Wil je studeren in het buitenland en heb je al een studiejaar achter de rug? Dan kun je meedoen aan Erasmus+ van de EU. Dit programma is in 1987 in het leven geroepen om de uitwisseling van studenten zoveel mogelijk te bevorderen. De naam hiervan komt van de Nederlandse filosoof Desiderius Erasmus. Hij heeft op veel plekken in Europa geleefd om zijn kennis te vergroten en nieuwe inzichten te verwerven.

Dat kun jij nu ook gaan doen. Maar wat zijn de beste plekken voor een onvergetelijke studententijd? Om je met deze vraag te helpen, hebben we 10 populaire studentensteden voor een Erasmus-programma in Europa voor je onderzocht.

Daarnaast willen we je graag wijzen op onze speciale winactie, die tot 31 januari 2018 loopt. We hebben namelijk 21.000 euro aan studiebeurzen te vergeven. Dus laat ons voor eind januari weten waar je in Europa wilt studeren en maak kans op 10 x 2.000 euro en 2 x 500 euro!

1. Universiteit van Coimbra in Portugal: eeuwenoude tradities

Universiteit van Coimbra

Universiteit van Coimbra

De Universiteit van Coimbra (UC) bestaat sinds 1290 en is hiermee één van de oudste universiteiten ter wereld. Er studeren hier jaarlijks zo’n 25.000 studenten op acht faculteiten: Rechten, Geneeskunde, Geesteswetenschappen, Natuurwetenschap & Technologie, Farmaceutische Wetenschappen, Economie, Psychologie & Pedagogiek en Sportwetenschap & Lichamelijke Opvoeding.

De universiteit hecht veel waarde aan eenheid en tradities. Zo heeft iedere faculteit een eigen kleur en dragen de studenten dezelfde zwarte outfit met als enige een shirt in de witte kleur. Dit symboliseert gelijkheid, respect en nederigheid. Mannen dragen een mantel en tonen hiermee respect door het voor een ander op de grond neer te leggen. Het is een traditie om het niet te wassen om alle herinneringen aan het studentenleven te bewaren.

 • Studentenkamer: 160 euro op de universiteit.
 • Maandelijks budget: Zo’n 500 euro.
 • Bierprijs: 1,25 euro.
 • Uitgaan: Veel studentencafés zijn te vinden rond de Oude Kathedraal.
 • Stedentrip: Coimbra ligt op ongeveer een uur met de trein van Porto. Als je met de trein naar Lissabon wilt, ben je bijna 2 uur onderweg.
 • Aantal jaarlijkse Nederlandse Erasmus-studenten in Portugal: Rond de 350.

2. Katholieke Universiteit Leuven in België: top 100 ter wereld

Leuven Universiteit

Ingenieursfaculteit van de Katholieke Universiteit Leuven

De Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven) staat in de top 100 van verschillende lijsten van de beste universiteiten ter wereld. Het is gespecialiseerd op de gebieden Humane Wetenschappen, Biomedische Wetenschappen en Natuurwetenschap & Technologie. Er zijn maar liefst 19 faculteiten te vinden waaronder drie graduate schools voor een phd. Jaarlijks bieden ze ruimte voor 17.500 studenten. De kans dat je een student in de stad tegenkomt is erg groot, want bijna 20% van de Leuvenaren studeert aan KU Leuven.

Leuven in het zuiden van Vlamingen staat bekend om de belangrijke rol van faculteitsbarren in het uitgaansleven. De Vlamingen noemen ze ook ‘Fakbars’. De meeste hiervan zijn te vinden in de uitgaansstraat Tiensestraat. Ze worden gerund door vrijwilligers van een studievereniging, die het mogelijk maken dat je studiegenoten leert kennen onder het genot van goedkope pintjes.

 • Studentenkamer: Gedeelde kamer gemiddeld 340 euro en een zelfstandige woonruimte ongeveer 450 euro.
 • Maandelijks budget: Ongeveer 800 euro.
 • Bierprijs: 3 euro.
 • Uitgaan: Fakbars in Tiensestraat.
 • Stedentrip: Met de trein ben je in een half uur in Brussel. Daarnaast is Antwerpen in bijna een uur met de trein te bereiken.
 • Aantal jaarlijkse Nederlandse Erasmus-studenten in België: Zo’n 750.

3. Universiteit van Bologna in Italië: oudste universiteit ter wereld

Universiteit van Bologna

Universiteit van Bologna

De in 1088 opgerichte Universiteit van Bologna (UNIBO) is de oudste universiteit ter wereld die onafgebroken in gebruik is. Het hoort bij de belangrijkste academische inrichtingen van Europa. De universiteit heeft maar liefst 11 scholen, als vervangers van de 23 faculteiten, met 33 afdelingen. De kans dat je hier een Erasmus in jouw studierichting kunt doen, is dus erg groot.

