Soms is er niets lekkerder dan je koffers pakken, alle hectiek in de zomer te ontsnappen en een plekje op te zoeken waar de zon schijnt. Wanneer je bij het uitzoeken van de perfecte bestemming rekening moet houden dat het niet té warm is, de hectiek dáár je niet te veel aan die van thuis doet denken en ook de reistijd en prijs allemaal meewegen in een beslissing, kan het soms erg onoverzichtelijk worden. Voor de perfecte combinatie tussen strand, zon, cultuur en lekker eten, hebben wij het je gemakkelijk gemaakt en onze 10 favoriete steden voor een rustige zomervakantie voor je op een rijtje gezet.

Vlissingen, Nederland

Vlissingen, Netherlands - Omio Summer Cities

Strand van Vlissingen

Vlissingen is met aan haar ene zijde de Schelde en aan de andere de Noordzee, een zeer belangrijke haven in Nederland. Haar boulevard, direct aan de haven, met vele terassen en restaurantjes biedt bootliefhebbers goed zicht op alle voorbijkomende schepen. Er staat een 122m lange bank die ruimschoots zitplekken biedt om een eigengebracht hapje of drankje te nuttigen en te genieten van het mooie uitzicht. Je kan natuurlijk ook het oudste zeefort van West-Europa bekijken, wat maar op 8km van Vlissingen vandaan ligt. Verschillende stadtours leiden je door deze maritieme stad en geven je zo de kans deze te ontdekken. In de zomermaanden zijn er speciale zomerconcerten waar de hele stad en omgeving op af komen.

 • Zomertradities: Ringsteken is een folklorische traditie waarbij de deelnemers terwijl ze paardrijden een lans door een ring moeten werpen. Dit evenement vindt ieder jaar plaats in het Bellamy Park. Een andere traditie is de kermis die dit jaar van 17 juli tot 26 juli plaats zal vinden. Vele wandel- en fietsroutes tussen de deltawerken van Zeeland, zijn online beschikbaar.
 • Typische zomerse activiteiten: Wandelen, fietsen en boottochten, van het water genieten op een water taxi of meedoen aan een volleybal tournooi, het zijn allemaal perfecte manieren om de zomer in Vlissingen te vieren. Natuurlijk is zonnebaden op het strand en zwemmen in de rivier of zee overbodig om te noemen!
 • Typisch zomerweer: Zomers kunnen erg warm zijn door de hoge luchtvochtigheid, maar er is natuurlijk altijd het verkoelende briesje vanaf zee.
 • Gemiddelde temperatuur in de zomer: 21-25°C

Oostende, België

Oostende, Belgie - Omio Summer Cities

Kust van Oostende

Oostende staat bekend als ‘De koningin van de Belgische badsteden’, dus als je op zoek bent naar een verkoelende plek in de zomer; dit is de perfecte plek om heen te gaan. Bezoekers kunnen genieten van de stranden en langs de promende wandelen om hier te kiezen uit een van de vele restaurants, bars of ijssalons. Er is ook een casino voor degene die graag zijn geluk beproeft! Er vinden vele festivals plaats zoals onder andere het North Sea Beer Festival, waar festivalgangers 150 verschillende biertjes van 20 verschillende brouwerijen kunnen proeven terwijl ze van de muziek genieten of een hapje bij de vele food stands kunnen halen. Dit jaar vindt het festival op 28, 29 en 30ste van augustus plaats. Aan het eind van de zomer, van 11-19 september is het Oostende Film festival, wat de nieuwste previews van nationale en internationale filmproducties weergeeft.

 • Zomertradities: Omdat niets een authentiekere ervaring geeft dan het eten van lokale producten; probeer de handgepelde garnalen met een Rodenbach biertje! Voor de verste garnalen ga je naar Visserskaai en Vistrap, waar alleen de vissersvrouwen hun waren mogen verkopen. De grijze Oostende garnaal wordt ook wel het caviaar van de Noordzee genoemd wegens hun knapperigheid en intense smaak. Deze smaak krijgen ze door hun bereiding op de vissersboot, ook wel de ‘à la Flamande’ methode genoemd.
 • Typische zomerse activiteiten: Activiteiten als zwemmen in de zee en zandkastelen bouwen zijn de perfecte zomeractiviteiten. Men kan ook een boottrip maken, de omgeving per fiets verkennen of genieten van een ijsje.
 • Typisch zomerweer: Het is in de zomer vaak erg zonnig. Wanneer dat niet het geval is, biedt Oostende ook genoeg mogelijkheid om binnen wat te ondernemen.
 • Gemiddelde temperatuur in de zomer: 13-21°C

