Bussen in België | Tijden & Tickets

Wij verkopen tickets van +1.000 reisorganisaties op één platform.

Eurolines France
Alsa
Bla Bla Bus
National Express

Bussen in België

Een busreis is een fijne manier om door België te reizen. Het land kent een uitstekend wegennet en vaak zijn de afstanden tussen steden niet al te groot. Bovendien is een tripje met de bussen in België uiterst comfortabel. Vanuit je luie stoel zie je historische Vlaamse dorpen of de groene heuvels van de Ardennen aan je voorbij glijden. Boek je je tickets via Omio en loop je tijdens je reis tegen vragen aan? Dan staat de vriendelijke klantenservice van Omio altijd klaar om je te helpen.

Hoofdstad Brussel staat met zijn statige gebouwen, sfeervolle straatjes en goede musea hoog op het lijstje van meest bezochte steden in België. Zijn ligging in het hart van het land maakt Brussel daarnaast een perfect startpunt voor een rondreis. Stap bijvoorbeeld op de bus naar Brugge en slenter langs de fotogenieke kanalen en middeleeuwse panden.

Een andere Vlaamse stad die je zeker een keer gezien moet hebben is Antwerpen. Deze historische havenstad is vooral bekend vanwege de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, waarvan de 123 m hoge toren in de ruime omtrek te zien is. Je kunt vanuit Brussel bussen in België naar Antwerpen nemen, maar ook vanuit Rotterdam vertrekken.

Ook meer oostwaarts liggen schitterende steden op je te wachten. Neem bijvoorbeeld Luik, vlak over de grens bij Maastricht. Het indrukwekkende prinselijk-bisschoppelijk paleis herinnert nog altijd aan de periode dat deze stad en zijn omgeving een onafhankelijke staat waren. Zonder meer de moeite waard is het onvergetelijke uitzicht vanaf de heuveltop Montagne de Bueren.

Boeken met Omio

Via Omio boek je je tickets voor bussen in België gemakkelijk en snel van tevoren. De website en de mobiele app beschikken over een handige routeplanner, waarin je eenvoudig je vertrekpunt en bestemming invoert en je reisdata selecteert. Zo zie je in een oogopslag wat de beste prijzen zijn, en hoef je ook niet zelf op zoek naar de tijden en prijzen van alle verschillende busmaatschappijen. Na het online afrekenen van je tickets krijg je ze per e-mail of via de mobiele app opgestuurd, zodat je ze op ieder moment bij de hand hebt.

Busmaatschappijen in België

Flixbus: Flixbus voert ritten uit tussen grote steden. De organisatie met zijn iconische groene bussen staat bekend als een echte budgetmaatschappij, waardoor je voor een gering bedrag grote afstanden aflegt. Zo rijdt Flixbus een aantal keer per dag tussen Antwerpen en Brussel. Ook steden als Luik, Brugge en Gent zijn met Flixbus goed te bereiken vanuit Brussel. Flixbus opereert in heel Europa en is dan ook verantwoordelijk voor veel internationale ritten. Flixbus verzorgt onder meer busreizen tussen Antwerpen en Rotterdam en tussen Brussel en Keulen.

BlaBlaBus: een tweede bedrijf dat bussen in België beheert, is BlaBlaBus. BlaBlaBus is net als Flixbus een uitstekende maatschappij om goedkoop mee van A naar B te reizen. Een andere eigenschap die BlaBlaBus gemeen heeft met Flixbus is dat het veel internationale routes uitvoert. BlaBlaBus rijdt vooral richting het zuiden en heeft buslijnen vanuit Brussel naar de Franse steden Lille en Parijs.

BlaBlaCar: een andere interessante mogelijkheid vormt BlaBlaCar. Dit is geen officiële busdienst, maar een online carpoolnetwerk. Mensen die van plan zijn tussen bepaalde steden te reizen bieden via BlaBlaCar de lege stoelen in hun auto aan aan reizigers. Doordat vrijwel iedereen een zitplaats in zijn of haar auto kan aanbieden via BlaBlaCar en deze organisatie dus geen vaste routes rijdt, kun je met BlaBlaCar ook tussen kleinere plaatsen in België reizen.

