Wil je een reis naar een bestemming in Europa plannen? Gebruik dan de bovenstaande zoekfunctie om een reis van plaats A naar plaats B te vinden. Vervolgens is het mogelijk om treinen, bussen en vluchten te vergelijken. Als je er één hebt uitgekozen, kun je direct de bijbehorende tickets boeken op Omio. Geniet van je reis!
Wil je een reis maken naar een land in de Europese Unie? Dan hoef je aan de grens geen identificatiemiddel te laten zien. Het is wel verstandig om evengoed een geldig identificatiemiddel mee te nemen. Dit is handig voor meerdere dingen zoals het huren van een auto en het bezoeken van een nachtclub. Daarnaast is het meestal voor het maken van een vlucht nodig om een identificatiemiddel te laten zien.
Naar welke landen moet je aan de grens wel een identificatiemiddel laten zien? Dat zijn de landen Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Ierland, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk.
Mag je in de Europese Unie alles meenemen wat je wilt? Nee, dat kan niet. Je mag veel spullen meenemen, maar als het gaat om kunst, antiek, (speelgoed)wapens en verdovende middelen gelden er extra regels. Dit geldt ook voor bedreigde planten- en diersoorten.
Volgens onderzoek van het CBS is Frankrijk het populairst als bestemming voor buitenlandse vakanties onder Nederlanders. In 2017 heeft het land maar liefst 2,16 miljoen bezoekers ontvangen. Op nummer 2 en 3 staan respectievelijk Duitsland met 2,08 miljoen bezoekers en Spanje met 2,06 miljoen bezoekers.
Spanje is een populaire bestemming voor allerlei soorten reizen. Velen maken een stedentrip naar onder andere Barcelona, Málaga, Valencia, Madrid en Sevilla. In deze Spaanse steden kun je optimaal van het leven op het Iberische Schiereiland genieten. Maar ook badplaatsen zijn erg in trek onder jong en oud.
Barcelona heeft het allemaal: stranden, cultuur en lekker eten. Daarnaast maakt het mediterrane klimaat het aangenaam om heerlijk op het strand te vertoeven. In de Catalaanse stad kun je bezienswaardigheden bewonderen van de wereldberoemde architect Gaudí. Ook kun je genieten van de lekkerste tapas en lekkere wijn in restaurants.
Nederland heeft duizenden dorpjes en kleine stadjes. Een aantal hiervan horen bij de mooiste historische steden van Nederland die toeristen graag opzoeken. En waar je als Nederlander eigenlijk geweest moet zijn. Heb jij ze alle 8 gezien?
In Giethoorn is het belangrijkste vervoermiddel niet de fiets, de bus of de auto, maar de boot! Het dorp is door middel van grachten en bruggen verbonden. Vroeger werden deze wateren gebruikt om turf te vervoeren en stonden de huizen dus op eilandjes die alleen via een brug te bereiken waren. Tegenwoordig is er slechts één enkel wandelpad voor de mensen die niet zo van water houden, maar de rest dobbert op het water.
Mensen die liever zelf het roer in handen nemen kunnen een sloep, fluisterboot, kano of een traditionele Gieterse Punter huren. Varend door een zee van groen, passeer je achtertuinen van de mooiste villa’s en is de schoonheid van dit fotogenieke dorp niet te ontkennen.
Oudewater is een stad gelegen in de provincie Utrecht en heeft een prachtig en beschermd stadsgezicht. Al vanaf de 16e eeuw worden mensen hier gewogen om te zien of ze een heks zijn. Keizer Karel V gaf het als enige plaats in Europa het voorrecht voor een eerlijk weegproces. Ondanks dat er nu geen levens meer van afhangen, houdt Museum de Heksenwaag de weging in stand, zodat de traditie niet verloren gaat.
In de 16e en 17e eeuw was Oudewater een belangrijke producent van touw. Werklieden maakten dit door gedroogde hennepvezels met een gele kleur om hun buik te wikkelen. Om die reden worden de inwoners tot op heden ‘Geelbuiken’ genoemd.
