En dan kom je op dat moment in je leven waar je een stage gaat lopen. Je eerste stappen op de arbeidsmarkt noemen ze het ook wel eens. Of het nu gaat om een stage die verplicht is binnen je opleiding, eentje die je in je vakantie of naast je studies loopt om wat bij te verdienen, of een stage wanneer je afgestudeerd bent, één ding is zeker; de ervaringen die je hier opdoet zijn vaak leerrijker dan alles wat je ooit in je schoolboeken hebt gezien. Je leert de theorie omzetten in de praktijk, je leert hoe het is om in een bedrijf te werken. We kennen allemaal het typische beeld van de stagiair die koffie moet maken en dossiers moet kopiëren, maar laat je niet misleiden, een stage houdt vaak veel meer in. En wat is er beter dan een stage in het buitenland te lopen? Dan heb je er meteen die ervaring weer bij! Wij zetten je alvast 10 steden voor een buitenlandse stage op een rijtje, waar je ongetwijfeld een hele hoop ervaring kan opdoen, en bovendien je nog wat kan genieten van een leuke omgeving voor buiten de werkuren!

1. Gent in België: jong & creatief

Omio stage in het buitenland

Graslei Gent – Flickr: Jiuguang Wang

Gent staat bekend als een van de jongste en creatiefste steden van België, dus een betere plek om je stage te lopen zal je niet vinden. Je kan er terecht in verschillende sectoren, gaande van techniek, farmacie, geneeskunde, recht, onderwijs en overheid. Er is ook een sterke impuls voor groeiende creatieve bedrijven, en ze zijn altijd op zoek naar stagiairs in de PR, online marketing, design en media. Gezien Gent ook een studentenstad is, en er zich een grote universiteit bevindt, is het een perfecte overgang tussen het studentenleven en het leven als werkende mens. De stad beschikt over tal van musea en galerijen en heeft een bruisend nachtleven tijdens het weekend, met vele kroegen en clubs. In de zomer kan je je tussen de jongeren aan de Graslei zetten, voor een heerlijk relaxte namiddag in het zonnetje.

 • Taal: In de meeste bedrijven wordt er Nederlands gesproken, maar indien je bij een internationaal bedrijf aan de slag kan, is de voertaal meestal Engels. Verder is Frans een groot pluspunt in België, aangezien het een tweetalig land is en bedrijven graag Franstaligen in dienst hebben.
 • Gemiddelde loon: Normaal gezien verdienen studenten niets voor hun stage, aangezien een stage gezien wordt als deel van je studieopleiding. Maar afhankelijk van het bedrijf waar je te werk gesteld wordt, kan je wel een klein loon ontvangen.
 • Gemiddelde leefkosten: Een appartement in de stad kost je ongeveer € 600. Voor Belgische studenten is het typisch een ‘kot’ te huren, dit is een kamer in een huis dat je met andere studenten huurt en waar je een gemeenschappelijke keuken en badkamer hebt. Deze huurprijzen liggen gewoonlijk ook een stuk goedkoper. Een maaltijd in een goedkoop restaurant kost je € 15, een pintje kost je € 2,5.
 • Websites om stages te vinden: Stages bij de stad Gent en Monstage.
 • Reis naar Gent: Tickets van Amsterdam naar Gent vanaf € 18.

 2. Den Haag in Nederland: marketing & politiek

Stage in het buitenland - Den Haag

Bierkade Den Haag – Flickr: Christopher A. Dominic

De meeste stages zijn beschikbaar in de communicatie, marketing, PR en sales. Andere industries zoals IT, HR en de creatieve sector bieden ook vaak interessante stageplaatsen aan. Bovendien is hier ook de overheid en het parlement gevestigd, net zoals alle ambassades, dus indien je een politieke carrière ambieert, is dit ook de place to be voor jou. Niet alleen om te werken, maar ook als ontspanning is het Binnenhof, het centrum van de Nederlandse politiek, een bezoekje waard. Verder kan je kiezen voor een wandeling op de boulevards, een bezoekje aan een van de musea of een pintje aan de gezellige Bierkade, gelegen naast het kanaal.

 • Taal: Nederlands is het meest voor de hand liggend, maar in internationale bedrijven wordt vaak Engels gesproken. Verder is het Engels van de Nederlanders erg goed, en kan je in de dagelijkse omgang perfect Engels gebruiken.
 • Gemiddelde loon: In Nederland zijn bedrijven niet verplicht om stagiairs te betalen. Er wordt meestal over het loon onderhandeld en het gemiddelde ligt tussen de € 270 en 450.
 • Gemiddelde leefkosten: Een appartement met één slaapkamer kost rond de € 700, een maandkaart voor het openbaar vervoer kost je € 76 en een maaltijd in een goedkoop restaurant € 15.
 • Websites om stages te vinden: Studentenwerk en Studentenburea.
 • Reis naar Den Haag: Tickets van Amsterdam naar Den Haag vanaf € 5.

