Of het nu met een ‘omafiets’, racefiets, E-bike of moutainbike is, Nederland fietst gezamenlijk 15 miljard kilometer per jaar. Met ongeveer 35.000km aan fietspaden kan met recht gezegd worden dat Nederland een heus fietsland is. Maar waarom fietsen wij Nederlanders nou zo graag? Hoewel Nederland klein is, beschikt ze over veel bijzondere landschappen. En hoe kun je nou beter van deze landschappen genieten dan met de fiets?

Een ‘klim’ op de Utrechtse Heuvelrug, een rondje om de Lemelerberg in Ommen of een rit langs de gehele Noordzeekust; dat is een greep uit de favoriete fietsroutes van enkele fietspro’s in Nederland.  

Route 1 – EuroVelo 12

Northsea route

Noordzeeroute – Flickr: David van der Mark

De EuroVelo 12 route, ook wel de North Sea Cycle route genoemd, is met haar 6.000 km verrassend divers. De route doorkruist de landen Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland, Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk, en is tevens de favoriete route van Benedicte Swennen, werkzaam bij European Cyclists Federation. Zij heeft dit prachtige gedeelte in Nederland langs de Noordzee gefietst. In Nederland volgt de EuroVelo 12 route de ‘Noordzeeroute’ van de grens in het westen, beginnend vlakbij Sluis tot aan Callantsoog LF1, en in het noorden de Waddenzeeroute LF10. In het zuiden loopt de LF1 over de eilanden van het zuid-westelijke deel van Nederland. Deze eilanden zijn nagenoeg allen door dammen met elkaar verbonden in de 2e helft van de 20e eeuw. De route gaat verder via de beschermde gebieden met zandduinen, waar geen verkeer is toegestaan. Het noordelijke deel toont echter een heel ander landschap. Dit deel van het land biedt panoramische polders, kuddes schapen, grote boerderijen en charmante dunbevolkte dorpjes.

Reis gemakkelijk naar Oostburg of Den Helder vanuit iedere gewenste stad om deze prachtige fietsroute te starten!

Route 2 – Utrechtse Heuvelrug

Utrechtse Heuvelrug

Utrechtse Heuvelrug – Flickr: E. Dronkert

Marten Schuurman schrijft op Cyclingreview over alles wat met fietsen of wielrennen te maken heeft. Naast actuele reviews geeft hij tips mbt onderhoud van je fiets tot aan wat je het beste kunt eten tijdens belangrijke ritten. We vroegen hem wat zijn favoriete route is. Wanneer Martin zelf op de fiets zit, fietst hij het liefst met zijn racefiets op de Utrechtse Heuvelrug. “Het mooie landschap en de niet te drukke fietspaden spreken me vooral aan in dit gebied”. Zijn favoriete klim is de Ruiterberg ,vanaf de zuidkant,  en is zo’n 1200 meter lang. “De eerste 300 meter zijn het steilst, maar daarna vlakt het wat af en kun je goed doortrekken”. De Utrechtse Heuvelrug is met haar bossen, afgewisseld met rivieren en gezellige dorpen sinds een paar jaar ook tot nationaal park uitgeroepen.

Wanneer je net als Marten de Ruiterberg graag wilt beklimmen kun je het beste in Doorn je route starten, de heuvel ligt ten noordoosten van Doorn in het gebied de “Kaapse Bossen”

Route 3 – De Wieden, nabij Giethoorn

De Wieden

De Wieden – Flickr: Dymphieh

Bij Natuurmonumenten.nl  hebben ze ook een paar favoriete routes; de Wieden bijvoorbeeld. Fiets rond de Beulakerwijde en Belterwijde en bewonder 43 km aan meren, uitgestrekte rietvelden, bloemrijke hooilanden en dichtbegroeide moerasbossen.  De route leidt je onder andere langs het Leeuwterveld; een wijdevogelveld waar je met een beetje geluk vele zeldzame vogels kunt zien. Ook volgt de route langs het pontje “Jonen”, een pontje waar je alleen lopend of met de fiets op kunt. Stop je fietstassen vol met lekkernijen voor een pauze bij picknickplek Thijssengracht! Voor de liefhebbers die alleen tijd hebben voor een klein rondje bestaat deze route ook als verkorte route.

Bezoekerscentrum De Wieden in Sint Jansklooster is het ideale startpunt. Kijk hier, hoe je daar het beste komt.