Het Limburgse Thorn staat ook wel bekend als ‘het witte stadje’, door zijn kenmerkende witte huizen en rijke geschiedenis. In 1794, de tijd van Napoleon, voerden de Fransen een belasting in op basis van de omvang van de ramen. Hoe groter de ramen, hoe meer belasting, en dus metselde de arme bevolking, wonend in de huizen die achtergelaten waren door de gevluchte adelvrouwen, hun ramen dicht. Om de bouwsporen, de littekens van de armoede, te verbergen werden de huizen witgekalkt. Dit mooie, witte stadsgezicht is sinds 1973 rijksbeschermd.
De Sint-Michaëlskerk is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Thorn. Het is een gotische kruisbasiliek die is gebouwd op het restant van het westwerk van een oudere romaanse kerk. Delen van de deze parochiekerk zijn zelfs afkomstig uit de 14e eeuw.
De volgende op ons lijstje heeft een iets meer educatief karakter, maar dat maakt hem niet minder mooi. Want op het eerste gezicht lijkt dit een gewoon Drents dorp, maar schijn bedriegt. Orvelte noemt zichzelf namelijk een museumdorp die je de mogelijkheid biedt om even alle technologie achter je te laten, en een stapje terug in de tijd kunt doen.
Je kunt er zien hoe mensen toentertijd leefden op het platteland en leren over het maken van klompen en kaas of een kijkje nemen bij een glasblazen of smederij. Ook worden er vaak bijzondere evenementen, themadagen, markten, theatervoorstellingen en dorpstours georganiseerd. Een actief en levend dorp, met een bovendien een prachtig aangezicht. Dus trek je klomp’n an en goan!
Spakenburg staat bij velen bekend als dorp van de visserij, klederdracht en hun voetbalclub SV Spakenburg. En ondanks dat door nieuwbouwwijken de twee dorpen Bunschoten en Spakenburg inmiddels aan elkaar gegroeid zijn, heeft Spakenburg van origine een heel ander karakter dan Bunschoten. In het centrum van het voormalige vissersdorp liggen nog steeds vele schepen in de haven te wachten op een tocht wat een mooi gezicht is om te zien. Er wordt veel waarde gehecht aan tradities als vis roken, netten breien en natuurlijk de eerdergenoemde klederdracht. Ook leeft religie erg in het dorp en is het percentage kerkbezoekers hoog. Eet dus een heerlijk gerookt visje op het terras en geniet van de rust die het dorp met zich mee brengt.
Traditionele kleding en oude gebruiken zijn te zien in het lokale museum van Spakenburg, maar in 2015 zijn er zo’n 175 vrouwen die dagelijks gekleed in klederdracht de straat op gaan. Het kenmerkt zich door een sterke brede doek met gekleurde bloemetjes over de schouders. Deze vrouwendracht blijft voorlopig nog bestaan, maar volgens onderzoek zal dit in 2027 uit het kenmerkende dorpsbeeld zijn verdwenen.
Naarden is één van de best bewaarde vestingsteden van Europa en kenmerkt zich door de dubbele omwalling en dubbele grachtengordel. De geschiedenis van de Gooise stad en de vesting is te zien in het Vestingmuseum. Het is gelegen in en op bastion Turfpoort, één van de zes bastions, een uitbouw van de hoofdverdedigingswal.
Adrenalinejunks zullen blij zijn om te horen dat je in het museum, naast het bekijken van de vestinggeschiedenis, ook het afschieten van een echt kanon kunt bijwonen. Over de verdedigingswallen kunnen mooie wandeltochten gemaakt worden maar ook de waterliefhebbers kunnen de vesting ontdekken met een boottocht. Wanneer je na deze tochten nog meer wilt wandelen, kun je de stad prima als uitvalsbasis gebruiken voor wandelingen door het natuurreservaat Naardermeer.
Een biertje drinken in de oudste horecagelegenheid van Nederland? Dat kan in Doesburg! De Waag heeft niet alleen een erg mooie buitenkant en historische waarde, maar ook verschillende soorten speciaalbier. Verder bevindt zich in het historisch centrum het Gildehof, de daarbij gelegen Mosterdfabriek en het stadhuis, die ook het bezoeken waard zijn. Maar ook een gewone wandeling door de binnenstad van de ooit belangrijke vestingstad zal zijn schoonheid al doen onthullen.
In de zomer worden er veel evenementen georganiseerd zoals het straatfestival Doesburg Binnenste Buiten, Hanzefeesten en Sint-Maartensmaaltijd. De twee laatstgenoemde evenementen worden met elkaar gecombineerd, waarbij de stad wordt omgetoverd in een middeleeuws tafereel.