3. Berlijn in Duitsland: creatief & startups

Omio stage in het buitenland

Brandenburger Tor – Flickr: Luke Ma

Berlijn, als start-up hoofdstad van Europa, is de ideale plaats voor een stage in het buitenland en biedt tal van interessante mogelijkheden. Stages zijn beschikbaar in zowat alle vakgebieden, maar vooral populair zijn stages in de marketing, design, public services en management. Verder is Berlijn een wereldstad waar buiten de werkuren tal van dingen te doen zijn. De hele stad ademt creativiteit, met voldoende kunstgalerijen, theaters en concerthallen voor alle kunstliefhebbers. Voor een relaxte zaterdagnamiddag kan je terecht in een van de vele parken of kan je over een van de Berlijnse rommelmarkten kuieren. En ‘s avonds kan je natuurlijk het wervelende nachtleven induiken! Gezien de smeltkroes van verschillende culturen en nationaliteiten die hier samenleven is het ook nooit moeilijk om mensen te leren kennen en je ervaringen en ideeën met elkaar uit te wisselen.

 • Taal: Duits natuurlijk, maar gezien vele bedrijven internationaal georiënteerd zijn, is Engels zeer belangrijk.
 • Gemiddelde loon: Sinds het begin van 2015 geld er in Duitsland een minimumloon van € 8,5 per uur. Dit loon geldt normaal gezien ook voor stagiairs maar uitzonderingen kunnen plaatsvinden.
 • Gemiddelde leefkosten: De prijs per vierkante meter ligt gewoonlijk tussen de € 8 en de € 11 per maand, afhankelijk van de grootte en de locatie. Een appartement van 30 m² kost gewoonlijk tussen de € 300 en de 400 per maand. In de centrale delen van Berlijn is dit wel duurder. Prijzen van voeding hangen af van waar je het koopt. Enkele voorbeelden: voor een brood betaal je € 2, € 1 voor een liter melk en een kop koffie drink je voor € 2,5.
 • Websites om stages te vinden: Meinpraktikum, Praktikum.info en Connecticum.
 • Reis naar Berlijn: Tickets van Amsterdam naar Berlijn vanaf € 25.

4. Cádiz in Spanje: horeca & vissen

stage in het buitenland Cadiz

Flickr: Laura Suarez

Zin in een stage in het zonnige Spanje? Cádiz biedt je de perfecte mogelijkheid om je vakantiegevoel te behouden tijdens je stageperiode. Na het werk kan je immers genieten van de Spaanse zwoele avonden op een terrasje met heerlijke wijn en tapas, of je kan het prachtige Castillo de San Sebastian bezoeken. Weekends breng je het best door op het strand Playa La Caleta of met een daguitstap naar El Puerto de Santa Maria, waar authentieke sherry gemaakt wordt. Stageplaatsen in dit Spaans paradijs kunnen voornamelijk gevonden worden in de toeristische sector, veeteelt of vissen.

 • Taal: Spaans is zeker nodig voor het dagelijkse leven, maar als je een job in de toeristische sector uitvoert mag Engels ook zeker niet ontbreken gezien de meeste reizigers uit Engeland of Duitsland komen.
 • Gemiddelde loon: Tussen de € 400 en € 900.
 • Gemiddelde leefkosten: Een kamer kost je ongeveer € 200, het openbaar vervoer € 1 per enkele reis en voor een gemiddelde lunch moet je rekenen op € 5. Voor een museumkaartje betaal je ongeveer € 6.
 • Websites om stages te vinden: Hacesfalta, Infojobs, Trabajar en Emplea.universia.
 • Reis naar Cádiz: Tickets van Amsterdam naar Cádiz in de buurt van Sevilla vanaf € 54.

5. Manchester en Salford in het Verenigd Koninkrijk: media & muziek

Manchester is, wat betreft het aantal inwoners, de tweede grootste metropool in het Verenigd Koninkrijk, na Londen. Er is hier een grote privé-sector te vinden, maar ook een uitgebreide kunst- en muziekscene. Salford City is een district in de provincie Greater Manchester. De stad is sinds kort ook de thuis van de BBC, waardoor er verschillende stages in de media en journalistiek beschikbaar zijn. Manchester is een levendige stad, met een van de beste muziekscènes van het Verenigd Koninkrijk, waardoor een concert meepikken of een optreden bijwonen een populaire activiteit is. Ook kan er geweldig lekker gegeten worden – er is immers een ruim aanbod aan pubs en restaurants. Sportliefhebbers brengen hun avond misschien liever door in het stadion van een van de twee populaire voetbalclubs, Manchester City en Manchester United, waar ze hun favoriete spelers op het veld kunnen zien presteren.

