Het leven mag dan soms onverwachts zijn, pizza zal er altijd voor ons zijn. De smeltende kaas, de verse tomatensaus en de krokante korst – het Italiaanse gerecht is uitgegroeid tot een ware klassieker in Europa. Desalniettemin kunnen de verschillende ingrediënten op een pizza sterk verschillen, van behoorlijk vreemd tot heerlijk exotische smaken. Voor de gekste toppings en de beste locaties om te gaan eten is hier onze ultieme pizza gids: ontdek alles wat je nog niet wist over pizza’s in Europa!

Pizza in Tsjechië en Polen

Omio Pizza in Polen en Tsjechie

Pizza in Polen en Tsjechië

Deze twee landen houden het meest van champignons op hun pizza. De Tsjechen werken hun pizza daarbij het liefste af met wat spinazie of aubergine, terwijl de Polen liever kaas, ham en ketchup op hun pizza doen. Polen heeft bovendien ook zijn eigen soort pizza, de ‘zapiekanka’ – een halve baguette bedekt met pizza toppings en gebakken in de oven. Vergeet niet om er ketchup of looksaus aan toe te voegen voor een volledig Poolse ervaring!

Pizza restaurants in Praag

Dineren: Pizzeria Ristorante Giovanni
Uithalen: Alforno Focacceria Italiana
Insider Tip: Ambiente Pizza Nuova

Pizza restaurants in Warschau

Dineren: Aioli Cantine
Uithalen: Trattoria Rucola
Insider Tip: Gli Italiani

 

Pizza in het Verenigd Koninkrijk en Ierland

Omio Pizza in Ierland en VK

Pizza in Ierland het Verenigd Koninkrijk

Pizza komt in vreemde varianten voor op de Britse en Ierse eilanden. Zo vind je in Engeland vaak creatieve versies zoals een Full English Breakfast Pizza of een Indische pizza met bhaji en koriander. In Ierland kan je je dan weer verwachten aan een zwarte pudding-, prei- of koolpizza.

Pizza restaurants in het Verenigd Koninkrijk

Dineren: A Capella, in Bristol
Uithalen: Well Kneaded Wagon, in Londen
Insider Tip: Buca Di Pizza, in Leeds

Pizza restaurants in Ierland

Dineren: Paulies, in Dublin
Uithalen: Fast Als, in Cork
Insider Tip: Manifesto, in Dublin

 

Pizza in Spanje en Portugal

Omio Pizza in Spanje en Portugal

Pizza in Spanje en Portugal

De zuidelijke landen zijn erg trots op hun keuken, en het is ook niet verwonderlijk dat dit ook op hun pizza’s naar boven komt. In Spanje bijvoorbeeld, kan je chorizo of sobrasada (een bekende worst uit Catalonië) op je pizza terugvinden, terwijl Portugezen vooral gek zijn van kabeljauw en hardgekookte eieren.

Pizza restaurants in Spanje

Dineren: Marquinetti, in Tomelloso
Uithalen: Barlovento Pizzeria & Take Away, in Calafell
Insider Tip: Picsa, in Madrid

Pizza restaurants in Portugal

Dineren: La Fiamma, in Barcelos
Uithalen: Arte Bianca, Aljezur
Insider Tip: Siamo in Due, Esposende

 

Pizza in Italië

Omio Pizza in Italie

Pizza in Italië

Pizza in Italië is een belangrijke zaak, uiteraard omdat het daar (godzijdank) uitgevonden werd. De echte pizza is de Pizza Napoletana van Napels, waar pizza haar oorsprong vond, en wordt gemaakt met zuurdesem, handgekneden deeg en gebakken in een houten oven. Pizza Napoletana is zacht, met een dunne bodem, en een smelt heerlijk weg op je tong. Ook in Italië zijn er natuurlijk veel verschillende smaken, maar de klassiekers zijn de Margherita (tomaten, mozzarella en basilicum) en Marinara (tomaten, look, oregano en olijfolie).

Pizza restaurants in Italië

Dineren: Pizzeria La Notizia, Napels
Uithalen: La Gatta Mangiona, Rome
Insider Tip: Alce Nero, Bologna

 

Pizza in België en Nederland

Omio Pizza in Nederland en Belgie

Pizza in Nederland en België

Italiaanse pizza’s zijn erg populair in beide landen, maar toch worden er graag wat speciale ingrediënten aan toegevoegd – denk maar aan de befaamde pizza Hawaii met ananas en ham in België, of de kebab en schwarma pizza in Nederland.

