Zodra de zomer zich aandient, grijpen veel mensen deze kans om zoveel mogelijk buiten te zijn; zo ook tijdens het eten. Onderweg tijdens een vakantie, of gewoon in een stadspark: een picknick is niet alleen een goed excuus voor een feestmaal, maar ook een gezellige manier om met vrienden of familie samen te zijn. Wij hebben een lijst met de mooiste picknickplaatsen in Europa voor je samengesteld, zodat je in elk deel van Europa een goede plek kunt vinden om een picknickkleed uit te spreiden. Ook geven we je alvast enkele tips voor de paklijst zodat je in de stijl van het land aan het eten kunt beginnen.

Tempel van Debod – Madrid, Spanje

Templo-de-Debod

Templo de Debod, Madrid, Spanje – Bron: Flickr, Felipe Gabaldón

De 4e eeuwse Egyptische tempel in het midden van Parque del Oeste vormt een prachtig historisch decor voor een langzame en uitgebreide picknick. Vooral deze laatste twee dingen zijn belangrijk: haast je niet, dat zullen de mensen om je heen ook niet doen, en het zorgt dat je de hele middag allerlei hapjes kunt eten. De Egyptische staat schonk deze tempel aan Spanje in 1968 als dank voor hun hulp bij het redden van de tempels van Abu Simbel. Het park bevindt zich op een heuvel in het midden van Madrid, maar de stadse drukte wordt er ingeruild voor een oase van rust.

Paklijst: Brood met aioli, Spaanse ham, tortilla’s of andere tapas plus een fles Rioja wijn.

Schlossberg Graz – Graz, Oostenrijk

Schlossberg Graz in Oostenrijk - Bron: Flickr, Tobias Abel

Schlossberg Graz in Oostenrijk – Bron: Flickr, Tobias Abel

In het centrum van één van Oostenrijk zijn grootste steden, Graz, bevindt zich de Schlossberg met op de top een kasteel. Voor de mensen die de klim met de trap toch iets te veel van het goede vinden: de plaats is ook te bereiken met de Schlossbergbahn, een treintje die omhoog rijdt. Boven staat je een prachtig uitzicht te wachten over de hele stad en zijn groene omgeving. Via kleine paden en kronkelende weggetjes is het niet moeilijk om een privé plekje te vinden voor een gezellige picknick. Als je geen picknickspullen meegenomen hebt, geen zorgen: bovenop de berg bevindt zich een restaurant met een uitgebreid terras waar – met Graz op de achtergrond – gegeten en gedronken kan worden.

Paklijst: Zonnebloemolie voor bij een ei of voor op brood of misschien zelfs voor op het ijs zoals sommige locals doen.

 

 Waterloopbos – Marknesse, Nederland

Waterloopbos - Bron Wikimedia Commons, Pa3ems

Waterloopbos – Bron Wikimedia Commons, Pa3ems

Voor de meesten waarschijnlijk niet de eerste plek in Nederland voor een picknick die in hun op zou komen, maar dit bos heeft iets wat geen enkel ander bos in Nederland, of misschien zelfs de wereld heeft. In het Waterloopbos, vlakbij Emmeloord, vindt je namelijk naast het al groene schoon zoals in ieder ander bos, 35 miniatuurmodellen van waterwerken over de hele wereld. Het werd vroeger gebruikt als waterlaboratorium om deze waterwerken uit te testen voordat ze in het echt werden gebouwd. Deze unieke combinatie tussen techniek en natuur zorgt voor een mysterieus contrast dat genomineerd staat als UNESCO werelderfgoed. Bij het informatiecentrum in het bos zijn speciale picknick banken en een waterspeelplaats voor kinderen te vinden, maar om dit unieke stukje Nederland echt te beleven kan je natuurlijk ook ergens aan de miniatuur haven van Bangkok of Laos gaan zitten. Vergeet natuurlijk niet alles, inclusief afval, achteraf weer mee te nemen!

Paklijst: Brood met hagelslag, als je het op zijn Hollands willen doen, met daarbij wat Gouda kaas en als toetje stroopwafels. Natuurlijk zijn fruit, salades en een stokbrood met kruidenboter ook meer dan welkom.

Dal van Loreley – Loreley, Duitsland

Lorely - Bron: Flickr, Heribert Pohl

Lorely – Bron: Flickr, Heribert Pohl

De drie bijnamen “Valley of Castles”, “Valley of Wine” en “Valley of the Rhine” zeggen eigenlijk al genoeg over deze sprookjesachtige omgeving, die perfect is voor een outdoor feestmaal. Deze UNESCO werelderfgoed plaats is de perfecte picknickspot: aan het water, omringd door middeleeuwse kastelen, oude dorpen en prachtige wijngaarden. Vanaf daar heb je een betoverend uitzicht op de Loreley Rock en het bevindt zich dichtbij een open-air theater waar ook gepicknickt mag worden.

Paklijst: Blokjes lokale kaas, druiven en om alles weg te spoelen wat Riesling wijn.