Nee nee, je hoeft voor deze stad niet naar Curaçao. De kleine vestingstad Willemstad is te vinden in Noord-Brabant aan de oevers van het Volkerak en het Hollands Diep. Het is vernoemd naar onze eigen Willem van Oranje. Zijn zoon prins Maurits heeft de vestingstad in 1585 stadsrechten verleend. Daarnaast heeft hij opdracht gegeven de vesting uit te breiden naar een zevenpuntige stervorm.
Het heeft een grote haven met 240 ligplaatsen van waaruit in de zomer boottochten gemaakt kunnen worden naar Zeeland of de Noordzee. Maar voordat je wegvaart, is het zeker de moeite waard om dit pittoreske stadje beter te ontdekken. In de oude binnenstad staan genoeg bezienswaardigheden om je een dagje bezig te houden en of bezig gehouden te worden door een gids die stadswandelingen organiseert.
Noorwegen is het land van de fjorden. Er zijn er meer dan duizend, en de één is nog spectaculairder dan de ander. De fjorden zorgen vaak voor adembenemende panorama’s. Vooral de combinatie van het diepe water en de hoge bergen spreken tot de verbeelding. Maar rondom de fjorden kun je ook lekker actief bezig zijn. Een lange bergwandeling, kajaktocht of een paar uur op de mountainbike: het is maar net waar je zin in hebt.
Helaas kun je tijdens je bezoek aan Noorwegen niet alle fjorden zien. Daarom hebben we de acht mooiste voor je op een rij gezet. Zo weet je zeker dat je zoveel mogelijk uit je vakantie haalt.
Het Lysefjord (oftewel lichtfjord) dankt zijn naam aan de lichte kleur van de granieten rotswanden langs het water. En er zitten twee zeer spectaculaire rotsen tussen: de Preikestolen en de Kjerag. De Preikestolen is een klif die 605 meter boven het Lysefjord uitsteekt. Door de platte vorm is het net een preekstoel. Al heb je hier misschien wel wat fantasie voor nodig. De Kjerag is met zijn 1110 meter de hoogste van deze rotsformaties. Ben je een echte daredevil én ben je bijna op de top? Dan kun je op zoek naar de grote steen die tussen twee rotsen zit ingeklemd. Het levert je in ieder geval een prachtig uitzicht op. Een ander bijzonder uitzichtpunt is Flørli. Hier moet je wel eerst 4444 houten traptreden op. Maar het is zeker de moeite waard.
Rondom het Lysefjord vind je allerlei kleine dorpen. Deze dorpen zijn met elkaar verbonden middels een veerpont. Wil je rest van Noorwegen ook verkennen? Vanuit de plaats Lauvvik kun je uiteindelijk een bus nemen naar de grootste stad van de regio: Stavanger.
Bij veel reizigers staat het Naerøyfjord hoog op het verlanglijstje. En terecht. Want als je over het water vaart dan kijk je uit op wild begroeide bergen die soms wel 1700 meter hoog zijn. Het kan zomaar gebeuren dat je in de verte nog een paar geiten ziet grazen. Die horen bij één van de kleine boerderijen die in de omgeving staan. Het Naerøyfjord is in totaal 17 kilometer lang. Op sommige plekken is het ook maar 12 meter diep en 250 meter breed. Hiermee is dit het nauwste fjord ter wereld. Je bent natuurlijk niet verplicht om op de boot of in de kajak te blijven zitten. Rondom het Naerøyfjord liggen genoeg wandelpaden om zelf op avontuur uit te gaan.
Als je bent uitgekeken, kun je in de plaats Gudvangen even bijkomen met een drankje en wat vers gevangen vis. Ben je klaar om verder te trekken? Pak dan in Gudvangen de bus naar Flåm. Na een rit van ongeveer 20 minuten kun je uitstappen bij het treinstation. Dit is meteen het beginpunt van één van de indrukwekkendste treinreizen ter wereld.
