Heb je een accommodatie nodig in Barcelona?
Populaire hotels
Volledige huizen en appartementen
Zoek de accommodatie die als beste bij je past bij onze partner Expedia
Barcelona is een van de populairste bestemmingen voor een stedentrip. De hoofdstad van Catalonië is ook de tweede grootste stad van Spanje. Het eerste volk dat de plek bewoonde waren de Laietanen maar gedurende de geschiedenis werd Barcelona veroverd door de Romeinen, Visigoten, moslims en katholieken, die vele sporen achterlieten in de architectuur van de stad. De stad is altijd een belangrijk economisch centrum geweest aan de Middellandse Zee en een culturele hub met kunstenaars zoals Gaudi, die internationale bekendheid verworven hebben. Sinds de Olympische Spelen is de stad een van de populairste bestemmingen in de wereld geworden.
Barcelona wordt omringd door de Middellandse Zee, de Collserola bergen en twee rivieren; Besòs en Llobregat. De bekendste bezienswaardigheden in de stad zijn de Sagrada Familia, Park Güell en Pedrera evenals de oude wijken Raval, Gòtic en Born, waar je de overblijfselen van het Romeinse tijdperk en de middeleeuwen kan terugvinden.
Elk jaar reizen er weer heel wat toeristen af naar Barcelona. En terecht! Deze stad heeft namelijk heel wat te bieden. Wat dacht je bijvoorbeeld van de bijzondere architectuur van Antoní Gaudi of van de magische fonteinen op de Montjuïc? Of ga je liever naar Barcelona vanwege het strand, het bruisend uitgaansleven en het lekkere eten? Want er is natuurlijk geen betere plek om even te genieten van die typisch Spaanse tapasgerechten.
Barcelona is een stad waar je van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat van alles kunt beleven. Als je niet oppast, ben je dus al snel een hoop geld kwijt. Gelukkig is er wel een manier om je vakantie betaalbaar te houden. Met deze gratis bezienswaardigheden heb je meteen een leuke én goedkope tijd in deze Catalaanse hoofdstad.
Als je door de straten van Barcelona loopt, is het soms maar moeilijk te bevatten hoe mooi en indrukwekkend de stad is. Daarom moet je tijdens je verblijf echt een keer een punt opzoeken met een mooi panoramisch uitzicht.
Park Güell is misschien wel het bekendste uitkijkpunt van heel Barcelona. Vanaf dit hoog gelegen park kijk je onder andere uit over de Sagrada Família en de Montjuïc. In de verte zie je zelfs de Middellandse Zee. Door dit bijzondere uitzicht kun je de stad even goed in je opnemen. Maar Park Güell staat natuurlijk niet alleen bekend om het mooie panorama. Het park zelf is ook zeker het bekijken waard.
Het monumentale gedeelte van het park is helaas niet vrij toegankelijk. Toch zijn er gelukkig nog steeds hele stukken waar je zonder entreekaartje doorheen kunt lopen. Je komt onder andere langs het sprookjesachtige Viaducto de las Jardineras (viaduct van de planten) en het woonhuis van Gaudí. Dit is het Barcelona waar de inwoners zo trots op zijn.
Barcelona is een stad aan zee. En wie vanaf de beroemde Ramblas richting het water gaat, komt vanzelf uit bij het Columbus monument. Christoffel Columbus is één van de bekendste ontdekkingsreizigers ter wereld. Hij werd geboren in Italië, maar onder de Spaanse vlag wist hij als eerste westerling voet aan land te zetten in Amerika. Het Columbus monument herinnert ons aan die belangrijke ontdekkingsreis in 1492.
De locatie voor het standbeeld is natuurlijk niet voor niets gekozen. Na zijn ontdekking van de ‘Nieuwe Wereld’ is Columbus namelijk naar de haven van Barcelona gevaren. In het koninklijk paleis heeft hij vervolgens verslag uitgebracht bij koning Ferdinand II en koningin Isabella. Het Columbus monument is al van veraf zichtbaar. Dat komt omdat het bronzen beeld op een 50 meter hoge zuil staat. Het standbeeld zelf toont een wijzende Columbus. Een gek detail is dat de ontdekkingsreiziger niet naar het grote Amerika wijst. Columbus wijst naar Genua, de stad waar hij in 1451 geboren is.
