Sinterklaas is sinds 14 november weer in Nederland! Vorig jaar kwam de Sint aan in Gouda, waar de pieten er wel heel bijzonder uitzagen. Stroopwafelpiet en kaaspiet dansten over de kade terwijl de Sint iedereen een hand gaf. Dit jaar was de landelijke intocht in het Drentse Meppel, maar hoe zagen de pieten er dit jaar uit? Vanaf dat Sint weer in het land is, mag je je schoen weer zetten en onbeschaamd de hele dag Sinterklaasje Bonne Bonne Bonne meezingen. De voorpret gaat van start met pepernoten bakken, een mijter knutselen, gedichten schrijven of nadenken over wat voor surprises te maken. Voor wie de de intocht in Drenthe gemist heeft, kan het spektakel natuurlijk nogmaals vanachter de televisie volgen. Maar wat zijn nou de leukste Sinterklaas evenementen bij jou in de buurt?

Om een overzicht te krijgen wat er allemaal te doen is hebben we de leukste evenementen in ons land op een rijtje gezet:

Intocht Sinterklaas

Intocht Sinterklaas – Flickr: Sander van der Wel

1. Officiële intocht in Meppel

De landelijke intocht vindt dit jaar plaats in Meppel en deze mag je natuurlijk niet missen! Sinterklaas en zijn pieten zullen zaterdag 14 november aanmeren in de binnenstad van Meppel. Het is de eerste keer dat de landelijke intocht in de provincie Drenthe plaatsvindt; de stad is dan ook zeer opgetogen en heeft zich in korte tijd omgedoopt tot heuze Sinterklaasstad. Wanneer de stoet voorbij is en de Sint en Pieten weer aan het werk moeten, zijn er nog genoeg andere leuke dingen te doen. Vind hier wat er rondom de intocht allemaal te doen is in Meppel. Zorg in ieder geval dat je meedoet aan de hulppietjes wedstrijd!

Intocht Sinterklaas:

 • Hoe en wat: 14 november van 12:00 – 13.15 vindt de route plaats tussen Westeinde en Prinsenstraat.
 • Hoe kom ik er: Neem de trein naar Meppel centraal station. Vanaf daar wandelt u in ongeveer 5 minuten naar het centrum.
 • Kosten: gratis

shutterstock_87268000

 

2. Jochem van Gelder en Raak in Hoorn

Jochem van Gelder en meisjesgroep Raak hebben samen een denderend Sinterklaasfeest voorbereid. Het belooft een groot spektakel te worden, totdat ineens de sfeerpiet op het podium verschijnt… Is de sfeer hier wel goed genoeg? Op 2 december kun je onder andere het feest bijwonen in Hoorn. Voor de uitgebreide agenda of de meiden ook bij jou in de buurt optreden kun je het beste op de website kijken.

 • Hoe en wat: 2 december van 15:00 – 17:00 in de Hamletzaal in Schouwburg het Park te Hoorn.
 • Hoe kom ik er: Je kunt per trein naar Hoorn centraal rijden. Vanaf daar is het 10 min te voet naar de schouwburg het Park. Loop via de Hoge Vest en de Westerdijk
 • Kosten: 19 euro

Sinterklaas

3. Sinterklaasweekend in Center Parcs

Tijdens Het Weekend van Sinterklaas van 4 t/m 7 december in Center Parcs De Eemhof (Zeewolde) beleef je Sinterklaas geheel volgens traditie. Samen vier je uitgebreid pakjesavond en wordt er veel plezier gemaakt met Sint en Piet. Op zaterdag 5 december komt de Goedheiligman op zijn pakjesboot aan in de haven van Marina in de Eemhof. Presentatoren Kim-Lian van der Meij en Jochem van Gelder zullen de Sint verwelkomen. Waarna het feest wordt afgesloten met een Zwarte Pieten uitzwaaitocht.

 • Hoe en wat: 4 t/m 7 december in Center Parcs De Eemhof (Zeewolde)
 • Hoe kom ik er: De Eemhof is bereikbaar met het Openbaar Vervoer. Je kunt de buslijn 160 nemen vanaf de stations Almere stad of Amersfoort.
 • Kosten: een compleet huisje kunt u boeken vanaf 185 euro.

shutterstock_64897240

 

4. Sinterklaashuis in Heemskerk en Emmen

Neem een kijkje bij de logeerplek van de Sint ten tijde van zijn verblijf in Nederland! Vanaf 15 december is iedereen welkom in het grootste Sinterklaashuis van Drenthe in Emmen.  Elke woensdag, zaterdag en zondag kan iedereen genieten van dans, muziek en spel in het huis dat gevestigd is in de bibliotheek in Emmen. Ook in Heemskerk kunnen volwassenen en kinderen op 21, 22, 28, 29 november en 5 december de pieten elke dag komen helpen met pepernoten bakken, cadeautjes inpakken, daken beklimmen in de pietengymzaal, en een kijkje nemen in de werkkamer van Sinterklaas. Kijk wat er nog meer voor evenementen zijn in Emmen en Heemskerk.