Wolin, Polen

Wolin, Poland - Omio Summer Cities

Emerald meer in Polen

Wolin ligt op het Wolin eiland aan de Baltische kust van Polen. Het is de perfecte plek om de Baltische zee te ontdekken met haar unieke flora en fauna. Bezoek ook de dichstbijzijnde steden Świnoującie en Międzyzdroje met hun lange uitgestrekte standen. Het eiland is ook het thuis van het Wolin National Park, waar je van de uitzichten van de kliffen van Gosań en Kawcza Góra kunt genieten en een kijkje kunt nemen bij de Wisents (Europese bizons).

 • Zomertradities: In de zomer geeft Wolin je de kans om terug in de tijd te reizen. Eind juli, begin augustus vindt er in het Wolin erfgoed park het Slavic en Viking festival plaats. Elk jaar komen er buiten krijgers en ambachtslieden uit Polen, vele historische Slavische- en Vikingliefhebbers vanuit heel Europa naar Wolin om hier te leven zoals ze dat 1000 jaar geleden gedaan zouden hebben. Zorg dat je het nagebootste Vikingse zeegevecht niet mist!
 • Typische zomerse activiteiten: Verken het eiland door een fiets te huren, relax op het strand of bij het meer en ga zeker ook naar het Slavische en Vikingdorp.
 • Typisch zomerweer: Grotendeels zomers en warm, met soms een regenachtige dag.
 • Gemiddelde temperatuur in de zomer: 22-28°C

Tenby, Wales – Verenigd Koninkrijk

Tenby Wales - Omio Summer Cities

Haven van Tenby

Tenby is sinds het Victoriaanse tijdperk al een populaire zomerbestemming. Het is een middeleeuwse havenstad gesitueerd aan de prachtige Welsche Pembrokeshire kust. Haar Welsche naam ‘Dinbych-y-pysgod’, betekent ‘Kleine stad van de vissen’ of ‘Kleine fort van de vissen’. Tenby is direct gelegen op het Pembrokeshire Coast Pad, wat een van de meest nationaal erkende wandelpaden is, strekkend van Amroth tot Poppit Sands.

Nergens kun je beter van de zomer genieten dan aan een van de vele stranden. Alleen Tenby kent al 4 verschillende stranden (die allemaal een blauwe vlag status hebben). Het oude stadscentrum kent vele historische bezienswaardigheden, winkels, restaurants en ijssalons voor de wat actievere ontdekkers onder ons. Een veerboot brengt je naar het Caldey eiland, waar je kunt picknicken met een prachtig uitzicht.

 • Zomertradities: Elke zondag in Augustus wordt er de Tenby Summer Spectaculars (Bonanzas) organiseerd. Vanaf 15:00 vindt er muziek en entertainment plaats langs de haven van Tenby met vele eetmogelijkheden, afsluitend met vuurwerk om 22:00! Op 30 Augustus vindt ook het populaire Tenby Paella Festival plaats met heerlijke zeevruchten, entertainment en diverse kraampjes.
 • Typische zomerse activiteiten: Wandelingen langs de kust naar dichtbijzijnde dorpjes als Saundersfoot en Amroth, tripjes en picknicks op het Caldey eiland en natuurlijk het vuurwerk in de haven.
 • Typisch zomerweer: Het is vaak zonnig en het regent het minst vaak in de zomer, maar het is en blijft Wales, dus bereid je voor op eventuele buitjes.
 • Gemiddelde temperatuur in de zomer: 13 – 20+°C

 

Alicante, Spanje

Alicante, Spanje - Omio Summer Cities

Haven van Allicante

De vele stranden in Alicante maken het een een noemenswaardige en ideale spot om van het thuisfront te ontsnappen. Warme, zonnige dagen, een bruisend nachtleven en het verse, heerlijke eten geven je een ultiem zomergevoel. Voor reizigers die graag wat cultuur meekrijgen tijdens hun vakantie kunnen een bezoek brengen aan het kasteel van Santa Barbara of een boottocht maken. Buiten naar het strand gaan biedt de stad nog vele andere activiteiten en sporten om te doen. Voor de feestgangers; Benidorm is een van de bekendste partysteden in Europa en is gemakkelijk te bereiken met de bus.