Het Sognefjord maakt indruk vanwege de enorme omvang. Het fjord is maar liefst 204 kilometer lang, en op sommige plekken is het ruim 1300 meter diep. Er is geen enkel Noors fjord dat dat evenaart. Je kunt het Sognefjord het beste verkennen per boot of kajak. Vanaf het water kijk je namelijk uit over de prachtige landschappen die aan je voorbij trekken. Steile bergwanden worden afgewisseld met groene weiden en pittoreske bergdorpjes. Eigenlijk moet je dit meteen eens van wat dichterbij bekijken. Gelukkig leent de regio zich perfect voor een bergwandeling of mountainbiketocht. Misschien kom je dan zelfs wel langs één van de vijf oude staafkerken die aan het Sognefjord te vinden zijn.
De regio Sognefjord staat niet alleen bekend om de mooie natuur. Want het is ook een plek met een rijke culinaire traditie. Zo kun je er bijvoorbeeld genieten van heerlijke forel, lam, wild en verse geitenkaas. En door de hoge kwaliteit zijn deze producten geliefd in heel Noorwegen. Vanuit het Sognefjord reis je gemakkelijk verder naar onder andere Oslo, Bergen, Trondheim of Lillehammer. Als je geen beschikking hebt over een auto dan kun je gewoon gebruik maken van de comfortabele snelbussen. Deze rijden dagelijks tussen het Sognefjord en enkele van Noorwegen’s grootste steden.
Veel natuurliefhebbers beschouwen het Geirangerfjord als de mooiste fjord van Noorwegen. En dat is niet zonder reden. Langs het fjord kletteren namelijk grote watervallen naar beneden. Deze watervallen hebben namen als De Zeven Zusters (Syv Søstrene), de Bruidssluier (Brudesløret) en de Vrijer (Friaren). Achter deze namen gaat het verhaal van zeven zussen schuil. Deze zussen waren ongehuwd, maar de vrijer had wel interesse. Na de zoveelste afwijzing sloeg hij aan het drinken. Als je goed kijkt, zie je dat de waterval Friaren inderdaad iets weg heeft van een enorme fles. Uiteraard is er bij het Geirangerfjord nog veel meer te zien en te beleven. Je kunt er gaan kajak of raften. Daarnaast is het Geirangerfjord de ideale locatie om eens een hengel uit te gooien. Wil je juist genieten van een panoramisch uitzicht? Pak dan je wandelschoenen en loop de berghelling op. Je inzet wordt meteen beloond.
Het plaatsje Geiranger is een goed startpunt voor je bezoek aan het Geirangerfjord. In dit dorp zit een klein informatiecentrum zodat je goed voorbereid op pad gaat. Toch is Geiranger vooral bekend van de haven. Jaarlijks zijn er zeker 150 cruiseschepen die even in deze haven aanmeren. Maar het Geirangerfjord is niet alleen per boot bereikbaar. Er is gewoon een directe busverbinding tussen dit fjord en de steden Oslo, Trondheim en Bergen.
Het Trollfjord is gelegen bij de eilandengroep Lofoten, dat bij de noordelijke provincie Nordland hoort. In eigen land is dit fjord beroemd geworden door de Slag in het Trollfjord (1890). Het was een strijd tussen de kleine, lokale vissers en de eerste industriële vissersboten. Deze strijd werd door Johan Bojer vereeuwigd in het boek De Laatste Viking. Tegenwoordig kun je bij dit fjord volop genieten van de mooie natuur. Het diepblauwe water, de steile bergen en de zeearenden die er voortdurend omheen cirkelen: dit is het Trollfjord in een notendop. De meeste bezoekers kiezen voor een boottocht door deze 2 kilometer lange zijarm van de Raftsundet. Zo’n vaartocht is ook meteen de beste manier om de adembenemende natuur in je op te nemen.
Op de Lofoten eilanden ontdek je nog echt de ongerepte natuur van Noorwegen. Dat komt vooral door de geïsoleerde ligging. Als je het Trollfjord wilt zien, ben je voornamelijk aangewezen op de georganiseerde boottochten. Er vertrekken onder andere boten vanuit Svolvaer. Vanaf het vasteland van Noorwegen is dit plaatsje wel gewoon te bereiken per veerboot.