De beroemde Sagrada Família is op bijna elke ansichtkaart te vinden. Het wordt ook echt beschouwd als hét symbool van de stad Barcelona. Deze imposante kathedraal is het levenswerk van Antoní Gaudí, die tevens verantwoordelijk is voor het ontwerp van Park Güell. De Sagrada Família is anders dan alle andere kathedralen die je ooit gezien hebt. De eigenzinnige torens, organische vormen en de vele beelden vormen een bijzonder geheel. En vanuit elke hoek zie je weer iets anders. Dit is dus echt een gebouw waar je de tijd voor moet nemen.
Voor de ingang van de Sagrada Família staan vaak lange rijen bezoekers die een kaartje voor deze trekpleister willen kopen. Maar eigenlijk is de buitenkant van de kathedraal minstens net zo mooi. Zo kun je je gratis vergapen aan alle details die Gaudí zo nauwkeurig heeft uitgewerkt. Je moet je daarbij niet storen aan de bouwkranen en steigers die bij het gebouw staan. Want hoewel de eerste steen al in 1882 werd gelegd, is de Sagrada Família nog steeds niet voltooid.
Zodra de zon ondergaat, verandert Barcelona in een romantische stad. Vooral de fontein van Montjuïc is echt zo’n plek die je ‘s avonds met zijn tweeën moet bezoeken.
De Barcelonezen noemen het ‘de magische fontein’. En dat is niet zomaar. In het donker geven de fonteinen namelijk een spectaculaire show met veel licht, kleur muziek en beweging. Op sommige momenten komt het water van deze bezienswaardigheid zelfs tot 54 meter hoog. Behoorlijk indrukwekkend dus. Deze gratis show duurt ongeveer een half uur. Daarna heb je nog alle tijd om samen met je geliefde een drankje te drinken.
De Ramblas (officieel La Rambla) is een 1,5 kilometer lange wandelpromenade. Het is er elke dag weer gezellig druk met toeristen, levende standbeelden, portrettekenaars en muzikanten. Daarnaast zijn er ook veel verkopers te vinden. Zo struin je er bijvoorbeeld langs kramen met bloemen, kranten en kleine souvenirs.
Ben je meer een liefhebber van lekker eten? Loop dan even binnen bij de Mercat de la Boquería. Deze overdekte markt is één van de grootste in heel de wereld. En zelfs als je niets wilt kopen, is het echt een bezoek waard. Zodra je de Mercat de la Boquería binnenloopt, word je meteen al verwelkomd door de geur van kruiden en specerijen. Maar de geur is niet het enige dat je zintuigen prikkelt. Want neem vooral de tijd om eens rustig rond te kijken bij de kraampjes met groenten, fruit, verse vis, vlees, kaas, noten en nog veel meer. Als je geluk hebt, mag je van sommige verkopers misschien wel wat gratis proeven.
Spanje heeft heel wat beroemde kunstenaars voortgebracht. Denk maar aan Salvador Dalí en Pablo Picasso. Wil je werken van Picasso graag met eigen ogen bekijken? Breng dan eens een bezoek aan Museu Picasso. Dit museum is elke zondag vanaf 15.00 uur gratis toegankelijk. Op de eerste zondag van de maand kun je zelfs de hele dag naar binnen zonder een ticket te kopen.
Als de kunst van Picasso niet jouw smaak is dan kun je altijd nog het museum Nacional d’Art de Catalunya bezoeken. Hier hangen veel schilderijen van oude meesters, zoals Francisco Zurbarán, Diego Velázquez en Goya. En ook in dit museum opent de deuren gratis op elke eerste zondag van de maand.
