Zomer staat gelijk aan zwemmen. Het liefst zouden we hele dagen doorbrengen op een luchtbed in een meer, met een cocktail aan de rand van het zwembad of in een bootje dobberend in de zee. Om dan op het moment dat het net té heet wordt, te genieten van die verfrissende duik in het water! En natuurlijk bevinden zich in Europa genoeg locaties om dit te doen. Of het nu gaat om zwembad in een grote stad, een meer in de adembenemende natuur of een verlaten baai tussen de kliffen; dit zijn de wateren waar je deze zomer verfrissing moet gaan zoeken!

Funvalley Maastricht

Nederland

Funvalley Maastricht

Funvalley Maastricht

Afkoeling nodig in eigen land? Funvalley Maastricht is een in- en outdoor park dat je de mogelijkheid geeft verfrissing te zoeken in de oost-Maastlandse wateren. Het 200 meter lange strand dat zich hier bevindt is de ideale plaats om aan je zomertint te werken. De sportievelingen kunnen zich bovendien uitleven in activiteiten zoals paintball, klimmen, volleyballen of waterskiën. Bijkomen van al dat sporten kan met een zomerse cocktail in de Cuba Beach Bar.

 • Temperatuur van het water: Het is natuurlijk water en heel het jaar door geopend. Verwacht je in de zomer aan zo’n 20 graden.
 • Wat meenemen voor een picknick: Er staan barbecues ter beschikking dus neem je eigen groenten, vlees en vis mee en steek de gril aan voor een heerlijke lunch! Bovendien is er de mogelijkheid je eigen ijsje te maken, hmmm.

Grotta della Poesia, Apulia

Italië

Plaatsen om te zwemmen Italië

Rocavecchia Grotta Della Poesia Puglia

De Grotta della Poesia bestaat uit twee natuurlijke zwembaden die zich op een van de mooiste locaties van de kust van Apulia bevinden. Het helderblauwe water nodigt uit tot een frisse duik en zelfs de twijfelaars zullen uiteindelijk toch van de rotsen durven springen door de schoonheid van het heldere water. Op de kliffen die het water omringen bevinden zich bovendien nog enkele bewaaktorens en vestigingswerken die gebruikt werden om de kustlijn in de geschiedenis te bewaken.

 • Temperatuur van het water: Meestal wat warmer dan de zee, rond de 25-30 graden
 • Wat meenemen voor een picknick: Apulia staat bekend om haar lokale producten zoals Martina’s France capocollo (een typische soort salami), olijfolie taralli (een soort cracker) of burratine (mozarella gevuld met stracciatellakaas). Begeef je dus naar de lokale supermarkt en vul je picknickmand met deze lekkernijen!

Zilvermeer, Mol

België

De wateren van het Zilvermeer in Mol zijn op een warme zomerdag onweerstaanbaar. Geniet er van een heerlijk verfrissende duik en rust daarna uit op het aangelegde strand of een van de vele restaurants en barretjes. Andere activiteiten die er aanwezig zijn zijn onder andere een klimmuur, een speleobox en een hoogteparcours. Kun je er geen genoeg van krijgen? Huur dan een blokhut en breng er de nacht door!

 • Temperatuur van het water: Op zomerdagen is het water erg aangenaam, maar het blijft wel gewoon een meer in de buitenlucht en de temperatuur is dus afhankelijk van het weer.
 • Wat meenemen voor een picknick: Haal wat lekkere Belgische bieren – zeker de fruitige biertjes zijn perfect voor zomerse dagen. Een Frans stokbrood, olijven, kaas en een pastasalade zijn ook altijd ideale snacks voor in de zomer!

Blue Pool, Wales

UK

Plaatsen om te zwemmen UK

The Blue Pool – Wikimedia Commons

De Blue Pool is een verborgen plek om te zwemen die zich bevindt in Snowdonia in Wales. De dichtstbijzijnde stad is Fairbourne, en je bereikt het water door je door een groeve te begeven en een smalle tunnel in een grot te volgen. Het water is diep en koud, maar heeft een magische sfeer door de afgelegen locatie en de groenblauwe kleur. De echte durvers kunnen bovendien van de rotsen in het water springen – maar zorg er wel voor dat je even nagaat of het diep genoeg is.

 • Temperatuur van het water: Zeer koud
 • Wat meenemen voor een picknick: Zorg dat je een thermoskan warme thee bij hebt; aangezien het water zo koud is zal je blij zijn te kunnen opwarmen. Sandwiches en koekjes (zeker de cakejes uit Wales) gaan bovendien perfect bij een kopje thee.

Gulpiyuri, Llanes

Spanje

Plaatsen om te zwemmen Spanje

Gulpiyuri strand

Het prachtige strand van Gulpiyuri in Asturië, het noorden van Spanje, is een verborgen plekje dat zich in het midden van een groene weide bevindt. Het is van de kleinste stranden van de wereld – slechts 50 meter lang – en is perfect om te bezoeken bij vloed, wanneer het water een natuurlijk zwembad vormt. Het kristalheldere water van Gulpiyuri Beach is uitnodigender dan ooit en mag je niet overslaan bij een bezoek aan de regio.

 • Temperatuur van het water: Tussen de 20 en 30 graden
 • Wat meenemen voor een picknick: De lokale producten zijn om van te smullen! Op het boodschappenlijstje horen kaas, chorizo en de originele cider uit Asturië.

Klopeiner See

Oostenrijk

Plaatsen om te gaan zwemmen Oostenrijk

Klopeiner See

Met water dat kan opwarmen tot 28 graden is dit een van de warmste zwemvijvers in Europa. Het 800 meter brede meer wordt omgeven door een prachtig berglandschap, wat je een schitterend uitzicht biedt als je watersport beoefent op het water. Het meer is de perfecte uitstap voor het hele gezin, en door een kortingskaart te kopen kan je bovendien genieten van de vele voordelen.

 • Temperatuur van het water: Het water kan tot wel 29 graden warm worden.
 • Wat meenemen voor een picknick: Neem Oostenrijkse specialiteiten mee, maar zorg dat je ze kan meenemen op je boot voor een originele picknick op het water!

Biarritz

Frankrijk

Plaatsen om te zwemmen Biarritz

Biarritz – Flickr: José Sáez

Zes stranden in dezelfde stad, wat wil je nog meer? Er is voor iedereen wel wat te beleven; ga surfen aan La Plage de Marbella, neem de kids mee naar Plage du Port-Vieux of geniet van de schoonheid van La Côte des Basques. Bovendien bevinden alle stranden zich in de nabijheid van de stad dus kan je zwemnamiddag perfect gecombineerd worden met shoppen, een avondje op restaurant of een avondje dansen in een van de discotheken in de stad.

 • Temperatuur van het water: Tussen de 20 en 25 graden in de zomer
 • Wat meenemen voor een picknick: Maak kennis met het typische eten uit de Baskische regio. Een Talo sandwich met Bayonne ham en schapenkaas of een tomaat met verse tomaten, pepers, kaas, ham of ansjovis en krab. Nog een tip: neem een fles rosé uit de regio mee en geniet van een heerlijk feestmaal!