De regio Hardanger had in de 13e eeuw een grote aantrekkingskracht op een groep Britse monniken. Aan de oever van het Hardangerfjord startten zij met het kweken van fruitbomen. Met succes. Tegenwoordig komt nog steeds 40% van al het Noorse fruit uit Hardanger. Vooral de appelcider is een beroemd streekproduct geworden. Maar het 179 kilometer lange Hardangerfjord heeft meer te bieden. Zo kun je bijvoorbeeld met een boot het water op óf je kunt een wandeling maken in de bergen. Kies je voor de bergwandeling? Trek er dan gerust de tijd voor uit. In de omgeving staan namelijk voldoende berghutten zodat je altijd een schuilplaats hebt. Misschien loop je zelfs wel helemaal door tot de Trolltunga. Deze grote, uitstekende rots torent maar liefst 700 meter boven het Ringedalsmeer uit.
Het Hardangerfjord ligt op ongeveer 2,5 uur rijden van de stad Bergen. Ben je afhankelijk van het openbaar vervoer? Dan stap je gewoon in bij de snelbussen die tussen Bergen en de regio Hardanger rijden. Na aankomst kun je je meteen tegoed doen aan de lokale specialiteiten. Want naast appelcider staat Hardanger ook bekend om het hertenvlees, schapenvlees en de verse vis.
Het Hjørundfjord ligt midden in het bergachtige gebied van de Sunnmøre Alpen. Dit gebergte trekt elk jaar steeds meer bezoekers. Maar veel van die bezoekers lijken het Hjørundfjord enigszins te vergeten. Het grote voordeel is dat je je in deze rustige omgeving even één kunt voelen met de natuur. Dus ga gewoon even zitten en laat de groene weiden, steile rotswanden en het kabbelende water helemaal op je inwerken. Dit is precies wat een echte natuurliefhebber zoekt. Toch ben je zeker niet de eerste die het Hjorundfjord bezoekt. Zo’n honderd jaar geleden kwamen er namelijk regelmatig koninklijke gasten naar het dorpje Øye. Koningin Wilhelmina, koning Oscar II van Zweden en de Duitse keizer Wilhelm II zijn bijvoorbeeld enkele beroemde bezoekers uit het verleden.
Aan het Hjørundfjord liggen diverse kleine dorpjes. Hier is altijd wel een bar of eetcafé te vinden waar je een heerlijke maaltijd kunt krijgen. Vooral vis wordt veel geserveerd. Wil je een nacht overblijven? Misschien kom je dan wel in hetzelfde hotel terecht als waar alle royals verbleven. Want Hotel Union Øye is nog steeds open voor publiek. Deze locatie ligt wel vrij afgelegen. Als het kan, is het dus wel verstandig om vooraf een auto te huren.
Je kunt het Aurlandsfjord gemakkelijk beschouwen als het broertje van het Naerøyfjord. Beide fjorden monden uit in het grotere Sognefjord. En ze zijn bijna even pittoresk. Het is dus niet gek dat veel reizigers een bezoek aan deze fjorden graag combineren. Als je met je kajak over het Aurlandsfjord peddelt, stap dan onderweg uit bij het plaatsje Undredal. Hier staat namelijk een kleine staafkerk die al sinds 1149 in gebruik is. Vergeet ook niet om wat van de geitenkaas te proeven. Dit is namelijk echt de lokale specialiteit.
Als je de tocht over het Aurlandsfjord vervolgt dan kom je vanzelf uit bij Flåm. Vanuit deze havenplaats kun je gemakkelijk verder reizen met de trein, auto, boot of bus. Maar je vertrekt natuurlijk niet voordat je een biertje hebt geproefd van de lokale brouwerij: Aegir.
Afgelopen juni was de warmste juni wereldwijd en de aankomende weken ziet het er niet naar uit dat de temperatuur onder de 20 graden komt. Soms is het dan fijn om even te kunnen ontsnappen aan de hitte om te voorkomen dat je elke dag bezweet, oververhit en uitgeput je bed in duikt (waar je niet kunt slapen door de warmte). Een reis naar het populairste strand ligt natuurlijk voor de hand, maar om de kilometers file te ontwijken stelden wij een lijst samen van 10 alternatieve plaatsen waar je koel kunt blijven tijdens een warme zomer.
Terwijl je jezelf een weg baant door het Soester bos doemt een grote zandvlakte op in de verte. Geen fata morgana maar een grote zandverstuiving verdeeld in de Lange en Korte Duinen. Op de bomen-eilandjes in de zee van zand kan niet alleen veel schaduw gevonden worden, maar het is een plek waar je ook je zon-aanbiddende vrienden mee naar toe kunt nemen. Naast goed gezelschap is het ook zeker aan te raden om een picknickkleed, eten, vermaak zoals een bal of frisbee en natuurlijk genoeg te drinken mee te nemen.
