We kennen het allemaal; je geniet van een weekendje in het buitenland, maar zonder internet voel je je helemaal afgesloten van het thuisfront. Aangezien je soms ook op reis graag je virtuele leven wilt onderhouden, hebben wij een lijstje gemaakt van de 10 meest vriendelijke wifi steden. En zelfs onderweg zijn er vaak heel wat mogelijkheden gratis wifi te vinden. Instagram dus voortaan ook gewoon vanuit het buitenland die jaloersmakende foto van je maaltijd, whatsapp je ouders dat je het nog steeds goed maakt, of ontmoet de lokale knapperds via Tinder!

Groningen, Nederland

Omio: 10 wifi steden - Groningen

Wikimedia Commons: Bert Kaufmann

In 2007 startte het project ‘Draadloos Groningen’, met als doel de hele binnenstad van een gratis internetnetwerk te voorzien. Na wat kleine obstakels in 2010 overwonnen te hebben, kreeg de stad in 2013 een cheque overhandigd die tegoed stond voor 3 jaar gratis internet. Ook de Universiteit Groningen besliste hun studenten via Eduroam ongelimiteerd internet aan te bieden.

Ook in de rest van Nederland kan je op veel plaatsen hotspots vinden, maar hiervoor moet je vaak abonnee zijn van een bepaalde provider. Gelukkig zijn er initiatieven zoals ‘Bullseye’, dat in september gelanceerd wordt, en dat ernaar streeft tegen het einde van het jaar in 37 steden gratis wifi aan te bieden. Het enigste nadeel? Je moet de app eerst downloaden en je persoonlijke gegevens doorgeven zodat ze je surfgedrag in de gaten kunnen houden en je gepaste reclame kunnen doorsturen. Ach ja, voor wat hoort wat zeker?

 • Beperkingen? Gebruikers kunnen slechts 2 uur per dag gebruik maken van het gratis internet, studenten aan de universiteit van Groningen daarentegen kunnen daarentegen wel wat langer surfen. Daarbij is de wifi enkel beschikbaar in open ruimtes, en moet je virtuele leven dus even aan de kant geschoven worden als je je in een gebouw begeeft.
 • Aanbevolen plaatsen? Het regent en je wilt toch net dat ene WhatsAppje nog verzenden? Begeef je dan naar Black and Bloom waar je tevens ook van hun heerlijke koffie kan genieten.

Antwerpen, België

In Antwerpen is er sinds eind mei gratis wifi te vinden op de Meir, de voornaamste winkelstraat van de stad. Om de shoppers een zo aangenaam mogelijke winkelervaring aan te bieden, wordt er ook gebruik gemaakt van een applicatie die winkels in staat stelt promoties en allerlei acties naar passerende shoppers door te sturen. Ook in de meeste cafés en op het Centraal Station is er gratis wifi beschikbaar.

Overal in België zijn hotspots te vinden die worden aangeboden door de twee grootste providers, Telenet en Belgacom. Je moet echter wel klant zijn om hier gratis gebruik van te kunnen maken. Wireless België is een recent project dat gratis internet wilt invoeren in verschillende Belgische steden. Zo is Sint-Katelijne-Waver de eerste stad waar men overal gratis wifi kan vinden.

 • Beperkingen? Er zijn in principe wifi-hotspots te vinden in de hele stad, maar om gratis in te loggen op deze moet je klant zijn bij een van de twee providers. Als je gebruik wil maken van het internet in een koffiebar, is het logisch dat je best even een koffie koopt.
 • Aanbevolen plaatsen? Geniet van gratis wifi in combinatie met een heerlijke koffie in enkele trendy koffiebars zoals Coffeelabs in de Lange Klarenstraat of Caffenation op de Mechelsesteenweg.