Het centraal gelegen Bologna in Noord-Italië is een stad met twee gezichten. Aan de ene kant is het romantisch met lekker eten en terracottadaken en aan de andere kant is het stoer met levendige street art en een bruisend nachtleven. Je hoeft je hier niet te vervelen, want de studentenverenigingen ESN en AEGEE zorgen voor een volle evenementenkalender. En hiermee genoeg mogelijkheden voor nieuwe vriendschappen.

 • Studentenkamer: Zelfstandige woonruimte is zo’n 600 euro. Als je een woonruimte wilt delen, ben je maandelijks 400 euro kwijt.
 • Maandelijks budget: Zo’n 1000 euro.
 • Bierprijs: 5 euro.
 • Uitgaan:Veel studentencafés zijn te vinden in het Universiteitsdistrict rondom de Via Zamboni en Piazza Verdi. Daarnaast is Via del Pratello populair onder studenten.
 • Stedentrip: Vanaf Bologna ben je binnen een half uur met de trein in Florence. Als je naar Milaan wilt, ben je ruim een uur onderweg. En een treinreis naar Rome duurt bijna 2 uur.
 • Aantal jaarlijkse Nederlandse Erasmus-studenten in Italië: Ruim 500.

4. Universiteiten van Montpellier in Frankrijk: studeren aan de Middellandse Zee

Universiteit van Montpellier

Geneeskundefaculteit van de Universiteit van Montpellier

Montpellier heeft 2 universiteiten genaamd de Universiteit van Montpellier en Paul Valéry Universiteit Montpellier (UPVM). De eerstgenoemde richt zicht op Geneeskunde (faculteit te zien op bovenstaande foto), Tandheelkunde, Farmaceutische Wetenschappen, Rechten, Business, Lichamelijke Opvoeding en Natuurwetenschappen. En de laatstgenoemde richt zich op Kunst, Taal en Sociale Wetenschappen.

Montpellier in Zuid-Frankrijk ligt vlak bij de Middellandse Zee en heeft een zeer aangenaam mediterraan klimaat. Hier kun je veel culturele evenementen meemaken zoals een operafestival met klassieke muziek en jazz, dat jaarlijks zo’n 150 keer plaatsvindt. Daarnaast kun je genieten van prachtige architectuur.

 • Studentenkamer: Zo’n 600 euro voor een gedeelde kamer.
 • Maandelijks budget: Ongeveer 1000 euro.
 • Bierprijs: 5 euro.
 • Uitgaan: Rond de kerk Église Saint-Roch de Montpellier in het stadscentrum.
 • Stedentrip: Vanaf Montpellier maak je een treinreis van 2,5 uur naar Toulouse of Marseille.
 • Aantal jaarlijkse Nederlandse Erasmus-studenten in Frankrijk: Ruim 300.

5. Universiteiten van Nottingham in het Verenigd Koninkrijk: jaarlijks bekroond voor uitgaansleven

Universiteit van Nottingham

Nottingham Trent Universiteit

Nottingham telt twee universiteiten voor een Erasmus-programma, namelijk de moderne Nottingham Trent Universiteit (NTU) en de prestigieuze Universiteit van Nottingham. Laatstgenoemde is een campus met vijf faculteiten die zich specialiseren in Kunst, Engineering, Geneeskunde, Natuurwetenschappen en Sociale Wetenschappen. Als je aan de Nottingham Trent University wilt studeren, heb je keuze uit 9 scholen: Business, Pedagogiek, Rechten, Sociale Wetenschappen, Kunst, Architectuur, Milieuwetenschappen, Geesteswetenschappen en Technologie. Er heerst een rivaliteit tussen de twee universiteiten. De kans is hier groot dat je omgaat met mensen van je eigen universiteit.

Nottingham kent de jongste bevolking van alle grote steden in het Verenigd Koninkrijk. Je kent het misschien van de helden Robin Hood of Batman’s huis in The Dark Knight Rises. Het is een populaire bestemming voor studenten vanwege de huidige voordelige wisselkoers, de Engelse taal en een bekroond uitgaansleven. Daarnaast kun je een drankje doen in de oudste pub van Engeland, namelijk Ye Olde Trip To Jerusalem die is opgericht in 1189. 