 • Zomertradities: Tijdens de nacht van Juan komen mensen bijeen om op het strand te genieten van eten en drinken. De viering vindt plaats in heel Spanje, maar heeft haar roots op het strand San Juan in Allicante. Er is ook een traditioneel vreugdevuur waar mensen een wens kunnen doen.
 • Typische zomerse activiteiten: Zomerfestivals, concerten en middeleeuwse markten vind je volop in de zomer. Veel van deze events vinden plaats langs de haven. Zorg dat je het International contemporary music festival niet mist!
 • Typisch zomerweer: Het weer is heerlijk warm zonder drukkend te zijn. Het mediterraanse klimaat zorgt voor tropische nachten.
 • Gemiddelde temperatuur in de zomer: 26°C

 

Castelbuono, Sicilië – Italië

Castelbuono Sicily Omio Summer Cities

Castelbuono, Sicilië – Flickr: planet world

Castelbuono is de ideale locatie voor een rustige zomervakantie voor diegene die van zowel bergen als de zee houden. Het dorp ligt in Sicilië in het Madonie Natural Park. Het kleine dorpje met haar opwindende verhaal is de perfecte plek om tot rust te komen. Het kasteel is gebouwd op de ruïnes van de oude Byzantijnse stad van Ypsigro in 1316 in opdracht van de graaf Fransesco de 1e van Ventimiglia. De naam van het dorp, Castelbuono, betekent ‘goed kasteel’. Het is dan ook niet gek dat het kasteel een van de trekpleisters van het dorp is. Het kasteel, Matrice Vecchia,  gebouwd in de 15e eeuw op een heidense tempel, is ook zeker de moeite waard. Voor degene die graag actief is, zijn er vele excursies beschikbaar. Te voet, per fiets, of zelfs per paard kan je dit prachtige dorp ontdekken. 

 • Zomertradities: Op 26 juli is het GiRo Podistico Castelbuono, een 10km hardloopevenement rondom de stad, dat al georganiseerd wordt sinds 1912. Van 6 tot 9 augustus is er het Summer festival Ypsigrock, wat nu bijna 20 jaar bestaat.  Voor Jazzliefhebbers is er midden augustus het Castelbuono Jazz festival, wat tevens een festival is dat sinds 1995 ieder jaar opnieuw gevierd wordt.
 • Typische zomerse activiteiten: Wandelen, mountainbiken, paardrijden en picknicken in het Madonie park.
 • Typisch zomerweer: Castelbuono heeft een gematigd klimaat.
 • Gemiddelde temperatuur in de zomer: 16°-28°C

 

Cassis, Frankrijk

Cassis, Frankrijk - Omio Summer Cities

Cassis, Frankrijk

Cassis is een oud vissersdorp niet ver van Marseille, aan de Franse medditerane kust. Doordat het dorpje herbouwd werd op de oude ruïnes uit de 18e eeuw, ziet het met haar kronkelende straatjes uit als een kleurrijk doolhof, wachtend om ontdekt te worden. Op elke hoek zijn lokale marktjes te vinden met typische producten uit de Provence. Het dorp zit vol met verborgen pleintjes en oude fonteinen waar je kunt genieten van de rust. Cassis is voornamelijk bekend wegen haar typische vissershaven. Vroege vogels kunnen de vissers van de haven zien terugkeren waar ze hun vers gevangen vis verkopen. Zorg ervoor dat je in een van de vele restaurants vraagt om ‘l’assiette du Pêcheur’, voor een ultieme beleving. 