Tallinn, Estland

Tallinn is een van de wifi steden bij uitstek. Je kan er op alle publieke plaatsen internet vinden, zelfs op het strand of in het bos (je moest maar eens de weg kwijt zijn). In tankstations kan je trouwens ook een uur wifi kopen als je liever van een privénetwerk gebruik wil maken. Het is trouwens niet zo verwonderlijk dat men overal in Tallinn wifi kan vinden: Tallinn wordt gezien als een van de meest innovatieve steden van Europa. Zo werd niet alleen Skype hier uitgevonden maar heeft Ericsson er ook een innovatief centrum.

De Estse regering ziet gratis toegang tot het internet als een recht van de bewoners en zorgt ervoor dat het overal te vinden is. Zo was Estland ook het eerste land dat zijn inwoners liet stemmen via het internet, en ze plannen zelfs om het stemmen via GSM toe te laten tijdens de volgende verkiezingen.

 • Beperkingen? In stadsbibliotheken en scholen is er geen gratis wifi ter beschikking gesteld.
 • Aanbevolen plaatsen? Op alle publieke plaatsen, zoals parken, pleinen en cafés, kan je zorgeloos surfen, vooral als je naar de meer toeristische gebieden gaat. Ook als je de tijd wilt doden terwijl je op je trein of je vliegtuig moet wachten, kan je voortaan ook je gedachten met de rest van de wereld delen.

Helsinki, Finland

Ook Helsinki is een zogenaamde ‘wireless city’. Zowel voor de inwoners als voor toeristen is er een gratis WLAN-service voorzien, waar je zonder wachtwoord of registratie van kan genieten. Kijk gewoon even of je ‘Helsinki City Open WLAN’ tussen de beschikbare netwerken ziet staan. De luchthaven van Helsinki biedt zelfs het snelste netwerk aan van alle Europese luchthavens, dus wachten aan de gate doe je hier best met je laptop of telefoon bij de hand!

Ook in andere steden in Finland vind je op vele plaatsen internet, hoewel je er wel rekening mee moet houden dat je op de meeste plaatsen er wel een koffie voor over moet hebben.

 • Beperkingen? Hoewel er zelden een plek in Helsinki is waar geen wifi beschikbaar is, zijn internetcafés er nog steeds moeilijk te vinden.
 • Aanbevolen plaatsen? Het Esplanadinpuisto Park tussen de Pohjoisesplanadi (Noordelijke Promenado) en de Eteläesplanadi (Zuidelijke Promenado) is de ideale plaats om je neer te zetten voor een picknick en zorgeloos te surfen!

Londen, Verenigd Koninkrijk

Omio: 10 wifi steden - Londen

Flickr: August Brill

In Londen zijn er drie grote wifi-aanbieders, namelijk BT Wi-Fi, O2 en The Cloud. The Cloud heeft in de hele stad hotspots ter beschikking gesteld, die je elke dag 15 minuten gratis internet aanbieden. Ook in de metrostations is er wifi te vinden; gratis voor klanten van de providers, betalend voor de rest. Verder kan je natuurlijk ook altijd terecht in de meeste grote ketens, die gratis wifi aanbieden wanneer je er iets koopt, zoals de McDonalds, Costa, Wetherspoons, Caffe Nero enz.

Ook buiten Londen beschikken de meeste grote steden in het Verenigd Koninkrijk over gratis wifi. Zo worden onder andere Birmingham, Bristol, Edinburgh en Liverpool ook wel ‘wireless cities’ genoemd!

 • Beperkingen? Normaal zijn er geen beperkingen, maar denk eraan dat je soms een tweede koffie moet kopen als je te lang in een barretje blijft hangen. Wanneer je de wifi van O2 in restaurants en cafés wil gebruiken, moet je je eerst even aanmelden op hun site waarna je automatisch een toegangscode toegestuurd krijgt. Om de The Cloud-wifi te gebruiken moet je de app downloaden, die de wifisignalen automatisch zal oppikken.
 • Aanbevolen plaatsen? Joe and Juice in Soho is een perfecte plaats om te werken of om aan ‘peoplewatching’ te doen. Bezoek ook hun zaak in Regent Street waar je heerlijk kan wegzakken in hun sofa’s. Het wordt er gelukkig niet snel te druk, en het vriendelijke personeel zal je hartelijk verwelkomen.