 

Formby Beach – Liverpool, Verenigd Koninkrijk

Formby Beach - Bron: Flickr, Steven Jones

Formby Beach – Bron: Flickr, Steven Jones

Dit Nationale Natuurgebied strekt zich uit langs een kilometers lange kustlijn naast een enorm dennenbos. Het is het thuis van zeldzame diersoorten zoals de rode eekhoorn en de rugstreeppad. Er zijn ook prehistorische menselijke voetafdrukken gevonden op het nabijgelegen wad. Voor de geïnteresseerden zijn er audio gidsen beschikbaar over het gebied maar je kunt natuurlijk ook gewoon neerploffen in de duinen en genieten van lokale specialiteiten.

Paklijst: Lokaal geteelde asperges, komkommer sandwiches of een ‘pork pie’.

 

Nationaal Park Hoge Kempen – Maasmechelen, België

Nationaal Park Hoge Kempen - Bron: Wikimedia Commons, Lendert Van Laer

Nationaal Park Hoge Kempen – Bron: Wikimedia Commons, Lendert Van Laer

Tegen de grens van Limburg, ligt het Nationaal Park Hoge Kempen: een groot dennenbos met hier en daar wat vrolijk gekleurde paarse heide. Het park is de verblijfplaats van vele zeldzame dieren en is genomineerd om UNESCO werelderfgoed te worden. Het Natura 2000 netwerk beschermt natuurgebieden in Europa en de Hoge Kempen is hier gelukkig al een onderdeel van. Ook al is het park pas sinds 2006 open voor publiek, het is het eerste nationale park van Vlaanderen én heel België. De grote waterplassen weerspiegelen in de zomer het zonlicht en zorgen voor een prachtige picknick-setting.

Paklijst: Een paar Belgische speciaal biertjes, die eigenlijk goed samengaan met alles.

 

Bosco di San Francesco – Assisi, Italië

Bosco di San Francesco - Bron: Wikimedia Commons, Superchilum

Bosco di San Francesco – Bron: Wikimedia Commons, Superchilum

Opgericht door Sint Francis van Assisi, is het geen verrassing dat dit glooiende gebied veel te bieden heeft op het gebied van spiritualiteit. Eén van de routes die door dit gebied loopt om bezoekers de omgeving te laten beleven, heet dan ook de ‘Spirituele Route’. Deze route biedt de mogelijkheid om na te denken over de relatie tussen mens en natuur. De andere routes zijn de ‘Historische route’, die verschillende historische bouwwerken passeert om te laten zien hoe het land door de jaren heen gebruikt is, en de ‘Landschap Route’ die de highlights van het Italiaanse landschap laat zien. Maar de beste manier om de omgeving in je op te nemen is door een kleed te spreiden langs een van deze routes.

Paklijst: Een slice pizza, bruschetta, tomaat, mozzarella of carpaccio.

 

Parc des Buttes-Chaumont – Parijs, Frankrijk

Parc des Buttes Chaumont, Parijs - Bron: Flickr, Nicholas Boos

Parc des Buttes Chaumont, Parijs – Bron: Flickr, Nicholas Boos

Dit stadspark uit 1867 in het 19e arrondissement van Parijs, is een van de grootste parken van de stad. Een bekende bezienswaardigheid ligt op een 50 meter hoge klif boven een kunstmatig meer: Temple de la Sibylle. Het park biedt een prachtig uitzicht over Parijs en zelfs de Sacre Coeur kan vanaf hier gespot worden. Voor veel locals is dit hun favoriete picknickplek en vooral in de zomerse weekenden is het park erg populair.

Paklijst: Natuurlijk Franse kaas, een stokbrood en daarbij een fruitige Bordeaux.

 

Rigiland – Weggis, Zwitserland

Kabelbaan van Weggis naar Rigi Kaltbad - Bron: Flickr, sylvar

Kabelbaan van Weggis naar Rigi Kaltbad – Bron: Flickr, sylvar

Op 1440 meter boven zeeniveau ligt het dorpje genaamd Rigi Kaltbad. Er kan in deze omgeving niet alleen midgetgolf gespeeld worden, worden gewandeld, of genoten worden in een spa, maar ook zijn er meerdere mogelijkheden voor een picknick of barbecue op grote hoogte. Het dorp is onder andere met de kabelbaan te bereiken vanaf Weggis en in de winter komen wintersportliefhebbers hier genieten van hun jaarlijkse dosis sneeuwpret. De hoge bergen zijn een garantie voor een adembenemend uitzicht over het dal.

Paklijst: Een sandwich met Emmentaler of op de BBQ/koude goudgeel gebakken rösti’s

 

Parque Florestal de Monsanto – Lissabon, Portugal

Zona Recreativa do Calhau in Parque Florestal de Monsanto - Bron: Flickr, Nuno Morão

Zona Recreativa do Calhau in Parque Florestal de Monsanto – Bron: Flickr, Nuno Morão

Het beschermde bos Parque Florestal de Monsanto in Lissabon is de grootste van zijn soort in Europa, namelijk een bos in de stad. Ook wel bekend als de Longen van Lissabon, wordt het bos op de Monsanto heuvels door zowel bezoekers als de Portugezen zelf gezien als een heerlijke plek om buiten te eten. Het is niet moeilijk om het park te bereiken aangezien er autowegen dwars door het park lopen. De grootste bezienswaardigheid is het Palacio dos Marques da Fronteira (Het Paleis van de Markiezen van Fronteira), met statige paleistuinen en prachtige betegeling.

Paklijst: Bolinhos de bacalhau, Pasteis de Belem met wat Vinho Verde, een Portugese wijn.

In ieder geval alvast: Bon apetit!