De temperaturen stijgen weer en het zomergevoel steekt de kop op. Op die eerste warme dagen wil je alleen maar genieten van de zon en liefst meteen op vakantie vertrekken! Maar we weten het allemaal; vakantiedagen groeien niet aan de bomen, en je bent voorlopig verplicht om braaf naar je werk te gaan. Daarbij zit het ook niet altijd mee met de spaarcenten en kan een extra vakantie vaak een flinke hap uit je budget betekenen. Maar gelukkig zijn er die twee verlossende dagen in een week, die zich uitstekend lenen voor een uitstapje! Een weekendje weg hoeft niet ver te zijn, en bovendien al helemaal niet veel kosten. Wij zetten 6 weekenduitstapjes voor jou op een rijtje, allemaal snel bereikbaar vanuit Amsterdam, en bovendien allemaal onder de € 50.

Bus naar Antwerpen

Bus naar Antwerpen

Neem de bus van Amsterdam naar Antwerpen en ontdek de diamantstad van België. Zeker het zomerse weer maakt het een van de gezelligste steden van Vlaanderen. Heel de stad leeft op, en iedereen probeert zo veel mogelijk van het zonnetje mee te pikken. Zo kan je je begeven tussen de locals, die maar al te graag genieten van heerlijke Belgische bieren op een terrasje, of tussen de jongeren de Meir afstruinen op zoek naar de ideale zomeroutfit. Bovendien is er ook een volledige programmatie voor de zomer in Antwerpen, met tal van leuke activiteiten, en kan je daarna de dag afsluiten in de zomerse bar Jardim.

 • Afstand: 139 km
 • Reistijd: Ongeveer 3 uur 
 • Prijs: Prijzen beginnen bij € 10 voor bussen van iDBUS, die er wel wat langer over doen. Bustickets van Eurolines vanaf € 25.

Trein naar Münster

Trein naar Münster

De trein van Amsterdam naar Münster brengt je naar deze gezellige stad in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De stad biedt talloze musea waar kunstliefhebbers uren in kunnen verblijven, en ook het laatgotisch stadhuis en de St-Paulus Dom zijn een streling voor het oog. Bovendien is er een heerlijke oase van groen, gelegen aan de oevers van de Aasee, waar jong en oud samenkomen om wat tijd in de zon door te brengen. Ook om te fietsen is het de ideale stad; er is een uitgebreid netwerk aan fietspaden voorzien en het is de ideale manier om de stad en omgeving te verkennen. De talloze gastronomische restaurants laten je bovendien je zomerse dag afsluiten met een heerlijke maaltijd.

 • Afstand: 308 km
 • Reistijd: 3,5 uur
 • Prijs: Ongeveer € 40

Trein naar Middelburg

Trein naar Middelburg

Het strand in het nabijgelegen Vlissingen

Neem de trein naar de Middelburg, de hoofdstad van Zeeland, en beleef een weekendje weg in eigen land! Middelburg is een stad die toeristen een ruim aanbod aan activiteiten biedt, en de zee om de hoek is daarbij natuurlijk onze favoriet! Neem de bus naar de nabijgelegen stranden, maak er een heerlijke wandeling of laat het kind in je naar boven komen en bouw een reusachtig zandkasteel. Daarbij is Middelburg ook een bezienswaardigheid op zich; de stad behoudt haar eigen karakter door de intieme sfeer, leuke pleintjes, steegjes en authentieke boetiekjes en kunstgalerijtjes waar je zeker eens een kijkje moet gaan nemen. Bovendien wordt de stad omringd door prachtige natuur waar je al fietsend volledig tot rust kan komen.

 • Afstand: 172 km
 • Reistijd: 3 uur
 • Prijs: Treintickets zijn beschikbaar tegen een kleine € 50

Trein naar Duisburg

Duisburg

Tiger & Turtle – Magic Mountain – Flickr: Felix Montino

Treinen van Amsterdam naar Duisburg komen aan in deze Duitse stad in Noordrijn-Westfalen, gelegen aan het punt waar de Ruhr en de Rijn samenvloeien. De stad is een waar paradijs voor kunstfanaten, met enkele kwaliteitsvolle musea zoals het Lehmbruck-Museum, de Cubus Kunsthalle en Museum Küppersmühle für Moderne Kunst. Maar goed nieuws voor in de zomer, want zij die niet graag in duffe musea kruipen wanneer de zon zich van haar beste kant laat zien, kunnen terecht in de vele openluchtmusea in de stad. Zo is er de Brunnenmeile Duisburg, een beeldenroute met verschillende fonteinen, of het Beeldenpark van het Lehmbruck-Museum met maar liefst 40 verschillende beelden. Kunst kan ook gevonden worden langs de Düsseldorfer Strasse, waar onder andere werken van Miró en Lardera het straatbeeld opfleuren. Tenslotte is er nog de Tiger & Turtle – Magic Mountain, een kunstwerk dat sterk lijkt op een achtbaan, maar te voet begaanbaar is.

 • Afstand: 233 km
 • Reistijd: 2 uur
 • Prijs: Net geen € 50

Bus naar Gent

Trein naar Gent

Graslei Gent

Gent is de ideale citytrip, voor ieder moment van het jaar, maar we weten allemaal hoeveel mooier de kanalen, bruggetjes en historische gebouwen zijn wanneer de zon ze kleurt met haar zomergloed. Bussen van Amsterdam naar Gent brengen je in no time naar deze wereldstad, waar je een weekend kan genieten van het beste dat Gent te bieden heeft. Bezoek het Gravensteen en de Sint-Baafskathedraal of huur een bootje en geniet van de stad vanop het water. Zet je daarna neer bij de plaatselijke bevolking op de Graslei of Korenlei, waar je kan genieten van een drankje aan het water. In de zomermaanden zijn er bovendien ook de Gentse Feesten, die de stad 10 dagen op haar kop zetten.

 • Afstand: 197 km
 • Reisduur: Ongeveer 3,5 uur
 • Prijs: Prijzen rond de € 40

Trein naar Maastricht

weekendje weg trein maastricht

Nog een bestemming in eigen land, maar eentje die je hart zal stelen. De trein van Amsterdam naar Maastricht brengt je naar deze gezellige Limburgse stad, waar alles in het teken van genieten staat. Maastrichtenaren houden ervan om lekker te gaan eten en drinken, en de terrasjes op het Vrijthof zijn de ideale locatie hiervoor. Bovendien is de stad ook een shoppingwalhalla, en ben je uren zoet met het verkennen van de leuke boetiekjes en ketens die zich in het centrum bevinden. Bovendien organiseert de stad de hele zomer lang verschillende evenementen, waarvan je de programmatie online kan terugvinden.

 • Afstand: 192 km
 • Reisduur: 2,5 uur
 • Prijs: € 50

Alle prijzen zijn berekend op basis van een retourticket in 2e klasse, zonder rekening te houden met promoties, kortingskaarten of abonnementen. De gekozen data waren 20-21 juni, maar de gemiddelde prijzen liggen rond hetzelfde bedrag indien men minstens twee weken op voorhand boekt.