

Bron: Flickr – Foto door SanShoot

De grachten van Utrecht hebben iets wat geen enkele gracht in de wereld heeft: Werven. De werven zijn een soort kades aan de kant van de gracht met daaraan verbonden werfkelders, die tegenwoordig vaak als huis, winkel of horecagelegenheid dienen. Vanaf de terrassen aan het water, groeten de mensen je in de zomer lachend terwijl ze genieten van een biertje en de zon. Groene wilgen vormen bladerbogen over het water en eendjes zwemmen vrolijk met hun kroost voor de boten uit. De grachten zorgen voor een fantastisch plaatje vanaf straat, maar geven nog het beste uitzicht wanneer je op een waterfiets, in een kano of boot zélf een rondje door het water maakt.

2. Annecy, Frankrijk

Kleurrijke huizen langs de grachten van Annecy

Bron: Flickr – Foto door Daniel Jolivet

Annecy wordt ook wel het Venetië van de Alpen genoemd, maar wat ons betreft overstijgt het de Italiaanse grachtenstad. Door de rustgevende en vredige sfeer die er in Annecy hangt, is het enige wat je bij aankomst nog te doen staat: genieten van de serene schoonheid van de stad. De middeleeuwse stad is gebouwd om het voormalige kasteel van Lord Annecy, wat nog steeds het middelpunt vormt van het Thiou kanaal. Langs de grachten lopen vele smalle, kronkelende voetpaden die je meevoeren door de het hele centrum; terwijl in het heldere water de kleurrijke huizen reflecteren die de grachtenkades sieren.

3. Brugge, België

De historische grachtenstad Brugge

Bron: Flickr – Foto door Wolfgang Staudt

Brugge is een kleine historische stad in België en een geliefde bestemming voor stelletjes. Dit niet alleen omdat het een erg gezellige stad is, maar ook door de verbazingwekkende schoonheid die de grachten en de tientallen bruggen. De ene brug vervallen, de ander overwoekerd door planten, maar allemaal hun eigen charme. De grachten van Brugge worden ook wel ‘reien’ genoemd, de Brugse reien. Samen omsingelen ze het stadscentrum en vormen het Brugse ei. De compactheid van het gezellige en levendige centrum en de bescheidenheid van de inwoners van de stad is het niet moeilijk om je thuis te voelen in de stad. En door te (ver)dwalen in de vele smalle straatjes en watertjes ontdek je de mooiste plekken en zul je in no-time verliefd worden op de stad. Het is namelijk niet voor niets dat de hele stad Brugge geregistreerd staat als UNESCO werelderfgoed.

4. Hamburg, Duitsland

Skyline van Hamburg vanaf de grachten

Source: Flickr – Photo by Mick Talbot

Hamburg heeft de grootste haven van Duitsland. Dat niet alleen, maar de stad heeft ook de meer bruggen in de stad, dan elke andere stad ter wereld. Daarnaast heeft het meer grachten dan Amsterdam en Venetië samen. Maar naast deze kwantiteit, gaat het natuurlijk ook om de kwaliteit ofwel de schoonheid. Gelukkig ook daaraan in Hamburg geen gebrek. De grachten lopen in lijn met de strakke, mooie Duitse architectuur wat zorgt voor een wonderschoon symmetrisch geheel. De stad is een mix tussen oud en nieuw die door de wateren met elkaar worden verbonden. Reden genoeg om Hamburg te plaatsen in dit rijtje mooiste grachtensteden.

5. St. Petersburg, Rusland

Verlichtte grachten van St Petersburg

Foto door e_chaya

Zodra de zon door de wolken komt en de temperatuur stijgt, stromen de grachten van St. Petersburg voor met boten en waterliefhebbers. Het water biedt een perfecte gelegenheid om de stad vanuit een totaal ander perspectief te beleven; of je nu deelneemt aan een georganiseerde boottrip, of met een van de veerboten die onderdeel uitmaken van het openbaar vervoer. Je vaart langs architectonische hoogstandjes uit de 18e en 19e eeuw, vrolijk gekleurde gebouwen en onder een grote verscheidenheid aan bruggen door. De parken, paleizen, musea, kerken, theaters en tuinen maken St. Petersburg, naast de grachten ook meer dan het bezoeken waard.

 

Criteria

Hier zijn de drie categorieën waarop we deze grachtensteden hebben beoordeeld:

Uniciteit – Elke grachtenstad heeft zijn eigen karakter, maar wij zochten naar dat ene beetje extra, dat nergens anders in Europa te vinden is.

Geschiedenis – Er is niets indrukwekkender dan over een gracht drijven die honderden jaren oud is en veel (heeft) betekent voor de inwoners, terwijl je kerken, kastelen en andere historische gebouwen passeert.

Toerisme – Een discussieerbaar probleem met Venetië is dat het vaak overladen is met toeristen. Steden op onze lijst hebben een goede balans tussen: druk genoeg zijn voor een bepaald sfeer, maar niet zo vol met toeristen zijn dat er geen ruimte meer is voor de originele cultuur.

Als je mooie grachten foto’s hebt, of je denkt dat we een geweldig voorbeeld hebben gemist: laat het ons weten door te tweeten naar @GoEuroNL !