 • Hoe en wat: Het Sinterklaashuis in Emmen is gevestigd in de bibliotheek.  Heemskerk is gevestigd in pand Multimate.
 • Hoe kom ik er: Men wandelt van het centraal station van Emmen in 8 minuutjes naar de biblotheek. Het Sinterklaashuis in Heemskerk is bereikbaar door met de trein naar Heemskerk te reizen en vanaf daar op buslijn 73 te stappen. Deze brengt je in 25 minuutjes voor de deur van de Sint en Pieten!
 • Kosten: In Emmen is de entree vrij toegankelijk. In Heemskerk betaald men 2 euro voor volwassenen en kinderen vanaf 3 jaar.

shutterstock_192539276

 

5. Het leukste Sinterklaasfeest in Amsterdam

In het spannende Science Center Nemo wordt op 28 en 29 november een groot Sinterklaasfeest georganiseerd. Sinterklaas is verdwenen, en samen met presentator Ron Boszhard moeten de kinderen op zoek naar de chocoladeletters die antwoord moeten geven op de vraag: Waar is Sinterklaas? Ga nu op zoek met Ron en beleef het leukste Sinterklaasfeest.

 • Hoe en wat: Sinterklaasfeest in Nemo Science center. 28 november om 10:00 en 14:00, zondag 29 november om 14:00.
 • Hoe kom ik er: Nemo is te voet bereikbaar vanaf Amsterdam Centraal.
 • Kosten: 29,50 euro. (inclusief vrije toegang tot de rest van Nemo)

shutterstock_160033988

6. Haal je pietendiploma in Dierenpark Emmen

Kun je net zoals de Pieten ook zo behendig over de daken lopen? Hoe goed kun jij mikken bij het gooien van pakjes door de schoorstenen? En ben jij een betere danser als Piet? Met iedere activiteit die je goed doorstaat kun je een stempel verdienen. Bij een volle stempelkaart verdien je in Dierenpark Emmen je eigen echte pietendiploma!

 • Hoe en wat: Je kunt op 22, 23, 26, 30 november of 3 december aan het pietendiploma deelnemen.
 • Hoe kom ik er: Dierenpark Emmen is te bereiken vanaf het Station van Emmen. Vanaf hier kunnen gemakkelijk meerdere bussen genomen worden naar het dierenpark.
 • Kosten: de kosten voor het behalen van je diploma zijn gratis wanneer men een toegangskaartje voor het Dierenpark koopt. 3 t/m 9 jaar is 20,50 euro en vanaf 10 jaar 23 euro.

shutterstock_315732533

7. Bekijk de nieuwste Sinterklaasfilm Ramon en het paard van Sinterklaas

Wat zeker ook bijdraagt aan het ultieme Sinterklaasgevoel is het kijken van deze nieuwe film! Het paard van Sinterklaas reist met zijn verzorger Ramon vanuit Spanje naar Nederland. Hij kan niet mee op de boot omdat hij zeeziek is. Ze hadden afgesproken met Sinterklaas dat ze op de kade zouden wachten. Maar waar zijn ze gebleven?

 • Hoe en wat: De film draait vanaf 21 oktober in de bioscoop.
 • Hoe kom ik er: De film is onder andere te zien in Theater filmcafé de lieve Vrouw. Te bereiken vanaf Amersfoort Centraal. Vanaf daar wandelt men in 15 minuutjes naar het lieve vrouweplein. Voor het complete overzicht aan bioscopen kunt u op de biosagenda terecht.
 • Kosten: De tickets voor deze film bedragen voor kinderen 7 euro en voor volwassenen 9 euro.
Wijze Wegwijs en Sinterklaas in Spanje (1)

Wegwijspiet is speciaal even teruggekomen van zijn pension voor deze show!

8. Verover een plekje in het Sinterklaastheater met de Feestpieten Boyband.

Het Sinterklaastheater bestaat dit jaar 10 jaar! De Feestpieten Boyband, die ook hun 10e verjaardag vieren, spelen een muzikale hoofdrol in deze jubileumshow en de wijze Wegwijspiet is speciaal teruggekomen van zijn pensioen om het feest compleet te maken. Liedjes als ‘Doe mij maar een pepernoot’ schitteren over het podium gezongen door de beroemde pieten.

 • Hoe en wat: De show draait 22 november in de Stadschouwburg Haarlem, 28 november in Theater Gooiland in Hilversum en 29 november in Kennemer theater in Beverwijk.
 • Hoe kom ik er: Vanaf Haarlem station rijdt met met bus 50 in 8 minuten naar de schouwburg. Vanaf Hilversum station wandelt men in 8 minuten naar het Gooiland theater. Vanaf het station van Beverwijk loop je in 15 minuten naar het Kennemer theater of neem bus 73.

 

Tips en trucs om alvast in de Sinterklaasstemming te komen:

Bang voor de Sint? Niet nodig zegt Rienco van Sinterklaas.fm!

 • “Sinterklaas heeft misschien een lage stem en ziet er een beetje eng uit. Zwarte piet die gluurt door de ramen of je wel zoet bent geweest. Maar dat er iemand in de zak meegenomen is naar Spanje, dat gebeurt natuurlijk niet (meer). Net als het ‘krijgen’ van de roe. Sinterklaas is een kindervriend en Piet brengt pepernoten en cadeautjes. Voor de papa’s en mama’s: maak je kinderen niet bang tijdens deze gure donkere dagen. Het is een feestje om je schoen te mogen zetten en sinterklaasliedjes mee te zingen. Wist je dat dit ook nog eens heel erg leerzaam is?”
 • Op Sinterklaas.fm kun je filmpjes kijken, gedichten maken, de échte Sinterklaasblog lezen, in de knutselhoek de mooiste kleurplaten kleuren en het lekkerste Sinterklaassnoepgoed maken!
 • Kijk elke dag vanaf 18:00 het Sinterklaasjournaal bij [email protected]
 • Altijd al een kijkje willen nemen op de Pakjesboot 12? Kijk wanneer de boot bij jou in de buurt is!

 

Bekijk hier de trailer van de nieuwste Sinterklaasfilm!