Spanje is van oorsprong vrij conservatief. Maar tegenwoordig is Barcelona één van de meest homovriendelijke steden van Europa. De gayscene concentreert zich voornamelijk in de hippe wijk L’Eixample. Onder de Barcelonezen staat deze wijk zelfs bekend als Gayxample.
In de straten rondom Carrer de Casanova vind je veel homovriendelijke bars, restaurants en andere uitgaansgelegenheden. En overal wappert natuurlijk de bekende regenboogvlag. Dit is een wijk waar iedere LHBT’er zich thuisvoelt.
Barcelona is de stad van architect Antoní Gaudí. Zijn karakteristieke bouwwerken dan ook overal in het centrum te vinden. Toch heeft Barcelona nog veel meer te bieden op architectuurgebied.
De 145 meter hoge Torre Agbar is bijvoorbeeld zo’n gebouw dat direct in het oog springt. Deze moderne wolkenkrabber is ontworpen door de Fransman Jean Nouvel. Hij heeft een cilindervormige toren gecreëerd die aan de buitenkant is bedekt met maar liefst 4400 grote, aluminium zonweringen. Overdag weerkaatsen ze het zonlicht zodat er een speels en kleurrijk geheel ontstaat. Om dit beeld vast te houden, wordt het gebouw ‘s avonds met ledlampen verlicht. Als je goed kijkt, zie je dat Nouvel zich zeker door heeft Gaudí laten inspireren. De lichtweerkaatsing op de zonwering kan zomaar verwijzen naar de kleurrijke tegelmozaïeken die de Catalaanse architect vaak gebruikte.
En de organische vorm? Ook daar was Gaudí dol op. In de afgelopen jaren is er veel gezegd over de Agbar Toren. De één noemt de bezienswaardigheid een fallussymbool en de ander ziet er een krachtige waterstraal in die als een soort geiser omhoog spuit. Maar één ding is in ieder geval zeker: sinds de komst van dit eigenzinnige bouwwerk is de skyline van Barcelona compleet veranderd.
Veel Europese steden hebben een eigen beschermheilige. Voor Barcelona is dat Santa Eulàlia, die door de inwoners ‘La Seu’ wordt genoemd. Santa Eulàlia is ook de naamgever van de belangrijkste kerk van het aartsbisdom van Barcelona: de Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia (oftewel de Kathedraal van het Heilige Kruis en Sint Eulàlia). Deze kathedraal is maar liefst 93 meter lang en 40 meter breed. De grote torens en de indrukwekkende gotische bouwstijl maken het plaatje helemaal compleet.
Wil je de kathedraal eens vanbinnen bekijken zonder dat je entree moet betalen? Zorg er dan voor dat je ‘s ochtends of ‘s avonds komt. Want in de middaguren moet je wél een ticket kopen. Nu je toch bij de kathedraal bent, loop dan ook eens om het gebouw heen. Aan de zijde van de Carrer del Bisbe kom je namelijk bij een ingang die naar een heel bijzondere plek leidt. En dat is de kloostertuin. In deze groene oase van rust leven in totaal dertien ganzen. Als er eentje sterft dan komt er altijd weer een nieuwe bij. Dat komt omdat deze ganzen symbool staan voor de leeftijd van Santa Eulàlia. Vanwege haar geloof werd ze doodgemarteld toen ze slechts dertien jaar oud was. Het verhaal is natuurlijk gruwelijk, maar de kloostertuin is echt één van de mooiste plekken van heel Barcelona.
Voetballiefhebbers denken bij Barcelona maar aan één ding: FC Barcelona. En de thuisbasis voor deze wereldberoemde club is natuurlijk het stadion Camp Nou. Als je een voetbalwedstrijd wilt bekijken dan moet je uiteraard betalen. Maar de sfeer proeven, is gewoon gratis.
FC Barcelona vernoemt het toekomstige stadion van jeugdcomplex Ciutat Esportiva naar Johan Cruijff. Daarnaast krijgt hij zijn eigen standbeeld. Ook wordt er een deel van het FC Barcelona Museum speciaal aan hem gewijd. Hier kun je de Gouden Bal bewonderen, die hij als beste speler ter wereld heeft gewonnen. Bovendien wordt de straat waaraan Camp Nou ligt naar Cruijff vernoemt, die tussen 1973 en 1978 furore heeft gemaakt bij FC Barcelona.