In eerste instantie denk je niet aan Spanje bij het ontvluchten van de hitte, maar het grote natuurgebied Picos de Europa is één van de koudste regio’s van het land. De temperatuur komt vaak niet boven de 22°C, maar mocht dat nog niet genoeg zijn, dan kan je altijd in één van de vele meren of rivieren duiken, of wegkruipen in een grot in de bergen. Mocht je per ongeluk een beer, wolf of rendier wakker maken en moeten rennen voor je leven, ren dan 15 kilometer in noordelijke richting naar de Cantabrische Zee. De zee was het eerste wat de Amerikanen zagen bij aankomst in Europa en is net zo geschikt om koel te blijven als elke andere zee.
Met een constante temperatuur van 10°C, zijn de Chislehurst grotten bij Kent de perfecte hide-out tijdens een hittegolf. Maar daarnaast is het ook een interessante bezienswaardigheid die je een kijkje in de Engelse geschiedenis geven. De grotten zijn namelijk volledig door mensen gemaakt en werden in eerste instantie gebruikt als kalk- en vuursteenmijnen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er een munitie-opslag van gemaakt, na de oorlog werden er paddenstoelen verbouwd. Vervolgens werd het in de Tweede Oorlog als bunker gebruikt en al snel vormde zich een ondergrondse stad met 15.000 bewoners, elektriciteit, een kerk en een ziekenhuis werd. In de jaren zestig hebben artiesten als David Bowie, Status Quo, Jimi Hendrix, The Rolling Stones en Pink Floyd de stenen onderkomens als podium gebruikt en er opgetreden.
Dwars door de Englischer Garten in München stroomt een twee kilometer lange, kunstmatige rivier. Gek genoeg is het verboden om in de rivier te zwemmen máár er is hoop: surfen is namelijk wél toegestaan. Ook al wordt badderen in het water wel door de vingers gezien, om zeker te zijn: treed in de voetsporen van Jack Johnson en surf op de golven in de rivier of neem een plank mee voor de sier. Er zijn zowel golven voor beginners als voor gevorderden te vinden. Wanneer je moe van de inspanning op de kant klimt, sleep jezelf dan naar de dichtbijgelegen biergarten voor een ijskoud biertje – in de schaduw – als beloning.
Frankrijk
Sneeuw en zomer – het lijkt een tegenstelling maar in het Franse wintersport gebied Tignes ligt de eeuwige sneeuw te schitteren in de zomerzon en genieten wintersportliefhebbers van hun zomerse afdalingen. De omgeving in de Alpen is ideaal voor een paar uurtjes skiën in de ochtend, om vervolgens met korte broek een wandeling of fietstocht te maken in de bergen of om op het terras te genieten van het uitzicht over het groene dal en het blauwe Lac du Chevril. Voor wie niet van skiën houdt of het er eigenlijk alleen maar warmer van krijgt, zorgt een paar keer koprollen in de sneeuw ook voor de nodige verkoeling.
Boedapest is niet alleen een prachtige stad maar heeft ook een overvloed aan fonteinen. Doe een tour langs deze waterspuitende bezienswaardigheden om bij aankomst steeds een verkoelende break te kunnen hebben. Aan het einde van Szabadsag is een interactieve fontein te vinden, die je kan binnenstappen door op de tegels aan de rand te gaan staan. Hierdoor stoppen de jets voor je net lang genoeg om naar het midden van de fontein te lopen, waarna ze weer aan gaan en je omringd bent door de fontein. Ga voor iets meer ontspanning naar een van de 15 openbare badhuizen in de stad, met baden variërend van temperatuur van 50°C tot een verfrissende 20°C.
Aan de kust is het vaak kouder dan in het binnenland, zo ook aan de Belgische kust bij Oostende waar in de zomer de temperatuur vaak rond de 20°C hangt. Ondanks dat de stranden, zoals eerder genoemd, vanwege lange files beter vermeden kunnen worden, is het koude zeewater nog steeds een van de beste manieren om af te koelen. Zorg dus dat je op tijd in Oostende bent, op een camping overnacht of pas laat in de middag komt zodat je de meeste files ontwijkt. Tip: Neem avondeten mee zoals een koude pastasalade voor een gezellig diner bij ondergaande zon.