Barcelona, Spanje

Omio: 10 wifi steden - Barcelona

Wikimedia Commons: Marrovi

In Barcelona zijn er 443 hotspots te vinden die gratis internet aanbieden in de hele stad. De gratis wifi-hotspots worden gecontroleerd door het stadsbestuur en de meeste kan je vinden in de Oude Stad (Ciutat Vella) en in de wijken Eixample, Sants en Gràcia.

Ook Madrid en Bilbao beschikken over hotspots met dezelfde restricties als in Barcelona. Bilbao was zelfs een van de eerste steden in Spanje om dit in te voeren. Ook op de luchthaven kan je 15 minuten gratis internetten, maar je moet je wel eerst registeren.

 • Beperkingen? De snelheid is 256 kb/s, wat ervoor zorgt dat je niets kan downloaden, niet naar muziek kan luisteren of geen video’s kan bekijken. Normaal surfen, facebooken of whatsappen, zou dan weer helemaal geen probleem moeten zijn.
 • Aanbevolen plaatsen? Er is wifi te vinden in het park, de bibliotheek, musea, sportfaciliteiten en zelfs op het strand!

Milaan, Italië

Omio: 10 wifi steden - Milaan

Flickr: Antonello

Milaan beschikt op dit moment over 370 hotspots, waarvan 70 zich indoor bevinden. En dit aantal blijft alleen maar groeien. Het project startte in 2012 en heeft als doel om tegen 2015, met oog op de Expo die er dan zal plaatsvinden, een ‘smartcity’ te worden.

Ook Rome, Firenze, Verona en Genova beschikken over publiekelijk gratis wifi. FreeItaliaWifi is een nationale federatie die Italiaanse steden van wifi voorziet, na slechts één enkele registratie per gebruiker. Sinds 2010 zijn er steeds meer en meer steden die zich hierbij aangesloten hebben en blijft het aantal wifi-vriendelijke steden in Italië alleen maar groeien.

 • Beperkingen? Iedere gebruiker heeft 300 MB ter zijn beschikking per dag. Als men meer gebruikt, krijgt men eerst nog een extra uur aan de maximum snelheid, waarna de snelheid gereduceerd wordt tot 192 kbs/s. Je moet je wel even registreren voordat je gebruik kan maken van de wifi.
 • Aanbevolen plaatsen? Je hoeft in Milaan niet perse de McDonalds binnen te stappen als je je Facebook wil checken; ga in plaats daarvan naar een echt Italiaanse koffiebarretje! Enkele aanraders in de stad zijn Caffè Novecento, Arnold Coffee en Pavé Milano.

Parijs, Frankrijk

In Parijs zijn er meer dan 260 publieke plaatsen en 400 wifi hotspots verspreid over de verschillende wijken. Vooral rond enkele belangrijke punten, zoals de Hôtel de Ville, Les Halles or Châtelet, bevinden zich grote concentraties van hotspots. Het project heet Paris WiFi en werd opgestart in 2007 om ook van Parijs een ‘online stad’ te maken. Gebruikers hebben 2 uur gratis toegang tot het internet en er worden zelfs lessen in computertechnologie aangeboden om ook de ouderen een duwtje in de rug te geven.

Ook in de rest van Frankrijk hebben ze het belang van gratis wifi maar al te goed begrepen: Orléans was de pionier van Franse wifi steden, maar ook Bordeaux, Metz, Nantes, Grenoble en Clemont Ferrand hinken niet achterop.