Pizza restaurants in België

Dineren: Il proverbio, in Genk
Uithalen: La Vecchia Napoli, in Leuven
Insider Tip: La Fontanella, in Hasselt

Pizza restaurants in Nederland

Dineren: Ristorante Pizzeria la Famiglia, in Delft
Uithalen: La Salute, in Rotterdam
Inside Tip: Pinsa’s, in Amsterdam

 

Pizza in Rusland

Omio Pizza in Rusland

Pizza in Rusland

De Russen zijn niet alleen fan van de Italiaanse keuken, maar ook Japanse gerechten weten ze enorm te smaken. Dit resulteert vaak in een gekke mix van de twee – zoals de gedurfde pizza-sushi.

Pizza restaurants in Moskou

Dineren: Mi Piace
Uithalen: Papa John’s
Insider Tip: Montalto

 

Pizza in Scandinavië

Omio Pizza in Zweden en Finland

Pizza in Zweden en Finland

Scandinavische pizza’s lijken soms op een waar experiment, als je kijkt naar de verschillende toppings die hier te verkrijgen zijn. In Zweden hebben de meeste pizza’s nog de basisingrediënten zoals een korst, tomatensaus en kaas, maar de andere toevoegingen kunnen variëren van eend en honing, fruit uit blik, chocolade, Zweedse gehaktballetjes, bananen en curry en zelfs koolsla. In Finland mag je dan weer niet te raar opkijken als er gerookt rendier op de pizza ligt.

Pizza restaurants in Zweden

Dineren: Tellus Pizza, Stockholm
Uithalen: Sannegårdens eriksberg, Gothenburg
Insider Tip: Pizzahatt, Stockholm

Pizza restaurants in Finland

Dineren: Skiffer, Helsinki
Uithalen: Kotipizza, Helsinki
Insider Tip:  Putte’s, Helsinki

 

Pizza in Frankrijk

Omio Pizza Frankrijk

Pizza in Frankrijk

Pizza werd in Frankrijk geïntroduceerd door de Italiaanse immigranten in Marseille, en de meeste restaurants houden dan ook nog steeds vast aan de originele recepten. Desalniettemin zijn er wel Franse pizzaiolo’s die enkele lokale producten aan hun creaties toevoegen, zoals tomaten uit de Provence, Parijse ham en champignons of Franse kazen.

Pizza restaurants in Frankrijk

Dineren: Angello Pizza, Rennes
Uithalen: Aldo Pizza, Lyon
Insider Tip: Sicilia, Montpellier

 

Pizza in Kroatië, Hongarije en Estland

Omio Pizza Kroatie Hongrije en Estland

Pizza in Kroatië, Hongarije en Estland

Kroatië en Estland houden duidelijk meer van de Italiaanse pizza, terwijl Hongarije haar eigen traditioneel product kent: de Lángos, een gerecht gemaakt van deeg met zure room, kaas, uien, pepers, spek, tomaten en andere groenten. In Kroatië zijn het voornamelijk olijven, feta, champignons, zeevruchten en asperges die je op je pizza zal terugvinden, terwijl ze in Estland graag peer, eend, zalm, mosselen, forel, limoen of eieren bij hun Italiaanse lekkernij voegen.

Pizza restaurants in Kroatië

Dineren: Piazza Grande, Fazana
Uithalen: Kristian Pizza, Trogir
Insider Tip: Pizzeria Tabasco, Dubrovnik

Pizza restaurants in Hongarije

Dineren: Ősbudavár Pizzéria, Budapest
Uithalen: Pizza Me, Budapest
Insider Tip: Osteria Fausto’s, Budapest

Pizza restaurants in Estland

Dineren: Pulcinella, Tallinn
Uithalen: Rucola, Tallinn
Insider Tip: Gladiatori, Sapori di Roma, Tallinn

 

Pizza in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland

Omio Pizza Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk

Pizza in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk

Aardappelen in Duitsland, braadworst in Oostenrijk en raclette in Zwitserland; de traditionele ingrediënten van deze drie landen – en uiteraard ook vertegenwoordigd op hun eigen variant van de Italiaanse pizza. Duitsland en Zwitserland gaan nog eerder voor de traditionele pizza, met ingrediënten zoals salami voor de Duitsers, en spek, oregano en uien voor de Zwitsers. Oostenrijk daarentegen heeft haar eigen bratwurst pizza: een braadworst in pizzadeeg gerold met de nodige portie ketchup om het af te werken.

Pizza restaurants in Duitsland

Dineren: il Casolare, Berlin
Uithalen:  Mastro Pizza, Berlin
Insider Tip: Pizza Contadina, Dresden

Pizza restaurants in Oostenijk

Dineren:  Pizza Mari, Vienna
Uithalen: Pizza Riva, Vienna
Insider Tip: Pasta…e Basta, Vienna

Pizza restaurants in Zwitserland

Dineren: Zur Grünen Ecke, in Solothurn
Uithalen: La Pignata, in Geneva
Insider Tip: Luigia, kan ook gevonde worden in Geneva

 

Cover photo: Flickr: jeffreyw