 • Studentenkamer: Eigen kamer op de Universiteit van Nottingham en op Nottingham Trent Universiteit is gemiddeld 450 pond (490 euro).
 • Maandelijks budget: Zo’n 850 pond (930 euro).
 • Bierprijs: 3 pond (3,25 euro).
 • Uitgaan: Nottingham ontvangt sinds 2010 elk jaar de Paarse Vlag voor een uitstekend uitgaansleven op het gebied van veiligheid, schoonheid en ervaringen. In Hockley zijn er veel restaurants en pubs te vinden. Op vrijdagnacht blijft de Big O een favoriet onder studenten.
 • Stedentrip: Nottingham bevindt zich in het midden van Engeland. Vanaf hier ben je in 1 uur en 15 minuten met de trein in Birmingham. En met een reistijd van 1 uur en 45 minuten maak je treinreis naar het centrum van Manchester of Londen.
 • Aantal Nederlandse Erasmus-studenten in het Verenigd Koninkrijk: Ruim 2000.

6. Universiteiten van Salamanca in Spanje: elke dag van de week een bruisend nachtleven

Universiteit van Salamanca met studenten van Erasmus

Universiteit van Salamanca

In Salamanca kun je een Erasmus-programma doen aan de openbare Universiteit van Salamanca (USAL) en de privé-universiteit Pontificial Universiteit Salamanca (UPSA). Hiervan bestaat USAL het langst en is zelfs de oudste universiteit van Spanje. Het heeft 16 faculteiten waarvan voornamelijk Geesteswetenschappen, Taalwetenschappen, Rechten en Economie uitblinken. Daarentegen biedt USPA studies die meestal ook een academische variant hebben zoals Journalistiek, Lichamelijke Opvoeding en Pedagogiek.

Elke dag van de week kun je in Salamanca uitgaan. Een uitgaansavond begint meestal met drankjes bij een vriend thuis en rond middernacht gaat men de stad in. Je bent meestal in korte tijd bij uitgaansplein bij Plaza Mayor, want Salamanca is niet zo’n grote stad.Voor mainstream feestjes ben je bij Gran Via/Calle Prior in de populaire barren Cum Laude, Garamond of Camelot aan het juiste adres. Heb je zin in alternatief feestjes? Ga dan naar de populaire barren Paniagua, La Imprenta, of Ciao in Calle Varillas/Plaza San Justo. Hier kun je het populaire drankje ‘kalimotxo’ proberen dat bestaat uit rode wijn met cola.

 • Studentenkamer: 300 euro.
 • Maandelijks budget: 500 euro.
 • Bierprijs: 2 euro.
 • Uitgaan: Voornamelijk rond Plaza Mayor.
 • Stedentrip: In ruim anderhalf uur reis je met de trein van Salamanca naar Madrid.
 • Aantal jaarlijkse Nederlandse Erasmus-studenten in Spanje: Rond de 1900.

7. Ruprecht-Karls-Universiteit in Heidelberg in Duitsland: onderzoeksuniversiteit met 56 Nobelprijswinnaars

Heidelberg University

Bibliotheek van de Ruprecht-Karls-Universiteit

In Heidelberg is de oudste Universiteit van Duitsland te vinden genaamd de Ruprecht-Karls-Universiteit. Het is een onderzoeksuniversiteit met maar liefst 56 Nobelprijswinnaars. Je kunt hier studeren op één van de 12 faculteiten met wetenschappen als Gedrag & Cultuur, Bio, Scheikunde & Aardrijkskunde, Economie & Sociaal, Rechten, Wiskunde & Computer, Geneeskunde, Taal, Filosofie & Geschiedenis, Natuurkunde & Sterrenkunde en Theologie

Het prachtige kleine Heidelberg in Zuidwest-Duitsland ligt langs de rivier de Neckar temidden van bosrijke heuvel van Königstuhl en Heiligenberg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het redelijk ongeschonden gebleven en daarmee zijn de smalle straatjes en pittoreske gevels behouden. Dankzij de intellectuele geschiedenis is Heidelberg uitgegroeid tot één van de populairste studentensteden in Duitsland.

 • Studentenkamer: Zijn beperkt beschikbaar. Je betaalt 300 euro voor een gedeelde kamer.
 • Maandelijks budget: 700 euro.
 • Bierprijs: 3 euro.
 • Uitgaan: Rond rivier de Neckar zijn een aantal studentencafés te vinden.
 • Stedentrip: Vanaf Heidelberg reis je binnen een uur met de trein naar Frankfurt am Main.
 • Aantal jaarlijkse Nederlandse Erasmus-studenten in Duitsland: Ruim 1500.

8. Universiteit van Lund in Zweden: stad vol studentenverenigingen

Universiteit van Lund

Universiteit van Lund

De Universiteit van Lund hoort bij de grootste onderzoeksuniversiteiten van Scandinavië. Er zijn 8 faculteiten te vinden op de gebieden Geesteswetenschappen & Theologie, Engineering, Schone- & Beeldende Kunsten, Rechten, Geneeskunde, Natuurwetenschap, Sociale Wetenschappen en Economie & Management. Het blinkt op internationaal vlak uit op het gebied van Nanotechnologie, Klimaatverandering en Stamcelbiologie. Daarnaast is Internationale Marketing de populairste masterstudie in Zweden.