Camp Nou is een heel interessant stadion met bezienswaardigheden om eens rustig omheen te wandelen. Aan de zijkanten hangen bijvoorbeeld grote banners van Barcelona’s bekendste spelers. Dit is toch ideaal voor een mooie foto? Voor veel fans is het beeld van Ladislao Kubala Stecz overigens pas hét ultieme fotomoment. Deze Hongaarse voetballer werd in 1999 uitgeroepen tot de beste speler uit de geschiedenis van FC Barcelona. Wat dat betreft is die mooie plek bij het stadion zeker verdiend.
Aan de buitenkant lijkt Camp Nou trouwens wel wat kleiner dan je misschien verwacht. Dat komt omdat de gemeente de club verbood om teveel in de hoogte te bouwen. Als alternatief werd er daarom in de diepte gewerkt. De eerste ring en het voetbalveld liggen onder straatniveau zodat FC Barcelona tegenwoordig bijna 100.000 bezoekers kwijt kan.
Plaça Reial is één van de meest levendige pleinen van Barcelona. Daarnaast is het ook nog eens één van de mooiste. Plaça Reial is halverwege de negentiende eeuw ontworpen door de Catelaanse architect Francesc Daniel Molina. Hij liet zich hierbij inspireren door de grote Napolitaanse stadspleinen. En dat is te zien.
Plaça Reial is een plein geworden met romantische passages, wuivende palmbomen en een grote fontein. Tegenwoordig is het zelfs echt een ontmoetingsplek, zowel voor toeristen als voor de Barcelonezen zelf. Overdag is het gezellig plein met terrassen, en ‘s avonds verandert het in een trendy uitgaansgebied. Op het bruisende Plaça Reial is er dus van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat genoeg te doen.
In Barcelona valt er de hele dag van alles te zien, te doen en te beleven. Maar soms wil je gewoon even een middag relaxen. En waar kan dat beter dan op het strand? Barcelona beschikt over een zandstrand dat in totaal bijna 5 kilometer lang is. Er is dus meer dan genoeg plek om je handdoek neer te leggen.
Het Barcelonese strand is onderverdeeld in verschillende gebieden, die allemaal een eigen naam en een eigen sfeer hebben. Het bekendste en meest toeristische is de Platja de la Barceloneta. Als je een grote, kubusvormige sculptuur op het strand ziet staan dan ben je op de juiste plek aanbeland. Je kunt natuurlijk ook voor een strand kiezen dat iets buiten het centrum ligt. Zo weet je zeker dat je helemaal tot rust komt tijdens je reis naar Barcelona.
Wil je de 12 gratis bezienswaardigheden zelf bewonderen? Vergelijk dan nu vluchten van Amsterdam naar Barcelona!
De tweede grootste luchthaven in Spanje is die van Barcelona-El Prat, met jaarlijks ongeveer 37,5 miljoen passagiers. Er zijn vluchten beschikbaar naar alle landen in de wereld en steden zoals Buenos Aires, Dubai, Tel-Aviv, Peking, Singapore, New York en Miami. Een tal van belangrijkste luchtvaartmaatschappijen zijn Emirates, Ryanair, Lufthansa, Air China. Op de luchthaven zijn verschillende faciliteiten aanwezig zoals onder andere een groot winkelcentrum met winkels als Mango, Desigual en Zara, belastingvrije winkels en ook diverse restaurants. Ook bieden ze 30 minuten gratis internet aan.
Algemene informatie over van en naar de luchthaven gaan
De T2 is verbonden met het Estació de Sants treinstation via de R2 trein. De rit duurt ongeveer 20 minuten en voor een enkele reis betaalt men € 2,15.