 • Zomertradities: Begin september vindt de Potter Cassis markt plaats, waar 25 pottenbakkers hun potten verkopen, en workshops aanbieden.
 • Typische zomerse activiteiten: Als je van een uitdaging houdt, kun je de Calanques wandelend ontdekken vanaf de top van het dorp langs de zee. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn allen typische activiteiten evenals een zomerse picknick.
 • Typisch zomerweer: Zonnig, warm en droog.
 • Gemiddelde temperatuur in de zomer: 28°C

 

Interlaken, Zwitzerland

Interlaken - Omio Summer Cities

Interlaken, Switzerland Tussen de twee meren Thun en Brienz. Copyright: Interlaken Tourismus Byline: swiss-image.ch

Gelegen in een unieke panorama tussen het Brienzermeer, het Thunermeer en de ‘Eiger, Mönch en Junfrau’ bergen, biedt Interlaken een indrukwekkende landschap, evenals een jonge stad met een interessante cultuur en een bruisend nachtleven. De bestemming is perfect voor iedereen die graag actief is en graag zwemt; bezoek de Alpen of de omliggende omgeving om te wandelen of te fietsen. Je kunt er geweldig windsurfen en waterskiien op de meren of dineren in een van de vele restaurants of barren.

 • Zomertradities: Het Wilhelm Tell Theater Open Air is een traditioneel festival wat gaat over de beroemdste Zwitserse held. Dit festival vindt plaats van midden juli tot het einde van augustus. Vanaf juni tot augustus is er ook het ‘Interlaken in Concert’, dat gratis concerten organiseert die voor iedereen toegankelijk zijn.
 • Typische zomerse activiteiten: Interlaken is de ‘adrenaline stad’ van Europa, perfect om je te wagen aan extreme sporten als bungee jumping of paragliden. Zwemmen, wandelen en fietsen aan de grens van de Alpen is ook populair.
 • Typisch zomerweer: Van juni tot september is het overwegend zonnig.
 • Gemiddelde temperatuur in de zomer: 25°C

Kiel, Duitsland

Kiel - Omio Summer Cities

Waterkant Kiel

Kiel is een parel van een stad, te vinden aan de Oostzee in Duitsland. Het is noord-Duitslands’ grootste stad en een levendig culturele sfeer in de zomer, inclusief grote events als ‘Kieler Woche’. Hier komen schepen van over de hele wereld samen in de haven om feest te vieren. De mooie stranden lenen zich perfect voor een verfrissende duik. Kiel heeft ook een gerenommeerde universiteit en is daardoor een aantrekkelijke stad voor jonge mensen en studenten.

 • Zomertradities: De Kieler Woche is een groot muziekevent en heeft een internationale markt naast de grote hoeveelheid schepen in de haven, die hier speciaal voor dit event heenkomen. De Kieler Woche is de stad haar zomer highlight en trekt mensen aan van over de hele wereld. Een ander interessant event is de ‘Kieler Umschlag’, een vlooienmarkt die sinds 1975 in het het oude stadscentrum wordt georganiseerd. Van 11 juli tot 30 augusts is er dit jaar ook het ‘Schleswig-Holstein Musik Festival‘, voor klassieke muziekliefhebbers.
 • Typische zomerse activiteiten: Zwemmen in de zee, rondfietsen in de omgeving, bbq’en aan de kust en geniet van het nachtleven is een greep uit alle activiteiten die Kiel te bieden heeft.
 • Typisch zomerweer: Meestal zonnig en zomers. Vergeet niet; Kiel ligt aan het water, dus een zomerse bui is niet uitgesloten.
 • Gemiddelde temperatuur in de zomer: around 20°C

 Sochi, Rusland

Sochi, Russia - Omio Summer Cities

Sochi, Rusland

De zuidelijke stad van Sochi is zonder twijfel een geweldige kuststad, met haar prachtige stranden, zon en eindeloze blauwe zee. Dit is echter niet het enige wat de stad te bieden heeft; de omgeving van Sochi is erg schilderachtig en heeft een groot park waar ongeveer 200 grotten zijn. Sommige van deze worden nog onderzocht. Het Olympic Park, gestitueerd in de Adler wijk aan de kust van de Zwarte zee, ligt ook in de omgeving. Dit park is gebouwd voor de Olympishe winterspelen en is een mooie plek om te bezoeken in de zomer. Voor de waaghalzen onder ons, biedt het Skypark de langste hanbrug van de wereld (439 meter) en op 207 meter hoogte, als ook een bungee jump van 69 meter hoog!

 • Zomertradities: Beleef de zomer hier door te winkelen, eten en zonnebaden!
 • Typische zomerse activiteiten: Bezoek de Vorontsov grotten of het Sochi Aquarium en geniet van de zee.
 • Typisch zomerweer: Zonnig met een vochtig en subtropisch klimaat.
 • Gemiddelde temperatuur in de zomer: 21-25°C