 • Taal: Engels is verplicht, maar bij internationale bedrijven is een tweede taal altijd een pluspunt
 • Gemiddeld loon: Veel stages in het Verenigd Koninkrijk zijn onbetaald, maar bedrijven betalen wel vaak voor de reiskosten en soms een klein bedrag voor de lunch. Manchester en Salford bieden beide leefomstandigheden aan die beduidend lager liggen da in de UK – wat erg belangrijk kan zijn als je een onbetaalde stage loopt. Betaalde stages komen wel voor bij grotere bedrijven.
 • Gemiddelde leefkosten: De maandelijkse huur voor een appartement in een populaire wijk in Manchester en Salford ligt tussen de £300-500. Maandelijkse tickets voor het openbaar vervoer kosten rond de £50. Een gemiddelde lunch in het zakendistrict kost je £10 in een restaurant, maar Meal Deals in drogerijen zoals Boots kunnen je een heerlijke sandwich en drankje aanbieden voor £3-5. Voor een cocktail in het stadscentrum betaal je £7, een pint bier in de lokale pub is £3.
 • Websites om stages te vinden: Inspiringinterns, Indeed en BBC.
 • Reis naar Manchester: Tickets van Amsterdam naar Manchester vanaf € 35.

6. Faro in Portugal: toerisme & gezondheidszorg

Stage in het buitenland Omio

Flickr: Alexander Savin

In het warme Faro in Portugal kan je gemakkelijk stage lopen in de toeristische sector of in de gezondheidszorg. Buiten het werk kan je genieten van de prachtige Portugese stranden, zoals het Ilhas Desertas, de paradijselijke eilanden waar je heerlijk kan ontsnappen van al het werk. Ook duiken is een populaire activiteit hier, en je zou ervan schrikken hoeveel rust de onderwaterwereld je kan brengen. In de stad kan je heerlijk verdwalen in het historische centrum, of een bezoekje brengen aan de angstaanjagende Carmo Kerk, die volledig bedekt is met schedels en botten.

 • Taal: In Portugal spreken ze doorgaans erg goed Engels en je kan er wonen en leven zonder Portugees te spreken – zelfs tv kijken is geen probleem aangezien niets gedubd wordt! Toch wordt het aangeraden om wat Portugees te leren, zodat je de cultuur beter kan leren kennen en zelf met de locals kan spreken in de kroeg, en ook voor je werk kan het soms nodig zijn.
 • Gemiddeld loon: Het gemiddelde loon ligt tussen de € 300 en de € 700.
 • Gemiddelde leefkosten: Voor een kamer betaal je tussen de € 200 en de € 300, voor het eten moet je ongeveer rekenen op zo een € 200 in de maand, een maandticket voor het openbaar vervoer kost je € 20 en een pintje € 3.
 • Websites om stages te vinden: Expressoemprego en Juventude.
 • Reis naar Faro: Tickets van Amsterdam naar Faro vanaf € 79.

7. Wenen in Oostenrijk: economie & management

Wenen is een stad van tradities, en staat bekend als een van de mooiste steden van Europa. Vroeger was Wenen de hoofdstad van een groot rijk, waarvan de overblijfselen, in vorm van kastelen, de stad sieren. Er zijn ook veel theaters te vinden, waar je zowel klassiekers als moderne dramatische kunsten kan ontdekken. En ook de Alpen zijn niet ver weg voor een sportief weekendje. Als je beslist je stage in Wenen te lopen kan je in vele industrieën terecht. De meeste plekken kunnen echter gevonden worden in de media, marketing, economie of management.

 • Taal: Duits en Engels
 • Gemiddeld loon: Is afhankelijk van het bedrijf, maar ligt meestal tussen de € 700 en de € 850 .
 • Gemiddelde leefkosten: Je betaalt ongeveer € 15 per 1 m². Een kamer in een gemeenschapswoning kost gemiddeld € 400 en de gemiddelde maandelijkse prijs voor eten is ongeveer tussen de € 300 en 400 in de maand. Voor een ritje met het openbaar vervoer betaal je € 2,20.
 • Websites om stages te vinden: Gigajob en Backinjob.
 • Reis naar Wenen: Tickets van Amsterdam naar Wenen vanaf € 39.

8. Florence in Italië: architectuur & design

Naar Florence ga je het best als je op zoek bent naar een stage in de architectuur en design, kunsten, theater, fotografie, film en televisie, onderwijs, uitgevers of communicatie en reclame. Kunstliefhebbers kunnen zich niet alleen binnen de kantooruren uitleven, maar kunnen bovendien een bezoekje brengen aan een van de vele musea die Florence rijk is, zoals de Baptisterium, de Campanile van Giotto, Ponte Vecchio, Uffizi en Palazzo Pitti. Daarbij kent de stad zo een uitgebreide geschiedenis en kan je in het stadscentrum van de bezienswaardigheden en historische gebouwen genieten die je terug meenemen in de tijd. ‘s Avonds kan je genieten aan de vele cafés, wijnbars en uitstekende restaurants. En als je graag wijn hebt mag je zeker een uitstapje naar Montepulciano niet overslaan!