Het sociale leven in Lund speelt zich voornamelijk af in studentenverenigingen. Ze organiseren vrijwillige activiteiten rondom sport, kunst en uitgaan. Veel studenten zijn hierbij aangesloten. Dit lidmaatschap heeft velen geholpen aan zowel een studentenkamer als internationale contacten.

 • Studentenkamer: 4000 Zweedse kroon (425 euro).
 • Maandelijks budget: 8500 Zweedse kroon (900 euro).
 • Bierprijs: 65 Zweedse kroon (7 euro).
 • Uitgaan: Voornamelijk op sociëteiten.
 • Stedentrip: Lund ligt op 10 minuten afstand met de trein van Malmö. Daarvandaan ben je in ruim een half uur reistijd met de trein in Kopenhagen.
 • Aantal jaarlijkse Nederlandse Erasmus-studenten in Zweden: Meer dan 800.

9. Universiteit van Kopenhagen in Denemarken: warm welkom in de samenleving

Universiteit van Kopenhagen

Universiteit van Kopenhagen

De Universiteit van Kopenhagen (UCPH) is naast de oudste universiteit ook het oudste onderzoeksinstituut van Denemarken. Het heeft 6 faculteiten met elk een eigen richting, namelijk Geneeskunde, Geesteswetenschappen, Rechten, Natuurwetenschappen, Sociale wetenschappen en Theologie. De meeste vakken worden hier niet alleen in Deens, maar ook in het Engels gegeven.

Als student voel je je meestal snel thuis in Denemarken. De International House biedt informatiedagen aan om meer te weten over werken en studeren. Daarnaast kun je gratis cursussen volgen om Deens te leren. Bovendien organiseert de UCPH in samenwerking met ESN Copenhagen evenementen waarop zowel Denen als internationale studenten afkomen.  Zo kun je meerdere keren per maand voor een studentenprijs naar filmavonden, bakwedstrijden of andere activiteiten. Tegelijk breid je je kennissenkring uit en leer je meer van Denemarken kennen via de lokale bevolking.

 • Studentenkamer: 6000 Deense kronen (800 euro).
 • Maandelijks budget: 8500 Deense kronen (1150 euro).
 • Bierprijs: 45 Deense kronen (6 euro).
 • Uitgaan: In de Meatpack District kun je veel clubs en barretjes vinden.
 • Stedentrip: Vanaf Kopenhagen ben je na een treinreis van 30 minuten in Malmö in Zweden te vinden.
 • Aantal jaarlijkse Nederlandse Erasmus-studenten in Denemarken: Circa 500.

10. Universiteiten van Praag in Tsjechië: Erasmus in een cultuurparadijs

Universiteit van Praag

Rechtenfaculteit van de Charles Universiteit

Praag heeft 12 universiteiten waaraan je een studie kunt volgen. Ze zijn onderverdeeld in openbare universiteiten, openbare academies en privé-universiteiten. De meeste hiervan zijn gespecialiseerd in een vakgebied. Echter geldt dit niet voor de Charles Universiteit. Dit is de oudste universiteit van Midden-Europa en heeft 17 faculteiten die zich richten op Rechten (te zien op bovenstaande foto), Theologie, Geneeskunde, Farmacie, Kunst, Natuurwetenschappen, Wiskunde & Natuurkunde, Pedagogiek, Sociale Wetenschappen en Lichamelijke Opvoeding.

Praag is een cultuurparadijs vol talloze musea, galerieën, bioscopen, bars en clubs. Daarnaast kun je hier goedkoop eten en drinken. Vanaf de stad kun je korte trips maken om het hele land te ontdekken. Het is zelfs mogelijk om de bergen op te zoeken om te wintersporten. Alle voorgaande zaken hebben een enorme aantrekkingskracht op internationale studenten voor een Erasmus.

 • Studentenkamer: 6000 Tsjechische kronen (225 euro).
 • Maandelijks budget: 12000 Tsjechische kronen (450 euro).
 • Bierprijs: 35 Tsjechische kronen (1,50 euro).
 • Uitgaan: Pubs met goedkoop bier vind je in de wijk Žižkov.
 • Stedentrip: In ruim 2,5 uur reis je met de trein naar Brno.
 • Aantal jaarlijkse Nederlandse Erasmus-studenten in Tsjechië: rond de 150.

Lees ook:

Bronnen:

 • Aantal Nederlandse Erasmusstudenten per land – Higher Education mobility within programme countries – Students by sending and receiving country under call 2014: Erasmus+ Programme Annual Report 2015.