Om de langverwachte release van Jurassic World te vieren hebben we een lijst samengesteld van dinosaurusgerelateerde Europese bestemmingen. Waarom zou de prehistorische pret moeten stoppen na de film, als je deze buitengewone attracties uit het Jura-tijdperk zelf gemakkelijk kunt bezoeken?

Jurassic Europa

Ontdek Jurassic Europa op deze dino-bestemmingen

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, Brussel

België

Het Belgisch Instituur voor Natuurwetenschappen

Het Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen – Flickr: The Integer Club

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel is het meest beroemd om haar gefossiliseerde Iguanodonskelet dat bijna 150 jaar geleden werd ontdekt. Ze heeft de grootste hal ter wereld die volledig toegewijd is aan dinosaurussen. Brussel is goed bereikbaar vanuit het Europese treinnetwerk met twee grote stations: Brussel-Noord en Brussel-Zuid. Het museum ligt ten oosten van beide stations.

National History Museum, Londen

Verenigd Koninkrijk

Nationaal Historisch Museum

Nationaal Historisch Museum – Flickr: Mikel Ortega

De thuishaven van een van de meest bekende en uitgebreide dinosauruscollecties in de wereld is Londen’s Natural History Museum. Ze was vooral beroemd om haar 26 meter lange diplodocus skelet, genaamd ‘Dippy’. Het museum besloot recentelijk om Dippy te vervangen door een skelet van een blauwe walvis, maar de dinosaurus exposities zijn nog steeds de moeite waard voor een bezoek. Het museum is eenvoudig bereikbaar met de metro vanuit London Victoria, dat weer verbonden is met treinstations in het zuiden van Engeland en Gatwick Airport.

Museum für Naturkunde, Berlijn

Duitsland

Het Natuurkundemuseum

Het Natuurkundemuseum – Flickr: Indra Hajar

Het Natuurkundemuseum in Berlijn is het thuis van de grootste gemonteerde dinosaurus in de wereld: de Brachiosaurus in de dinosaurushal. Het is 12 bij 24 meter en zorgt ervoor dat de diplodocus skelet ernaast eruitziet als een dwerg. Het museum is goed te bereiken vanaf Berlin Hauptbahnhof en Berlin Friedrichstrasse, twee centrale treinstations die ook verbindingen aanbieden met de rest van Duitsland.

Solnhofener Plattenkalk, Solnhofen

Duitsland

solnhofener Kalksteen

Vondst in Solnhofener Kalksteen – Flickr: Luidger

Archaeopteryx is een van de beroemdste fossielen ter wereld. Dit omdat het bewees dat dinosaurussen verwant zijn aan vogels. Het fossiel werd opgegraven in het Zuid-Duitse plaatsje Solnhofen in 1861. Slechts twaalf Archaeopteryx exemplaren zijn ooit opgegraven en dit allemaal in deze kalksteen bedden. Regionale treinen stoppen bij Solnhofen vanuit grote steden zoals Nürnberg.

Jurassic Coast, Dorest en Oost Devon

Verenigd Koninkrijk

Jurassic Coast

Jurassic kust – Flickr: Andrew en Annemarie

Engeland’s Jurassic Coast, dat een afstand van 155 kilometer bestrijkt tussen East Dovon en East Dorset, biedt kliffen en een kustlijn die 200 miljoen jaar van geologische historie documenteert. Daarnaast kunnen hier ook fossielen van het Jura, Trias, en Krijt-tijdperk gevonden worden. Maak je trip helemaal compleet met een bezoek aan het dinosaurus museum in Dorchester. De treinstations van Weymouth en Lyme Regis zijn ideaal als begin- en eindpunt van de reis.

Museum da Lourinhã, Lourinhã

Portugal

Museum van Lourinha

Embryo blijft in Museum van Lourinha – Wikimedia: Ghedoghedo

Het Museu de Lourinhã biedt onderdak aan fossielen uit het Lourinhã Formation aan het einde van het Jura-tijdperk. De collectie bevat onder andere een Theropod nest, dat voor het eerst ontdekt werd in 1993 op het strand van Paimogo. Daarnaast zijn er eieren te bewonderen die behoren tot de dinosaurus Lourinhanosaurus, waarvan sommige embryonale botten bevatten. Lourinhãu is eenvoudig bereikbaar vanuit Lissabon.

Museo Jurásico de Asturias, Asturias

Spanje

Museo de Jurasico

Museo de Jurasico de Asturias – Flickr: Antonia L. Martin

Dit dinosaurus- en geschiedenismuseum werd geopend in 2004 en heeft de vorm van een voetafdruk van een dinosaurus. Maar de aantrekkingskracht van de plek stopt niet bij het geestige design; dit museum in Asturias beschikt over de meest uitgebreide collectie van gefossiliseerde voetafdrukken in de wereld, en daarnaast ook over een reconstructie van een velociraptor. De dichtstbijzijnde grote stad is Gijón en ligt op 50 kilometer afstand.

Dinosaur Isle, Sandown

Verenigd Koninkrijk

Dinosaur Isle Museum

Dinosaur Isle Museum

De Isle of Wight is een schat van fossielen en voetafdrukken van dinosaurussen. Bezoekers kunnen veel overblijfselen vinden in de buurt van Compton Beach, gelegen aan de andere kant van het eiland in Sandown. Dinosaur Isle beschikt over een geologische collectie die gegroeid is vanaf 1819. Het museum organiseert ook fossielwandelingen naar nabijgelegen stranden. De Isle of Wight kan bereikt worden met de veerboot van Portsmouth of Southampton, die beide een groot treinstation hebben.

Musée Parc de Dinosaures

Frankrijk

Musée de Dinosaures

Musée de Dinosaures

Dit openluchtmuseum in het Zuid-Franse Mèze is gebouwd om een uitgebreide paleontologische plaats heen die ontdekt werd in 1996. Onderzoekers zijn nog steeds actief in het gebied, en bezoekers worden getrakteerd op een mix van observatie en praktijkgericht leren over de dinosaurussen. De steden Sète, Montpellier en Béziers liggen alle drie in de buurt.

Dinópolis, Teruel

Spanje

Tyrannosaurus rex in Dinópolis

Tyrannosaurus rex in Dinópolis – Wikimedia: PePeEfe

De laatste van onze dino-bestemmingen, gelegen in Teruel, ligt op bijna gelijke afstand van Madrid en Barcelona. Dinópolis bestaat uit drie grote tentoonstellingsruimten en een onderzoekslaboratorium. Het is een van de grootste musea over paleontologie en is onderdeel van een netwerk van zeven natuurhistorische musea verspreid over de wereld.