 • Taal: In Italië wordt er doorgaans niet zo veel Engels gesproken dus begin al maar vast je Italiaans op te blinken als een stage in deze prachtige stad je wel aanspreekt. Engels kan soms wel gebruikt worden voor het werk.
 • Gemiddeld loon: Sinds januari 2013 moeten stages in een bedrijf betaald worden en dit loon wordt gebaseerd op de kosten die de stagiair heeft gedurende deze periode. Dit bedrag ligt tussen de € 300 en de € 650. In de realiteit proberen vele bedrijven hier nog altijd onderuit te komen.
 • Gemiddelde leefkosten: Een kamer kost ongeveer € 250 – € 400 per maand, afhankelijk van de locatie en de voorzieningen. Door de extra kosten, zoals water en elektriciteit, komt hier nog eens € 40 per maand bij. Een kaartje voor de bus kost je € 1,20, een maaltijd tussen de € 3 en € 10 en een koffie ongeveer € 1. Voor een biertje op café ben je ongeveer € 3 tot € 4 armer.
 • Websites om stages te vinden: Cliclavoro en Facebook Italian Start Up Events.
 • Reis naar Florence: Tickets van Amsterdam naar Florence vanaf € 52.

9. Kopenhagen in Denemarken: software & klinisch onderzoek

Loop je buitenlandse stage in Kopenhagen, waar je terecht kan in verschillende sectoren zoals de verkoop, sociale media, webdesign, software ontwikkeling, ingenieurswetenschappen, klantenservice en klinisch onderzoek. De populairste sectoren blijven in de verkoop, IT en wetenschap. Buiten al de ervaring die je er kan opdoen is Kopenhagen een charmante stad om in te leven. De stad wordt gezien als favoriete en meest bezochte stad, niet alleen door toeristen uit Denemarken maar uit heel Scandinavië. Enkele dingen die je er niet mag missen zijn de Tivoli Tuinen, en de indrukwekkende kastelen Christiansborg, Rosenborg, Amalienborg en Frederiksborg.

 • Taal: Het komt altijd van pas een beetje Deens te spreken, maar de meeste internationale bedrijven zijn op zoek naar Engels sprekende werknemers.
 • Gemiddeld loon: Stages zijn doorgaans betaald in Denemarken, met een gemiddeld loon tussen de € 500 en € 1100 per maand.
 • Gemiddelde leefkosten: Voor een woonplaats betaal je tussen de € 380 en € 590 per maand. Een maaltijd in een betaalbaar restaurant kost je tussen de € 10 en € 17 en je bijhorend biertje krijg je voor € 8. Een enkele reis met het openbaar vervoer is € 3.
 • Websites om stages te vinden: Work in Denmark, Jobs in Copenhagen en UN.dk.
 • Reis naar Kopenhagen: Tickets van Amsterdam naar Kopenhagen vanaf € 39.

10. Toulouse in Frankrijk: ruimtevaart & horeca

Toulouse, ook wel bekend als ‘La ville rose’, is een prachtige stad, met een enorme hoeveelheid aan historische plaatsen en monumenten om heerlijk in de Franse charme te verdwalen. Zie je jezelf al zitten met een glaasje wijn en een stokbrood, dwalend door de Franse straten waarbij je probeert met je beste Frans een koffie te drinken met de locals? Toulouse is ook een studentenstad waar studenten graag ‘s avonds een van de vele kroegen induiken. De meeste stageplaatsen in Toulouse kunnen gevonden worden in de ruimtevaartkunde, gezien Toulouse de thuisstad van de Airbus is. Je kan er bovendien ook l’Espace bezoeken, waar zich een indrukwekkende replica van de raket Arriane 5 bevindt.

 • Taal: Hoewel sommige mensen hier wel een aardig mondje Engels of Spaans spreken, moet je toch Frans onder de knie hebben om hier te leven.
 • Gemiddeld loon: Een stage van minder dan 2 maanden is meestal niet betaald, het minimunloon voor een stage van 2 maanden of meer is €508.
 • Gemiddelde leefkosten: De gemiddelde huurprijs is ongeveer € 445, een jaarabonnement voor het openbaar vervoer is € 100 voor jongeren onder 26 en een maaltijd in een goedkoop restaurants kost je ongeveer € 5 tot € 10. Biertjes kan je drinken voor ongeveer € 5.
 • Websites om stages te vinden: Optioncarriere, Apec en Capcampus.
 • Reis naar Toulouse: Tickets van Amsterdam naar Toulouse vanaf 46 euro.

Featured image – Flickr: COD Newsroom