Buslijn 46 gaat van de luchthaven naar een van de grootste metrostations, Pl. Espanya, waar vandaan je ieder deel van de stad kan bereiken met de lijnen 1 (rood) en 3 (groen). Hier is een enkel ticket ook € 2,15. Er zijn ook enkele 'Expres bussen' die sneller naar het centrum gaan, dit zijn de lijnen A1 en A2. Deze bussen zijn echter duurder en kosten € 5,9 voor een enkele rit. Indien je tijdens de nacht reist, brengen de bussen N16 en N17 je naar het centrum.
Er zijn ook taxistandplaatsen bij iedere terminal. Hun service is 24 uur per dag beschikbaar en het duurt ongeveer 20-40 minuten tot je in het stadscentrum bent. Voor iedere koffer groter dan 55x35x35 moet men € 1 extra betalen. Wanneer je van of naar de luchthaven wilt, geldt er een toeslag van € 3,10. De gemiddelde naar het sadscentrum met 3 personen en koffers bedraagt € 29.
Indien men met de auto naar de luchthaven wilt rijden, kan men via de C32-B Terminal 2 bereiken. Om Terminal 1 te bereiken moet men de C31 nemen.
Het Estació de Sants is het tweede grootste treinstation van Spanje, dat ongeveer 30 miljoen passagiers per jaar verwerkt. Sinds de AVE hogesnelheidstreinen Barcelona en Madrid verbinden, is deze route de meest populaire geworden in Spanje en zelfs bijna in Europa. Het is mogelijk om van hieruit verder te reizen naar bestemmingen in Frankrijk zoals Parijs of Monpellier. Het station is uitgerust met verschillende voorzieningen. Het heeft onder andere een groot winkelgedeelte en een hotel. Er is ook een busstation voor langeafstandsbussen gesitueerd, wat het tweede belangrijkste busstation van Barcelona vormt.
Van Estació de Sants naar het centrum
Van het station kan men gemakkelijk met het openbaar vervoer naar het centrum gaan. Voor de metro neemt men lijn 3 (groen) of lijn 5 (rood). Voor de bus kan men terecht op de lijnen H10, V7, 27, 32, 78, 109 en 115. Ook de trein is een mogelijkheid: de Rodalies treinen zijn korteafstandstreinen die ook op andere treinstations in de stad stoppen. Dit is vaak de snelste weg om door de stad te reizen.
Ook aan dit station is een taxistandplaats gelegen voor reizigers die zich met de taxi willen verplaatsen. De taxi’s zijn 24/7 beschikbaar.
Het wordt overigens niet sterk aangeraden om naar het station te rijden. Mocht men dit toch doen, kan men de auto kwijt in de parkeergarage die onder het station gelegen is. De prijs hiervan is € 0,059 per minuut.
Het Estació de França is het mooiste treinstation in Barcelona met dank aan haar modernistische architectuur van het jaar 1929. Vanaf hier vertrekken er zowel langeafstandstreinen, gemiddelde afstands- en korteafstandstreinen. Alle treinen zijn van de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe. Ook de locatie is vrij speciaal; het station is namelijk direct naast het strand gelegen.
Van Estació de França naar het centrum
Met de metrolijn 4 (geel) kan men vanaf station Barceloneta naar het centrum reizen. Voor de bus kan men gebruik maken van de lijnen 14, 17, 39, 45, 51, 64, D20 en H16. De busstop is Parc de la Ciutadella-Zoo. Er is verder ook en parking voorzien aan het station; het tarief is € 0,06 per minuut.
Estació del Nord is het belangrijkste busstation van Barcelona. Een interessant weetje is dat hier tijdens de Olympische Spelen de tafeltenniscompetitie plaatsvond. Vandaag de dag zijn er busverbindingen te vinden naar andere steden en dorpen in Catalonië, Spanje en Europa. Het is ook het vertrekpunt van bussen die naar de luchthaven van Girona rijden, waar men vaak met lagekostenmaatschappijen naartoe kan vliegen. De belangrijkste busmaatschappijen die op dit station vertrekken zijn: Alsa, Hife, Eurolines en Linebus.