Populaire internationale routes per bus

Veel reizigers uit westelijk Nederland komen België binnen via Antwerpen. De monumentale klokkentoren aan de horizon nodigt veel passanten uit om de stad te bezoeken - voor zover ze dat al niet van plan waren. Via Omio boek je eenvoudig een rechtstreeks busticket van Amsterdam of Rotterdam naar Antwerpen, waardoor je vanuit Rotterdam al in amper 2 uur en 30 minuten aan de oevers van de Schelde staat.

Een bijzondere bestemming in de buurt is het Groothertogdom Luxemburg. Het ministaatje ligt in het hart van de Ardennen en kent dan ook tal van prachtige wandel- en fietsroutes. De parel van het land is echter de historische hoofdstad met zijn schilderachtige stadsmuren en machtige kliffen. Boek met Omio je tickets naar Luxemburg en ontdek zelf wat dit bijzondere landje nog meer te bieden heeft.

Wanneer je aankomt op bestemming

België is erg compact. Vergeet dus zeker de nationale vervoersmaatschappijen niet, die bieden interessante opties voor vervoer tussen verschillende plaatsjes.

Onmisbaar als je met bussen in België rijdt, is de lijnkaart of MOBIB-kaart van Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn of de Waalse maatschappij TEC. Die elektronische kaart van De Lijn scan je gewoon voor je op de bus stapt en klaar. In Wallonië hebt je een soortgelijk systeem van TEC. De kaart koop je online, in de eShop van bpost, aan een verkoopautomaat, in een lijnwinkel of bij een verkooppunt zoals een krantenwinkel. Nog handiger is de app van De Lijn of TEC: je koopt een kaartje in de app en toont het als aan de chauffeur of als je controle krijgt, aan de controleur.

Busreizen in België

Gezien de kleinschaligheid van België is met de bus reizen een goede optie voor kleine afstanden. De bussen die in België actief zijn, zijn echter regionale bussen en stadsbussen, verbindingen tussen twee grotere steden worden meestal niet aangeboden. Een betere manier om deze afstanden te overbruggen is met de trein, aangezien het spoorwegennet erg uitgebreid en gemakkelijk is. De uitzondering is de Ardennen, waar de treinen vaak niet tot de meer afgelegen plaatsen gaan, maar bussen deze verbindingen wel aanbieden. Om zich tussen kleinere dorpjes of binnen steden te verplaatsen is de bus wel het meest voor de hand liggende vervoersmiddel.

Populaire busroutes in België

De populairste busverbindingen in België kunnen gevonden worden tussen twee grotere steden die op korte afstand van elkaar gelegen zijn. Voorbeelden hiervan zijn de bus van Genk naar Hasselt, Leuven naar Brussel en Mechelen naar Antwerpen. Andere populaire verbindingen gaan veelal naar het centraal station van de stad, naar grote werkgelegenheden of luchthavens. Er zijn ook een aantal internationale busverbindingen die vanuit België vertrekken. Zo rijdt iDBUS naar Lille en Parijs, Megabus naar Nederland en Eurolines naar verschillende Europese bestemmingen.

Busmaatschappijen in België

In België zijn er drie busmaatschappijen actief. De Lijn opereert in het Vlaamse grondgebied, TEC is de busmaatschappij voor Wallonië en MIVB verzorgt bussen in Brussel.

Faciliteiten aan boord

De bussen in België zijn voorzien van standaardfaciliteiten. Zo is er airconditioning en zijn er verlaagde instappen voor personen met gereduceerde mobiliteit. Meestal zijn er voor mindervaliden ook hellingbanen en gereserveerde zitplaatsen voorzien. Bussen die langere afstanden overbruggen, zoals de bussen van Eurolines of Megabus, zijn vaak voorzien van comfortabelere zetels en toiletfaciliteiten.

De Omio-app maakt reizen plannen eenvoudig

We brengen je waar je naartoe wilt gaan. Van e-tickets tot actuele updates over treinen: onze innovatieve app is de ideale manier om te plannen en je reis te volgen.

ios-badge
android-badge
Hand With Phone
Valuta
Taal