Guarda, Portugal
In Portugal klim je tijdens een hittegolf naar de koelte in het hoogste berggebied van het land: Sierra de la Estrella. Zelfs in augustus zijn besneeuwde toppen hier geen uitzondering en kan er in iets lager gelegen gebied gezwommen worden in het smeltwater of kan er een koude douche genomen worden onder een waterval. De omgeving is verklaard tot Site of Community Interest door de EU omdat er een enorme variatie aan planten en dieren leeft. Dus hou je ogen open tijdens een wandeling of picknick!
Van hoog in de bergen in Portugal gaan we diep onder de grond in Oostenrijk naar de 3000 jaar oude en koele zoutmijn Hallstadt. Het kilometers lange tunnelsysteem is de eerste die met de hand is gegraven en brengt bezoekers door lange gangen langs uitbeeldingen van de geschiedenis in de mijn. Van zaklampen afkomstige lichtstralen schijnen over de muren en verlichten vluchtig de uit steen gehakte gangen. Glij deze wonderlijke wereld binnen via een houten glijbaan en voor je het weet sta je qua temperatuur midden in een koelkast.
Midden in de Dolomieten, vlakbij de Gletsjer van Marmolada staat een klein hutje genaamd Refuge of Pian dei Fiacconi. Vanuit deze plek kijken bezoekers omhoog naar de gletsjer en fantaseren ze over de tocht die hen te wachten staat of praten ze na over hun indrukwekkende en koele wandeltocht in de bergen, terwijl de geur van verse pasta of palenta hun neus binnensluipt. Naast verfrissing en recreatie in allerlei vormen, is de gletsjer ook goed voor een stuk historie. Tijdens de Eerste Wereldoorlog hebben Oostenrijk-Hongaarse soldaten namelijk een 10 kilometer lang gangenstelsel onder de gletsjer gegraven dat diende als opslagruimte en slaapplek. Deze plek werd ook wel ‘Eisstadt’ genoemd.
Alles komt weer tot leven in de lente: de natuur ontwaakt uit een diepe winterslaap en de zon blijft langer aan de hemel staan. Hoog tijd om volop buiten te genieten van de eerste zonnestralen. Tegelijk kom je lekker tot rust en krijg je alvast een mooi kleurtje om de zomerperiode in te gaan. Daarom hebben we 5 prachtige steden in de buurt van Nederland geselecteerd voor een heerlijk weekendje weg.
Het goudkleurige licht, de gekleurde bladeren en de geur van kastanjes: ons herfstgevoel steekt weer de kop op. Hoewel de herfst de toegangspoort tot de winter is, en in sommige steden vaak gepaard gaat met hevige regenbuien, kan dit seizoen een betoverend mooie periode zijn. Trek je regenjas en wandelschoenen aan en maak een heerlijke herfstwandeling, ga kastanjes zoeken in het bos of bezoek een gezellig stadje in Europa. En wij zochten tien herfstbestemmingen voor je uit waar het licht nog romantischer is, de bladeren eens zo veel kleuren hebben en de paddenstoelen nog talrijker in de bossen staan.
Het kan soms lijken alsof je zelf uit een lange winterslaap ontwaakt, maar zodra die eerste zonnestralen je gezicht weer opwarmen, vraag je je af wat je de hele winter toch maar zonder het zonnetje gedaan hebt. En dan duiken de lentekriebels weer op: de vogeltjes beginnen te fluiten, de eerste picknick in het park, die zomerkleren die je rustig weer uit de kast kan halen, de eerste terrasjes en noem maar op. Het lijkt soms alsof heel de wereld er weer een beetje gelukkiger op wordt. En wat is de perfecte activiteit tijdens de lente? Op citytrip gaan natuurlijk! Niet alleen mensen, maar ook steden kunnen weer helemaal opleven na het winterseizoen, en worden gesierd door kleurige bloesems en bloemen, terrasjes op straat en wandelactiviteiten die overal georganiseerd worden. Waar kan je het best naartoe tijdens het voorjaar? Wij zetten alvast 10 lentesteden om wat inspiratie op te doen!