Van Estació del Nord naar het centrum
Het busstation is vlakbij het metrostation Arc De Triomf gelegen, vanwaar de L1 (rood) vertrekt. Van dit metrostation vertrekken ook de korteafstandstreinen of Rodalies naar stations in het centrum van de stad. De lijnen zijn R1, R3 en R4. Men kan naar het centrum ook buslijn 54 nemen.
Vanaf het treinstation is het slechts 5 minuten rijden naar het stadscentrum via de Trafalgar straat. Op het busstation is bovendien een parkeerplaats te vinden waar men voor € 0,051 per minuut kan parkeren.
Er zijn verschillende autosnelwegen die naar Barcelona leiden. Zo is er de AP-7, die van het zuiden (Almeria en Andalusië), via alle steden en dorpen aan de kust naar de Franse grens tot Lyon gaat. Deze weg wordt ook wel de Autopista del Mediterráneo genoemd. De A2 loopt van Madrid en gaat via Zarazoga naar Barcelona, net zoals de AP2 die tussen Zaragoza en Barcelona ligt. De C16 tenslotte komt van het noorden (Perpignan in Frankrijk). Let er wel op dat je op de AP-routes tol moet betalen.
Als je in Barcelona aankomt is het mogelijk om de stad in te rijden, hoewel dit niet erg wordt aangeraden. Het kan immers erg moeilijk zijn om in Barcelona parkeerplaats te vinden.
Het openbaar vervoer in Barcelona is een van de beste ter wereld. Het is snel en laat je toe bijna iedere hoek van de stad te bereiken. Het systeem wordt gebruikt door meer dan 369 miljoen mensen per jaar en bestaat uit 8 metrolijnen en 108 buslijnen. Het openbaar vervoer loopt door tot de buitenwijken en hiervoor moet men niet extra betalen. Barcelona en de buitenwijken behoren tot zone 1. Naast zone 1 zijn er 5 andere zones die door bijna de hele provincie heen lopen. In zone 1 kan men reizen met de metro, tram en bus om de buursteden te bereiken. Steden die verder weg liggen, kunnen bereikt worden met de intercity bussen. Het openbaar vervoer werd 5 jaar geleden vernieuwd, vandaar dat de bussen en treinstellen modern en comfortabel zijn.
Er zijn stadsfietsen die men kan huren in Barcelona, Bicing genaamd, maar dit is eerder voor inwoners of voor een langere periode bedoelt. Bicing laat je toe een fiets te huren aan een van hun stallingen verspreid door de stad, die je vervolgens in een andere stalling weer kan achterlaten. Zo een abonnement kost je € 47,16 per jaar. Je kan ook fiets huren bij een particulier fietsbedrijf. Naast de grote wegen zijn er fietspaden aanwezig, hierdoor het is relatief gemakkelijk om je al fietsend door de stad te verplaaten.
Het is erg gemakkelijk een taxi te vinden in de stad en zijn makkelijk te herkennen aan hun zwarte en gele kleuren.
Rijden met de auto in Barcelona is niet erg gebruikelijk. Inwoners maken voornamelijk gebruik van het openbaar vervoer of brommer. Indien je toch wilt rijden kan je dit best doen tijdens de nacht of erg vroeg ‘s morgens; gedurende de dag is het centrum een nachtmerrie.
Het is vrijwel onmogelijk om gratis parkeermogelijkheden te vinden in Barcelona. Betalende parkeerplaatsen zijn echter wel aanwezig en kosten je gemiddeld tussen de € 0,05 en € 0,06 per minuut. In de straten zijn er blauwe en groene zones (de laatste zijn een beetje goedkoper). Op zondag en ‘s nachts kan men gratis parkeren. Je kan de parkeerplaatsen en tarieven altijd online nakijken. http://www.aparcamentsbsm.cat/
Het stadscentrum, en vooral de historische wijken, zijn gemakkelijk te voet te bereizen. Men kan de meeste bezienswaardigheden bovendien ook te voet verkennen.