Route 4 – Lemelerbergroute

Lemelerberg

Lemelerberg – Flickr: Sjaak Kempe

“Buiten dat er nog meer zijn is de Lemelerberg-route wel een van onze favorieten”, aldus defietssite.nl. Defietssite.nl is een website voor fietsers over fietsen. Naast een stukje geschiedenis, handige tips, en een forum heeft de website verschillende routes. De Lemelerberg-route is een knooppuntenroute van 39 km ‘met een leuk klimmetje’, die start bij de camping de Reggevalei. Deze route stuurt je om de Lemelerberg; een prachtig natuurgebied onder Ommen in het mooie Overijssel.

Neem je fiets mee in de trein naar Ommen en start deze prachtige route!

Route 5 – Maasvlakte 2 route

maasvlakte

Maasvlakte – Flickr: Roman Boed

“Een razendsnelle ferry slingert je met fiets en al in de bijna hallucinerende wereld van Maasvlakte 2, waar je als een stipje peddelt in een onmetelijke vlakte van opgespoten zand. In de verte verschijnen loodsen, vlammende pijpen en schuivende containerbruggen.” Deze 45 km lange route van de ANWB biedt vele verrassingen op de 10 km lange en 200 m brede landtong. Je rijdt langs de Maeslantkering en kunt neerstrijken voor een pauze in Paviljoen Stormvogel in het midden van de duinen. Onderweg kom je alternatieve borden tegen die je wijzen op de aanwezige diersoorten en maken deel uit van het kunstwerk Animal estates 9.0. Tot slot rijdt je nog langs het Yangtzekanaal, die met haar 600 m breedte en 20 m diepte, ‘s werelds grootste zeeschepen kan ontvangen.

Reis naar Rotterdam en verken deze prachtige omgeving!

Fietsroutes in onze buurlanden

België

Voor wie het iets verder weg wil zoeken hebben we van Marten Schuurman in België nog in het hart van Vlaanderen ‘Oudenaarde‘ aanbevolen gekregen. “Niet voor niets ligt de finish van de Ronde van Vlaanderen hier al een aantal jaar. Als je hier een weekje naar toe gaat kun je fantastische routes fietsen, maar breng op je rustdag ook zeker een bezoekje aan het centrum van de Ronde van Vlaanderen; Een museum speciaal ingericht om de geschiedenis van de Ronde van Vlaanderen te laten zien.”

Benedicte Swennen is groot fan van de Scheldedijkroute die je in 43 km, naast de prachtige Schelde, nog vele mooie bezienswaardigheden laat zien. Start in Bornem en geniet van alle schoonheid.

Duitsland

“Net over de grens bij Münsterland bevindt zich een ideale uitvalsbasis om aan je basisconditie te werken.Hier zijn geen hele steile beklimmingen, maar wel een paar heuvels. Overwegend zijn er vlakke wegen, goed asfalt en goede bewegwijzering. Een ideale uitvalsbasis om aan je basisconditie te werken.” – Marten Schuurman

“Avonturiers en fietsers houden van de natuur. De Elberadweg is erg indrukwekkend met haar enorme landschap, diversiteit in cultuur en de prachtige rivier. Door deze factoren is de route bekroond als ‘De Mooiste Fietsroute van Duitsland’ ” – Mandy Krebs

 

Fietstips van pro’s:

Een standaard checklist voordat je met je fiets op pad/vakantie gaat, of tips om je fietsrit leuker èn gemakkelijker te maken; hier een paar tips van onze pro’s. Leer de basics in je fietsonderhoud; Weet hoe je banden plakt, hoe je je ketting vervangt en hoe je remmen repareert! Neem ook altijd een klein repair kitje mee.

  1. Leer de basics in je fietsonderhoud; Weet hoe je banden plakt, hoe je je ketting vervangt en hoe je remmen repareert! Neem ook altijd een klein repair kitje mee.
  2. Neem fietstassen mee, stop hierin een warme trui, water en eventueel een picnick. Het is belangrijk om te blijven eten en drinken tijdens de rit. Vermijd rugzakken bij lange tochten, dit wordt op den duur vervelend.
  3. Neem altijd fietslichtjes mee. Ook al ben je niet van plan in het donker te rijden; het kan altijd zo uitpakken dat je langer onderweg bent als gepland.
  4. Neem een creditcard mee, in geval van nood!
  5. Check vantevoren hoe ‘gevaarlijk’ de rit is en of je je kroost mee kunt nemen of beter een dagje oppas kunt regelen.
  6. Houd er bij een meerdaagse tocht rekening mee dat je met kamperen je tent opzet in de buurt van een winkel of restaurant. Niets is vervelender dan na de vele kilometers wakker worden en je nieuwe dag moeten starten met een lege maag op zoek naar ontbijt!
  7. Check altijd even of je je fiets mee kunt nemen in de trein, dit is niet altijd het geval.

 

Vind hier nog leuke fietsweetjes of laat je verrassen door leuke gratis routes via deze app

I love my bike