 • Beperkingen? Ongelimiteerd van 7 u tot 23 u, ’s nachts vind je echter moeilijker internet. Ook de publieke gebouwen die wifi voorzien (zoals het stadhuis of de bibliotheek) zijn dan gesloten. Enkele plaatsen zoals het Champs de Mars centrum, Kellermann of Hôtel de Ville-plein beschikken dan wel weer over 24 op 24 u wifi.
 • Aanbevolen plaatsen? Internetten kan dus bijna overal in Parijs maar wij zetten toch even de leukste plaatsjes op een rijtje: Terrasse des archives of Café de L’institut zijn beide gezellige barretjes om je virtuele leven te updaten, of als je je liever in een groenere omgeving begeeft, kies dan voor Rosa Bonheur in het rustgevende Parc des Buttes-Chaumont. Of zet je heerlijk naast het water in de Point Éphémère, onze favoriet!

Pforzheim, Duitsland

Omio: 10 wifi steden - Pforzheim

Flickr: Florian Plag

Pforzheim was de eerste grote stad die gratis wifi aanbiedt aan de gehele binnenstad. Het initiatief startte in 2013 en wordt ondersteund door negen lokale middelgrote bedrijven die het belang van Pforzhiem als locatie voor IT en media-industrie willen benadrukken.

In het algemeen is de ‘gratis wifi’ nog maar een recent fenomeen in Duitsland en wordt er nog veel over gediscussieerd hoe men mensen gratis toegang tot het net kan aanbieden. Vele politiekers beseffen ook dat een stad aan prestige kan winnen wanneer ze gratis wifi voor hun bewoners en bezoekers ter beschikking stellen. Het is dan ook niet onwaarschijnlijk dat het aantal steden in Duitsland waar er gebruik gemaakt kan worden van gratis wifi alleen nog maar zal groeien. Zo heeft Berlijn ondertussen al 40 hotspots, en pikken ook Stuttgart, Hamburg en Düsseldorf deze trend op.

 • Beperkingen? Eerste maand 500 mb High Speed, daarna wordt de internetverbinding langzamer. Je moet ook een paypal account hebben om je de eerste keer aan te melden (1 EUR), of een mobiel telefoonnummer om een SMS met het wachtwoord te ontvangen.
 • Aanbevolen plaatsen? De beste plaatsjes om te surfen zijn aan de universiteit, in het ‘Goldschmiede Park’, of gewoon een rustig plaatsje in het historische centrum van Pforzheim.

Wenen, Oostenrijk

Omio: 10 wifi steden - Wenen

Wikimedia Commons: Hubertl

Zowel in het stadcentrum als aan het Donaukanal en de Donauinsel is er gratis wifi beschikbaar. Het aantal wifi-hotspots wordt steeds groter in Wenen, spijtig genoeg vallen de meer verlaten plaatsen wel wat uit de boot. Wat je zeker niet mag vergeten is dat wifi in het Duits WLAN genoemd wordt. Dus als je deze gekke lettercombinatie ergens ziet opduiken, weet je dat er wifi in de buurt is!

In andere grote steden zoals Graz, Salzburg of Innsbruck is er meestal wel gratis wifi te vinden, maar zodra je naar de meer verlaten plaatsen in de Alpen of Oost-Oostenrijk gaat, moet je er niet op rekenen dat je je die coole snapchat van het berglandschap meteen kan verzenden. Ook in de koffiezaken is er meestal geen internet ter beschikking, en Starbucks en McDonalds hebben vaak hun weg door deze berglandschappen nog niet gevonden.

 • Beperkingen? De internetverbinding stopt na ieder uur, maar als je gewoon even terug verbinding maakt, kan je weer verder.
 • Aanbevolen plaatsen? Ga in de zomer aan het Donaukanaal zitten, aan het Tel Aviv Beach, en test je Tinder-skills uit tussen de locals. In het stadscentrum kan je best naar de Karlsplatz Kunsthalle gaan, waar je buiten de kunstexpositie ook van geweldige koffie kan genieten tussen de studenten van Wenen. Als je liever tussen het groen zit voor je dagelijkse portie internet, ga dan naar Palmenhaus, vlakbij het prachtige park Burggarten.